Tvätta vandringskängor (ENKEL guide i 8 steg)

För att få dina vandringskängor att hålla i flera år krävs att du rengör och tar hand om dom emellanåt. Vi har gjort en steg-för-steg guide på hur du rengör vandringskängor på ett enkelt sätt hemma.

Men innan du sätter igång är det viktigt att kolla vad dina kängor är tillverkade i för material, så du använder dig av rätt rengöringsmedel och impregnering. Annars är rengöringen av kängor samma.

När du tvättar ett par vandringskängor börjar du med att ta bort snörena och innersulor, torrborsta kängan från lera och smuts, rengör de i ljummet vatten med rengöringsmedel anpassat för materialet, skölja av kängorna noga, torka ordentligt och impregnera dom.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Rengör dina vandringskängor i 8 ENKLA steg

 1. Ta bort skosnörena
 2. Plocka bort innersulan och rengör dom separat
 3. Torrborsta bort intorkad smuts och lera från kängorna
 4. Spola av kängorna ute i en slang eller häll upp vatten i en balja
 5. Rengör kängorna med borste och rengöringsmedel (Springyard Cleaning Gel)
 6. Skölj av kängorna
 7. Torka vandringskängorna ordentligt
 8. Impregnera (Nikwax Fabric & Lether Spray eller Springyard Shoe Wax)

Tips! Ett bra rengörings-kit för kängor är Springyard Cleaning Kit som innehåller allt du behöver som rengöringsmedel, skoborste och trasa.

1. Ta bort skosnörena

Börja med att ta bort skosnörena från kängorna. Det gör det lättare att rengöra kängorna vid sömmar och runt öglor, du kommer också åt runt plösen bättre. Rengör skosnörena separat med tvål och vatten.

2. Plocka bort innersulorna och rengör separat

Ta även bort innersulorna från kängorna. De gör du rent för sig med ljummet vatten och med samma rengöring som du använder för kängorna. Rengör både över- och undersidan på innersulan. Använd en borste för att få bort smuts och dålig lukt.

Även om du inte tänkt rengöra innersulan ska den tas bort när du ska tvätta kängorna. Det gör att kängorna torkar snabbare.

3. Torrborsta bort intorkad smuts och lera

När du plockat bort skosnören och innesulor börjar du med att torrborsta kängorna för att få bort det värsta av lera och smuts som sitter på. Ibland kan det sitta klumpar av intorkad lera som är bra att få bort innan du blöter ner dom.

Du kan också slå kängorna mot varandra för att få bort lerklumpar som sitter under sulan på kängorna.

4. Spola av kängorna ute i en slang eller häll upp vatten i en balja

Nu är det dags för att skölja av och blöta upp kängorna. Det kan du göra antigen med en slang ute, fylla en balja med vatten eller om du har en stor vask hemma du kan använda för att rengöra kängorna i.

OBS! Viktigt att du inte använder för varmt vatten det kan förstöra materialtet på kängorna. Använd ljummet vatten eller kallt.

5. Rengör kängorna med borste & rengöringsmedel

Efter att du blött upp kängorna och spolat av det värsta ska du rengöra kängorna med en borste och rengöringsmedel anpassat för dina kängor.

Undvik tvål och diskmedel eftersom det är för starkt och kan förstöra och torka ut dina kängor, speciellt om du har kängor i läder.

Borstar som funkar bra att använda är skoborste, diskborste eller en tandborste för att komma åt mindre ytor som plös, sömmar och veck. Borsta inte för hårt utan borsta med mjuka rörelser.

6. Skölj av kängorna

Så där nu har du fått bort all smuts och lera, då är det dags att skölja av kängorna.

Skölj kängorna några gånger, har du en balja byter du ut till nytt och rent vatten. Du kan få byta ut vattnet några gånger beroende på hur smutsigt vattnet blir.

7. Torka vandringskängorna ordentligt

Då är det dags att torka kängorna. Det lättaste är att använda en skotork om du har det. Annars låter du kängorna stå och torka i rumstemperatur.

Torkar du kängorna i rumstemperatur kan du skynda på torktiden genom att knyckla ihop tidningspapper och lägga ner i kängan. Tidningspappret hjälper till att suga upp fukten.

OBS! Torka inte kängorna i direkt solljus eller vid ett varmt element. Värmen kan förstöra materialet på kängorna.

8. Impregnera kängorna för längre hållbarhet

När kängorna har torkat avslutar du med att impregnera dom med impregnerings spray. Spraya över hela kängan. Extra viktigt är att impregnera fram på kängan eftersom det är den delen som oftast blir blöt och smutsig.

Impregnering gör att dina kängor håller längre, inte drar till sig smuts, skyddar mot vatten och vattenfläckar.

Tänk på att kolla så impregnerings spraya passar för det material dina kängor är tillverkade i. Impregnering kan skilja sig åt om du har kängor i läder eller om du har membran överdrag på kängorna.

göra rent vandringskängor

Vad behövs för att tvätta ett par vandringskängor

För att rengöra och ta hand om dina kängor behöver du inte mycket. Vi går igenom vad som behövs här under.

 • Vatten
 • En balja eller om du kan vara utomhus
 • Borste (skoborste, diskborste, tandborste, svamp)
 • Rengöring för kängor (Springyard Cleaning Gel)
 • Impregnering (Anpassat efter materialet på dina kängor)

Vatten

Det viktigaste för att få rent ett par vandringskängor är såklart vatten. Tänk på att det inte ska vara för varmt vatten utan ljummet, kallt vatten funkar också bra att rengöra med.

En balja eller en slang utomhus

Lättaste sättet att rengöra ett par kängor är med en slang utomhus. Har du inte det funkar en balja lika bra att rengöra i.

Se bara till att du baljan rymmer vatten och dina kängor. Men också att du har plats för att borsta och rengöra kängorna i baljan.

Borste (skoborste, diskborste, tandborste, nagelborste)

För att få bort lera och smuts ordentligt ska du ha någon form av borste du kan rengöra med. En bra borsten att rengöra kängor med är en skoborste. Den har mjuka och täta strån som gör det lätt att gnugga bort smuts på ett skonsamt sätt.

Har du ingen skoborste kan du använda andra liknade borstar som en diskborste, tandborste eller en nagelborste.

Tandborsten funkar bra om du vill komma åt vid veck och öglor där det kan varar svårt att komma åt med en större borste. Vi rekommendera inte att använda en tandborste för hela kängan, det tar alldeles för lång tid.

Rengöring för kängor

En annan sak du behöver för att få rent vandringskängorna ordentligt är ett rengöringsmedel som hjälper till att lösa upp smutsen. Springyard Cleaning Gel är ett bra medel som passar till de flesta material.

Impregnering

Sist men inte minst behöver du en impregnering. Med en impregnering kommer dina vandringskängor att hålla längre. De ger också ett bra skydd mot vatten och smuts.

Impregnering finns för olika material så därför är det viktigt att du kollar vilken impregnering spray som passar materialtet dina kängor har.

Bra impregnering som passar till kängor med membran är Nikwax Fabric & Lether Spray. Har du däremot ett par kängor i läder ska du även fetta in dom, Springyard Shoe Wax är ett bra fett/vax.

Vad du INTE ska göra när du tvättar kängor

Det finns vissa saker du ska undvika när du rengör ett par vandringskängor för att inte förstöra dom. Vi har varit inne på det lite innan i inlägget, men vi tar upp det här under för en lättare översikt.

 • Ha inte för varmt vatten – Rengör du kängorna i för varmt vatten riskerar du att förstöra materialtet på kängorna.
 • Undvik tvål och diskmedel – Tvål och diskmedel innehåller ämnen som kan förstöra membranet och lädret på kängor. Vilket gör att de tappar sin vattentäts förmåga.
 • Torka inte kängorna i direkt solljus eller vid ett element – En annan sak som förstör kängorna är om du ställer de i direkt solljus för att torka dom eller vid ett varmt element.

Hur ofta ska man rengöra vandringskängor?

Skölj alltid av dina kängor efter att du varit ute och vandrat på blöta och leriga stigar och torka dom sedan ordentligt i en skotork eller ställ dom i rumstemperatur.

En rejäl rengöring som vi har beskrivit i inlägget behöver du inte göra mer än 1-2 gånger om året beroende på hur ofta du använder kängorna såklart.

Vi brukar tvätta av våra kängor om vi passerar en bäck på vägen tillbaka för att få bort de mesta av leran och smutsen. Sen torkar vi kängorna i en skotork när vi kommer hem.

När ska man impregnera ett par vandringskängor?

När du ser att vattendropparna på kängorna sjunker in på ytan och inte lägger sig som några droppar uppepå. Då är det dags att impregnera kängorna.

Exakt hur många gånger det går mellan varje gång är olika. Därför är det bra att ha koll på hur vattnet ser ut när de ligger på kängorna.

Hur ofta ska man fetta in vandringskängor i läder?

Börjar dina kängor i läder se torra ut eller börjar de ”knarra” då är det dags att fetta in dom. Ha som vana att varje gång du har gjort en grundlig rengöring av kängorna ska du även fetta in dom ordentligt. Ett bra vax/fett för läderkängor är Springyard Shoe Wax.

Så här fettar du in läderkängor:

 • Rengör kängorna
 • Smörj in kängan i vax/fett
 • Glöm inte ställen som sömmar, veck, plös och öglor
 • Torka bort överflödigt fett med en trasa
 • Borsta lädret på kängan med en skoborste för att få en blank yta
 • Klar!

Lycka till! 🙂

Lämna en kommentar