Presenter för vandring – 15 bra presenter för vandrare

Ok, dags att tipsa om lite bra presenter för vandring. Kanske har du en vän eller familjemedlem som fyller år ska ut på sin första vandring, eller kanske letar du julklapp till din kompis som är en inbiten friluftsmänniska?

Vi kommer att ge tips på 14 saker vi själva hade uppskattat att få i paketet här nedanför. Helt baserat på vår egen erfarenhet av användbara saker och prylar vi ofta använder eller tycker är viktiga när vi vandrar.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Vandringsstrumpor i ull eller merinoull

vandringsstrumpor present

En vandringspresent som man kanske inte tycker låter så kul är ett par strumpor. Men! Om du köper ett par bra strumpor, anpassade för vandring i blandning av syntet och ull eller merinoull kommer det definitivt att uppskattas av en inbiten vandrare.

Många unnar sig tyvärr inte bra strumpor eftersom det är ganska dyra, vi var likadana i början, Men den dagen vi lade lite mer pengar på strumporna och köpte ett par ullstrumpor förändrades våra vandringsdagar rejält!

Fördelen med vandringsstrumpor i ull eller merinoull är att de inte börjar lukta illa och att de värmer även om de blir blöta, två av de viktigaste funktionerna i ett par strumpor vid vandring. Våra favoritstrumpor är Ullvang Aktiv och Urberg Hiking Wool Sock G2.

2. Termos som håller värmen

ge bort termos i present

Att dricka något varmt under vandringsdagarna gör att man på riktigt börjar uppskatta de kyliga vinterdagarna, de blåsiga höstdagarna och svala sommarkvällarna på riktigt. Då är det viktigt med en bra termos och att kaffet fortfarande är lika varmt efter 8 timmar som efter en timme.

Vi har använd flera olika termosar under åren och den som utan tvekan varit bästa termosen om man ska vandra är Thermos Light & Compact. Den håller värmen i 8 timmar utan problem, även på vintern och vi har den alltid med oss ut när vi vandrar.

Oavsett om man dricker kaffe, te eller varm saft så känns en termos som ett måste i vandringsutrustningen och om den du ska köpa present till inte redan har en bra termos har vi svårt att se att den här inte blir väldigt uppskattad.

3. Bra solglasögon för vandring

julklapp present vandring

Om man vandrar mycket så kommer ögonen att utsättas för väldigt mycket solljus och vind, speciellt vid fjällvandring eller vandring vid sjöar och kust.

Vanliga solglasögon fungerar bra vid vandring, men ett par riktigt sportglasögon fungerar mycket bättre. De skyddar från alla håll, ger bättre ventilation och går dessutom att ställa in så att de sitter bra på näsan.

Vi använder Bliz Matrix som både är bra och extremt prisvärda, många använder de här vid vandring. Bra solglasögon är tyvärr ofta underskattat vid vandring, men när man väl använder ett par förstår men den stora skillnaden mot vanliga solglasögon.

4. Första hjälpen kit för vandring

första hjälpen kit i present till vandrare

Ett första hjälpen kit kan låta som en tråkig present men ofta ett bra köp eftersom många inte investerar tillräckligt i det själva.

Om du vill ge bort ett första hälpen kit i julklapp eller present som innehåller det som behövs på en vandring rekommenderar vi Life Systems First Aid Trek. Det innehåller allt från en liten sax, pincett, skavsårsplåster och elastisk binda.

Om du vill ge bort ett lite smidigare första hjälpen kit så är Lifesystems First Aid Pocket ett bra kit, men komplettera i så fall med skavsårsplåster eftersom det inte ingår i kitet. Skavsårsplåster är ett måste i första hjälpen kitet enligt oss när man vandrar.

5. Mattermos (Perfekt för dagsturer)

julklapp till vandrare

En mattermos mat vara den perfekta vandringspresenten om personen som fyller år inte redan har en. Vi har med oss våra mattermosar på 90% av våra dagsturer, helt enkelt eftersom det är så smidigt och man slipper släpa stormkök och bränsle etc.

Vår favorit är Primus Trail Break Lunch Jug, den håller värmen bra, är tillräckligt stor men ändå smidig och har hållit länge. Vi kan även rekommendera Thermos Mattermos som också håller värmen bra och är av bra kvalitet.

