Skillnad på dam- & herr vandringsryggsäck (6 skillnader)

En ryggsäck är en ryggsäck kan man ju tycka men varför finns det vandringsryggsäckar i dam- och herr versioner? Och är det någon skillnad på dam- och herr-vandringsryggsäckar?

Ja, det är skillnad mellan ryggsäckar i dam- och herrmodell. Vi hade – precis som många andra – inte koll på det tidigare, men nu har vi samma märke och modell av vandringsryggsäck, fast en i herr-modell och en i dam-modell.

De största skillnaderna mellan dam- och herr- vandringsryggsäckar är att ryggsäckar i dam-modell har en kortare rygglängd, ofta är smalare över axlarna, har axelremmar som passar bättre över bysten och ett vinklat höftbälte till skillnad mot ryggsäckar i herr-modell.

Ryggsäckar i dam-modell har ofta ett bärsystem som är mer anpassat efter kroppsformen hos kvinnor också. Män har ofta en rakare kroppsform med bredare axlar och smalare höfter än kvinnor.

1. Dam-ryggsäckar har kortare rygglängd än Herr-ryggsäckar

dam ryggsäckar är kortare i ryggen än herr ryggsäckar
Här ovanför är våra dagstursryggsäckar i samma modell och märke fast dam- respektive herr-modell. Till höger Osprey Talon (Herr) och till Vänster Osprey tempest (Dam).

Generellt sätt har kvinnor kortare rygg än män, därför har specifika dam-ryggsäckar för vandring oftast kortare rygglängd än samma ryggsäck för män.

Rygglängden är något av det viktigaste enligt oss för att den ska sitta bra så vi tycker det är riktigt bra att det finns flera alternativ att välja på för att få det rätt. Större vandringsryggsäckar har ofta justerbar ryggplatta medan mindre dagstursryggsäckar inte brukar ha det.

Sen betyder det inte automatiskt att du ska ha en dam-modell bara för att du är tjej, eller en herr-modell för att du är kille. Men om du känner att ryggsäcken känns för kort- eller för lång vet du att du ofta kan testa en dam-/herr-modell utöver en annan storlek.

2. Olika bredd över axlarna

herr-ryggsäckar är bredare över axlarna än dam-ryggsäckar
Bredden uppe där axelremmarna skiljer sig mellan dam- och herr-ryggsäckar.

Ofta är herr-ryggsäckar bredare över axlarna än dam-ryggsäckar, helt enkelt för att män oftare är bredare över axlarna. Det är viktigt att ryggsäcken har rätt bredd över axlarna för att sitta bra på ryggen när du vandrar.

Om du har fel bredd vid axlarna kan ryggsäcken kännas antingen ”lös” eller som att det kan vara ”tungt att andas” eller krampaktigt. Testa gärna en annan storlek om det känns fel och haka inte upp dig på om det är herr- eller dam-modell.

När du hittar rätt storlek på ryggsäcken ska det kännas ”rätt” direkt. Däremot är det viktigt att du testar alla ryggsäckens inställningar för att få det rätt.

3. Skillnad på axelremmarnas utformning & form

axelremmar skiljer sig på herr- och dam-ryggsäckar för vandring
Ibland är axelremmarna på vandringsryggsäckar i dam-modell utskurna för att ge mer plats åt bysten.

Ibland kan axelremmarna se olika ut på vandringsryggsäckar för herr vs dam. Det beror helt enkelt på att våra kroppar ser olika ut och det finns mer plats för bysten på dam-ryggsäckar.

Axelremmarna på dam-ryggsäckar är ofta (men absolut inte alltid) lite mer utskurna.

Alla märken och modeller har inte den här skillnaden och på våra ryggsäckar från Osprey kan vi inte direkt se några större skillnader mellan dam- och herrmodellen på den här punkten.

Det kan däremot vara bra att veta om det skulle vara något som känns fel med just den ryggsäck du testar.

4. Höftbältet/Avbärarbältets vinkel skiljer sig

höftbälte herr vs dam ryggsäck
Höftbältet på dam-ryggsäckar är ofta vinklat medan herr-ryggsäckar har en mer rak vinkel på höftbältet.

När det gäller höftbältet/Avbärarbältet kan det skilja sig mellan dam- och herr-ryggsäckar. På dam-modellerna är det ofta vinklat för att sitta bättre på höften, kvinnor har ofta bredare höfter än män, med ett vinklat höftbälte kan ryggsäcken ”vila” bättre på höften.

Eftersom män oftast har smalare och rakare höfter är höftbältet rakare för att passa kroppen på män bättre. Problemet som kan uppstå om du som man väljer en dam-ryggsäck och har väldigt smala och raka höfter är att höftbältet kan ”skära in i höften”.

