Vandring till Pyramiderna & Issjödalen (Vålådalen)

En riktigt fin vandring som även är en av våra favoritleder är Pyramiderna och Issjödalen. Här är naturen unik med spår av istiden och är bland det mest speciella du kan uppleva i fjällen, likt en sagovärld.

Vandringen är inte svår, men den är 22km lång och tar på krafterna om du väljer gå leden på en dag som vi gjorde. Annars kan du dela in vandringen på två dagar och tälta.

4 saker du inte får missa när du vandrar till Pyramiderna och Issjödalen:

  • Samevistet i Grönvallen
  • Smaka på det goda fjällvattnet
  • Bada i Issjön (Kristallklart & turkost vatten)
  • Pyramiderna som formats efter istiden

Mer om det berättar vi längre ner och i slutet av inlägget hittar du fler bilder…

2 Vandringsleder till Pyramiderna och Issjödalen

Det finns två markerade vandringsleder som går både från Vallbo och från Vålådalen. Vanligast är att starta från Vallbo som också är några kilometer kortare att vandra än från Vålådalen.

Vi utgick från Vallbo när vi vandrade till Pyramiderna och Issjödalen.

1. Starta från Vallbo

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 287

Väljer du att starta från Vallbo kan du parkera bilen på parkeringen som ligger snett nedanför kyrkan. Direkt från parkeringen kan du följa vandringsleden som tar dig till Pyramiderna och Issjödalen. Följ led 287.

Du kan välja att gå grusvägen från parkeringen eller snedda över ängen och sedan ut på grusvägen. Det står en skylt till Middagsvalen om du vill snedda över ängen.

starta här när du ska till issjödalen

2. Starta från Vålådalen

Längd: 26km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 287

Ska du däremot starta från Vålådalen finns skyltar och ledmarkeringar till Pyramiderna och Issjödalen vid ledcentralen där du också kan parkera. Ligger bredvid naturum.

Följ samma lednummer 287 som från Vallbo. Börjar du i Vålådalen blir det en lite längre vandring på 26km istället för 22km.

4 saker du INTE får missa på vandringen

Det finns mycket fint du inte får missa när du vandrar här. Bada i Issjön om vädret tillåter, passa på att ta en paus vid samevistet i Grönvallen och fyll på vattenflaskan med kallt fjällvatten. Och självklart ska du inte missa Pyramiderna.

1. Samevistet i Grönvallen

samevistet grönvallen
Samevistet är en plats där samer bor periodvis.

Innan du kommer upp till Pyramiderna och Issjödalen kommer du passera ett gammalt sameviste i Grönvallen.

Samevistet ligger lugnt och mysigt till i en björkskog, platsen är privat men det är okej att vara här. Vindskydd finns i närheten som är ett perfekt ställe för en paus.

2. Smaka på det goda fjällvattnet

fylla på vatten issjödalen
Det är jättegott vatten här! Passa på att fylla på vattenflaskan när du ser bäcken. Den slingrar sig bort till Issjön.

En bit efter Grönvallen när du är på väg mot Issjödalen kommer du vandra längs med en fjällbäck som slingrar sig intill leden.

Smaka på det goda fjällvattnet som finns i bäcken eller fyll på din vattenflaska som vi gjorde. Vattnet är galet gott och kallt!

3. Bada i Issjön

sjön issjödalen
Att bada i Issjön är riktigt kallt men skönt efteråt.

När du kommit fram till Issjödalen ligger Issjön på vänster sida av leden om du kommer från Grönvallen hållet. Här får du inte missa att ta ett svalkande bad en varm sommardag för vattnet är riktigt kallt här.

Vattnet i sjön är otroligt klart och ser nästan lite turkosa ut när solen ligger på.

4. Pyramiderna som formats efter istiden

pyramiderna issjödalen vandringsled vålådalen
Pyramiderna är ett riktigt häftigt naturfenomen. Självklart måsta vi fota dom 🙂

Förutom att besöka Issjödalen är även Pyramiderna målet med vandringen. Pyramiderna är ett häftigt fenomen som bildades efter istiden.

Det som är kvar efter att inlandsisen smälts bort är två sand/grushögar som liknar pyramiderna som finns i Egypten, därav namnet på platsen. Du ser dom bäst på håll och det är förbjudet att klättra på dom.

Terrängen (stenig, spänger & stig)

vandring pyramiderna
Fina breda spänger som går över en stor myrmark.

Terrängen är lättvandrad. Lite flackt uppför i början på en bred och stenig stig. Den delen av vandringen är den tråkigaste och är cirka 2km.

När du har tagit dig förbi den steniga backen kommer du ut på en stor öppen myr där du kan se flera fjäll. Här går du på breda spänger en bra bit innan du kommer in i skogen och vandrar på stigar.

