Vandra vid älgjakt (7 VIKTIGA saker att tänka på)

Har du funderat på att vandra när det är älgjakt? Och vad det är som gäller just då? Det är inte förbjudet att vandra när det pågår älgjakt i skogen. Alla får röra sig fritt även under jaktsäsong.

Det viktigaste är att vi som vandrar visa hänsyn till jakten och jägarna på samma sätt som de ska visa hänsyn till oss.

Tänk på det här när du vandrar under älgjakt. Kolla upp vilket datum älgjakten startat i ditt län, håll utkik efter skyltar med ”älgjakt pågår”, bär synliga kläder, stör inte jägare om du ser dom, vandra på utmärkta leder, ha din hund kopplad och var beredd på höga ljud.

1. Kolla upp datum för älgjakt

Det första du ska göra är att ta reda på när älgjakten sätter igång. Datum för älgjakt varierar mellan länen i Sverige därför är det viktigt att du kollar när säsongen börjar i det län du ska vandra i. Älgjakt får pågår fram till sista januari.

Då startar älgjakten

Län där älgjakten startar redan 1:a september är:

 • Jämtland
 • Norrbotten
 • Västerbotten
 • Västernorrland

Även delar av Gävleborgs, Värmlands och Dalarnas län startar jaktsäsongen 1:a september.

För övriga län i landet börjar jaktsäsongen 8:e oktober.

2. Kolla efter skyltar med älgjakt pågår

En annan sak att ha koll på vid älgjakt är skyltar. Jägare sätter upp jaktskyltar i de områden det pågår jakt för att göra dig uppmärksam.

Även om det är skyltar uppsatt betyder det inte att det är förbjudet att vandra där. Men visa hänsyn till jägarna och stör dom inte. Vi skulle däremot undvika att vandra i just det område det pågår jakt och välja ett annat.

3. Ha synliga kläder

synliga kläder under älgjakten
En enkel varselväst gör att du syns bra och sticker ut i terrängen.

När du vandrar under älgjakten är det viktigt att du har synliga kläder på dig. Det gör det lättare för jägaren att upptäcka dig i skogen.

Reflexväst

Är vi ute och vandrar när det pågår älgjakt använder vi oss av reflexväst. Vi tycker det är smidigaste att ha under jaktsäsongen. Du syns tydligt och på långt håll. En reflexväst kan du enkelt ta på dig utanpå dina vandringskläder.

Färgglada kläder

Har du ingen reflexväst kan du ta på dig färgglada och ljusa kläderna. Undvik att ha neutrala färger som smälter in i naturen. Det gör det svårt för jägaren att se dig.

4. Stör inte jägare om du ser dom

Under älgjakten finns det stora chanser att du ser en jägare. Det är viktigt att visa ni hänsyn till vandrar. Jägaren vet att det finns människor som vandrar i skogen och har koll på det.

Får en jägare syn på dig i skogen brukar de vinka eller lyfta på hatten för att visa att de sett dig.

Gör dig synlig för jägaren

Får du syn på en jägare är det bra om du gör dig synlig genom att vinka, försöka viska till jägaren eller göra en snabb vissling. Vi skulle undvika att göra en vissling om det går.

Håll avstånd, var inte högljudd genom att skrika eller prata högt.

Vänd om och ta en annan väg

När du fått kontakt med jägaren vänd och ta en annan väg. Du kan också prata med jägaren för att få tips på vart du kan vandra i stället.

5. Vandra på utmärkta leder

ga-pa-markerad-vandringsled-under-algjakt
Håll dig till markerade leder om du vandrar i närheten av ett område där jakt pågår

Ett tips är att vandra på utmärkta vandringsleder. Då är risken liten att du stöter på en jägare. De har också koll på vandringslederna som finns runt ett jaktområdet och vet att folk går där.

6. Håll din hund kopplad

hundar älgjakt

Vandrar du med hund är det viktigt att du håller den kopplad just under älgjakts säsongen eller att du har möjlighet att koppla den snabbt.

Vi rekommendera att du har din hund kopplad oavsett om den är duktig och kommer på inkallning.

Lösa hundar kan komma springandes i skogen

Var beredd på att det kan komma lösa hundar i skogen. Låt dom vara och göra sitt jobb så du inte går fram till dom eller försöker locka till dig dom.

Ser du en lös hund finns det en jägare i närheten.

7. Var beredd på höga ljud

Att vandra under älgjakt kan smälla på sina håll. Inget du behöver varar rädd över men du ska vara beredd på att det kan låta. Förutom smällar kan du även höra hundar skälla.

Är det älgjakt samtidigt i hela Sverige?

Nej det är det inte. Som vi nämnde innan startar älgjakten på olika datum beroende på vilket län du befinner dig i.

I Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och delar av Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län börjar älgjakten 1 september. I resten av Sverige startar älgjakten 8 oktober.

Får man vandra i ett område där älgjakt pågår?

får man vandra älgjakt

Ja det får du. Men det är inget vi skulle rekommendera att göra. Kan du välja ett annat ställe att vandra på tycker vi att du ska göra det. Men det är inte förbjudet att vandra i samma området som det pågår jakt.

Tänk på att ha synliga kläderna på dig om du ska vandra under älgjakten så jägarna tydligt kan se dig i skogen. Visa också hänsyn genom att inte var högljudd eller störa jägaren.

Sammanfattning

 • Kolla när älgjakten börjar
 • Kolla efter skyltar för älgjakt
 • Ha synliga kläder på dig
 • Stör inte jägare om du ser dom
 • Vandra på utmärkta leder
 • Håll din hund kopplad
 • Var beredd på höga ljud

Lämna en kommentar