Misstag på vandring (Undvik de här 12 tabbarna)

När vi började vandra för flera år sen hade vi inte alls koll på vad som var bra och inte. Vi har gjort många misstag genom åren men också lärt oss av dom.

I det här inlägget går vi igenom de största nybörjarmisstagen många gör när de ska vandra. Läsa vidare för att ta reda på vilka och varför de är ett misstag!

De vanligaste misstagen på vandring är att gå i fel skor, ha en tung packning, använda kläder i bomull, ta med för lite vatten, överskatta sin egen förmåga, underskatta vädret, inte ha en vandringsplan, starta för sent och att inte ta några pauser.

1. Går i fel skor (Ger skav & trötta fötter)

Ett vanligt misstag många gör är att vandra i fel typ av skor eller att direkt ta på sig sina nya vandringskängor som inte är ingångna.

Går du i ett par sneakers (gympaskor) eller kängor du inte gått in riskerar du att få skavsår, trötta fötter och i värsta fall riskerar du att kliva snett och stuka foten om du går på ojämn terräng eller har tung packning.

Det är också viktigt att du ser till att kängor är vattentäta speciellt om du ska vandra när det regnar eller i fjällen där du kan behöva korsa blöt och lerig mark. Att gå med blöta fötter ökar också risken för skavsår.

Bra skor för vandring:

  • Vandringskängor som du gått in och använt tidigare
  • Vattentäta trailskor/kängor
  • Trailskor om du ska vandra i lätt terräng (upptrampade skogsstigar & grusvägar)

2. Har för tung pakning (Du blir trött fortare)

Ett annat vanligt misstag är att ha en för tungt packning. Det är lätt att packa för mycket för att det är saker som är bra att ha.

Det är viktigt att komma ihåg att du ska orka bära packningen också. Det är extra vikt du har på dig och du kommer märka av det speciellt när du går i uppförs backar.

För att få en lättare packning kan du se över tre saker som ofta är det som väger mest i en packning som tält, sovsaker (sovsäck, liggunderlag) och friluftskök. Även lättare ryggsäckar finns. Kolla om du kan få ner vikten på några av dessa prylar.

Tips för en lättare packning:

  • Hitta saker som kan användas till flera områden
  • Kläder i merinoull blir sällan ofräscha
  • Använd rengöring som kan användas till allt (disk, tvätt och dusch)

3. Använder kläder i bomull (Gör dig varm & blöt)

Ett misstag vissa gör är att ta på sig kläder i bomull när de ska vandra. Bomull är ett material som suger åt sig fukt, blir du svettig eller blöt av regn kommer en bomullströja suga åt sig det blöta. Det gör att du blir blöt, kall och får tunga kläder.

Undvik därför bomullskläder och välj kläder i funktionellt material. Vi använder oss ofta av kläder i merinoull. Det andas, transporterar bort fukt, är lätt och börjar sällan lukta, vilket gör att du kan använda kläder i merinoull i flera dagar.

Att använda kläder i rätt material kommer ge dig en skönare upplevelse på vandringen. Det finns ingen som tycker det är trevligt att gå i blöta och fuktiga kläder som inte håller dig sval. Blöta kläder mot huden kan även orsaka hudskav mot kroppen.

Bra material på kläder:

  • Merinoull
  • Syntet
  • Bambu

Läs mer: Ull eller syntet närmast kroppen vid vandring?

4. Tar med för lite vatten & snacks (Du blir låg & trött)

Vi tar alltid med oss lite extra snacks. Man vet aldrig hur länge man blir borta eller om något oväntat händer.

När du vandrar behöver du få i dig tillräckligt med både vatten och energi för att orka. Ett misstag är att ta med alldeles för lite vatten och inget att äta som ger energi.

Det är mer utmanade att vandra än vad många tror. Det är höjdskillnader, tufft väder och du har ofta en packning på dig som du bär. Och att bara gå i en ojämn terräng är krävande. Allt detta tar på din energi och ork.

Är det dessutom varmt väder förlorar du extra mycket vätska. Nackdelen med att inte dricka tillräckligt eller få i sig något att äta gör dig trött och seg i både kropp och huvudet vilket kan leda till misstag i onödan, du kan kliva snett eller läser karta och terräng fel.

Vi har alltid två vattenflaskor med oss och så fort vi kan fylla på vattenflaskorna gör vi det. Tips på snabbenergi vi brukar ta med oss är Snickers, Ahlgrens bilar, torkade frukter, nötter eller Flap Jacks.

Varför du ska ta med dig vatten & snacks

  • Du minimerar risken att skada dig
  • Du håller dig pigg och allert
  • Det är lättare att tänka klart och ta beslut

5. Överskattar din förmåga (Risk att du inte orkar)

Det är vanligt att överskattar sin egen förmåga och tror man klarar av mer än vad man kanske gör. Det är lätt att pressa sig själv, speciellt om du vandrar med andra.

Det är viktigt att du lär känna din egen förmåga av vad du klara av och orkar. Det är också bra att du talar om det för ditt sällskap så ni kan göra upp en plan på hur ni ska vandra och planera in era sträckor.

För att undvika överskatta sin egen förmåga är det bra att träna innan och på hemmaplan ge sig ut i skogen och gå med packningen på för att vänja in kroppen. Då kan du få ett hum om hur mycket du orkar.

Förbered dig innan vandring

  • Träna upp styrkan
  • Testa att gå i olika terräng
  • Gå med din packning på promenader

6. Underskattar vädret (Vädret kan skiftar snabbt)

vädret skiftar snabbt
Underskatta aldrig vädret speciellt i fjällen. Här är under en vandring i Åre, från klart väder till moln och dimma.

Det största misstagen många gör som ska fjällvandra är att underskatta vädret. I fjällen skiftar vädret snabbt. Det kan gå från en solig och vindstilla dag till att bli blåst och regn på bara några minuter.

Därför är det viktigt att vara förbered på alla typer av väder och ha koll på väderprognosen även om den ska tas med en nypa salt, speciellt i fjällen.

Vi har gjort detta misstag när vi fjällvandrat och nu packar vi alltid med oss kläder för nästan alla väder. Och vi har haft användning för det. Något vi alltid packar ner är mössa och vantar även på sommaren.

Förbered dig på olika väder

  • Ha koll på väderprognosen
  • Packa ner extra kläder
  • Ser det ut att bli oväder vänd om

7. Dålig planering (Du är oförberedd)

Att ha en dålig planering eller att inte planerat vandringen alls kan göra dig överraskad och oförberedd på terräng och längd. Det är extra viktigt att planera när du ska göra en lågvandring på mer än en dag.

Genom att göra en vandringsplan får du översikt på hur det kan se ut i terrängen. Är det mycket höjdskillnader, behöver du vada eller finns det broar att ta sig över. Hur långt kan du vandra på en dag. Planera även in vilodagar så du kan återhämta dig och hinner njuta av naturen.

Ett annat tips är att planera in vart du ska tälta eller om det finns någon övernattningsstuga längs leden. Att ha en bra planering är A och O för en lyckad vandring!

Planera vandringen:

  • Gå igenom kartan ordentligt
  • Planera in pauser ev vilodagar
  • Kolla hur terrängen ser ut (höga höjder, behöver du vada osv)

8. Startar för sent (Det tar längre tid än du tror)

Att vandra tar mycket längre tid än du tror och många gör misstaget att starta för sent. Att vandra i skog och fjäll är inte samma sak som att gå hemma på asfaltsvägen eller grusstigen som oftast är på plan mark.

Terrängen på vandringsleder är ofta ojämn med stenar och stubbar, vandrar du i fjällen är det dessutom höjd meter du får gå. Därför kan du inte hålla samma tempo som du gör när du går på en platt grusväg.

Lägg även till några pauser längs leden, det behövs om du går långt. Från vissa leder kan man även göra avstickare vilket tar tid och vill du hinna äta matsäck får du räkna i det också. Att komma ut och vandra ska inte vara stressigt, det är alltid bra att lägga på några extra timmar!

3 anledningar att starta i tid

  • Du slipper stressa
  • Du kan njuta mer av naturen
  • Unna dig längre pauser

9. Tar inga pauser (Du blir trött snabbt)

Att strunt i pauserna och bara köra på är aldrig en bra idé. Pressar du kroppen för mycket kommer den också att säga ifrån.

Därför är det bra att starta i tid som vi tog upp i punkten innan så du hinner få in pauser på vandringen.

Det är viktigt att vila och lufta fötterna emellanåt så de är torra när du vandra. Med torra fötter minskar du även risken till skavsår. Du kan också äta och få i dig energi när du pausar som verkligen behövs för att orka.

Fördelar med att ta pauser

  • Vila och lufta fötterna
  • Få i dig energi och vätska
  • Återhämtning

10. Åtgärdar skoskav försent (Gör skavet värre)

undvika skavsår vandring

Ett misstag många gör ute på lederna är att inte åtgärda ett kommande skavsår. Det är vanligt att känna lite i början och att skoskavet är på gång. Men väljer ändå att åtgärda det vid nästa paus. Nästa paus kan vara försent och ditt skavsår har med största sannolikhet blivit värre.

Åtgärdar du inte skoskavet direkt med tejp eller skavsårs plåster kan det bli blåsor och stora sår som tar lång tid att läka. Att ha skavsår när man vandrar är bland det värsta när varje steg bränner och gör ont.

Det bästa för att undvika skavsår är att tejpa fötterna innan du ger dig ut på vandringsleden. Det är alltid bättre att förebygga.

Varför du ska åtgärda skavsår direkt:

  • Du slipper få blåsor
  • Du kan fortsätta vandra
  • Du förvärra inte skoskavet

11. Tar inte med karta & kompass (Svårt att navigera)

Att ha med sig karta och kompass på långvandring eller när du vandra i områden med dålig täckning är ett måste. Misstaget många gör är att förlita sig på mobiltelefonen.

Idag finns det många grymma appar med kartor och GPS-mottagare. Dessa fungerar bra så länge du har batteri och mobiltäckning.

Hamnar du i en nödsituation där du har har slut på batteri eller ingen täckning blir det svårt att navigera om du inte har karta och kompass. Viktigt! Se till att ha en aktuell karta.

Fördelar med karta & kompass:

  • Du är inte beroende av täckning
  • Du behöver inte ha batterier
  • Du kan naviger vart som helst

12. Har dålig handhygien (Risk att bli sjuk)

misstag på vandring att inte ha god handhygien

Att ha dålig handhygien kanske är en konstig punkt för misstag på vandring. Men är du ute flera dagar och vandrar är det viktigt att du har en bra hygien.

Var noga med att rengöra dina händer efter toa besök och att tvätta händerna noga innan du börjar laga mat.

Med en dålig handhygien kan du bli magsjuk om du lagar mat och äter med smutsiga händer. Det vill du helst slippa när du är ute en längre tid och vandrar.

Så håller du en bra handhygien:

  • Tvätta alltid händer efter toabesök
  • Tvätta händerna innan matlagning
  • Använd tvål och vatten, handsprit eller våtservetter

Sammanfattning – Vanliga misstag vid vandring

  1. Går i fel skor
  2. Har för tung packning
  3. Använder kläder i bomull
  4. Tar med för lite vatten & snacks
  5. Överskattar din förmåga
  6. Underskattar vädret
  7. Dålig planering
  8. Startar för sent
  9. Tar inga pauser
  10. Åtgärdar skoskav för sent
  11. Tar inte med karta & kompass
  12. Har dålig hygien

Lämna en kommentar