Diska stormkök i naturen (Steg-för-steg guide)

Att både äta och laga mat ute är hur mysigt och trevligt som helst. Men med matlagning kommer också en disk som ska tas hand om.

Så hur gör du det på ett lätt sätt ute i naturen? Det ska vi gå igenom i det här inlägget och vad som är bra att tänka på.

För att diska ett stormkök i naturen börjar du med att torka ur kärlet från de värsta med papper, hämta vatten från en sjö, koka upp vattnet i stormköket, droppa i lite nedbrytbart diskmedel, diska, häll ut vattnet på fast mark, skölj och torka torrt kärlen ordentligt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur man diskar ett stormkök i naturen 7 enkla steg

 1. Torka ur rester med papper eller mossa
 2. Hämta vatten från en sjö eller bäck
 3. Koka upp vattnet i kärlet
 4. Droppa i lite nedbrytbart diskmedel
 5. Diska ur med en diskborste
 6. Häll ut vattnet på marken (inte i sjö eller bäck)
 7. Torka ur kärlet med papper eller låt det lufttorka

Tips! Vi använder alltid Sea To Summit Wilderness Wash när vi diskar vårat stormkök ute på vandringsturen. Dessutom fungerar det även som tvättmedel, tvål och schampo.

1. Torka ur matrester med papper eller mossa

torka ur stormköket med papper innan du diskar det
Vi brukar torka ur matresterna och bränna upp pappret sen, då bränns även matresterna upp och slipper hamna i naturen.

Börja med att torkar ur det värsta av matresterna i kärlet. Det kan du göra med papper eller mossa. Använder du pappar se till att ta med dig det eller elda upp det efteråt.

Genom att torka ur kastrullen innan du diskar gör att det blir mindre kladd och lättare att diska ur sen. Och du slipper byta vattnet så ofta.

Det är mycket lättare att torka ur fett från kokkärlen än att diska bort det, speciellt om du använder kallt vatten.

OBS! Bränn upp eller ta med dig pappret i en fryspåse. Lämna det inte i naturen!

2. Hämta vatten från en sjö eller bäck

hämta diskvatten från en sjö eller bäck

När du har torkar ur kärlet från det värsta fyller du det med vatten från en sjö eller bäck. Fyll inte upp hela kärlet utan till hälften räcker. Det blir svårt att diska om det är fullt med vatten.

3. Koka upp vatten i kärlet

koka upp varmvatten att diska med
Varmvattnet löser framförallt upp fett bra. Med kallvatten kan det vara svårt att få bort fett ur kokkärlen.

Nu när du har vatten i kärlet kokar upp det i stormköket. Inget du måste göra men varmt vatten löser upp rester och tar bort fett bättre än bara kallt vatten. Du slipper också gnugga med diskborsten lika mycket om du diskar i varmt vatten.

Det är också en anledning till varför du inte ska fylla kärlet fullt med vatten. Ju mer vatten du har i kastrullen ju längre tid tar det att få det varmt.

Ett tips! Koka upp lite vatten, sen gnuggar du bort det värsta. Efter det häller du i lite kallvatten så får du ljummet vatten att diska resten med.

4. Droppa i lite diskmedel (Biologisk nedbrytbart)

biologiskt nedbrytbart diskmedel i naturen
Det räcker med ett par droppar diskmedel.

När vattnet börjar koka eller komma upp i värme kan du droppa i några droppar nedbrytbart diskmedel i kärlet. Det hjälper också till att lösa upp fetter.

Viktigt att du inte använder dig av vanligt diskmedel, det hör inte hemma i naturen. Vi använder oss av Sea To Summit Wilderness Wash som passar till allt som disk, tvätt och dusch.

5. Diska ur med en diskborste

diska ur friluftsköket med diskborste
Vi har kapat av skaftet på en vanlig diskborste så att den får plats i stormköket när vi packar det i ryggsäcken.

Sådär nu när du har förberett allt är det dags att börja diska. Lättast är att använda en diskborste. Den torkar snabbare än en disksvamp och du kan även kapa skaftet på den så tar den mindre plats i packningen. En diskborste är också lättare att rengöra efter en diskning.

Har du ingen diskborste kan du använda dig av mossa eller sand att diska ut kärlet med. Men tänk på att göra det i kallt eller ljummet vatten och inte i varmt. Så du inte bränner dig.

6. Häll ut diskvattnet på marken (Inte i sjön!)

häll ut diskvattnet i skogen
Häll gärna ut vattnet i ett buskage där inga människor rör sig.

