Att kunna hålla sig både torr och varm under en vandring är viktigt för att inte börja frysa och bli kall.
Men vad är bäst att ha närmast kroppen ull eller syntet? Båda är faktiskt bra material att ha nära kroppen som ett första lager. Vi föredrar underställ som är en blandning av både ull och syntet. Varför berättar vi mer om längre ner i inlägget.
I det här inlägget kommer vi ta upp både fördelar- och nackdelar med att använda ull- och syntetunderställ, samt när de fungerar bäst.
Innehåll
Fördelar & nackdelar med ull- & syntet
När du vandrar är det viktigt att välja rätt material på underställ för att hålla dig torr och varm. Här får du en enkel översikt över för- och nackdelar på de båda materialen.
Ullunderställ | Syntetunderställ | |
---|---|---|
Fördelar | Bra isolering, ventilerande, drar inte åt sig dålig lukt | Snabbtorkande, lättvikt, bra rörelsefrihet, slittålig |
Nackdelar | Dyrt, inte slittålig, kan kännas stickig mot huden | Dålig isolering vid kalla temperaturer, kan få dålig lukt efter ett tag |
Skillnaden på ull- & syntetunderställ vid vandring
Under en vandring är det viktigt att ha rätt sorts underställ. Ett underställ för vandring ska vara skönt att bära, hålla dig torr och isolera.
Här går vi igenom skillnaden på underställ i ull- och syntet. Vad som är deras fördelar och nackdelar vid vandring.
Fördelar med ull
Ull är ett naturligt material som är känt för sin andnings- och isoleringsförmåga vilket gör att du håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt.
- Ull är temperaturreglerande vilket gör att det passar bra både under kalla och varma väderförhållanden.
- En annan fördel med ull är att det värmer även om det är blött, vilket gör det till ett bra val för vandring i kalla och fuktiga förhållanden.
- Ull håller sig också fräscht längre än vad syntet gör eftersom det hindrar tillväxten av bakterier. Det gör att du kan använda ett ullunderställ i flera dagar utan att behöva oroa dig för dålig lukt.
Nackdelar med ull
Även om ull har många fördelar så finns även några nackdelar med ett ullunderställ som är bra att tänka på.
- Ull är ett dyrare material än vad exempelvis syntet är.
- Även om merinoull torkar snabbt så torkar det inte lika snabbt som syntet material.
- Ull är inte lika hållbart som syntet och slits snabbt.
- Ull är inte stretchigt utan kan upplevas stelt.
- Vissa upplever att ull kliar och sticks mot huden.
Är du känslig för att ull kliar mot huden är vårat tips att använda merinoull istället. Det är en mjukare ull som inte kliar mot huden men med samma förmåga som ull har.
När ullunderställ är extra bra
Underställ i ull och merinoull är perfekt för lågintensiva utomhusaktiviteter i kalla förhållanden.
Ullen är också naturligt antibakteriellt, vilket minskar risken för dålig lukt efter längre perioder av användning och du behöver inte tvätta understället lika ofta som ett i syntet.
Det räcker med att vädra ur ett ullunderställ mellan användningarna.
Ullunderställ fungerar bra när:
- Du utför lågintensiva aktiviteter i kalla och fuktiga förhållanden.
- Du vill ha ett naturligt och miljövänligt material.
- Du vill ha ett underställ som passar i alla väderförhållanden.
- Du vill ha en lätt packning på vandringen och endast använda dig av ett underställ.
Fördelar med syntet
Underställ i syntet är tillverkat av material som polyester eller polypropen och är oftast ett lättare och billigare material än ullunderställ. Andra fördelar med syntet är att det är:
- Slittåligt och håller längre än ull.
- Torkar snabbt när det blir blött eller fuktigt.
- Syntet är stretchig och mer följsamt vilket gör det mer bekvämt att bära.
