Vattenrening vandring (5 sätt att rena vatten i naturen)

Att rena vattnet ute i naturen innan man dricker det kan ibland vara en nödvändighet. Om vi är ute flera dagar i rad så kan vi inte alltid bära med oss tillräckligt med vatten och på vissa ställen går det helt enkelt inte att dricka vattnet utan risk att bli magsjuka om vi inte renar det först.

I det här inlägget kommer vi att berätta om 5 olika sätt du kan rena vatten på om du är ute och vandrar.

Du kan rena vatten under en vandring genom att koka det, filtrera det med ett vattenfilter, rena det med vattenreningstabletter, använda UV-ljus för att rena vattnet eller bygga ett gammalt hederligt vattenfilter med hjälp av en petflaska, mossa och kol.

1. Vattenfilter

rena vatten i naturen vattenfilter katadyn befree
Vi själva använder ett vattenfilter som heter Katadyn BeFree när vi vandrar. Vi tycker att det fungerar bra och framförallt renar det vattnet snabbt och enkelt, till skillnad mot en del andra vattenfilter på marknaden.

Det första sättet att rena vatten på när du är ute i naturen är det sätt vi själva gör det på – genom att använda ett vattenfilter. Vi själva använder vattenfiltret Katadyn BeFree som renar de flesta av alla bakterier och är enkel att använda.

Det finns olika typer av vattenfilter för vandring med de fungerar på i princip samma sätt. Du antingen pumpar- eller låter vattnet rinna genom filtret och på så sätt renas det och blir drickbart med mindre risk för sjukdom eller magsjuka.

Vårat vattenfilter

Det filtret vi har (Katadyn BeFree) har ett filter som sitter på en vattenflaska. Det enda vi behöver göra är att fylla flaskan med vatten och sen dricka som vanligt genom att klämma ut vattnet eller fylla på andra vattenflaskor eller vattenblåsor.

Oavsett om du använder filter eller inte bör du se till att ta vatten från en så ren vattenkälla som möjligt och se till att det inte ligger skräp i vattnet innan du filtrerar det. En rinnande bäck är ett bra alternativ.

Vi själva vandrar mest i fjällen och där är det väldigt rent vatten för det mesta från början.

Fördelar med vattenfilter

 • Filtrerar bort skräp och partiklar i vattnet tack vare filtret
 • Renar även grumligt vatten
 • Går snabbt att rena vattnet med (Bra filter)
 • De flesta vattenfilter tar lite plats

Nackdelar med vattenfilter

 • Renar oftast inte mot virus
 • Kräver underhåll för att filtret inte ska täppas igen
 • Kan gå sönder
 • Dyra

2. Koka vattnet

koka vatten för att rena det
Det gamla hederliga Trangiaköket eller vilket annat stormkök som helst fungerar som en bra vattenrenare genom att du kokar vattnet innan du dricker det. Här kokar vi vatten från Nulltjärn i Vålådalen för matlagning.

Att koka vattnet är ett av de mest effektivaste sätten att rena vatten under vandringen. Att koka vattnet dödar både bakterier och virus, men det gäller att du kokar det tillräckligt varmt och tillräckligt länge.

”Big bubbles, no troubles” är ett ordspråk man kan gå efter. Det betyder egentligen att vattnet ska koka ordentligt för att bli riktigt rent, inte småputtra alltså. Och det ska koka under tillräckligt lång tid.

Hur länge ska man koka vattnet?

Hur lång tid det ska koka finns det olika åsikter om, viss information säger 20 minuter och viss information säger att 1 minut räcker. Vi själva brukar se till att vattnet kokar livligt i minst 3-4 minuter.

En nackdel med att bara koka vattnet är att det fortfarande kan finnas skräp kvar i det eftersom det inte filtrares, utan man dödar bara bakterier och virus. Så försök att filtrera vattnet innan, t.ex. genom en buff.

Koka dricksvatten kvällen innan

Ett tips om du vill ha dricksvatten på vandringen är att koka det kvällen innan och hälla över i en stålflaska. Då hinner det stå och svalna över natten så att du kan dricka det direkt dagen efter. Det kan ta lång tid för kokande vatten att svalna om det är varmt ute.

Fördelar med att koka vattnet

 • Dödar bakterier och virus så länge du kokar tillräckligt varmt och under tillräckligt lång tid
 • Ger varmt vatten – bra om du ska laga mat
 • Kräver ingen speciell utrustning utöver stormkök eller en eld och kokkärl
 • Is och snö kan kokas och göras till vatten
 • Billigt

Nackdelar med att koka vattnet

 • Du måste vänta på att vattnet svalnar om du vill dricka det
 • Kräver stormkök eller en lägereld
 • Tar lång tid
 • Filtrerar inte bort skräp från vattnet

3. Vattenreningstabletter (Vattenreningsdroppar)

rena vatten med vattenreningstabletter för att dricka
Vattenreningstabletter är lätta och tar lite plats. Här ovanför förbereder vi dricksvatten i en av våra stora 1 liters-Nalgene flaskor inför kvällens vandring i Vålådalen.

Vattenreningstabletter kan användas för att kemiskt rena vattnet du ska dricka. Oftast innehåller de klor eller jod vilket dödar de flesta bakterier och virus, du bör dock filtrera vattnet också för att undvika parasiter.

Eftersom tabletterna/vattenreningsdropparna innehåller klor och jod kan det ge en ganska otrevlig smak på vattnet vilket många inte gillar. De behöver också verka upp till en halvtimme i vattnet så det tar lite tid att rena vattnet.

