Vandra när det regnar (9 tips för vandring i blött väder)

Det är svårt att undvika regn speciellt vid fjällvandring. Självklart går det att vandra när det regnar men det ställer högre krav på bra kläder och utrustning.

Att vandra i regn är inte bara blött det är även kallt och underlaget blir halare att gå på, vilket gör att vandringen blir tuffare. Planera in vandringen med kortare sträckor om du vet att det ska regna underdagen.

Tips på när du vandrar i regn är att ta på dig regnkläder som andas, stänga alla öppningar på ytterkläderna, vattentäta vandringskängor med grova sulor, skydda packning från att bli blöt, vandra med stavar för bättre balans på halt underlag och välj vandringsleder i skogen.

1. Ta på dig regnkläder som ventilerar

kläder som ventilerar vid vandring i blött väder
Vi försöker alltid välja jackor med ventilationsöppningar under armarna. Det är grymt skönt att öppna upp dom om man börjar svettas eller blir för varm.

Det viktigaste för att inte bli blöt är bra regnkläder som regnjacka och regnbyxor. Förutom att de ska hålla dig torr ska de också ventilera. Har de en dålig andningsförmåga kommer du istället bli blöt från insidan av svett.

Polyester med ett överdrag av membran är bra material på regnkläder. Det vanligaste membranet är Gore-Tex, det andas och håller dig helt torr.

Övriga kläder att ha vid regn:

 • Snabbtorkande funktionskläder – Syntet och ull/merinoull är bra material som torkar snabbt om de blir blöta. Undvik kläder i bomull. Det kan vara svårt att torka kläder när det regnar och är fuktigt i luften, därför är snabbtorkande kläder bra.
 • Keps under luva – Undvik att få regn i ansiktet genom att ta på dig en keps under regnluvan. Det gör också att du lättare kan se när du sliper få regn i ögonen.
 • Solglasögon – Ett annat sätt att skydda ögonen från regn är att bära solglasögon. Lite konstigt kanske men du slipper piskande regn i ögonen.
 • Handskar – Regn gör att du blir kall om händerna därför är det bra att skydda dom med ett par handskar. Precis som med kläder finns det handskar som är tillverkade i snabbtorkande material.

2. Stäng muddar & dra byxben över kängor

stäng muddar så vatten inte kommer in
Dra jackan över handskarna och spänn åt så att vattnet inte rinner in.

En annan viktig sak att göra när det regnar och är blött ute är att stänga igen alla öppningar på regnkläderna där vatten kan ta sig in. Och stäng alla muddar.

Stäng alla öppningar på regnkläderna:

 • Stäng igen alla dragkedjor – Det är inte bara dragkedjan på jackan som ska stängas igen. Även fickor och eventuella ventilationsöppningar ska du dra igen, annars kommer det in vatten den vägen.
 • Dra över luvan – Dra över luvan på huvudet, då slipper du att vatten tar sig in i jackan genom nacken och halsen. Och du håller dig torr på huvudet.
 • Stäng muddar (Dra över handskar) – Dra även igen alla muddar som sitter runt ärmar och benslut. Dra också jackärmen över handskarna så det in är någon glipa mellan handskar och jacka.
 • Dra byxben över kängor ( Eller damasker) – Se också till att dra byxbenen över kängorna så slipper du bli blöt om fötterna. Du kan också använda dig av damasker utanpå kängorna och byxorna för extra skydd mot både regn och lera.

3. Använd vattentäta vandringskängor

använd vattentäta kängor när det regnar
Riktigt blöt och lerig terräng på en av våra fjällvandringar. Men vi slapp bli blöta om fötterna tack vare vattentäta kängor. Tänk på att dra över byxorna över kängorna och spänn åt dom ordentligt så att det blir tätt kring kängan.

Håll fötterna torra med ett par vattentäta kängor. Genom att ha torra fötter slipper du också skoskav.

Det är skillnad på vattentäta- och vattenavvisande kängor, vattenavvisande kängor står inte emot regn och vatten lika bra. Vattentäta kängor har ett membran precis som regnkläder så vatten inte tränger igenom.

Fördelar med vandringskängor när det regnar:

 • Ger bra grepp på halt underlag – Bra kängor har en grov sula med dubbar som ger ett bra grepp på halt underlag. Tänk på att stenar, rötter och spänger blir hala när det är blött.
 • Högt skaft – Kängor har även ett högt skaft vilket gör att det sällan kommer in vatten ovanifrån och speciellt inte om du drar över byxorna blir det helt tätt.
 • Välj ofodrade kängor när det regnar – Välj vandringskängor som är ofodrade när det regnar. Ett par fodra kängor suger åt sig fukt och det tar lång tid att torka dom tillskillnad från ett par ofodrade kängor.

4. Skydda din packning från att bli blöt

regnöverdrag på vandringsryggsäcken
Ett regnöverdrag på ryggsäcken skyddar bra, speciellt när man har elektronik eller ombyte i den.

Tänk på att din packning också blir blöt i regn därför är det viktigt att du skyddar både ryggsäcken och det som ligger i bra.

Tips på hur du skyddar packningen från regn:

 • Vattentäta packpåsar – Packa dina kläder och andra saker i vattentäta påsar. Det är ett bra sätt att hålla allt som ligger i ryggsäcken torrt.
 • Drybags – Du kan också använda dig av drybags att packa dina saker i för att slippa att de blir blöta.
 • Skydda din elektronik Skydda din elektronik när det regnar som mobil, powerbank, GPS och pannlampa. Det finns små vattentäta förvaringspåsar som passar bra till elektronik. Sea To Summit TPU Guide Accessory är bra vattentäta påsar att lägga elektronik.
 • Regnskydd för ryggsäcken – Något vi oftast använder när det regnar är ett regnskydd för ryggsäcken. Det håller hela ryggsäcken torr vid regn. Regnskydd finns i olika storlekar för att passa de flesta ryggsäckar. Du kan också klippa till en soppsäck för en snabb lösning.

5. Använd vandringsstavar

vandra på blött underlag med vandringsstavar
Stenar och rötter blir hala när det är blött. Därför är det bra med ett par vandringsstavar som kan ge extra stöd och balans.

Vet du att det ska regna under din vandring ta med dig ett par vandringsstavar. De är till bra hjälp när du vandrar på blöta- och hala underlag.

Fördelar med vandringsstavar när det är blött:

 • Hjälper dig att hålla balansen – Stavar hjälper till att hålla balansen när terrängen är kuperad och ojämn.
 • Greppar på halt underlag – Du får också ett bra grepp med stavar på halt underlag som gör att du kan stödja dig mot dom.

6. Vandra hellre i skogen än på fjället

ta skydd från regnet i skogen
Under en regnig vandring i juli tog vi oss in i skogen för att skydda oss från vädret.

Välj vandringsleder som går inne i skogen om du kan. Där får du bäst skydd. Det är även mindre blött inne i skogen än vad det är på öppna ytor.

Fördelar med att vandra i skogen när det regnar:

 • Skogen ger skydd från regn – I skogen blir regnet inte lika kraftigt som det kan upplevas utanför. Träden fångar upp regnet och det blir som ett litet tak, speciellt om du vandrar i en tätare skog.
 • Inte lika blött – Det blir heller inte lika blöt på marken i en skog, som det blir på öppna ytor när det regnar.
 • Gå så du har regnet i ryggen – Har du svårt att hitta en skog att vandra i. Gå åt det håll där du får regnet i ryggen. Det blir inte lika jobbigt då.

7. Ta skydd från regnet

paus i vindskydd när det regnar
ta skydd från regnet på vandringen i ett vindskydd
Passade på att käka i ett vindskydd medan vi väntade på att regnet skulle dra förbi.

Ska du äta eller ta en paus kan det vara skönt att komma undan regnet. Det lättaste är att leta rätt på ett vindskydd. Annars kan du ta dig in i skogen, där är det inte lika mycket regn. Eller fäst upp en tarp som ett skydd att vara under.

Skydda dig från att bli blöt:

 • Vindskydd – Vindskydd är det bästa sättet att komma undan regnet på. De finns på de flesta vandringsleder och är markerade på kartor så du ska hitta dom.
 • Skogen – Ta skydd från regnet i skogen. Även om det inte blir helt regnfritt så är det inte lika mycket regn där.
 • Slå upp en tarp – Har du en tarp kan du använda den som ett regnskydd när du behöver pausa eller äta.