Om personen inte redan har en mattermos är som sagt det här nog ett av de säkraste korten så länge han eller hon gillar att äta utomhus. Det är en present som kommer följa med på vandringar i decennier framöver.

6. Ryggsäck för dagsturer

vandringspresent ryggsäck

Enligt oss är ryggsäcken något av det viktigaste vid vandring om man ska ut på dagsturer eller flerdagars-vandringar. Och det är stor skillnad på en ryggsäck som sitter bra- eller dåligt på ryggen.

En ryggsäck med bra passform gör att packningen känns mycket lättare än vad den är och men en bra ryggsäck känns knappt några kilo på ryggen.

Dessutom blir man mycket mindre svettig på ryggen med en bra och ventilerande ryggplatta och vår favoritrygga för dagsturer Osprey Talon (Herr) / Osprey Tempest (Dam) har supersmarta fack, bra inställningsmöjligheter för att sitta bra och fack för vätskeblåsa etc.

7. En bra vandringsmössa

mössa julklapp friluftsliv

När vi vandrar har vi alltid en mössa med oss, oavsett om det är sommar eller vinter. Man vet aldrig hur lång vandringsturen blir och blåsiga sommarkvällar eller krispiga höstdagar är det verkligen skönt med en mössa.

För att den ska vara med varje gång gäller det att den tar lite plats och är i ett bra material. Vi tycker merinoull/syntet-blandning är perfekt eftersom det värmer bra trots att mössan är ganska tunn. Dessutom värmer den även om man är svettig eller den blir blöt.

En riktigt bra mössa i merino-/syntetblandning är Houdini DESoli Hat, storleken gör att man alltid kan ha den i fickan eller ryggan och plocka fram den om man skulle frysa.

8. Buff i merinoull

bra paket till friluftsmänniska

Buffen är något vi alltid tar med oss, den går att använda som halsduk, för att skydda ansiktet och som mössa. Det är en perfekt present till en vandrare eftersom de flesta har den billiga reklam-modellen av buff i bomull som man ofta får gratis av företag.

Om du ska köpa en buff i present ska du köpa en i merinoull! Det är som natt och dag mot bomull, den är mycket varmare, andas bättre och börjar inte att lukta illa. Vi kommer aldrig att använda en buff i bomull efter att ha gått över till merinoull.

Vår favorit har faktiskt blivit Urberg Merino-Bamboo Tube som är en blandning av merinoull och bambu. Trots sitt relativt låga pris är den grym och har hittills hållit i över 150 dagar utan slitage, då har den även använts vid skidåkning!

9. Friluftskniv i bra kvalitet

friluftsintresserad present

En friluftskniv är absolut inget måste när man vandrar men vi använder den faktiskt ganska ofta, främst vid matlagning och när vi gör upp eld.

Ofta finns det vindskydd eller eldplatser med ved längs vandringslederna och med en friluftskniv kan man enkelt klyva veden och preparera elden. Om det är blött ute kan det faktiskt vara rätt svårt att få igång elden utan en kniv.

En av de absolut mest populära och prisvärda friluftsknivarna är Mora 2000 från Morakniv. Den är av bra kvalitet och har ett blad som passar för både matlagning och preparera ved för att starta en eld. Själva har vi flera knivar från Morakniv, bland annat Mora 2000.

10. Vattenflaska som håller kylan

vattenflaska vandring paket

En bra vattenflaska är definitivt en bra investering som vandrare. Om du letar en bra present till din vandringskompis så kommer en vattenflaska i metall att vara uppskattad och hålla länge.

Det finns till och med vattenflaskor som håller kylan hela dagen, en av de bättre enligt oss är Hydroflask Mouth Flex. Den är i metall och har isolerade väggar så den fungerar som en termos och håller på så sätt vattnet kallt under hela dagen.

Det kanske kan låta onödigt med en vattenflaska som håller kylan men tro oss, det är rätt nice de där riktigt varma sommardagarna. Speciellt om man vandrar inne i tät skog där det inte fläktar så mycket.

