Vandring i Ulricehamn – 10 fina vandringsleder

Ulricehamn bjuder på en varierad och lugn natur att utforska. Olika svårighetsgrader finns på lederna och du kan göra både dagsvandringar och flerdagsvandringar.

Till många av naturområdena går det att ta sig till med kollektivtrafik vilket gör det lättillgängligt. Här finns vandring för alla åldrar och erfarenhet. I inlägget berättar vi mer om de olika lederna.

De bästa vandringsleder i Ulricehamn är Klevaberget, Björnöleden (Komosse), Lassalyckan, Blidsbergs vandringsleder, Galtåsenleden, Dalumsleden, Åsundenleden, Mogden Runt, Marbäcksleden, Vildmarksleden och Rönnåsenleden.

1. Klevaberget

Längd: 3,6-7,8km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Klevabergets vandringsleder ligger i Vegeby precis intill Södra Sämsjön. Du kan vandra upp på Klevaberget från två håll. Den kortare led är 3,6km och den längre vägen upp är 7,8km. Oavsett vilken av lederna du väljer så startar du från Vegeby.

Klevaberget ligger 238 meter över havet och det tar cirka 1-2 timmar att vandra. Lederna är lättvandrade men har lite branta partier. Tydlig ledmarkering av gula eller grön stolpar finns beroende på vilken led du går upp.

När du vandrat klart kan du avsluta med en fika på Café Sjöparken om du inte tagit med dig eget och ätit vid leden. Passa på att bada här vid sjön en fin sommardag.

2. Björnöleden (Komosse)

Längd: 4,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Ett av södra Sveriges största myrlandskap är Komosse och här kan du vandra Björnöleden som är 5km. Det är en lätt rundvandring som nästan hela tiden går på spänger.

Leden är inte markerad men är lätt att hitta genom att följa spången.

Här vandrar du i en lugn och stillsam miljö med ett rikt fågelliv. Längs leden finns informationsskyltar utplacerade där du kan läsa mer om naturen som finns här.

Tips! Ta en paus vid vindskyddet som ligger på Lilla Björnön och ät medtagen matsäck och njut av utsikten över sjön.

3. Lassalyckan trail

Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lassalyckans trail som ligger i Lassalyckans friluftsområde bjuder på en utmanade och varierande vandring. Leden är 6,7km och går på en terräng med broar, stig, branta partier och genom en omväxlande natur.

Den här vandringen passar dig som vill ha lite mer utmaning i vandringen med teknisk terräng. Leden är markerad med färgade stolpar för att du lätt ska hitta.

Det finns även gott om rastplatser längs leden där du kan pausa och äta medtagen matsäck. Området ligger endast 5 minuter från Ulricehamns centrum.

4. Blidsbergs vandringsleder

Längd: 1-10km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Blidsberg ligger nästa 2mil norr om Ulricehamn och här finns ett område med vandringsleder i olika längd. Vandringen är mellan 1-10km lång och har både lätt och medelsvår terräng så det finns något för alla.

Vanligast är att starta från den stora parkeringen som ligger vid Bygdegården, därifrån är det sen 1km till utegymmet där alla spår startar.

OBS! Många av lederna går genom beteshagar där djur betar. Det går att passera hagarna men täkt på att inte störa djuren.

Du kan ta dig till Blidsberg med buss från Ulricehamn och bil. Har du inte tagit med dig egen fika är ett tips att besöka Basta Kvarncafé före eller efter du vandrat.

Vandringsleder i Blidsberg:

  • Aktivitetsrundan (Grön) – 2,8km
  • Källeberg (Blå) – 3,8km
  • Målarp (Vit) – 6,4km
  • Gunarp (Gul) – 6,7km
  • Utmaningen (Röd) – 10km

5. Galtåsenleden

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du komma upp lite på höjden ska du vandra till Västergötlands högsta punkt Galtåsen som ligger 361 meter över havet. Det är en vandring på 9km och som startar från Lassalyckans friluftsområde.

Leden är skyltad med orange färgmarkering. När du kommit upp på Galtåsen har du utsikt över Skaraborgs platåled.

Det är en lättvandrad led som går mest på stig och skogsväg. Till Lassalyckan kan du ta dig till med både buss och bil.

6. Dalumsleden

Längd: 34km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sugen på en kulturvandring? Då kan Dalumsleden kanske var något för dig. Det är en vandring som är 34km som du kan vandra som en heldagsvandring om du är en van vandrare eller dela in den på två dagar.

Vill du inte vandra hela leden kan du korta ner den eftersom det finns flera anslutningsleder som har blå färgmarkering och bra bussförbindelser längs leden. Annars har leden gul markering.

Under vandringen kommer du passera fornminnen, flera gamla torp och Jordkulan i Nöre. Vill du vandra hela och dela in den på två dagar finns två vindskydd vid leden där även dass och eldplats finns.

7. Åsundenleden

vandringsleder ulricehamn
Längd: 49km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är det en flerdagsvandring du vill ha ska du vandra Åsundenleden som är en vandring på 49km som går runt sjön Åsunden. Dela in den i två till tre dagar.

När du vandrar här kommer du passera två naturreservat, skogs- och jordbrukslandskap. Du kommer bjudas på fina utsikter över sjön på flera ställen.

Terrängen varieras av stig, grusväg och några brantare partier. Följ orange färgmarkering för att hitta rätt på leden.

Tips! Passa på att ta en fika på det charmiga fiket Café Sjöparken som ligger i Vegby.

Vill du inte tälta eller sova i vindskydd finns det andra boendealternativ vid leden som B&B, camping och hotell.

8. Mogden runt

Längd: 7,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lätt och lagom lång vandring får du om du vandrar Mogden runt som ligger i Hökerum 1,5mil utanför Ulricehamn. Det är en vandring på 7,4km som går runt sjön Mogden.

Längs med vandringen kommer du passera fornminnen och sevärdheter som bland annat Hökerums slott och Vädersholms borgruin. Leden har gul färgmarkering.

Vandringen både startar och slutar vid Hökerums gamla stationshus.

9. Vildmarksleden

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vildmarksleden är en rundslinga som går i Årås naturreservat. Det är en vandring på 8,5km och startar från Årås Kvarn.

Terrängen består av stig, spång och grusväg, du får även passera beteshagar när du går här och stor chans att stöta på älg och rådjur finns.

Här vandrar du i en gammelskog och upp på Kohesterberget som bjuder på en fin utsikt över sjön Jogen, där kan du också bada om du vill. Vill du pausa finns vindskydd och rastplatser vid leden så packa ner matsäck och njut.

10. Rönnåsenleden

Längd: 10,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rönnåsenleden är en vandring på 10,3km som går i en lugn och tyst skog. Perfekt att vandra om du vill ha det lugnt och skönt. Vandringen har en lätt terräng och går både på skogs- och grusväg.

Leden går ihop med flera andra leder i Lassalyckans friluftsområde där även Rönnåsenleden både startar och slutar.

Vandringen är markerad med både skyltar och vit färgmarkering.

Varför vi rekommenderar att vandra i Ulricehamn

Det finns mycket vacker och omväxlande natur i Ulricehamn att upptäcka. Och bäst gör du det genom att vandra. Det finns både lätta och utmanade leder att välja på här med en omväxlande natur men också mycket kultur.

Bra med vindskydd, rast- och eldplatser finns vid många av lederna vilket gör det enkelt att övernatta ute om du vill.

Du kan också enkelt nå många av vandringslederna och de olika naturområdena med kollektivtrafiken från Ulricehamn vilket vi tycker är toppen.

fina vandringsleder ulricehamn

Vanliga frågor

Vilken led får man inte missa?

Björnöleden (Komosse) och Klevaberget ska du inte missa. Det är också lagom långa och lättvandrade leder. Vill du ha en lång vandring är Åsundenleden fin.

När är bästa perioden att vandra i Ulricehamn?

Sommaren, det är extra fint att vandra här på sommaren när allt blommar, träden är gröna och skogen är lummig och mysig. Men självklart har alla årstider sin egen charm och du kan vandra här året runt.

Finns vindskydd att övernatta i?

Ja, det finns längs med vissa vandringsleder som Åsundenleden, Dalumsleden, Vildmarksleden och Björnöleden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar