Tvätta kläder på vandring (ENKEL guide i 7 steg)

På en långvandring kan du behöva tvätta dina kläder. Att använda rena kläder känns inte bara skönt utan det minskar också skav mot huden.

Att kunna tvätta på vandringen gör också att du inte behöver packa ner lika mycket kläder och på så vis kan du spara vikt och plats i ryggsäcken.

När du ska tvätta kläder på vandringen lägger du smutskläderna i en drybag, fyll drybagen med vatten och tvättmedel, skaka och knåda påsen, skölj ur tvätten några gånger med rent vatten och häng upp på tork. Klar!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur man tvättar kläder i 7 enkla steg

 1. Lägg kläderna i en drybag
 2. Fyll drybagen med vatten och tvättmedel
 3. Knåda, rulla eller skaka bagen
 4. Häll ut vattnet
 5. Fyll på med nytt vatten och skölj
 6. Vrid ur kläderna
 7. Häng upp och torka kläderna

1. Lägg kläderna i en drybag

Börja med att lägga kläderna du ska tvätta i en drybag. Scrubba Wash Bag är ett bra alternativ som har hundratals knottror på insidan som hjälper till att rengöra dina kläder smidigt.

Men självklart fungerar en vanlig drybag också bra. Fyll inte påsen full med kläder utan en till tre plagg åt gången beroende på hur stor drybag du har. Den här dybagen är bra för tvättning, vi har den själva – ett lite lättare alternativ.

2. Fyll drybagen med vatten & tvättmedel

Efter att du har lagt i dina smutsiga kläder i bagen är det dags att fylla den med vatten och tvättmedel.

Vatten att tvätta med – Ta gärna vatten från ett vattendrag, det är renare än vattnet som är stilla. Tips! Värm upp vattnet i ett stormkök eller över öppen eld om du har möjlighet. Varmt vatten löser upp smuts och fläckar lättare.

Tvättmedel på vandring – Använd tvättmedel som naturen kan bryta ner. Exempel på bra tvättmedel att ha i naturen är Sea To Summit Soap Liquid Laundry Wash. Du kan också använda dig av bikarbonat att tvätta med, det är snällt mot naturen.

Nu stänger du igen drybagen…

3. Knåda och skaka drybagen

Så där nu har du fyllt din drybag med tvätt, vatten och tvättmedel. Då är det dags att tvätta. Lättast är att skaka påsen fram och tillbaka några gånger.

Använder du en drybag med knottror som vi rekommenderade kan du lägga påsen på marken och knåda tvätten också. Det gör kläderna renare eftersom du lättare får bort eventuella fläckar bättre.

4. Häll ut vattnet

Nu när du har skaka och knådat klart ska du hälla ut tvättvattnet.

OBS! Häll inte ut vattnet i sjön utan häll ut det i naturen. Marken har lättare att bryta ner tvättmedlet än vad sjön har.

5. Fyll på med nytt vatten och skölj

Efter att du har tömt drybagen med vatten ska du fylla på påsen med nytt. För att skölj ur kläderna ordentligt.

Skaka bagen några gånger fram och tillbaka, det hjälper till att få bort tvättmedlet bättre. Upprepa detta några gånger tills kläderna är ursköljda.

6. Vrid ur kläderna

När du har sköljt ur kläderna ordentligt plockar du upp kläderna från drybagen och vrider ur de från överflödigt vatten.

Genom att vrida ur kläderna från vatten torkar de snabbare vid upphängning. Det gör också att du slipper få en blöt ryggsäck om du tänkt hänga kläderna utanpå medans du vandrar.

7. Torka kläderna

Så nu har du tvätta klart och det sista steget avslutas med att du hänger upp dina nytvättade kläder på tork.

Torka på tvättlina – Vi brukar ha en lina med oss som vi sätter upp och hänger våra blöta kläder på. Du kan också använda dig av grenar i skogen för att hänga upp kläderna på.

Häng upp tvätten på tältlinorna – Ett tips är att använda dig av tältets linor som tvättlina. Ha ett par längre linor just för detta syftet.

Häng tvätten utan på ryggsäcken – Har du tvättat på morgonen och ska vandra samma dag kan du fästa kläderna utanpå ryggsäcken. Se till att vända på plagen emellan åt så de torkar från alla håll.

Läs mer i vår artikel hur du torkar kläder på vandring. Där går vi igenom fler tips och sätt att torka kläderna på.

4 saker du behöver för att tvätta kläder på vandring

 • Drybag
 • Nedbrytbart tvättmedel
 • Vatten
 • Tvättlina att torka kläderna på

1. Drybag

För att enkelt kunna tvätta behöver du en drybag. De är lätta att fylla med vatten och håller tätt när du skakar och knådar kläderna i dom.