5. Anpassat bärsystem

bärsystem på ryggsäck för herr vs dam
Bärsystemet skiljer sig mellan herr- och dam-ryggsäckar. Här ovanför ser du bärsystemet på Osprey Tempest som är en dagstursryggsäck i dam-modell.

Bärsystemet skiljer ofta mellan ryggsäckar för män och kvinnor. Förutom höftbältet som vi har gått igenom tidigare så är t.ex. bröstremmen ofta längre på dam-ryggsäckar för att rymma bysten och axelremmarna kortare.

Bra vandringsryggsäckar har bra inställningsmöjligheter och du kan ofta justera bärsystemet rätt bra även om det inte skulle sitta optimalt från början. Då är det enligt oss viktigare att ryggsäcken har rätt längd på ryggplattan eftersom den inte går att justera på alla ryggsäckar.

6. Anpassa ryggsäckens storlek efter storlek på packning

anpassa storleken av ryggsäcken
Generellt sätt är mäns kläder större vilket kräver en ryggsäck med lite mer volym, speciellt vid flerdagarsvandringar.

Generellt sett är män större än kvinnor, det innebär att t.ex. kläderna tar mer plats i en mans ryggsäck än i en kvinnas. Därför kommer män i många fall behöva välja en större ryggsäck för att få med sig samma saker på vandringen.

Hur stor ryggsäck du behöver på vandringen varierar såklart beroende på hur många dagar du ska vandra, vad du ska ha med dig etc. Större personer orkar generellt sätt också bära mer, vilket kan påverka hur stor ryggsäck man väljer.

OBS! Inga regler utan undantag

Något som är viktigt att veta är att alla skillnader vi tagit upp här ovanför är vad som brukar gälla generellt. Det är alltså inte alltid det stämmer.

Oftast är en dam-ryggsäck smalare över axlarna t.ex. men en herr-ryggsäck av annat märke-/modell kan vara smalare över axlarna än en ryggsäck i dam-modell av annat märke.

Använd den här infon som hjälp att hitta rätt storlek. Om du t.ex. är man och känner att en ryggsäck du vill ha känns för stor trots att du testat den mindre storleken kan du alltid testa dam-modellen för att se om den sitter bättre på din rygg.

Måste man välja en anpassad ryggsäck?

Måste man ha en herr-ryggsäck om man är kille och måste men ha en dam-ryggsäck om man är tjej?

Nej!

Se det mer som en utgångspunkt. Herr- och damryggsäckar är anpassade efter den stereotypa kroppen hos en kvinna eller man. Det betyder dock inte att det gäller för dig och din kropp.

Ofta passar en herr-ryggsäck bra på de flesta män och ofta passar en dam-ryggsäck bra på de flesta kvinnor men det är absolut inte alltid det är så.

Det bästa är helt enkelt att testa men vara medveten om vilka alternativ du har. Om ryggsäcken inte sitter bra på dig kan det vara så att ett annat märke är ett bättre val.

dam vs herr ryggsäck vandring
En dagsvandring vi gjorde på hösten i Tyresta Nationalpark i stockholm. Enligt oss är en ryggsäck runt 20 liter perfekt för dagsturer.

Kan man ha en dam-ryggsäck även om man är kille?

Ja. Om du känner att du har svårt att hitta en ryggsäck som sitter bra på din rygg, lås sig inte vid att du måste ha en herr-modell.

Alla ser vi olika ut och om du har en kortare rygg eller smalare axlar kanske en dam-ryggsäck passar mycket bättre på din rygg än en herr-ryggsäck. Det är bara att testa, du har inget att förlora på det!

Kan man ha en herr-ryggsäck fast man är tjej?

Ja, absolut! Många tjejer med en rakare kropp eller bredare axlar väljer en herr-ryggsäck eftersom den sitter bättre på deras kropp än en dam-ryggsäck.

Passformen är det viktigaste så var inte rädd att testa en herr-ryggsäck om du har svårt att hitta en rygga som sitter bra.

Vi använder vandringsryggsäckar i dam- respektive herr-modell

Ok, nu kanske du undrar vad vi använder för ryggsäckar? Vi använder ryggsäckar anpassade just i dam- och herr-modell. Och det är för att de sitter bättre på våra kroppar, hade de inte gjort det hade vi inte brytt oss för vem de var gjorde för.

Vårat tips är dock att gå på storleken först, ofta finns ryggsäckar i två storlekar. Om du ofta har small-medium i tröjor brukar den mindre storleken sitta bra. Har du ofta medium-large/xl i tröjor brukar den större storleken sitta bra.

Testa gärna båda storlekarna så brukar du direkt känna vilken som känns bäst och det är den du ska välja. Osprey som är det märket vi använder har 2 storlekar i många av sina ryggsäckar och även herr- och dam-modell att välja på.

Lämna en kommentar