Nackdelar med syntet
En av de största nackdelarna med syntetunderställ är att de tenderar att börja lukta mer än ull, eftersom de inte har samma antibakteriella egenskaper som ull har. Andra nackdelar med syntet är:
- De ger en sämre isolering vid kalla temperaturer än ull.
- Syntetiska material är inte lika miljövänliga som ull.
- Behöver tvättas oftare än ullunderställ för att inte lukta illa.
När syntetunderställ är extra bra
Syntetunderställ är perfekt för att transportera bort fukt från kroppen och torkar snabbt. De andas bra och är därför att föredra om du ska träna i högt tempo och svettas mycket. Eller om du håller högt tempo på vandringslederna.
Syntetunderställ fungerar bra när:
- Du utför högintensiva aktiviteter där du svettas mycket.
- Du vill ha ett material som torkar snabbt och transporterar bort fukt effektivt.
- Du värderar slitstarka plagg som kan hålla under lång tid.
- Dessutom är de ofta mer stretchiga än ull, vilket gör dem mer bekväma och ger bättre rörlighet under vandringen.
Underställ för olika situationer
Ska du exempelvis vandra i fjällen eller i de norra delarna av Sverige är ett underställ i ull/merinoull ett bra val. I fjällen slår vädret snabbt om från varmt till kallt eller tvärtom. Då är ull bra eftersom det är temperaturreglerande till skillnad från syntet.
Vet du att du kommer hålla ett högre tempo på vandringsleden eller vandra i mildare temperaturer är ett syntetunderställ ett bättre val eftersom det torkar snabbare och ger en bättre rörelsefrihet.
Oavsett vad du väljer att ha för underställ när du vandrar så ska det vara något du trivs i och tycker är skönt att ha på dig. Men som har de viktigaste funktionerna som att andas bra och torka snabbt.
OBS! Undvik att ha underställ i bomull nära kroppen eftersom det istället suger åt sig fukt och kyler ner kroppen.
Blandning av ull & syntet i underställ
Det finns också underställ som har en blandning av både ull och syntet, där ullens isolerande egenskaper kombineras med syntetens hållbarhet och stretch.
Hur mycket ull och syntet det är i ett underställ med båda materialen varierar. Är det mer ull än syntet kommer du få bättre isolering. Är det mer syntet än ull kommer du få ett mer hållbart underställ.
Vi föredra själva ett underställ med blandning av båda materialen av flera anledningar. Du får ett underställ med hållbarhet, rörlighet, luktar sällan illa, ger bra isolering och andas bra.
För att hitta ett bra underställ till dig som passar för dina behov ska du ta hänsyn till värme, fukttransport, torknings tid, vikt och passform när du gör ditt val.
Lager-på-lager principen
Du har säkert hört talas om lager-på-lager principen för att hålla en jämn kroppstemperatur när du vandrar men som också är bra vid snabba väderomslag.
Den här princip kallas även för flerskiktsprincipen och går ut på att klä sig i olika lager av kläder som har olika funktioner.
Första lagret: Det här lagret sitter närmast kroppen. Och det är här du använder ett underställ. Första lagret är till för att isolera och transporterar bort fukten från kroppen. Ull, merinoull och syntet är bra val eftersom de skickar bort fukten från kroppen så du slipper bli nedkyld.
Andra lagret: Fungerar som ett värmande lager. Det kan exempelvis vara en fleecetröja. Det är också bra att ha ytterligare ett förstärkningsplagg som en dunjacka, väst eller tjockare tröja, att använda vid pauser eller när du blir stillasittande.
Tredje lagret: Det yttre lagret som skyddar mot vind och väta. Välj material som är vattentätt och har god andningsförmåga. För att förbättra komforten under vandringen och undvika att det blir för varmt se till att det finns ventilationsöppningar på jackan.
När du följer lager på lager-principen kan du enkelt justera kläder efter väderförhållanden och din aktivitetsnivå. På så sätt undviker du att bli kall och för varm under vandringen.