Undvika skavsår mellan låren (5 Tips för att slippa skav på vandring)

Det är vanligare än man tror att få skavsår mellan låren som också kallas infanterield (lårskav) när man vandrar. Största orsaken till lårskav är hudfriktion och att huden är svettig, fuktigt eller blöt.

I det här inlägget kommer vi ge dig våra bästa tips på hur du undviker att få skavsår mellan låren när du vandrar.

För att undvika skavsår mellan låren på vandring ska du ha ett par kalsonger/boxertrosor som har längre ben, se till att tvätta dig så du får bort smuts och svett, skapa glid med glidstift eller använd dig av kroppspuder.

1. Använd underkläder som andas & har längre ben

Det bästa tipset för att slippa skav mellan låren under vandringen är att använda underkläder som andas och som har längre ben. Finns för både killar och tjejer, kalsonger och boxertrosor med extra långa ben.

Ett bra material som andas och håller dig torr på vandringen är merinoull. De håller sig även fräscha längre än vad ett par underkläder i bomull och syntet gör.

Merinoull fungerar även toppen att använda på sommaren eftersom det är ett temperatur-reglerande material vilket hjälper till att hålla dig sval när det är varmt. Ett bra märke som uppfyller alla krav är Woolpower finns både för dam och herr.

Du blir inte lika svettig & minskar hudfriktion

Fördelen med att använda ett par kalsonger/boxershorts med längre ben gör att du minskar friktionen mellan låren.

Eftersom merinoull andas blir du inte lika svettig och fuktig mellan låren som oftast är den största boven till att få skav och friktion mellan låren.

2. Tvätta dig (få bort smuts & svett)

En annan orsak varför man får skav mellan låren är att det ligger kvar smuts som damm och kristaller som bildats av svett.

För att förebygga och slippa få skav är det bra att se till att tvätta sig ordentligt så både smuts och saltkristallerna försvinner från huden.

Smuts & saltkristaller blir som sandpapper mot huden

Både smuts och svett blir som ett sandpapper som river mot huden. Det är små kristaller och korn som inte syns men som verkligen känns när det börjar skava.

Det flyger mycket damm och grus i luften detta sätter sig fast på huden när vi är svettiga och fuktiga. Där kommer det att sitta tills vi tvättar oss och får bort det.

Därför är det bra att vara noga med hygien och att tvätta sig efter varje avslutad etapp om du vandrar i flera dagar.

3. Smörj insidan av låren med glidstift

undvik skav mellan låren med glidstift

Ett annat bra tips för att undvika skavsår mellan låren är att smörja insidan av låren med ett glidstift. Det är både enkelt att ta med och använda.

Våran favorit vi använt oss av är Glide. Det är ett parfymfritt glidstift (bodyglide) som ser ut som en deo. Lätt att applicera utan kladd och håller länge innan du måste åter-applicera.

Att använda ett glidstift är verkligen supersmidigt för att slippa skav mellan låren eller på andra delar av kroppen där det kan skava.

Skapar glid istället för friktion mellan låren

Genom att smörja insidan av båda låren skapar du ett glid på huden istället för friktion som blir om du är svettig och fuktig. När det inte är friktion blir det heller inget skav.

Du kan även skapa glid mellan låren med babyolja eller med riktigt feta hudkrämer. Men vi tycker det blir mer att släpa på under vandringen och vi upplever att det måste åter-appliceras oftare än med ett glidstiftet.

4. Applicera puder mellan låren

Något de flesta av oss har hemma är kroppspuder, babypuder och potatismjöl. Att använda puder hjälper till att förhindra lårskav på vandringen dessutom är det billigt.

Alla tre typer av puder fungerar utmärkt att pudra insida lår med. Och det passar perfekt för dig som vill ha en lätt packning under vandringen men vill förhindra lårskav.

Nackdelen är att puder är svårare att applicera mellan låren än vad ett glidstift är, det hamnar lite överallt vid applicering. Du behöver även åter-applicera puder oftare än med stiftet. Är det inget du bryr dig om är puder ett billigt och bra alternativ för att slippa lårskav på vandring.

Puder suger upp fukt & svett

Puder gör det lent mellan låren vilket gör att det inte blir någon friktion. En annan fördel med puder är att det suger upp både svett och fukt som är de största bovarna till att vi får lårskav.

5. Låt huden lufta (ta pauser)

Har du inget puder, glidstift eller underkläder med längre ben kan du istället göra många pauser på vandringen. Att ta många pauser gör att huden får lufta och du blir inte klibbig av fukt och svett på samma sätt.

Fuktig & svettig hud gör skavet värre

Så fort du blir svettig kommer det bli friktion på huden när låren går mot varandra.

Kan du undvika att bli svettig mellan låren undviker du också skava där. Därför är det bästa sättet att ta det lugnt och låta huden lufta och ”torka” emellanåt om du känner att du börjar bli svettig.


Varför får man lårskav (infanterield)?

Största anledning till att du får lårskav eller som det egentligen heter infanterield är fukt och svett på huden som vi nämnt tidigare i inlägget.

När huden blir fuktigt eller lite klibbig fastnar den mot den andra huden när du går. Det blir alltså en friktion mellan låren. Tillslut kommer det bli ett skav på huden likt ett skoskav. Ju mer du går med detta skav desto värre och ondare kommer det att göra.

Något som dessutom kan förvärra lårskavet är om det dessutom ligger smutts på huden som små korn av damm/sand tillsammans med saltkristaller som bildas av svett. Då blir det som att gå med ett sandpapper mellan låren.

Allt detta kan du undvika med de tips vi gick igenom innan!

Hur behandlar man skavsår mellan låren?

Är skadan redan skedd? Det bästa du kan göra då är att ta det lugnt så du inte förvärra skavet mellan låren.

Lårskav läker oftast med tiden. Du kan även lindra smärtan med skonsamma salvor och oljor som du smörjer insida lår med. Idominsalva och Inotyol är två krämer som fungerar bra mot skav, båda finns på att köpa på apoteket.

Precis som alla sår på kroppen kan även lårskav bli infekterat och därför bli svårläkt. I så fall ska du söka läkarvård!

Skavsår mellan skinkorna

Det är inte bara vanligt att få skavsår mellan låren på vandringen utan även mellan skinkorna. Det beror på exakt samma anledning att huden är fuktigt och det blir friktion mellan skinkorna när du går och rör på dig.

För att undvika skavsår mellan skinkorna när du vandrar ska du i första hand använda dig av underkläder som andas. Merinoull är ett bra material det både andas och torkar snabbt.

Har du skavsår mellan skinkorna funkar kroppspuder bättre än ett glidstift. Pudra på mellan skinkorna det hjälper till att suga upp svetten som är en stor orsak till skav.

Produkter som hjälper mot lårskav

Vi har tagit upp många bra produkter som gör att du kan undvika skavsår på vandringen. Men vi listar även de här under så du snabbt kan få en överblick.

  • Kalsonger/boxertrosor i merinoull med extra långa ben
  • Bodyglide
  • Kroppspuder eller potatismjöl

Läs mer: Undvik skoskav på vandringen

Sammanfattning – Undvik skavsår mellan låren

  1. Använd underkläder som handas och har längre ben
  2. Tvätta dig för att få bort smuts och svett
  3. Smörj insidan av låren med glidstift
  4. Applicera puder mellan låren
  5. Låt huden lufta ta många pauser

Lämna en kommentar