Det som är tuffast med vandringen är längden och inte terrängen om du vandrar leden på en dag. Finaste delen av vandringen enligt oss är när du går in mot Issjödalen.

Saker att tänka på inför vandringen

vandrar på vandringsled i issjödalen
Vandringsslingan som gick från Issjödalen till Pyramiderna. Riktigt fin och lättvandrat.
  • Starta tidigt – Eftersom den här leden är lång och tar en hel dag att gå är det viktigt att starta tidigt. Det tar alltid längre tid än du tänkt dig. Vi gjorde misstaget att starta sent vilket blev att vi fick skynda oss på i slutet för att slippa vandra i mörker.
  • Packa ner förstärkningsplagg – Även om vädret ser bra och stabilt ut kan det snabbt slå om. På en heldags vandring som det här är kan mycket hända med vädret. Därför ska du se till att ha förstärkningsplagg och extra kläder i ryggsäcken.
  • Fyll på med vatten – Passa på att fylla upp vattenflaskan från fjällbäcken som slingrar sig till Issjön. Efter att du lämnat Issjödalen och går mot Pyramiderna finns ingen möjlighet att fylla på med vatten.

Tälta i Issjödalen

Vill du dela upp vandringen på två dagar kan du tälta längs leden. Finast är att tälta i Issjödalen intill Issjön.

Där finns det gott om fina tältplatser. Underlaget här är mjukt, jämt och torrt. Du kan även hitta bra skydd mot vinden här.

Förutom att det är ett grymt ställe att slå upp tältet på har du även tillgång till fjällvatten som du kan dricka och använda till matlagning. Och du kan bada i Issjön om du vill.

Tänk på att hitta en tältplats där du inte skadar naturen eller stör betande renar. Det är också viktigt att du tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Parkering

Startar du vandringen i Vallbo finns en större parkering snett nedanför kyrkan i Vallbo. Annars finns en mindre parkering vid Vallbo fjällgård.

Ska du starta från Vålådalen finns en stor parkering mittemot naturum i Vålådalen vid ledcentralen.

Vid parkeringen i Vallbo kan du även påbörja vandringen upp för Mddagsvalens topp som ligger i närheten.

Vad vi tycker om att vandra i Isjödalen

regnbåge vålådalen issjödalen
På vägen tillbaka fick se en regnbåge över fjällen. Grymt fint!

Att vandra till Pyramiderna och Issjödalen är en av våra favoritleder i Vålådalen. Den är lättvandrad och du får uppleva en vacker och unik fjällnatur efter istiden.

Leden är även bra preparerad med breda spänger som gör det lätt att ta sig över myren. Förutom själva vandringen och naturen behöver du inte stressa över att vattnet ska ta slut eftersom du kan fylla på med vatten från fjällbäcken.

Vi kommer helt klart att vandra den här leden flera gånger. Nästa gång kanske vi gör den på två dagar i stället för en och tältar på vägen.

Pyramiderna & Issjödalen är en plats med spår av istiden

Naturen du ser när du kommer till Pyramiderna och Issjödalen är spår efter istiden. En gång i tiden var det en sjö här mellan Stor-Gröngumpen, Stor-Anahögen och iskanten i norr.

När isen smälte drog den med sig sand och grus. Och när vattennivån sjönk och isen fortsatte att dra sig tillbaka formades ett landskap av dalar, dödisgropar, åsar, branter och pyramiderna.

Bilder från Pyramiderna & Issjödalen

Pyramiderna på avstånd.
på väg mot issjön vålådalen
I Issjödalen på väg mot Issjön.
fika issjödalen
Fikapaus nån halvmil in på leden 🙂
issjödalen vandring
Mellan samevistet och Issjödalen.
vandring pyramiderna vallbo
På väg tillbaka till Vallbo efter vi passerat Pyramiderna.
Mäktigt ljus över Pyramiderna och bergen i bakgrunden.
informationstavlan vid parkeringen i Vallbo Vålådalen
Informationstavlan vid parkeringen i Vallbo.

Vanliga frågor

När är bästa tiden att vandra här?

Slutet på juli till början på oktober är det bäst att vandra till Pyramiderna och Issjödalen. Undvik att vandra här fram till mitten av juli då området är ett kalvningsland för renar.

Kan man vandra till Pyramiderna och Issjödalen på en dag?

Ja det kan du. Det blir en lång dagsvandring så det gäller att startar tidigt på dagen eftersom det alltid tar längre tid än vad man tänkt sig.

Finns det vindskydd på vägen?

Ja. Det finns ett vindskydd och eldplats bredvid samevistet i Grönvallen. Annars ligger det två rastplatser vid Vargtjärnsflätet som du går förbi innan du kommer fram till Grönvallen.

Hur lång tid tar vandringen?

Det tar cirka 8 timmar. Men lägg till någon extra timme för pauser. Exakt hur lång tid det tar variera så klart från person till person.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar