Torka kläder på vandringen (5 Tips som får dina kläder torra)

När du vandrar i flera dagar kommer du med största sannolikhet få regn någon av dagarna, speciellt på fjällvandringen. Det är oftast något som blir blött som behöver torkas.

I det här inlägget ger vi dig de bästa tipsen på hur du kan torka blöta kläder ute.

För att få torra kläder på vandringen kan du fästa kläder på ryggsäcken när det är uppehåll, torka kläder mot kroppen, använd grenar som torklinor, gör upp en eld eller torka kängor med varmt vatten i vattenflaska.

1. Fäst blöta kläder på ryggsäcken

Det bästa sättet att få kläder att torka på under en vandring är att fästa plaggen utanpå ryggsäcken. Då hinner de torka medans du går din dagsetapp.

Extra snabbt torkar kläderna om det är sol eller vind ute. Det här är det bekvämaste sättet att få torra kläder på om det inte regnar.

Tänk på! Se till att kläderna verkligen sitter fast på ryggsäcken så de inte blåser av eller trillar av ryggsäcken när du går. Det finns inget som är mer irriterande än förlorad utrustning. Ett tips är att fästa kläderna med säkerhetsnålar.

Passa på att torka vid uppehåll

Passa på att torka kläderna på ryggsäcken när det är uppehåll och inte regnar. Regnar det är det bättre att torka kläderna mot kroppen.

Tänk på att vända på plaggen lite då och så de torkar jämt. Tyget som ligger mot ryggsäcken kommer torka långsammare än det som ligger luftigt och utåt.

Kläder i merinoull och syntet torkar snabbast. Bambu har en tendens att torka långsammare har vi märkt och därför undviker vi att ta på oss plagg med bambumaterial om vi tror det finns risk att bli blöt.

2. Torka kläder mot kroppen

Ett annat bra sätt att få kläderna att torka på vandring är att lägga de mot kroppen. Har du exempelvis blöta strumpor och regnet öser ner ta skydd någonstans medans du byter strumpor.

Ta de blöta strumpor och lägg mellan understället och fleecetröjan. Är det sommar och du inte har olika lager av kläder på dig lägger du strumporna direkt mot kroppen. Du kan lägga strumporna i armhålan eller längs med låren.

Har du blöta kläder från start för att kläderna blivit blöta under natten eller de inte hunnit torka och det regnar fortfarande? Ta på sig de blöta kläderna och låta kroppsvärmen torka dom när du vandrar. Det är inte det skönaste men det funkar!

Kroppsvärme torkar kläder snabbt

Kroppen fungerar som ett element och är perfekt att använda för att torka kläder på. Kallt kanske du tänker men när du vandrar får du snabbt upp värmen. Kroppsvärmen kommer se till att blöta kläder torkar och att fukten ångar bort.

Det är bara i början det kan kännas kallt och lite obehagligt att lägga blöta kläder mot kroppen. Eller bära blöta kläder.

Att torka kläder mot kroppen funkar bäst om du har kläder i merinoull eller syntet, undvik bomull det är svårt att få torrt.

3. Häng upp & torka kläder över grenar

Att torka kläder över grenar fungerar också utmärkt för att få de torra. Det kan du göra när du slagit läger och låta de hänga på tork över natten.

Förhoppningsvis har du torra kläder dagen efter om det inte regnat eller varit fuktigt i luften. Du kan också passa på att hänga upp kläderna på grenar när du pausar.

Grenar fungerar som tvättlinor

Grenarna fungerar som tvättlinor. Det gör att luften kan komma genom och torka från alla håll. Tänk på att inte hänga upp kläder över svaga grenar de kan lätt knäckas och häng inte för många plagg på en och samma gren.

Blåser det mycket se till att kläderna verkligen sitter fast så du inte bara hänger över kläderna på en gren. Då slipper du att de blåser i väg eller ligger i en hög på marken dagen efter.

Du kan exempelvis trä igenom en töja eller strumpa över en gren istället för att hänga den över. De flesta kläder har även en storlekslapp på insidan i nacken som går att använda som ögla för att hänga upp tröjan på en gren.

4. Gör upp en eld

Har du slagit läger och har möjlighet att göra upp en eld kan du göra det med fördel för att torka blöta kläder.

Akta så inga eldgnistor flyger upp i kläderna bara. Material som merinoull och syntet tar snabbt eld. Du kan också lätt få hål i plagget om det kommer upp en gnista. Gör detta med försiktighet och ha hela tiden koll på elden.

Skyndar på torkningen

Eld skyndar på torkningen av blöta kläderna. Värmen som kommer från elden gör att kläderna torkar snabbare extra bra om det är blött och fuktigt ute.

5. Torka kängor med varm vattenflaska

Har du fått blöta kängor när du vandrat kan du torka de med hjälp av en vattenflaska och varmt vatten. En vattenflaska har de flesta med sig när de vandrar.

Koka upp varmt vatten i stormköket och häll i en vattenflaska som tål värme. Vattenflaskor i tritan (plast) tål värme men släpper också ut värmen vilket gör att flaska blir varma. Vi använder oss av Nalgene.

Ställ sedan vattenflaskan i kängorna. Det här kommer torka kängorna fortare. Du kan även använda detta för att torka strumpor eller andra kläder.

Fungerar som en skotork

Eftersom vattenflaskan släpper ut värme tillskillnad från en termos hjälper det till att torka blöta kängor med hjälp av värme. Det blir som en skotork. Värmen trycker ut fukten ut skona.

Du kan också använda dig av varma stenar om du haft en eld att värma stenarna vid och lägga i kängorna. Men lägg inte i de om de är riktigt heta utan vänta en stund. Är stenarna heta kan du riskera att förstöra fodret inne i kängorna.


Tips på hur du undviker att bli blöt

Vårat bästa tips är ändå att undvika bli blöt då slipper du tänka på att torka kläder under vandringen. Vi gör en lista här under som hjälper dig att hålla dig torr när du vandrar i regn.

 • Använd skalkläder med tejpade sömmar – Står emot mycket regn och du håller dig torr
 • Stäng alla öppningar och dra igen muddar – Då är det tätt och inget vatten kommer in
 • Ta på dig vattentäta kängor – Slipp få blöta fötter
 • Klä dig i merinoull – Torkar snabbt om du skulle bli blöt
 • Se till att packa dina saker i drybags – Håller din packning torr
 • Ha ett regnskydd över ryggsäcken – Slipp få en blöt ryggsäck

Kan man torka kläder i sovsäcken?

Det går men är inget vi rekommenderar dig att göra. När du sover vill du ha det torrt för att inte frysa under natten.

Torkar du kläder i sovsäcken kommer din sovsäck bli fuktig istället och förstörd speciellt om du använder en sovsäck i dun. Du kommer också få svårare att torka sovsäcken sen vilket innebär att du under hela vandringen kommer sova kallt och fuktigt.

Håll torrt i lägret (Du slipper frysa & sover bättre)

Det är viktigt att hålla torrt i lägret alltså där du sover. Därför tycker vi inte du ska hänga upp kläder inne i tältet eller i sovsäcken. Även om det innebär att du får gå i blöta kläder dagen efter.

Din kroppsvärme kommer att torka kläderna bättre när du vandrar.

Tvätta kläder på vandring? Läs mer i vårat inlägg tvätta kläder när du vandrar

Sammanfattning – Torka kläder på vandringen

 1. Fäst blöta kläder på ryggsäcken
 2. Torka kläder mot kroppen
 3. Häng upp & torka kläder över grenar
 4. Gör upp en eld
 5. Torka kängor med varm vattenflaska

Lämna en kommentar