8. Välj en tältplats där vatten INTE samlas

undvik tältplats där vattnet samlas när det regnar
Undvik att tälta på platser som ser ut så här (eller kommer se ut så här efter regnet dragit in).

Om du har tänkt att tälta under din vandring är det viktigt att du väljer en bra tältplats. Det betyder en plats där vattnet inte samlas när det regnar, gärna på en liten höjd.

Då slipper du vakna av att tältet står i en pöl eller att det droppar in vatten på sovsäcken. Slipp vattendroppar på sovsäcken genom att välja ett vattentätt tält som ventilerar bra.

Bra platser att slå upp ett tält på vid regn

 • Skog – En bra plast att slå upp tältet på är i skogen. Det blir inte lika blött där eftersom du får skydd från träden.
 • Bakom kullar/höjder – Slå upp tältet bakom en kulle eller höjd som skyddar mot regnet. Kolla noga så du inte hamnar i en svacka där det kan samlas vatten.

9. Vattendrag blir starkare när det fylls på med vatten

vattendrag blir starkare vid regn
Just det här vattendraget var litet och lugnt, men ofta brukar det bli rätt bra fart i de större vattendragen efter kraftiga regnoväder.

Undvik att vada när det regnar. Vattendragen blir mycket starkare när det regnar som gör det svårt att ta sig över en bäck.

Det kan vara svårt att stå emot strömmarna som blir när det regnar vilket gör det lätta att halka och slå sig. Vänta hellre ut regnet om du måste vada.

När ska man undvika att vandra i regn?

Undvik att vandra när det är starka regnskurar på 10mm/timmen. Det tar mer på krafterna att vandra i regn, du blir inte bara blöt, det är också kallare och halare på marken vilket gör att du måste koncentrera dig mer på vart du går.

Planera dina vandring och gå kortare sträckor när det regnar. Är det regnskurar kan du vänta ut det värsta innan du försätter att vandra.

Passa på att fylla på med snabb energi som nötter, torkade frukter, godis eller energibars medan du väntar ut regnet.

Regn i mm/timmenKlassas som
0,5mm/timmenLätt regn/Duggregn
0,5-4mm/timmenMåttligt regn
Mer än 4mm/timmenStarkt regn
10-50mm/timmenStarka regnskurar

Vad vi tar med oss när vi vandrar i regn

Vet vi att det ska regna under dagen tar vi alltid på oss regnkläder direkt för att slippa stå mitt i regnet och ta på oss regnkläder.

Regnkläder är täta därför är det viktigt för oss att det finns ventilationsöppningar som går att öppna upp när det inte regnar. Är det sommar tar vi bara på oss ett ullunderställ under regnkläderna.

Vad vi packar med oss när det regnar:

 • Ombyte av kläder – Vi har alltid med oss ett extra ombyte som strumpor och tröja. Så vi kan byta till torra kläder om vi blir blöta.
 • Varm matsäck – En varm soppa smakar alltid gott i kallt och dåligt väder. Våran favorit är gulaschsoppa. Även varmt kaffe med en kaka smakar extra gott i dåligt väder.
 • Regnskyddsöverdrag – Något som alltid ligger i våran ryggsäck är ett regnsskyddsöverdrag till ryggsäcken, som vi snabbt kan dra på om det kommer regn. Då slipper vi få en blöt packning.
 • Damasker – En annan sak som alltid ligger i ryggsäcken är damasker, perfekta när det regnar och man vill skydda kängor och benslut från att bli smutsigt och blött. Damasker värmer även lite extra om det är kallt ute.
 • Handskar & pannband – Vid regn är det oftast kallt därför har vi alltid vantar och pannband/mössa med oss.

Sammanfattning

 • Ta på dig regnkläder som ventilerar
 • Använd vattentäta kängor
 • Skydda din packning från att bli blöt
 • Använd vandringsstavar
 • Vandra hellre i skogen än på fjället
 • Ta skydd från regnet
 • Välj en tältplats där vatten inte samlas
 • Vattendrag blir starkare när det fylls på med vatten

Lämna en kommentar