Säkerhet vid vandring (12 tips för att vandra säkert)

Vandra är en fin naturupplevelse som de flesta kan göra. Men innehåller också en del risker om du inte är förberedd. Väder- och terräng är de största riskerna med att vandra, men även brist på erfarenhet kan bli en risk på vandringen.

För att vandra säkert är det viktigt att du:

  • Planerar vandringen noga
  • Berättar för någon vart du ska
  • Har sällskap
  • Lär dig navigera med karta och kompass
  • Kan kommunicera
  • Undviker att vandra i dåligt väder
  • Har första hjälpen kit och vet hur det fungerar
  • Är förbered om olyckan skulle vara framme

Läs inlägget och kolla vår video nedanför för att ta reda på mer hur du vandrar säkert…

1. Planera vandringen

Planeringen är det absolut viktigaste för en säker vandring. Genom bra planering har du koll på terräng och övernattningsmöjligheter. Du vet också hur långt det är mellan olika etapp. Att vara bra förberedd innan gör vandringen mycket säkrare än att inte ha koll alls.

Följ markerade vandringsleder

Följ alltid markerade vandringsleder. Det är säkrare eftersom de är lätta att hitta på med avståndsskyltar som visar vägen men de är också markerade med stenhögar och färgmarkeringar.

Undvik vinterleder på sommaren, du kan hamna på blöta marker utan stigar och ibland kan de leda dig rakt ut till en sjö. Vinterleder är markerade med kryss på stolpar.

Ha koll på hjälptelefoner

Skulle något hända eller om du måste komma i kontakt med någon hemma är det bra om du har koll på vart hjälptelefoner finns. Du kan också använda dig av hjälptelefonerna om du vill rådfråga om något eller känner dig orolig.

På fjällkartor ser du vart det finns hjälptelefoner de finns oftast i fjällvärlden där inga vägar för transporter och fordon finns. Oftast sitter de vid övernattningsstugor och vid vindskydd.

När du använder en hjälptelefon kommer du till ett larmcenter där du kan lämna ett meddelande som dom sedan tar vidare till anhöriga. Du kan alltså inte ringa direkt ut från en hjälptelefon.

Starta i tid

När du ska vandra är det bra om du startar tidigt på morgonen eller på förmiddagen. Beroende på hur långt du ska vandra.

Tänk på att det tar längre tid att vandra i fjällen och på en stökig terräng än om du går på plan grusstig.

Vandra inte över din förmåga

Undvik att vandra över din förmåga på svår terräng eller för långa vandringssträckor. Det gör att du utsätter dig för onödiga risker. Lär dig vad du och din kropp klara av och lyssna på kroppen när den säger ifrån.

Ha koll på älgjakten och övrig jakt

Ha koll på när älgjakten startar i det område du ska vandra i. Även om det inte är förbjudet att vandra under älgjakt är det skönt att veta när det är och vad du ska tänka på.

Väljer du att vandra under älgjakten ska du tänka på det här:

  • Ha färgglada kläder, gärna en reflexväst
  • Vandrar du med hund ska du ha den kopplad
  • Stör inte jägare
  • Ser du en jägare försök få kontakt genom att vinka eller viska. OBS! Skrik och ropa inte
  • Var beredd på höga ljud
  • Lösa hundra kan röra sig i skogen, låt de vara och locka inte till dig dom

2. Berätta vart du ska

berätta vart du ska på din vandring

En bra säkerhet inför en vandring är att berätta för nära och kära vart du ska vandra. Berätta för mer än en person.

Skulle det hända något med personen du berättat för så finns det flera som vet om vart du är.

Berätta färdväg & ankomst

Berätta hela din vandringsrutt, hur dina etapp ser ut och vart varje etapp startar och slutar. Det är också bra om du talar om hur länge du har tänkt att vara borta, så dina anhöriga vet på ett ungefär.

Sen kan såklart det ändras på vägen men gör dom medvetna om det så de inte oroar sig i onödan.

Uppdatera vid förändring av väg

Skulle du behöva ändra vandringsrutt av någon anledning pga. väder eller att du inte kommer över på ett ställe du tänkt dig. Då är det bra att du kontaktar de hemma så de vet om att du ändra riktning.

3. Ta med första hjälpen-kit

första hjälpen kit för vandring
Vi använder oss av ett litet första hjälpen kit som rymmer det mest som behövs på en vandring. Det som går åt mest för oss är skavsårsplåster.

Oavsett om det är en dagstur eller längre vandringar ska du alltid packa ner ett första hjälpen kit. Du vet aldrig när du behöver det. Det lindra skavsår, skrubbsår, skärsår och du kan stabilisera upp en vrickad fotled.

Det är viktigt är att du lär dig vad som finns i ditt första hjälpen kit och hur allt används. Vet du det blir du inte lika stressad om en olycka händer.

Visselpipa bättre än att skrika och ropa

Även om du vandrar med ett sällskap är det bra med en visselpipa. Med en visselpipa kan ni göra er hörda och det är inte lika jobbigt som att skrika och ropa. En visselpipa hörs också på längre håll än att skrika.

Tänk på att alltid ha visselpipan lättillgänglig så du når den i alla situationer. Bäst är att ha den runt halsen. Många ryggsäckar (t.ex. våra från Osprey) har visselpipa inbyggt i bröstremmen.

4. Ha koll på vädret

undvik att vandra i dåligt väder
5 minuter efter denna bild såg vi inget. Det var helt vitt av dimma. Det är från en vandring vi gjorde i Åre, som tur var hade vi bilen nära och dimman försvann ganska fort.

Att vandra i dåligt väder kan ställa till det rejält. Vädret är en av de största riskerna med att vandra, speciellt vid fjällvandring.

Vädret kan slå om på bara några minuter från sol till dimma, regn och hårda vindar. Ska du däremot vandra i ett naturreservat i Stockholm är vädret stabilare och säkrare.

En undersökning av Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd visar att det absolut vanligaste misstaget fjällvandrare gör är att underskatta vädrets snabba växlingar.

Ha alltid koll på väderprognosen innan du ger dig ut för att vandra.

Vänta ut dåligt väder

Visar det sig vara dåligt väder när du ska vandra som dimma, mycket regn och hårda vindar. Då är det bättre att du väntar ut vädret än att ge dig ut och riskerat att komma bort från vandringsleden.

Självklart kan du vandra när det regnar och blåser. Men undvik när det är tufft och hårt väder.

Vänd om du måste

Skulle vädret bli tufft när du är ute och vandrar, då är det bättre att du vänder om än riskerar att gå fel och komma bort.

5. Prata med erfarna i området

ta tips från andra för att vandra säkert

Prata med erfarna människor som bor i området eller någon som har vandrat leden du ska vandra. De sitter oftast inne på bra och smarta tips men också vad som kan vara bra att tänka på.

Vi brukar ta hjälp av ett forum som heter Utsidan, du kan också gå med i olika vandringsgrupper på Facebook för att få tips och råd.

Få info om aktuell terräng

Du kan få aktuell status på hur terrängen ser ut. Är det blöt och lerig? Ligger det snö kvar? Går det att ens ta sig fram. De kan oftast ge dig svar på detta så slipper du ge dig ut och upptäcka det själv och kanske behöva vända. Du kan även få tips om andra leder som är lättare att sig fram på.

Få tips om fina tältplatser att slå läger på

Att prata med människor som bor i området kan ge dig viktig info. De har koll på vart det finns sjöar och vattendrag där du kan fylla på med vatten. Men även vart det finns fina tältplatser att slå läger på. De har också koll på raststugor och vindskydden i området.

6. Möjlighet till kommunikation

kommunicera på vandring

För en säker vandring är det bra om du kan kommunicera, alltså att du kan kontakta någon hemma eller komma i kontakt räddningstjänst/fjällräddning.

Därför är det viktigt att du har en mobil eller GPS. En GPS är bättre om du ska vandra i fjällen där mobiltäckningen kan vara dålig i vissa områden.

GPS

En GPS fungerar inte bara som en bra navigering utan du kan dela din position och vandringsrutt med andra enheter som med en anhörig hemma. Du kan också skicka ett SOS meddelande för akut hjälp. GPS är inte beroende av någon täckning utan fungerar med satelliter.

Mobil

En mobil är alltid bra att ha med sig. Se bara till att du kan ladda mobilen under vandringen med en powerbank som kan laddad mer än en gång.

