Gå på toa i naturen (När du vandrar i skogen eller på fjället)

Alla måste vi gå på toa, oavsett om det är hemma eller när vi vandrar. Ofta har vi inte tillgång till toalett på fjället eller i skogen och får då utföra våra behov ute i naturen.

Det är inga problem att gå på toa utan tillgång till toalett men det är några saker som är bra att känna till för att vi ska göra så lite skada på naturen som möjligt (och för att det ska vara trevligt för övriga vandrare som besöker platsen efter oss).

För att göra dina behov ute i naturen ska du ta dig in en bit i skogen, bort från leder, stigar och vattendrag, gräv ett hål i marken, använda nedbrytbart toalettpapper, täck igen hålet med, jord, mossa, löv, kvistar eller stenar så det ser snyggt ut efter dig.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur man går på toa i naturen (6 ENKLA steg)

Att kissa ute är lättare än om du behöver göra nummer två ute. Att bajsa utomhus kräver lite mer planering och kanske inget du helst vill göra om du inte måste. Men ibland har nöden igen lag.

Går det inte att hålla sig eller finns det inget torrdass på flera mil? Ja då får du fixa din egna toa ute, följ våra steg på hur du lättast gör en toalett utomhus.

 1. Gå bort en bit från leden
 2. Gräv en grop (Använd Sea To Summit Pocket Trowel)
 3. Uträtta dina behov
 4. Använd nedbrytbart papper
 5. Täck för
 6. Rengör dina händer

1. Gå bort en bit från leden

gå på toa en bit från vandringsleden
Gå bort en bra bit från leden. Gå in i skogen till en plats där andra inte kommer att gå.

Börjar med att ta dig en bit bort från vandringsleden eller stigen. Bäst är att ta dig till ett träd lite längre in i skogen.

Det är sällan någon går under ett träd, du kan stödja dig mot trädet och du får lite skydd. Även om man går in en bit från leden kan det vara skönt att få vara ifred när man måste göra nummer två.

Undvik platser som ligger nära:

 • Vattendrag
 • Vindskydd och raststugor
 • Någons privata hus/fritidshus

2. Gräv en grop

gräv en grop gå på toa i naturen
Gräv en grop eller vänd upp en sten.

När du har hittat en bra plats att gå på toa på som ligger en bit från leder, vattendrag och rastplatser ska du gräva en grop. Gräv en grop som är några decimeter djup, så ingen riskerar att gå- eller sätta sig i din toalett.

Det finns speciella små spadar för att gräva en toalettgrop med. Sea To Summit Pocket Trowel är en perfekt toaspade att ta med på vandringen. Tar lite plats och är lätt.

Du kan även vände upp en sten om du inte har andra alternativ, se till så att den ligger avsides där ingen går.

3. Uträtta dina behov

Så där nu har du gjort en utomhustoalett. Sätt dig på huk över ditt uppgrävda hål och gör nummer två.

Svårt att hålla balansen? Ta stöd från en trädstam eller sten som ligger i närheten.

4. Använd biologiskt nedbrytbart papper

biologisk nedbrytbart toalettpapper
Använd inte vanligt toalettpapper, det tar för lång tid för naturen att bryta ner. Skaffa biologiskt nedbrytbart toalettpapper innan din nästa vandring.

Nu när du är klar är det dags att torka sig. Använd gärna nedbrytbart toalettpapper om du ska gräva ner det i hålet. Ett bra biologiskt toalettpapper är Coghlans Toilet Tissue.

Nedbrytbart toalettpapper tas upp snabbare av naturen än vanligt papper även om vanligt toapapper också är nedbrytbart så tar det längre tid att brytas ner.

Använder du tjockare papper som hushållspapper eller våtservetter att torka dig med, då måste du ta med dig det eftersom det inte bryts ner lika bra.

Tips! Använd hundbajspåsar att lägga ditt papper i och släng vid nästa papperskorg du går förbi. Eller elda upp papperet med en tändare.

5. Täck för gropen

täck för gropen efter du uträttat dina behov
Vält tillbaka samma sten du tidigare vält upp, alternativt fyll igen med samma jord du grävt upp.

