Hygien på vandring (9 tips som håller dig fräsch)

Många tror att det är svårt att hålla en bra hygien när man vandrar, eftersom man är utan rinnande vatten och ibland även toalett. Så går det verkligen att ha en bra hygien och hålla sig fräsch på vandringen? Och hur gör man.

För en bra hygien på vandringen kan du tvätta dig i sjöar eller vattendrag. Använd dig av Absolut Torr det gör att du svettas mindre under armarna. Klä dig i funktionella kläder. Kläder tillverkade i ull torkar snabbt vilket gör att de inte börjar lukta.

I inlägget tar vi upp våra bästa tips på hur du håller dig fräsch och har en bra hygien när du vandrar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Tvätta dig

tvätta sig på vandring

Det viktigaste sättet för att hålla sig fräsch och ren under vandringen är genom att tvätta sig. Det gör du lättast i sjöar och vattendrag.

De ställen på kroppen som är viktigast att tvätta är under armarna, skrevet och fötterna. Det är där vi svettas som mest och det är där vi luktar illa när vi svettas.

Bästa tvål och schampo för vandring enligt oss är Sea To Summit Wilderness Wash.

Undvik skavsår på huden

Det är också bra att tvätta sig för att få bort svett och smuts från kroppen. När vi svettas bildas saltkristaller som ligger kvar på huden. Det kan i sin tur ge skavsår mot huden. Detsamma gäller för fötterna.

Låter du svetten ligga kvar och bär sedan kläder, ryggsäck och skor ovan på svetten. Då gnuggas det mot kroppen och svettkristallerna blir som ett sandpapper mot huden. Och då får du skavsår.

Sjöar och vattendrag

Planera in din vandring så du kommer fram till en sjö eller ett vattendrag på slutet av dagen. Då kan du alltid tvätta av dig.

Tvätta dig innan du lägger dig

Ett tips är att tvätta dig innan läggdags. Du kommer att sova bättre och du kommer hålla din sovsäck fräsch längre när du lägger dig ren.

Våtservetter

Har du inte möjlighet att tvätta dig i någon sjö eller vattendrag. Då kan du använda dig av våtservetter. De är super smidiga att använda, du sveper servetten över de ställen du vill tvätta rent. Vi brukar köpa våtservetter för barn, de går att använda över hela kroppen.

OBS! Du får inte slänga våtservetter ute i naturen utan du får ha en liten påse att lägga använda servetter i.

2. Deodorant under vandring som håller dig fräsch

deo för vandring
Vi använder Absolut Torr när vi ska på lång vandring för att hålla oss fräscha och för att slippa ta med deo. Appliceras under rena armhålor på kvällen. OBS! Svider om du är nyrakad under armarna. Raka dig dagen efter du applicerat Absolut Torr istället.

Det är under armarna vi svettas som mest och det är även där vi luktar mycket svett. Något vi alltid använder oss av om vi ska vandra flera dagar och inte har tillgång till dusch är Absolut Torr.

Absolut Torr på vandring

Ett av de bästa sätten att hålla sig fräsch på under vandring förutom att tvätta sig i sjöar är att använda Absolut Torr innan du ska på en lång vandring.

Med Absolut Torr svettas du mindre under armarna vilket gör att du luktar mindre svett. Det räcker med att använda det en gång i veckan. Det gör också att du slipper ta med deo på vandringen då Absolut Torr håller sig i en vecka. Finns att köpa på apoteket.

Absolut Torr går även att använda på fötterna om du har mycket fotsvett. Men ska då appliceras oftare i början då huden är grövre där.

3. Håll fötterna rena

håll fötterna rena när du vandrar

En annan viktig sak för att hålla sig fräsch på vandringen är att ta hand om fötterna. Inte bara för att slippa dålig lukt utan också för att slippa skavsår.

Byt strumpor

När du vandrar kan du växla mellan två par ullstrumpor för att hela tiden ha torra fötter. Ullstrumpor håller sig också fräscha länge utan att börja lukta.

Undvik fuktiga strumpor

Vi brukar byta stumpor när vi pausar för lunch eller när vi känner att de börjar bli fuktiga. Vandrar du med fuktiga eller blöta strumpor kan du lättare få skavsår.

Vi fäster de använda strumporna utan på ryggsäcken så hinner de torka tills nästa gång vi måste byta.

Låt fötterna få andas

Vid varje paus på vandringen kan du passa på att låta fötterna andas. Det hjälper till att hålla din fötter fräscha och torra.

4. Ha bra handhygien

bra handhygien på vandringen

Största delen av smutsen och bakterierna sitter på våra händer. Det är med händerna som vi tar i allt som utrustning, smutsiga kläder, grenar och kvistar för att göra upp eld med. Ja, vi tar i det mesta med våra händer.

Det är lätt att vi sen kliar oss i ansiktet med smutsiga händer eller äter något med händerna. För att slippa bli dåliga och sjuka är det viktigt att vi har en bra handhygien och tvättar oss innan vi ska äta eller laga mat.