11. Pannlampa för vandring

pannlampa vandringspresent

En pannlampa är en perfekt vandringspresent till den som börjar ta sitt friluftsliv på allvar. Den är inte bara användbar vid vandring i mörker utan speciellt om man övernattar utomhus och tältar.

Enligt oss måste man nästan ha en pannlampa om man ska tälta och det gör definitivt livet lättare när man sover utomhus.

Oavsett vilken pannlampa du köper skulle vi satsat på en medelstark och smidig lampa kring 250-400 lumen, ett prisvärt alternativ är Black Diamond Astro 300. Då fungerar den till de flesta friluftsaktiviteterna och det blir troligtvis en uppskattat present.

12. Smidig handduk i microfiber

handduk för vandring julklapp

Som du säkert förstått efter att ha läst hit så handlar bra vandringspresenter om att satsa på bra kvalitet i första hand. Därför är det ett ganska säkert kort att slå in en bra handduk i microfiber i paketet.

Vi använder själva Packtowl Original och den handduken är lätt, packar litet, har bra absorption, men framförallt torkar den snabbt. Det är otroligt viktigt att handduken packar litet och torkar snabbt om man ska ha med den på vandringar.

En handduk i microfiber är riktigt skönt om man vandrar flera dagar och en handduk i vanlig bomull är inte ens ett alternativ eftersom den tar för stor plats i ryggsäcken och torkar alldeles för långsamt.

13. Vandringshandskar

vandringshandskar

Ett par fina vandringshandskar är något man kanske inte köper själv och därför kan det vara en bra present eller julklapp. Vi själva skulle verkligen uppskatta Hestra Fält Guide Glove och de är lite roligare att ge bort eftersom de är i lyxigt getskinn och håller bättre än ett par billiga syntethandskar.

Det viktiga om du köper ett par handskar är att kolla vilken storlek personen som ska få presenten har. Storleken brukar antingen anges i siffror t.ex. där 10 motsvarar Large, eller i vanliga Small, Medium, Large -storlekar.

Om du är osäker bör du se till att köpa i en butik med bytesrätt och gratis returfrakt om det är på nätet. Du kan t.o.m. köpa två storlekar och skicka tillbaka den som inte passar.

14. Spork

spork

Sporken är kanske en uttjatad friluftspresent men den kommer alltid att gå hem. Om du köper en spork skulle vi däremot satsa på en lite finare i titan eller metall istället för den billiga plastvarianten.

En fin spork i titan är Light My Fire Sport Titanium, den är ganska dyr för att vara en spork men o andra sidan kommer den att hålla en livstid. Vi själva skulle definitivt hellre få enbart en spork i titan istället för flera billiga plastsaker.

15. En fin träkåsa

Att dricka ut en kåsa i trä är något speciellt, det smakar alltid mycket godare. Oavsett vad man dricker.

De flesta träkåsor kostar väldigt mycket, ibland upp mot 1000kr, men det finns billiga och bra alternativ. Vi själva har Hällmarks träkåsa och den är riktigt fin och prisvärd. Numera är den det enda vi dricker ur på våra vandringar förutom vattenflaskan.

Tips när du ska köpa present till en vandrare

  • Satsa på bra kvalitet
  • Köp inte ”fel storlek” – Köp saker som passar oavsett storlek
  • Praktiska saker är ofta uppskattat

Köp presenten i butik med fri retur

Om du ska köpa en present är det alltid viktigt med fri retur enligt oss. I butiker gäller nästan alltid fri retur men det är sällan alla butiker finns i närheten och på nätet tar vissa betalt för returfrakten.

Kolla därför att det är gratis och skicka tillbaka produkten, vi köper bara från butiker med gratis frakt och gratis returfrakt.

Våra favoritbutiker med störst utbud och gratis returfrakt är bland annat Outnorth och Outdoorexperten.

Köpa presentkort i en friluftsbutik

Ett annat alternativ till att köpa en fysisk present är att köpa ett presentkort i en butik. Det viktiga om du köper ett presentkort är att du gör det i en butik med stort utbud eller i en butik din vandringskompis brukar handla i.

Om du är osäker på vilken butik personen gillar eller brukar handla i kan det nästan vara bättre att ge bort ett fint kort och pengar eller en ”Swish” så att den som fyller år kan välja själv vart den vill handla.

Lämna en kommentar