Så, färdig bajsad och torkad. Då är det dags att täcka för. Täck igen med samma jord du grävde upp i början (eller lägg tillbaka samma sten. Om det är möjligt lägg en bit mossa uppepå eller löv och kvistar.

Du kan alltid tänka så här, skulle du själv kunna sätta dig ovanpå ditt utedass? Är svaret ja då har du täckt för det bra. Det ska inte synas – eller märkas att du har varit där.

6. Rengör dina händer

gör rent händerna efter toabesöket
Rengör händerna, vi har alltid med oss Apotekets alcogel.

Avsluta med att rengöra dina händer med alcogel eller våtservetter tills du kan tvätta dina händer ordentligt sen. Det känns alltid bra att göra rent händerna efter ett toalettbesök tycker vi. Vi har alltid alcogel med oss.

Kom ihåg att ta med våtservetter om du använder dig av det. Du får inte slänga det i naturen!

Vad behövs för att gå på toa i naturen

Spade

En spade måste du ha för att lätt kunna gräva en grop. Det finns små, lätta spadar att ta med när du vandrar. Vi har tipsat om en bra toaspade här ovan.

Nedbrytbart toalettpapper

Använd nedbrytbart biologisk toalettpapper när du går på toa ute i naturen. Det bryts upp snabbare av naturen än vanligt toalett papper.

Hundpåsar

Hundbajspåsar är bra att ha med sig om du inte har nedbrytbart toalettpapper. Använder du tjockare papper som hushållspapper eller intimservetter måste du ta med dig det.

Då är hundbajspåsar bra. De är små slitstarka med handtag så du lätt kan knyta ihop påsen.

Alcogel

För en lätt och snabb rengöring efter toabesök är alcogel ett måste. De tar liten plats i packningen och är lätta att ta med sig.

Vad man INTE ska göra när man går på toa i naturen

Det finns saker du inte ska göra när du går för att göra nummer två utomhus. Och saker du ska tänka lite extra på.

Gör inte detta när du går på toa i naturen:

 • Sätter dig nära vandringsleder och stigar – Gör inte nummer två nära vandringsleder och stigar. För det första kan någon gå i det. Och det ser inte trevligt ut om man ser någon sitta och uträtta sina behov när man vandrar.
 • Bajsa vid vattendrag – Det sprider bakterier i vattnet och längre ner kanske några tältar som använder vattnet till matlagning eller för att tvätta sig i. Kolla noga så du inte har något vatten i närheten innan du sätter dig ner för att bajsa.
 • Använder papper som inte naturen kan bryta ner – Släng inte papper i din utomhus toalett som inte är nedbrytbara som våtservetter eller tjockt hushållspapper. Naturen har svårt att ta upp det. Det tar flera år.
 • Göra behoven nära vindskydd, raststugor och privata hus –Oftast finns det torrdass vid vindskydd och raststugor använd de i första hand. Om det inte finns gå bort en bit. Skulle alla bajsa i närheten av vindskydd och raststugor skulle det inte vara så trevligt att vistas där efter ett tag. Undvik också att sätta dig när någons privata hus och tomt.
uträtta inte dina behov i närheten av vindskydd eller vandringsleder
Uträtta aldrig dina behov i direkt närhet till vindskydd, eld- eller rastplatser.

Skillnaden på vanligt toalettpapper & biologiskt nedbrytbart toalettpapper?

Den stora skillnaden är att toalettpapper som är nedbrytbart tas upp snabbare av naturen, det försvinner alltså fortare.

Medan ett vanligt toalettpapper tar längre tid på sig att försvinna även om det också är nedbrytbart.

Kan man använda våtservetter på toabesök i naturen?

Ja det kan du. Men du måste ta med dig dom och slänga i en papperskorg sen. Du får inte slänga det i naturen eller i din toalettgrop för att täcka över.

Våtservetter är tillverkade i ett material som är svårt för naturen att bryta ner. De är oftast tillverkade non woven propylenplast. Det är ett material som gör våtservetten lite tjockare och med sega fibrer. För naturen att bryta ner ett sånt material tar flera år!