Enda nackdelen är att en mobil är beroende av täckning för att kunna ringa. Vissa abonnemang klarar av att ringa nödsamtal utan täckning men inte alla.

Ska du vandra i fjällen eller i områden där mobiltäckning saknas är det säkrast att även ta med en GPS.

7. Rätt kläder & utrustning

rätt kläder för vandring
Från vänster i bilden har vi 1. Underställ i syntet, 2. Mellanlager i fleece, 3. Ytterlager en skaljacka. Beroende på väder kan du justera de olika lagerna.

Rätt skor och kläder gör så du slipper frysa och bli blöt. Och du får bra stöd för fot och fotled med rätt vandringskängor. Det gör risken mindre att stuka foten.

Bra kläder för vandring

Klä dig i olika lager och anpassa lagren efter väder. Använd funktionella vandringskläder som är tillverkade i något syntetiskt material eller merinoull.

Det är material som andas och torkar snabbt så du inte blir kalla av fukten. Merinoull reglerar även temperaturen vilket gör att det passar både till sommar och vinter. Använd även ett ytterlager i form av skaljacka och skalbyxor. Det håller regn och vind ute.

Bra skor för vandring

Vandringskängor är bra att vandra i om du har en tung packning och ska vandra långt. Det ger bra stöd åt foten så du inte stukar fotleden så lätt. De är också stabila att vandra med på stökigt och halt underlag.

Bra utrustning för vandring

Ett bra tält för vandring är slitstarkt, står emot vind och vatten så du kan sov skönt på natten. Det blir inte kallt eller droppar in vatten om det regnar. Du behöver inte oroa dig för att gå ut mitt i natten för att stabilisera upp tältet om det blåser hårt.

Och får du sova bra utan störningar kommer du vara pigg för nästa vandringsdag. Är du utvilad är risken också mindre att du gör misstag på vandringen eller skadar dig i onödan.

8. Vandra i sällskap

säkrare att vandra tillsammans med andra

För att vandra säkert är det viktigt att vara i sällskap och inte ensam. Att vandra ensam är mer riskfyllt om något skulle hända, konsekvenserna blir större då. Har du sällskap kan ni alltid hjälpas åt.

Fler är alltid bättre än att vandra ensam

Ni kommer ha mer än en mobil om en telefon skulle laddas ur och behöver ringa på hjälp. Det känns också tryggare om något skulle hända att inte behöva varar ensam.

Ha koll på varandra om ni är en större grupp

När man vandrar i större grupper är det viktigt att ni har koll på varandra. Så ingen kommer bort från gruppen. Alla har olika tempo och det får man respektera. Gå en bit och vänta in alla och våga säg till om det går för snabbt.

Det är inte bara säkrare att vandra i sällskap det är också trevligare att få dela upplevelsen med andra.

9. Extra energi och vatten

energi när man vandrar säkerhet
En favorit hos oss är Flap Jack. Det är en god havre-bar med bra energiinnehåll. Den har definitivt räddat oss under många vandringar som blivit längre än planerat (Vilket händer ganska ofta faktiskt).

Att alltid packa ner lite extra vatten och energibars är bra. Du vet aldrig när det behövs och energin börjar ta slut. Har du ingen ork är det lätt att skada sig som att kliva snett och vricka foten.

Planera in vattenstopp

Att bära med sig mycket vatten är det ingen som vill speciellt när man vandrar. Därför är det bra om du planerar in vart du kan fylla på med vatten längs med vägen.

Du kan också använda dig av en vattenflaska med vattenfilter, då kan du ta vatten direkt från sjöar och dricka. Och du slipper bära med dig massa vatten.

Packa med extra energibars

Vi packar alltid ner lite extra energibars som vi äter av när det behövs lite extra energi på vandringen, för att orka den sista biten. Just energibars både mättar och gör dig pigg. Dessutom tar de knappt någon plats.

10. Lär dig navigera

navigera för att vandra mer tryggt

Lär dig att navigera med karta och kompass. Du vet aldrig när det behövs om GPS eller mobil laddar ur eller saknar täckning. Med karta och kompas kan du navigera dig utan batterier och täckning.

Karta och kompass

Att packa ner karta och kompas är viktig för att du säker ska kunna navigera där det saknas täckning. Det är lätt att ta med och tar lite plats i packningen.

Kom ihåg att lära dig hur du använder karta och kompass. Träna lite hemma först i närområden så du känner dig säker innan du ger dig ut på vandring.

Använd aktuella kartor

Det är viktigt att du använder dig av den nyaste kartan för det område du ska vandra i. Använder du en gamla karta kan det ha tillkommit exempelvis en bro på ett ställe eller tvärt om att det saknas en bro. För att få rätt information från kartan ska du ha en aktuell karta.

11. Ha respekt för vilda djur

ha respekt för djur
Vi har stöt på älg på nära håll och på avstånd när vi har vandrat. Och det har alltid varit i skymningen.

När du vandrar kan du stöta på alla möjliga djur både stora och små. Oavsett vad det är för djur ska du respektera dom.

Djur är oftast rädda för oss och håller sig gärna undan, men ibland kan vi möta dom öga mot öga ändå. Känner de sig hotade kan de bli farliga. Det bästa är att lugnt baka bakåt och inte göra några hastiga rörelser.

Gå inte för nära

Även om de är söta och ser snälla ut ska du inte gå för för nära. Kom ihåg att det är vilda djur. Har de ungar i närheten kan de vara extra aggressiva.

12. Om olyckan är framme (STOP)

olycka på vandring

Tyvärr händer det olyckor ändå hur noga och försiktig man än är. Det viktigaste är att vara lugn. Att bli uppstressad gör situationen värre och det blir svårt att tänka klart.

Ha alltid koll på vart du/ni befinner er, det gör det lättare för fjällräddning eller annan räddningstjänst att hitta er.

Följ STOP-Regeln i nödsituationer

  • Stanna och behåll lugnet
  • Ta kontroll över situationen
  • Orientera dig
  • Planera åtgärd

Kontakta fjällräddningen

Har du mobiltäckning använder du mobilen för att ringa 112. Har du ingen täckning kan du skicka iväg ett SOS-meddelande med GPS.

Har du ingen GPS ta dig till närmaste hjälptelefon. Du kommer direkt till larmcentralen via den som i sin tur kontaktar fjällräddning.

Vilka är de största riskerna med att vandra?

De största riskerna med att vandra är vädret och svår terräng. En annan risk med att vandra är att du är oerfaren och vandrar på en för svår led utan vana. Har du inte planerat din vandring är det också en risk.

Väder

Ska du fjällvandra får du vara beredd på att vädret ändras snabbt. En fin, varm och solig dag kan snabbt bli disig, blåsig och regnig. Är du inte förbered kan vädret bli riktigt tufft.

Tjock dimma gör att du inte ser längre än någon meter fram, det är lätt att komma bort från sitt sällskap och vandringsled då. Hårda vindar och regn kan vara riktigt jobbigt om du inte har rätt kläder. Kolla alltid väderprognosen innan du ger dig ut!

Vintervandring

Att vandra i kyla eller på vintern medför alltid mer risker än när du sommarvandrar, speciellt om du är i fjällen.

Om det är minusgrader har du inte alls lika stora marginaler om något går fel och det går snabbt att kylas ner. Dessutom blir det mörkare snabbare under vintermånaderna.

Svår terräng

Du kan också stöta på svår terräng att ta dig fram på. Det kan vara stora ostabilt stenblock att ta sig över det kan också vara branta uppförs backar som gör det jobbigt.

Känner du dig osäker ska du inte vandra på den typ av terräng. Därför är det viktigt att du planerar innan din vandring så du vet på ett ungefär vad det är för terräng som väntar dig.

vandra säkert
En smal och jobbig terräng på väg upp mot Åreskutan. Tur att det fanns ett rep att hålla sig i.
stenig terräng
Kängor ger bra stöd kring fotleden och minskar risken för att stuka foten.

Sammanfattning

  • Planera vandringen
  • Berätta vart du ska
  • Ta med första hjälpen kit
  • Undvik dåligt väder
  • Prata med erfarna i området
  • Möjlighet till kommunikation
  • Rätt kläder & utrustning
  • Vandra i sällskap
  • Extra energi och vatten
  • Lär dig att navigera
  • Ha respekt för djur
  • Om olyckan är framme

Lämna en kommentar