8 bra platser att se norrsken (På din vandring i Sverige)

Vem vill inte se ett norrsken på vandringen? Säkrast att se ett norrsken är på vintern, men du kan faktiskt se norrsken på höstvandringen också om du har tur.

Vi har gjort en lista över de ställen du har störst chans att se norrsken på så tidigt som i slutet på augusti.

Här har du störst chans till norrsken på vandringen, Abisko, Jukkasjärvi, Muddus, Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet, Hemavan/Tärnaby och Åre.

1. Abisko (Kiruna)

norrsken abisko Kiruna

I Abisko har du störst chans att se ett norrsken på vandringen. Det är faktiskt världens bästa plats att titta på norrsken från. Abisko ligger nämligen precis under norrskensovalen som det heter.

Vandrar du i Abisko på hösten eller i slutet på augusti – ta dig ut från tältet eller stugan du bor i på kvällen och kolla upp mot himlen. Du kanske får se ett norrsken. Men det måste också vara molnfritt för att ett norrsken ska synas.

2. Jukkasjärvi (Kiruna)

Jukkasjärvi norrsken

En annan plats du har chans att se norrsken på under höstvandringen är i Jukkasjärvi som även det ligger i Lappland. Vandra genom urskog upp på Puimunen som är en utsiktsplats över Jukkasjärvi.

Vandra dit en tidig kväll när det är molnfritt. Det är en promenad på cirka 45 minuter från Ishotellet. Ta på dig varma kläder och en god matsäck.

Vänta in mörkret och ha koll på himlen, ibland kan ett norrsken visa sig.

3. Muddus Nationalpark (Gällivare)

norrsken Gällivare

I Gällivare kan du också få se norrsken på höstvandringen men framförallt på vintern. I Gällivare kan du vandra på Muddusleden som är en vandring på 45km och ligger i Muddus Nationalpark.

Det finns en fin tältplats vid Njuktjajávrre (Svansjön), där det även finns en torrtoalett och eldplats. Ett tips är att tända en brasa i eldplatsen och sitta ute när det är mörkt och klart ute.

Kika upp mot himlen ibland om du kan se något norrsken. Om inte annat är det mysigt att sitta vid en öppen eld.

4. Sareks Nationalpark (Jokkmokk)

norrsken sarek

Är du van vid att vandra och vill uppleva vildmarken ska du göra en höstvandring i Sarek. Även om det är vanligare att se norrsken på vintern kan du få se det även på hösten i Sarek om vädret tillåter.

OBS! Det finns inga markerade vandringsleder i Sareks nationalpark så du måste kunna navigera dig själv här. Annars kan du vandra i utkanten av nationalparken om du vill gå på en markerad led.

Att tälta är tillåtet i nationalparken men vill du bo bekvämare finns övernattningsstugor utanför parken vid Kungsleden.

5. Padjelanta Nationalpark (Jokkmokk)

norrsken vandring

Se norrsken på din vandring i Jokkmokk. Bredvid Sarek går den populära Padjelantaleden som är 160km lång. Vandring går genom Padjelanta nationalpark.

Vandrar du leden på hösten kan du se norrsken på natten när det är klart väder. Så lägg dig inte allt för tidigt. Längs med Padjelantaleden finns övernattningsstugor om du inte vill tälta.

Den vackraste sträckan på Padjelantaleden sägas vara mellan Staloluokta och Arasluokta.

6. Stora Sjöfallet (Jokkmokk)

norrsken stora sjöfallet

En annan nationalpark du kan vandra i fram till oktober är Stora Sjöfallets Nationalpark. Här kan du se norrsken redan i slutet på augusti om det är tillräckligt mörkt och klart ute.

Det finns flera mil markerade vandringsleder att gå. Både som dagsvandring och som flerdags vandring. Även om du väljer att vandra en kortare led ta med dig tältet och sov ute i naturen. Glöm inte att gå ut när det blir mörkt om du vill se norrsken.

Stora Sjöfallet hör till Världsarvet Laponia tillsammans med Sarek och Padjelanta.

7. Hemavan/Tärnaby

norrsken hemavan

I Hemmavan kan du uppleva norrsken om du vandrar på hösten. Vandra någon av de populära vandringslederna, Kungsleden (Hemavan-Ammarnäs) Drottningleden eller Lapplandsleden.

Självklar finns det flera leder att vandra på och du kan ha Hemavan som utgångspunkt.

Oavsett om du tältar eller bor på något boende här tycker vi du ska ta dig ut när du vet att det är en molnfri kväll. Du kan få se ett norrsken.

8. Åre

norrsken åre

Är du i Åre och vandrar har du möjlighet att se norrsken även om det är lite svagare än vad det är i Kiruna. Vi har själva sett norrsken här så tidigt som i mitten på september.

