Vandring i Vansbro – 5 fina vandringsleder

Vandra i vildmark för lugn och ro eller gör en sjönära vandring när du är i Vansbro. Längderna på lederna varierar och det finns gott om övernattningsmöjligheter i kojor och slagbodar.

Vandra Maratonleden som finns kvar efter Vansbro maraton som nu är en markerad vandringsled eller varför inte göra en heldagsvandring på Storsjön runt. Läs mer om lederna i inlägget.

De bästa vandringslederna i Vansbro är Maratonleden, Hästängsleden, Storsjön runt, Närsjön runt och Nolåkersflotten.

1. Maratonleden

Längd: 43km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En populär vandringsled i Vansbro är Maratonleden som totalt är 43km. Leden har blivit kvar efter Vansbro maraton som haft uppehåll i flera år.

Leden har fått både markeringar och skyltar så du enkelt kan vandra runt leden och hitta rätt. Terrängen variera av skogsvägar, stig, upp på höjder och längs med vatten. Oftast är det en lätt terräng att gå men varierar och kan vara lite svår på vissa håll.

Startar gör du vid plasket som är en utomhusbassäng i centrala Vansbro. Följ den oranga markeringen.

2. Hästängsleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En bit utanför Vansbro ligger naturreservatet Hästängsflotten. Här finns en fin och naturskön vandringsled som heter Hästängsleden. Hela leden är 6km.

Längs leden finns grillplatser, slagbodar och kolarkoja om du vill övernatta. Stora delar av vandringen går över myrlandskap och över blöta partier går det spänger.

Startar gör du vid Glatjärns badplats och leden är markerad med orange färgmarkering på träd och stolpar.

3. Storsjön runt

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en sjönära vandring är Storsjön runt ett bra alternativ. Hela leden är en 12km lång rundvandring.

Terrängen består av skogsstigar, myrmark och grusvägar. På de festa ställena över myrmarkerna går det spänger men inte överallt så ha på dig ett par vattentäta kängor när du går här.

Starta gör du vid parkeringen som ligger vid Ryggåstugan. Där finns en tavla med karta över leden. Följ den orangea markeringen runt som sitter på stolpar och träd.

4. Närsjön runt

Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En vandringsled som bjuder på vildmark och lugn är Närsjön runt som är en vandring på 24km. Det finns gott om övernattningsmöjligheter runt leden i stugor eller i slogbodar.

Leden går nära sjön så ett tips är att ha ett par vattentäta vandringskängor med lite högre skaft.

Du kan starta från olika platser eftersom det är en rundslinga. Men parkering finns vid Bångvika, Köråsälva, Utsikten Närsen och Tjäderårsviken. Leden har orangemarkering.

5. Nolåkersflotten

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Nolåkersflotten är ett 300 hektar stort myrlandskap. Här på myren har man gjort en vandringsled så du enkelt ska kunna uppleva den stora myren. Leden är cirka 3km.

Även om det är en preparerad vandringsled så ta på dig vattentäta vandringskängor när du går här. Längs leden finns det 3 bänkar att pausa på eller varför inte ta en fika.

Vandringsleden är markerad med orange färg och träskyltar.

vandringsleder dalarna vansbro

Varför vi rekommenderar att vandra i Vansbro

Här får du uppleva vildmarkskänsla och vandring över myrmarker. Vi gillar att det finns gott om övernattningsmöjligheter i övernattningsstugor och slagbodar längs lederna.

För att vandra i Vansbro är det bra om du har tillgång till bil eftersom det är långa avstånd till vissa av vandringslederna och bussar går det sällan.

Packa ner matsäck och fika när du vandrar i Vansbro det finns både rastplatser att stanna på men du kan också hitta egna platser att vila på mitt i naturen.

vandringsleder vansbro

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Maratonleden och Storsjön runt. Båda lederna bjuder på en varierad och naturskön vandring.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet. Det är alltid bäst att ta med sig tillräckligt med eget vatten när man vandrar.

Får man tälta vid lederna?

Ja det får du om inget annat anges på platsen. Särskilda regler kan gälla vid naturreservat och nationalparker. Annars gäller allemansrätten och reglerna som följer med den.

När är den bästa perioden att vandra på i Vansbro?

Sommar och höst är de bästa perioderna men du kan så klart vandra här året runt om du vill. Men det kan vara lite svårare på vintern.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar