Vandra ensam (9 saker att TÄNKA PÅ när du vandrar själv)

Att vandra helt själv är på ett sätt ofta en större naturupplevelse än att vandra tillsammans med andra människor.

Vi kan själva tycka att det är lättare att vara i nuet och verkligen ta in allt i naturen när man är ensam. Men på samma sätt som att upplevelsen blir större på ensamvandringar – blir också konsekvenserna av eventuella misstag mycket större om vandrar ensam.

När du vandrar ensam är det viktigt att du uppdaterar din vandringsrutt ofta, håller dig till markerade leder, använder vandringsstavar, undvik att vada över stora vattendrag, packar lätt och tar med lite underhållning när det blir ensamt.

1. Uppdatera din vandringsrutt ofta

se till att andra vet var du är och vart du ska när du vandrar ensam
Skicka ett meddelande till någon anhörig hemma. Skriv vart du ska och när du planerar att vara framme. Om det skulle hända något och du inte kan höra av dig så vet du att hjälp är på väg.

Det är viktigt att du hela tiden talar om för anhöriga i vilket område du befinner dig i och ha regelbunden kontakt med dom. Det är extra sårbart när du är ensam om något skulle hända och du inte kan ringa på hjälp.

GPS för att dela din position

En GPS med satellit är ett superbra hjälpmedel och en trygghet när man är själv. Med en GPS kan du dela din rutt med familjen så de kan ha koll på vart du är.

Du kan också se vädret och navigera dig i dålig sikt. Vi rekommenderar att ta med en GPS om du ska vandra själv, speciellt i fjällen där täckningen är dålig.

2. Håll dig till markerade leder

markerade leder när man vandrar själv
Vandringsleder i Grövelsjön

För att få en säker vandring när du är ensam ska du hålla dig till markerade vandringsleder. De är oftast lättare att gå på och du möter folk på vägen. Så även om du vandrar ensam är du inte helt ensam vilket kan vara skönt att veta.

Utforska inte nya områden ensam

Undvik att utforska nya områden när du är själv. Det är lätt att gå vilse eller att terrängen är svår att ta sig fram på vilket ökar risk för skador. Tillskillnad från när du vandrar med dina vänner då ni kan hjälpas åt om något skulle hända.

3. Använd vandringsstavar

vandringsstavar när du är själv

Vandringsstavar är bra på flera olika sätt när du vandrar ensam. De gör vandringen lättare eftersom du kan hjälpa till med överkroppen för att ta dig framåt. Stavar hjälper även till att avlasta knäna i nedförsbackar och hjälper till att hålla balansen.

Stavar kan användas till mer än att bara vandra med

Förutom att underlätta vandringen för dig kan stavar vara ett bra hjälpmedel och stöd om du skulle skada foten eller benet under vandringen. Då kan du använda stavarna som kryckor.

4. Vada INTE över stora vattendrag själv

korsa inte vattendrag på vandring när du är helt själv

Att ta sig över stora vattendrag kan vara riktigt riskfyllt. Vattendragen kan vara djupa och väldigt strömma. Stenarna som ligger på botten i ett vattendraget är oftast hala och är lätta att halka på.

Risker med att korsa vattendrag helt själv

Skillnaden med att vada ensam och med att vada med vänner är att ingen kan hjälpa dig över eller ta emot din packning. Skulle du halka eller dras med i en stark ström kan det vara svårt att ta sig upp eller att du skadar dig illa.

5. Lär dig hantera eventuella skador

lära sig att ta hand om skador själv

Skador kan hända på en vandring oavsett om du vandrar själv eller i sällskap. När du vandrar ensam är det extra viktigt att du kan hjälpa dig själv och att du vet hur du ska linda en vrickad fot eller stoppa en eventuell blödning. Du måste helt enkelt klara dig själv.

Du kan fixa det mesta med ett första hjälpen kit

De flesta skador som kan uppstå under en vandring går att lösa med ett första hjälpen kit. Se bara till att allt finns i kitet och att du vet hur allt ska användas innan du drar iväg och vandrar.

6. Gör dig hörd med visselpipa

visselpipa på ryggsäcken för att göra sig hörd på vandring
Våra ryggsäckar från Osprey har inbyggd visselpipa i bröstremmens spänne.