Åre erbjuder flera vandringsleder men du kan också ta dig till Södra Årefjällen och vandra i Vålådalen, Edsåsdalen eller populära Blanktjärnsrundan där du också kan se norrsken.

Övriga platser du kan se norrsken på när du vandrar

Du kan såklart se norrsken från andra platser i Sverige när du vandrar. Men inte lika ofta och inte lika vanligt som på de platser vi nämnt här ovan.

Vanligast är att du ser norrskenet på vintern. Så om du vill ha bästa möjliga förutsättningar är det en bra idé att satsa på en vintervandring om du vill se norrsken.

Du kan följa norrskensprognosen för att veta när du kan se norrsken. Läs längre ner i inlägget om norrskensprognos.

Här kan du också se norrsken

 • Vemdalen
 • Funäsdalen
 • Idre
 • Sälen
 • Östersund
 • Umeå
 • Luleå
 • Sundsvall
 • Höga Kusten

Kan man se norrsken när man vandrar på sommaren?

Nej det är svårt att se norrsken på sommaren. Även om norrsken finns året runt behöver det vara mörkt och molnfritt för att vi ska kunna se ett norrsken.

Och det är sällan det blir så mörkt under sommarmånaderna. Som tidigast kan du se norrsken i slutet på augusti om du befinner dig ovanför norra polcirkeln, alltså vid Jokkmokk och uppåt.

Det sägs att vintern är den bästa årstiden för att se norrsken på vilket också stämmer. Men det många inte vet är att hösten faktiskt är lika bra.

Vilken är den bästa vandringssträckan för norrsken?

Vi skulle säga att Kungsleden är den bästa – sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta. Vandrar du denna sträcka har du stor chans att få se norrsken.

Men det måste såklart vara mörkt och molnfritt för att du ska se ett norrskenet. Skulle du inte få se ett norrsken kommer du ändå få vandra på en fantastiskt fin sträcka som är en av Sveriges signaturleder.

Vilken tid är det störst chans att se ett norrsken?

Den bästa tiden att se norrsken är mellan klockan 21-23. Men tidpunkten kan variera beroende på när det blir mörkt på dygnet.

När det gäller årstid, är den bästa tiden mellan september till februari.

Vad är ett norrsken?

Norrsken är ett samspel mellan solvind och jordens magnetiska fält. Solvinden ger ifrån sig elektriska partiklar som jordens magnetiska fält drar till sig i en hög hastighet.

Själva norrskenet uppstår när solvindens partiklar krockar med molekyler och atomer i jonosfären (jordens övre atmosfär), som i sin tur förvandlar rörelse energin till ljus – vilket vi kallar norrsken.

Kolla norrskensprognosen

En bra sida att kolla norrskensprognoser på är SpaceWatherLive. Där kan du se vilken dag och det finns störst chans för norrsken.

Du kan även ladda ner appen My Aurora Forecast, den använder vi för att se när det blir norrsken där vi befinner oss.

En annan bra app är Northern Lights Sweden Alerts, båda apparna är bra och visar vilken tid på dygnet norrskenet är som starkast och vart i Sverige du kan se det. Du kan även ställa in en notis i appen som säger till om det blir norrsken där du är ikväll.

Vart på himlen kan man se norrsken?

Norrsken går över hela himlen, den börjar oftast som en båge från öst- till väst, för att sedan utveckla sig som spridda strålar över himlen.

Senare på kvällen/natten kan norrsken gå från en stark punkt och sprida ut sig över himlen.

vart på himlen kan man se norrsken

Fota norrsken med mobilen

Med dagens mobiler kan du fånga norrsken på bild. Ibland kan du till och med se norrskenet bättre genom mobilen än med blotta öga.

Vårat bästa tips för att få bra bilder på norrsken med mobilen är att ställa in den på nattläge och välja en lång slutartid. Den långa slutartiden gör att norrskenet fångas under längre tid – det kommer då att få starkare och klarare färger.

Använd nattläge

De flesta mobiler kan fota i nattläge. Vi tycker den inställningen är lättast för att fånga ett norrsken på bild. Du kan också använda dig av de manuella inställningar som finns i mobilkameran för att fota ett norrsken.

Glöm inte powerbank

Tänk på att batteriet på mobilen laddar ur snabbare när det är kallt ute så ta med dig en powerbank så du kan ladda upp mobilen. Det är tråkigt om du missar norrskenet av att batteriet laddats ur.

Sammanfattning

På de här platserna har du stor chans att se norrsken under din vandring:

 • Abisko
 • Jukkasjärvi
 • Mudds
 • Sarek
 • Padjelanta
 • Stora sjöfallet
 • Hemmavan/Tärnaby
 • Åre

Lämna en kommentar