Fördelen är dock att de inte tar någon plats i packningen och är ganska billiga i jämförelse med t.ex. ett vattenfilter. De kan alltid ligga i ryggsäcken om du någon gång skulle vara i behov av att rena vatten.

Fördelar med vattenreningstabletter

 • Tar lite plats och väger inget
 • Billiga
 • Kräver inget underhåll eller rengöring
 • Kräver ingen ytterligare utrustning utöver en vattenbehållare

Nackdelar med vattenreningstabletter

 • Ger inte 100% garanti mot alla virus
 • Dålig smak på vattnet
 • Tar lång tid att rena vattnet
 • Filtrerar inte bort skräp eller parasiter i vattnet

4. UV-Ljus

Att använda UV-lus dödar effektivt bakterier och virus i vattnet. Genom att vispa runt med en UV-stav i vattnet under ett par minuter renas vattnet.

UV-ljus staven ger väldigt bra rening, upp till 99,99% av alla mikroorganismer dödas och den tar inte mycket plats i packningen.

Nackdelen är att den måste laddas och den räcker inte att rena så mycket vatten på en laddning. Du måste med andra ord se till att den är laddad innan du ger dig ut. Dessutom är den ganska ömtålig och kan gå sönder.

Fördelar med UV-ljus

 • Dödar mikroorganismer effektivt
 • Renar vattnet snabbt
 • Liten och smidig

Nackdelar med UV-ljus

 • Måste laddas
 • Filtrerar inte vattnet
 • En laddning ger inte så mycket renat vatten
 • Kan gå sönder

5. Göra eget vattenfilter med mossa & kol (Inget vi rekommenderar)

göra eget vattenfilter i naturen

Ok, nu tänkte vi ta upp ett tips hur man kan rena vatten i naturen genom att göra ett eget vattenfilter. Det här är inget vi rekommenderar och det ger inte någon garanti på att vattnet blir tillräckligt rent att dricka.

Däremot kan det vara intressant att veta hur du kan göra ett eget filter för att rena vattnet på vandringen om du inte skulle ha några andra alternativ.

Hur gör man filtret?

Det man gör är att göra hål i botten på en petflaska eller burk och fyller den med lager av vitmossa, torv, kol och småsten. Genom att sen hälla vatten genom det hemgjorda vattenfiltret ska vattnet renas på ett effektivt sätt.

Men! Det renar inte bakterier så därför vi alltså inte rekommendera denna metod, utan kan du koka eller filtrera vattnet med en riktig vattenrenare skulle vi rekommendera det.

Fördelar med hemgjort vattenfilter

 • Filtrerar bort skräp och partiklar i vattnet
 • Filtrerar till viss del bort metaller och kemiska föroreningar
 • Billig
 • Kan göras själv

Nackdelar med hemgjort vattenfilter

 • Renar inte mot bakterier eller virus
 • Stor risk att bli sjuk trots denna filtermetod om vattnet är förorenat av bakterier eller virus
 • Tar lång tid

Vilket är det bästa sättet att rena vatten i naturen?

Det säkraste sättet att rena vatten i naturen för att döda bakterier och virus är att koka vattnet. Men vad som är det bästa för dig beror på dina förutsättningar och var du är i landet.

I fjällen är det mycket bättre kvalitet på vattnet än längre ner i landet, även om vattenkvalitén har blivit lite sämre senare år. Det finns alltid en risk att du blir sjuk av att dricka vatten i naturen så om du är orolig för det bör du rena vattnet innan du dricker det.

Om du vill vara så säker som möjligt

Vill du vara så säker som möjligt ska du ta rinnande vatten så nära sin källa som möjligt (högt upp på fjället), sedan filtrera det och sen koka det.

Hur vi renar vatten när vi vandrar

Vi fjällvandrar mest och har därför tillgång till bra vatten för det mesta. För det första försöker vi att ha med oss tillräckligt med vatten hemifrån. Om inte det går så dricker vi vatten från bäckar och ibland renar vi vattnet med en vattenrenare.

Om vi lagar mat brukar vi koka vattnet. Även här har vi med oss tillräckligt med vatten om det går.

koka vatten och få det rent och fritt från bakterier
Antingen kokar vi vattnet för att rena det, eller…
renar vatten med vattenfilter
..så renar vi vattnet med vår vattenrenare innan vi dricker det. Vi använder Katadyn BeFree.

Planera vattenåtgången

Om du bara göra dagsturer så behöver du oftast varken rena vattnet eller dricka vatten direkt från bäckar. Med bra planering räcker oftast det vatten du har med dig.

Det kan därför vara bra att ha koll på hur mycket vatten du dricker under en vandring. Alla har vi olika vätskebehov beroende på ålder, vikt etc. Men det beror också på hur hård vandringen är och hur varmt det är ute.

Kan man dricka vatten i naturen utan att rena det?

Ja ofta går det bra att dricka vatten i fjällen utan att rena det. Du bör dock vara medveten om att det alltid finns en risk att du blir sjuk av att dricka orenat vatten ute i naturen, det går helt enkelt inte att garantera att vattnet är 100% ok.

Om du ska dricka vatten i naturen utan att rena det bör du dricka rinnande vatten från en bäck eller liknande. Se till att vattnet ser klart och rent ut, inte luktar illa och kolla noga så att inget förorenar vattnet uppströms.

Saker som kan förorena vattnet kan t.ex. vara kadaver, någon som slagit läger högre upp och diskar/tvättar sig/gör sina behov i vattnet eller byggnader och industrier för att ta några exempel.

Lämna en kommentar