Har du bara tänkt att tvätta underkläder på vandringen räcker det med en mindre drybag på 3L. Ska du tvätta klädesplagg ska du ha en större bag som rymmer både vatten och kläder. Då är en drybag på 15L bra.

2. Biologiskt nedbrytbart tvättmedel

För att fläckar och dålig lukt ska försvinna behövs också ett tvättmedel. Det är viktigt att du använder dig av ett tvättmedel som naturen lätt kan ta hand om (biologiskt nedbrytbart).

Tips på bra nedbrytbara tvättmedel:

 • Sjö & Hav disk + tvätt
 • Sea To Summit Soap Liquid Laundry Wash
 • Försvarets Multirengöring

3. Vatten

Ta gärna vatten från ett vattendrag om du har möjlighet eftersom vattnet är renare där.

Extra smutsig tvätt? Koka upp vattnet i ett stormkök. Varmt vatten löser upp fläckar bättre än kallt – men ska du tvätta ullplagg undvik för hett vatten. Då kan du blanda varmt med kallt vatten.

4. Tvättlina att torka kläder på

För att få kläderna att torka snabbt är det bra om du har någon form av lina med dig som du kan hänga upp vid lägerplatsen.

Har du ingen tvättlina funkar en kvist eller gren från ett träd också bra att hänga tvätten på. Vi tycker det fastnar barr och bark på kläderna så vi föredrar att ha en tvättlina.

Vad man INTE ska göra när man tvättar kläder i naturen

Det är viktigt att du använder dig av tvättmedel som är biologiskt nedbrytbart så att naturen lätt kan ta hand om det.

En annan viktig sak att tänka på när du tvättar ute i naturen är att INTE hälla ut tvättvattnet i sjön igen. Häll det istället på marken, marken har lättare att bryta ner tvättmedlet än vad vattnet har.

 • Använda tvättmedel som inte är nedbrytbart
 • Hälla ut ditt tvättvatten i en bäck eller sjö

5 saker som får tvätten att torka snabbare

Hur snabbt kläderna torkar beror på vädret, vilket material dina kläder är tillverkade i och hur du hänger upp dom.

1. Tvätta när det är bra väder

För att få kläderna att torka snabbt ska du passa på att tvätta när det är bra väder. Det får gärna vara sol och torrt i luften då torkar det snabbast. Är det sol men fuktig luft tar det längre tid för tvätten att torka.

Väder som torkar kläderna snabbt:

 • Sol
 • Torr luft
 • Vind

Väder som gör att kläderna torkar långsamt:

 • Fuktig luft
 • Regn
 • Moln

2. Tvätta på förmiddagen

Det är bra att tvätta kläderna så tidigt som möjligt på dagen. Då får de längre tid på sig att torka och du kan nyttja dagens ljus för torkning.

På kvällen/natten blir det oftast fuktigare ute speciellt på sommarkvällar. Mörkret gör också att det torkar långsammare, ljus och värmen från solen gör att det torkar snabbare.

3. Använd kläder i snabbtorkande material

Beroende på vad dina kläder är tillverkade i för material avgöra om de kommer torka snabbt eller inte. Kläder i olika syntetmaterial som nylon och polyester torkar snabbast. Även kläder i merinoull blandat med syntet torkar snabbt.

Material som torkar snabbt:

 • Nylon
 • Polyester
 • Merinoull/syntetblandning

Kläder som är tillverkade i bomull torkar långsammast. Vi tycker också bambumaterial torkar långsamt när man tvättar de, även om det ska vara ett material som är snabbtorkande.

Material som torkar långsamt:

 • Bomull
 • Bambu

4. Vrid ur kläderna ordentligt

För att få tvätten att torka snabbt är det viktigt att du vrider ur kläderna ordentligt innan du hänger upp dom. Vrid kläderna i olika riktningar för att verkligen pressa ut så mycket vatten som möjligt.

5. Häng upp dina kläder på en tvättlina

Kan du hänga upp tvätten på en tvättlina så är det de bästa sättet för tvätten att torka snabbt. Då kan vinden och solen torka igenom hela plagget vilket gör att det går fortare – än om du lägger kläderna över ett tält eller fäster de på ryggsäcken.

torka kläder på vandring

Fördelar med att tvätta på vandringen

Att tvätta kläder på vandringen gör att du kan dra ner på packningen och få en lättare ryggsäck att bära.

Du slipper även att få skav på huden från kläder som du har svettas i. När vi svettas bildas det saltkristaller som sitter kvar i tyget på kläderna. När vi sen rör på oss och det gnuggar mot huden blir det friktion som i sin tur ger skav på huden.

Lycka till med tvätten!

Lämna en kommentar