Använd alcogel eller desinfektionsservetter

Har du inte tillgång att tvätta dig med tvål och vatten, då är alcogel ett bra sätt att få bort bakterier från händerna.

Alcogel är lätt att använda och du kan enkelt ta fram den efter toabesök eller när du känner att du behöver.

Det finns också våtservetter med desinfektionsmedel på som är till för händerna. Det är ett bra alternativ om du vill ha en lättare packning på vandringen.

Tvätta händerna efter mattlagning

Det är lätt att bli kladdig om händerna vid matlagning. Därför är det viktigt att du tvättar händerna även efter du lagar mat eller ätit. Då slipper du smutsa ner kläder och utrustning med matfett eller andra matrester som sitter på händerna.

5. Sov i ett rent underställ

ha rent underställ när du vandrar

Ett annat sätt att hålla sig fräsch på under vandring är att ha ett underställ som är till för att bara sova i. Det kommer inte bara vara skönt för dig, du håller även sovsäcken fräsch längre.

Vi använder oss av ett ”sov-underställ” i merinoull. Ull reglerar temperaturen genom att hålla dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Vilket gör att du kommer ha en skön temperatur i sovsäcken.

6. Byt underkläder ofta

byt underkläder ofta på vandring

Att byta underkläder ofta känns både skönt och fräscht. Underkläder blir snabbt ofräscha precis som strumpor. Vi tar nya underkläder varje dag.

Ett tips är att ta med några par underkläder och sedan tvätta under vandringen för att slippa ta med för mycket. Vi berätta mer om hur du tvättar på vandringen längre ner i inlägget.

7. Använd funktionella kläder

funktionella kläder

Vandrar du i funktionella kläder kommer du att hålla dig fräsch längre. Och du kan använda kläderna i flera dagar.

Det enda du behöver göra är att vädra kläderna. Undvik kläder i bomull. Bomull blir snabbt blött och torkar långsamt vilket gör att de börjar lukta illa.

Merinoull

Merinoull är det bästa material du kan ha på plagg när du vandrar. De reglerar temperaturen, andas bra och torkar snabbt. Börjar inte lukta illa utan det räcker med att vädra kläder i merinoull.

Syntet

Kläder i olika syntetmaterial som nylon och polyester är också bra att ha när du vandrar. De torkar snabbt, andas bra och är lätta. Behöver du tvätta kläder när du vandrar så är syntetmaterial det plagg som torkar snabbast.

8. Tvätta kläder

För att slippa packa ner massa plagg till vandringen kan du istället packa ner en drybag och tvättmedel. Då kan du tvätta dina kläder på vandringen när de känns smutsiga. Och på så vis hålla dig fräsch med nytvättade kläder.

Tvätta kläder när du vandrar

 • Fyll drybagen med vatten i en sjö eller i ett vattendrag, helst vattendrag eftersom vattnet är renare där.
 • Lägg i dina smutsiga kläder i drybagen tillsammans med nedbrytbart tvättmedel.
 • Skaka och knåda drybagen en stund så fläckar och smuts hinner lösa upp sig.
 • Häll ut vattnet i naturen INTE i sjön eftersom marken lättare kan bryta ner tvättmedlet.
 • Fyll på med nytt vatten och skölj ur kläderna ordentligt, skölj flera gånger så tvättmedlet försvinner ur kläderna.
 • Vrid ut kläderna från överflödig vatten innan du hänger upp de på tork. Sätt upp en tvättlina och hänga kläderna över. Har du inte det kan du hänga kläderna över en gren eller kvist.

Tips! Koka upp vatten i stormköket, varmt vatten löser upp fläckar bättre.

För att tvätta kläder när du vandrar behöver du:

 • Drybag (Scrubba Wash Bag)
 • Nedbrytbart tvättmedel (Sea To Summit Liquid Laundry Wash)
 • Tvättlina
 • Vatten

9. Borsta tänderna

Att sköta tänderna hör till en bra hygien. Därför är det bra om du borstar tänderna morgon och kväll. Det är också bra att få bort mat som fastnat mellan tänderna med en tandtråd.

Använd tandtråd för att slippa inflammation i tandköttet

Får du inte bort matrester som fastnat mellan tänderna kan det bli inflammerat i tandköttet. Ett inflammerat tandkött är inte farligt med det kan göra otroligt ont. Det kan kännas pulserande och nästan som lite tandvärk. Och det vill du undvika när du är ute och vandrar.

Hur du borstar tänderna på vandring

Fyll en flaska med vatten i ett vattendrag där är det renast vatten. Eller koka upp vatten och låt det svalna. Du kan också ta vatten i en vattenflaska med vattenfilter i och använda för att skölja ur munnen.

Tar du vatten direkt från en sjö eller ett vattendrag svälj inte utan skölj bara ur munnen. Gå en bit från sjön när du borstar tänderna så du inte spottar ut tandkrämen i vattnet. Marken tar lättare upp tandkrämsrester.

Hygienartiklar för vandring

Så vilka hygienartiklar ska du packa ner när du vandrar för att hålla dig ren och fräsch. Här nere har vi gjort en lista på allt du behöver!