Kan man slänga toalettpapper i naturen?

Helst inte, men… Ja det kan du, toalettpapper är nedbrytbart. MEN släng det inte bara fritt! Gräv ner ditt toalettpapper eller lägg det djupt under en sten för allas skull.

Du kan också elda upp ditt papper. Det är faktiskt ett mycket bättre alternativ, eller ta med det i en hundbajspåse. Toalettpapper tar lång tid för naturen att bryta ner.

Om du vandrar på en populär led med mycket folk ska du alltid ta med dig ditt toalettpapper. Naturen kommer aldrig klara av att ta hand om allas toapapper i samma takt det fylls på annars.

Funkar det att använda lövblad som toalettpapper?

Ja det funkar. Men då ska du hitta ett stort löv som går att torka med. Inget vi skulle göra eftersom det är svårt att torka med och löv har ingen uppsugningsförmåga.

Lövblad kan också lätt gå sönder när du torkar dig med det. Men har du inget annat att torka med så är blad ett bättre alternativ än inget allas.

Vilken spade behöver man för att göra en toa i naturen?

En liten spade räcker, du behöver inte ha med dig en stor spade. Eftersom du bara ska gräva ett litet hål. En spade vi har rekommenderat i inlägget är från märket Sea To Summit.

Det är en spade anpassad för att gräva en toalett med. Det som är bra med just denna spade är att det är ett litet fack i locket, där kan du ha lite toalettpapper, tändare eller hundpåse. Allt för att du ska kunna hålla rent efter dig.

En trädgårdsspade funkar också att ha som toalettspade. Nackdelen är att de är lite större och tyngre.

Hur rengör man händerna efter ett toalett besök i naturen?

Det lättaste sättet att rengöra händerna på är med alcogel. Alcogel går att köpa i små flaskor som du kan får ner i fickan. Vi tycker det är smidigast för att sen tvätta händerna med vatten och tvål vid tillfälle.

Ett annat sätt är att använda våtservetter för att rengöra händerna med efter ett toalett besök utomhus.

rengör händer ute
Apotekets alcogel finns alltid i vår ryggsäck när vi vandrar. Den rengör händerna snabbt och enkelt efter ett toabesök, även om du inte har tillgång till vatten.

Får man gå på toa överallt i naturen?

Nej inte riktigt men det finns inget förbud. Det handlar mer om sunt förnuft och respekt till andra.

Vi var inne på det lite innan, undvika att bajsa vid vattendrag eftersom du kan sprida bakterier i vattnet, bajsa inte nära vindskydd och rastplatser där människor rör sig eller nära vandringsleder.

Viktigt att du städar efter dig så det ser snyggt ut. Du vill inte gå i någon annans bajs och ingen vill gå i ditt!

Kissa ENKELT ute som tjej!

Att kissa ute för tjejer är inte lika lätt som det är för killar av fler anledningar. Tjejer måste dra ner byxorna helt och sätta sig på huk vilket kan vara bökigt av flera anledningar. Det är inte bara att ställa sig vid ett träd utan man vill hitta ett mer dolt ställe och det finns inte överallt.

Ett smidigt och enkelt sätt för tjejer att kissa ute på utan att behöva dra ner hela byxor och huka sig är att använda den smarta lösningen Go Girl.

Go girl är som en silikon tratt som du kissar i. Passar alla kroppsformer och du håller den lättast på plats med tumme och långfinger. Öva lite hemma först innan så du får till tekniken.

Fördelar med Go Girl:

 • Tar lite plats
 • Lätt att få med sig
 • Hygienisk
 • Enkel att rengöra
 • Du slipper dra ner dina byxor
 • Du kan stå upp och kissa

Sammanfattning

 • Gå in en bit i skogen, bort från leder och stigar
 • Gräv en grop några decimeter djup
 • Uträtta dina behov
 • Använd nedbrytbart toalettpapper för att torka dig
 • Täck för din grop
 • Kolla så att det ser snyggt ut efter dig!

Lämna en kommentar