När du har diskat klart häller du ut diskvattnet på fast mark och inte tillbaka i någon sjö eller bäck. Det är för att marken har lättare att bryta ner diskvattnet än vad sjöar och bäckar kan.

Tänk också på att hälla ut vattnet på ett ställe där folk inte rör sig. Skölj ur kärlet några gånger så du får bort resterna från diskvattnet ordentligt.

7. Torka ur kärlet (Eller låt lufttorka)

torka ur kokkärlen på stormköket
Vi har med oss en mikrofiberduk att torka av stormköket med. Den tar liten plats och torkar snabbt.

Avsluta med att torka ur kärlet ordentligt med papper eller låt det lufttorka. Se till att det är riktigt torrt innan du packar ihop köket.

Packar du ihop ett kök som är blött eller fuktigt kan det orsaka frätning, missfärgning och börja lukta illa.

Vad behövs för att diska stormkök ute

 • Vatten
 • Diskborste
 • Nedbrytbart diskmedel
 • Papper
vad behövs för att diska stormkök
Vår diskutrustning på vandring – Papper, diskmedel, diskborste (med avkapat handtag) och mikrofiberduk.

Vatten – För att lösa upp matrester

För att få rent ett stormkök måste du ha tillgång till vatten. Du kan ta vatten från sjöar och från olika vattendrag. Som vi nämnde innan är det bra att koka upp vattnet för att lösa upp matrester bättre.

Diskborste – Gnuggar bort mat som sitter fast

För att få bort matrester ordentligt från ett kärl behöver du en diskborste som du kan gno med. Självklart kan du använda dig av en disksvamp också.

Har du inget av dessa går även mossa, ris eller sand också bra att använda som diskborstar. Tänk på att sand och ris repar kärlen, det rekommenderas absolut inte på ”non-stick” kärl som har en beläggning.

Nedbrytbart diskmedel -Löser upp fett

För att lösa upp fett och matrester som bränt fast är ett nedbrytbart diskmedel bra att använda. Vi använder Sea To Summit Wilderness Wash som vi tycker funkar bra som dessutom luktar svagt, men gott. Du behöver endast några små droppar.

Tips! Det är ofta vi överdoserar diskmedel för att inte göra det kan du hälla det i en sprayflaska och blanda ut med lite vatten. Sprayflaskor finns i små reseförpackningar som kan användas till det. Då kan du lätt bara spraya i kärlet eller på diskborsten utan att överdosera.

Papper – Torkar ur och torkar torrt

Papper för att torka ur det värsta ur kastrullen innan du börjar diska, men är också bra att använda för att torka kärlet torrt efter diskning.

Tänk på att ta hand om pappret eller elda upp det efter att du använt det. För att torka ur kärlet från rester kan du även använda dig av mossa om du inte har papper.

diskborste och diskmedel för friluftskök
Vad du behöver för att diska ditt storkök ute i naturen.

Vad man INTE ska göra när man diskar i naturen

Det finns vissa saker du inte ska göra när du diskar ditt stormkök i naturen.

 • Använd inte vanligt diskmedel
 • Häll inte tillbaka diskvattnet i sjön eller bäcken
 • Lämna inte papper eller matrester efter dig (Elda upp eller ta med)

Rengör stormkök från sot

Tyvärr är det svårt att få bort allt sot från kärl. Det vi gör som tar bort det mesta är att dra kärlet över mossa, gräs eller ris innan vi diskar det med vatten och nedbrytbart diskmedel.

För att inte få sot på resten av packningen använder vi ett fodral som är till för stormköket.

diskmedel för stormkök
Vi har alltid med oss Wilderness Wash när vi vandrar och tältar. Vi använder den till disk, att tvätta kläder, men även att tvätta oss med – den luktar jättegott!

Diska stormkök utan diskmedel och diskborste

Behöver du diska och har varken nedbrytbart diskmedel, papper eller diskborste kan du lösa det med hjälp av naturen.

Är du vid en sjö som har sand- häll i sand och lite vatten i kärlet och ”vispa” runt det med handen, funkar supersmidigt och får bort det mesta. Finns ingen sand i närheten kan du ta vatten och gnugga ur med mossa eller ris.

Att koka upp lite varmvatten att diska med kommer lösa fett mycket bättre än kallvatten. Låt sedan kärlet lufttorka innan du packar ner det i köket.

Lycka till med diskningen! 🙂

Innan du drar vidare!

Låt oss tipsa om…

1. Bästa diskmedlet i naturenBästa priset hittar du här

2. Pågående REA just nuREA på vandringsutrustning här

Lämna en kommentar