Vandra i jeans? (6 anledningar att INTE göra det)

Vi får ibland frågor på mailen och i veckan fick vi frågan: ”-Kan man vandra i jeans?”. Vi tänkte svara på den frågan och även förklara varför vi inte själva gör det. Visst det funkar för en snabb lunchpromenad, men nu pratar vi vandring.

Läs vidare så ska vi förklara varför du inte ska vandra i jeans. Innan vi går vidare, ett snabbt svar…

Ja det går att vandra i jeans, men det är inget vi rekommenderar. Jeans är gjorda av bomull vilket innebär att du snabbt blir svettig i dom eftersom de inte andas bra och om de blir blöta värmer de inte och de torkar långsamt. Vi skulle välja vilka byxor som helst i syntet, t.ex. träningsbyxor istället för jeans på vandringen.

1. Jeans blir lätt blöta

jeans vandring

Jeans är hopplösa när det gäller att hålla sig torr på en vandring. De räcker med att det börjar regna, att du går i högt gräs, blöta buskar, kliver fel i en bäck eller i en vattenpöl så har du blöta jeans.

Det är gjorda i bomull och står inte emot regn eller annan väta bra. Och problemet med blöta jeans är att det tar lång tid att torka, vilket vi går igenom i punkten nedanför…

2. Jeans torkar långsamt

jeans torkar långsamt på vandring

Då kommer vi till något av det sämsta med jeans, vilket är att de torkar så långsamt om de blir blöta, vilket de förr eller senare kommer att bli.

Antigen för att det börjar regna, för att du börjar svettas eller för att du råkar kliva i en vattenpöl.

Det finns många bra alternativ på byxor som torkar snabbare än jeans, t.ex. vanliga träningsbyxor, de har du säkert redan hemma också. Ett annat alternativ är vandringsbyxor i syntet som ofta är tillverkade i syntet-material eller en blandning med syntet.

3. Jeans värmer inte när de är blöta

jeans värmer dåligt när man vandrar

Följdproblemet med ett par blöta jeans som vägrar att torka är sen att de inte värmer. Blöta jeans värmer jättedåligt eftersom de är tillverkade i bomull. Om det dessutom blåser ute blir jeans snabbt kalla att ha på sig.

Om det är kallt ute är det bättre att ha på sig ett ullunderställ med skal-, softshell eller vindbyxor utanpå. Ull värmer trots att det är blött. Ett annat alternativ är att ha byxor i syntetblandning vilka kommer att torka mycket fortare och stå emot kalla vindar.

4. Jeans andas dåligt & du blir svettig

jeans är varmt när man vandrar

Jeans andas dåligt vilket är en dålig egenskap på en byxa för vandring. Det beror helt enkelt på materialet de är gjorda av.

Att de andas dåligt kommer att göra dig väldigt varm och svettig om det är varmt ute eller vid hård ansträngning.

När du sen svettas blir jeansen blöta – och som vi redan gått igenom kommer de ta lång tid att torka. Om vädret skulle slå om och det blir kallare eller börjar blåsa kommer du att frysa eftersom dina jeans blivit blöta av svett.

5. Jeans står inte emot vind bra

står jeans emot vind bra

Om det börjar blåsa står inte jeansen emot vind särskilt bra i jämförelse med t.ex. ett par vandringsbyxor. Det gör att du lätt kan börjar frysa på vandringen.

Vid fjällvandring kommer du att drabbas hårdare av det här än vid vandring i skogen eftersom det blåser mer på fjället.

Det kan också innebära att du kompenserar genom att klä dig varmare på en blåsig dag, vilket gör dig onödig varm så fort du vandrar i partier där det blåser mindre.

Det är bättre att vara tunt klädd men ha kläder som skyddar mot vinden än att ha tjocka plagg som släpper igenom vinden.

6. Svårt att få tätt mot kängorna

blöt om fötterna med jeans

Om du vandrar när det regnar, korsar vattendrag, vandrar i högt gräs, i våtmarker eller på vintern när det är snö kommer du att vilja dra över byxbenen och täta mot kängan så att du inte blir blöt om fötterna eller får in skräp i kängorna.

Jeans är ofta för smala för att få över kängans skaft och om du får över byxbenet så glider det ofta av eftersom det saknar kängkrokar och kan vara för kort.

Med ett par riktiga vandringsbyxor slipper du det här problemet helt eftersom de oftast har både kängkrokar och möjlighet att spänna åt runt skaftet på kängorna. Dessutom brukar byxbenen på vandringbyxor vara lite längre just för att inte glida av kängorna.

Vad ska man vandra i för byxor istället för jeans?

Om du inte vill investera i ett par vandringsbyxor (vilket du absolut inte behöver) skulle vi rekommendera att du tar de byxorna du brukar träna i.

Vanliga träningsbyxor är oftast i syntet som andas bättre, torkar snabbare och står emot regn- och vind bättre en jeans. Du kan också vandra i träningstights eller shorts, anpassa byxorna efter vädret och temperatur.

Du kan läsa mer om val av kläder i vårat inlägg bra kläder när du vandrar.

Träningsbyxor

Träningsbyxor har de flesta hemma. De står ofta emot regn och vind bättre än jeans, torkar snabbare och andas bättre.

Nackdelen med träningsbyxor är att det oftast inte går över kängorna för att täta vid fötterna och de har ofta få fickor.

Träningstights

Träningstights andas extremt bra, är bekväma och torkar snabbt. De är perfekta vid dagsturer och vandring i bra- och torrt väder.

Nackdelen med tights är att de inte går över kängorna och sommartights står inte emot regn och vins speciellt bra. Vid blåsigare väder och regn brukar dock vintertights fungerar rätt bra.

Shorts

Shorts är perfekt för vandring i varmt väder på sommaren. Av naturliga anledningar andas de bra och träningsshorts torkar snabbt.

Nackdelarna är såklart att de är kass vid regn och hård vind. Man blir blöt och kall om det regnar och blåser och blir dessutom väldigt blöt om fötterna. Ett alternativ till shorts är att ha vandringsbyxor med avtagbara ben.

Vandringsbyxor

Det bästa alternativet enligt oss istället för jeans att vandra i riktiga vandringsbyxor. De står emot regn och vind bra, de andas bra, de är stryktåliga, torkar snabbt och går att fästa i kängorna för torra fötter.

Dessutom har de flesta vandringsbyxor många fickor och ventilationsöppningar. Vi personligen uppskattar verkligen ventilationsöppningarna under varma sommardagar på fjällen.

Vi vill inte gå i shorts eftersom vädret kan växla snabbt, men kan samtidigt öppna upp byxorna för ventilation.

Skalbyxor/Vindbyxor

Sista alternativet till jeans är skal- eller vindbyxor. De står emot regn och kyla extremt bra, däremot andas de inte lika bra som övriga byxor.

Vi kör med skalbyxor på vintern eller om det regnar, vi brukar även ha med oss dom vid fjällvandring om det skulle börja blåsa mycket eller bli kallt, främst vid pauser.

Komplettera med underställsbyxor under anpassat efter hur kallt det är. Vi kör ofta med tunna ull-underställsbyxor under våra skalbyxor.

OBS! Det här är våra åsikter efter de erfarenheter vi har att vandra med jeans. Vi har helt enkelt kommit fram till att det finns så mycket bättre alternativ. Håller du inte med? Kommentera gärna vad du tycker om att vandra med jeans!

Lämna en kommentar