 • Alcogel – Alcogel gör att du kan hålla en bra handhygien när du inte kan tvätta händerna med tvål och vatten. Passar bra efter toalettbesök eller innan matlagning.
 • Våtservetter – Har du inte möjlighet att tvätta dig i en sjö kan du använda dig av våtservetter. Eller när du måste göra rent något. Våtservetter funkar till det mesta.
 • Tandkräm & tandborste – För att kunna borsta tänderna behöver du tandkräm och en tandborste.
 • Tandtråd – Håll rent mellan tänderna med tandtråd och slipp inflammationer i tandköttet när du vandrar.
 • Nedbrytbart toalettpapper – Så du kan torka dig efter toalettbesök ute i naturen. Nedbrytbart toalettpapper tas lättare upp av naturen än vanligt toalettpapper.
 • Toalettspade – Finns ingen utedass och du måste göra nummer två. Då är en toalettspade bra att ta med sig så du kan gräva en grop i marken med.
 • Kroppspuder – Med kroppspuder kan du förhindra skav och hudirritation. Det gör att du slipper friktionen mellan hud och hud när du är svettig eller fuktig. Pudret suger upp svett och fukt. Kroppspuder används främst i ljumskar, under armar och insida lår.
 • Deo (Absolut torr) – Deo är inget måste men det kan vara skönt att ta på sig efter ett bad. Ett tips är att istället använda absolut torr innan du ska på vandring. Absolut torr gör att du svettas mindre under armhålorna.
 • (För tjejer) Tamponger/Bindor eller menskopp – Det är bra att vara förberedd på om mensen kommer mitt under vandringen. Även om det inte är den tiden i månaden så kan kroppen reagera på olika omständigheter.
 • Tvättmedel – För att du ska kunna tvätta dina kläder. Tvättmedel gör kläderna rena och löser upp lättare fläckar.
 • Drybag – En drybag behövs för att lägga smutsiga kläder, tvättmedel och vatten i när du ska tvätta på vandringen.

Hur tvättar man sig på vandring?

tvätta kroppen på vandring

Det lättaste sättet är att tvätta sig i en sjö. Där kan du gå i med tvål och tvätta dig direkt. Har du inte möjlighet att tvätta dig i en sjö?

Använda våtservetter att torka av dig med. Våtservetter kan användas över hela kroppen och är inget som måste sköljas av.

Får man tvätta sig i sjöar?

Ja det får du. Men det är viktigt att du använder tvål och schampoo som är nedbrytbar i naturen.

Mens på vandring, hur gör man?

Att få mens på vandring kan såklart hända oavsett om det inte är den tiden på månaden. Våran kropp reagerar på omständigheter och du kan få mens två veckor tidigare än vanligt.

Så hur gör vi? Det lättaste är att alltid ha med sig tamponger eller bindor för att vara förberedd. Men tänk på att du inte får slänga det i naturen utan måste ta med dig det. Du kan lägga använda tamponger eller bindor i en hundpåse eftersom de försluts bra.

Mensskydd på vandring

Menskopp är smidigast att ha på vandringen. Den behöver du bara byta två gånger om dagen, du kan bada, göra toabesök och du kan sova med den. Skaver inte och syns inte. Dessutom är den miljövänlig och tar lite plats.

En menskopp behöver bara sköljas rent i bäckvatten. När mensen har slutat och du använt klart den behöver den kokas rent. Ta med ett eget litet kärl som du kan använda för det.

Lindra mensvärk på vandringen

En värktablett lindrar ofta mensvärk men ibland hjälper inte det. Det du kan göra är att be någon i sällskapet om hjälp så du kan bära en lättare packning dom dagarna du har värk.

Undvik tighta kläder som sitter åt över magen. Du kan också värma vatten och hälla i en flaska och lägga över magen.

mens på vandring

Gå på toa under vandring

Finns inget torrdass eller utedass du kan använda och du måste göra nummer två? Då får du göra dig en egen toalett ute i naturen. Vi listar vad du behöver och hur du ska göra här under.

Du behöver:

 • Liten toalettspade
 • Nedbrytbart toalettpapper
 • Tändare om du använder annat toalettpapper för att elda upp pappret med
 • Alcogel för händerna.

Så här gör du egen toa ute:

 • Gå bort en bit från leder, stigar, vattendrag och lägerplatser
 • Gräv ett hål, några decimeter djupt
 • Sätt dig på huk över hålet och gör det du ska göra
 • Använd nedbrytbart toalettpapper eller elda upp ditt använda papper
 • Täck för hålet med jord, mossa, löv eller kvistar
 • Skulle du själv kunna tänka dig att sitt på marken där du precis uträttade dina behov? Då är det bra

Sammanfattning

 • Tvätta dig
 • Håll fötterna rena
 • Ha bra handhygien
 • Sov i rent underställ
 • Byt underkläder ofta
 • Använd funktionella kläder
 • Tvätta kläderna
 • Borsta tänder

Lämna en kommentar