Det är viktigt att du har en visselpipa med dig när du är själv. Skulle du skada dig eller gå vilse och måste bli hittad är en visselpipa bra. Du gör dig lättare hörd med en visselpipa än att skrika och ropa, en visselpipa hörs bättre och det går inte åt lika mycket kraft som när du skriker.

Visselpipan ska vara lättillgänglig

Ha en visselpipa i ett snöre runt halsen så du lätt och snabbt kan komma åt den när du behöver. Det finns också inbyggda visselpipor på många vandringsryggsäckar som är lätta att komma åt från bröstremmen.

7. Packa lätt

packa lätt

Tänk på att du ska bära allt själv som tält, sovutrustning, stormkök och mat som oftast delas upp på fler personer. Därför är det viktigt att du kan dra ner på resten av din packning och packa lätt. Överväg att tvätta på vandringen, det gör att du slipper mycket vikt av kläder.

Tips för en lättare packning

 • Använd kläder i ull/merinoull – Kläder i ull kan du använda i flera dagar utan att de blir ofräscha eller börjar luktar. Det räcker oftast med att vädra de.
 • Använd dig av multirengöring – Ett tips för att dra ner på packningen är att använda multirengöring som funkar för kropp och hår men också som tvätt och diskmedel.

8. Ha inte ett för stort tält

litet tält ensamvandring

Ett misstag som är lätt att göra när du vandrar ensam är att ta med ett för stort tält. Det räcker med ett tält för en person. Tar du ett för stort tält tar det mer plats men blir också tyngre att bära.

Svårt att hålla värmen med för stort tält

Med ett för stort tält att sova ensam i blir det svårt att få upp värmen i tältet. Vilket gör att du kommer frysa under natten.

9. Packa ner lite underhållning

läs en bok om du vandrar själv
Passa på att läsa en bok i tältet eller vindskyddet innan du ska sova.

Ensamvandring kan vara riktigt skönt, att bara tänka på sig själv och att verkligen njuta av naturupplevelsen.

Men det blir också väldigt ensamt ibland därför är det viktigt att du packar med dig lite underhållning du kan pyssla med när du slagit läger.

Tips på underhållning när du vandrar ensam:

 • Penna och anteckningsbok – Skriv en dagbok om din vandring eller varför inte rita
 • Ta med en riktig bok – Att läsa är både underhållande och bra tidsfördriv på kvällen
 • Ladda ner ljudböcker – Bra om du har ont om plats och har en powerbank du kan ladda från
 • Passa på att fota – I naturen kommer du hitta fina motiv att fota
 • Plocka bär – Passa på att plocka lite bär om det är bärsäsong

Är det farligt att vandra själv?

Nej det är det inte. De risker som finns med att vandra ensam är vädret och terrängen. Men håller du dig på en vandringsled som inte är allt för svår och på en markerad led är det ingen fara.

Undvik också att vandra om det är dåligt väder. Du bör även fundera en extra gång innan du ger dig ut på en nattvandring själv eftersom riskerna att trampa fel, gå vilse etc. ökar markant när du vandrar på natten.

Kan man vandra ensam i fjällen?

Ja det kan du. Berätta för några vart du tänkt vandra och hur din plan ser ut. Var också förberedd på ett varierande väder och att det kan vara dålig täckning i fjällen. Se till att du kan navigera utan mobil eller GPS.

Så länge du vandrar på markerade vandringsleder är det ingen fara. Där möter du också andra vandrare vilket kan kännas tryggt att du inte är helt ensam.

Det du däremot alltid ska vara medveten om är att fjällvandring ofta är betydligt tuffare än låglandsvandring. Det är backigare terräng, sämre mobiltäckning och vädret slår om snabbt. Om du är ensam ökar riskerna.

Sammanfattning

 • Uppdatera din vandringsrutt ofta
 • Håll dig till markerade leder
 • Använd vandringsstavar
 • Vada INTE över stora vattendrag själv
 • Lär dig hantera eventuella skador
 • Gör dig hörd med visselpipa
 • Packa lätt
 • Ha inte ett för stort tält
 • Packa ner underhållning

Lämna en kommentar