Vandring i Eskilstuna – 7 fina vandringsleder

I Eskilstuna kan du hitta flera naturreservat och naturområden att vandra i där finns både längre och kortare turer att gå.

Men den led som är mest populär i Eskilstuna är ändå Sörmlandsleden som har flera etapper i kommunen. I inlägget kommer vi berätta mer om de olika etapperna.

De bästa vandringslederna i Eskilstuna är Vilsta – Hållsta, Hållsta – Kvarntorp, Kvarntorp – Svalboviken, Svalboviken – Lundsjön, Hagtorp – Hälleforsnäs, Hälleforsnäs – Svalboviken och Hälsans stig.

1. Vilsta – Hållsta (Sörmlandsleden)

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Etapp 24:1 går mellan Vilsta och Hållsta. Det är en vandring på cirka 12km som bitvis går i en bergig terräng men annars lättvandrad.

Startar gör du från Vilsta friluftsområde och kommer du med bil kan du parkera vid Vilsta raststuga som bara ligger 100 meter från vandringsleden.

Vid Uvberget bjuds du på en fin utsikt och när du kommer till Dalkarlstorp finns en kallkälla där du kan fylla på med vatten.

2. Hållsta – Kvarntorp (Sörmlandsleden)

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Nästa etapp som går i Eskilstunas kommun är etapp 24:2 som går mellan Hållsta och Kvarntorp. Det är en vandring på 14km med lätt terräng.

Tyvärr finns inte möjlighet att parkera där etappen startar men buss 9 går till Hållsta. Förutom att vandra i barrskog kommer du passera ett gravfält från järnåldern, kalkbrott från 1800-talet och en nerlagd järnvägsstation.

När du kommer fram till etappmålet i Kvarntorp finns ett vindskydd att övernatta i men också plats för att slå upp tält finns. Även en eldplats och möjlighet att du bada i sjön finns.

3. Kvarntorp – Svalboviken (Sörmlandsleden)

Längd: 11,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Etappen som går mellan Kvarntorp och Svalboviken är 11,5km, parkering finns vid Kvarntorps norra entré eller vid Fålludden, Sandviken, Bodavik och Svalboviken.

Första delen av etappen går genom Kvarntorps naturreservat och terrängen varierar från grusstig till skogsstigar.

Vid Sandviken finns en rastplats, där finns vindskydd, dass, soptunnor, sjö att bada i och fina tältplatser. Fortsätter du några kilometer mot Svalboviken finns en kallkälla där du kan fylla på med vatten.

4. Svalboviken – Lundsjön (Sörmlandsleden)

Längd: 16,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sträckan mellan Svalboviken och Lundsjön är 16,5km. Den här etappen går mycket i skog och börjar med stigning uppför Eskilstunas högsta punkt Tyckenhed som ligger 1139 meter över havet.

Några kilometer in på leden finns en kolarkoja med 2 sängplatser och vid sjön Tryningen finns en fin rastplats att pausa vid.

Längs leden finns bra med parkeringsmöjligheter. Även en källa hittar du några kilometer in på vandringen men kvalitén på vattnet är osäkert. Vi skulle rekommendera att rena det innan eller att du tar med tillräckligt med vatten själv.

5. Hagtorp – Hälleforsnäs (Sörmlandsleden)

Längd: 16km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Etapp 22 mellan Hagtorp och Hälleforsnäs går i skogsterräng och är 16km. Om du vill kan du efter ett par kilometer göra en avstickare på en rundslinga i Rosmossens naturreservat.

Missa inte den ”Vaggande stenen” som ligger i slutet av etappen.

Vindskydd finns vid Hällaren och Bruksdammen. Och en kallkälla finns söder om Holmsjön där du kan fylla på med vatten.

6. Hälleforsnäs – Svalboviken (Sörmlandsleden)

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Etapp 23 på Sörmlandsleden går mellan Hälleforsnäs och Svalboviken och är en sträcka på 12km. För det mest är etappen lättvandrada men lite kuperad på vissa ställen.

Vindskydd finns vid Mögsjön där även dass och bra platser att tälta på finns.

Ingen direkt parkering finns vid start av etappen utan vanligast är att parkera vid Turistbyrån eller Edströmsvallen och sen ta en kort promenad till etappen.

7. Hälsans stig

Längd: 4,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lungfonden som finns i flera Svenska städer. Det är för att få fler att röra på sig.

Därför är den både lättillgänglig och ligger centralt i Eskilstuna men är också enkel att ta sig fram på.

Vid varje kilometer finns en informationstavla som talar om vart du befinner dig. I Eskilstuna är Hälsans stig 4,6km men varierar från stad till stad.

Varför rekommenderar att vandra i Eskilstuna

Som vi nämt i inlägget går flera etapper av Sörmlandsleden genom Eskilstunas kommun. Vi gillar att det finns gott om vindskydd att övernatta i och fina platser att tälta på längs lederna.

Ett extra plus är att det finns kallkällor att fylla på vatten på längs några av etappen.

Det finns också bra med parkeringsmöjligheter för dig som vill ta bilen till någon av etapperna. I Eskilstuna kan du vandra året runt men som finast är det på sommaren och hösten tycker vi.

vandringsleder eskilstuna

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Eskilstuna?

Sörmlandsleden. Alla etapper har mycket att erbjuda av både natur och historia. Vandra en enstaka etapp eller gå några sammanhängde etapper.

Kan man övernatta längs med lederna?

Ja det kan du. Vindskydd finns längs med Sörmlandsleden, det finns även fina plaster att tälta på för den som föredrar det.

När är bästa vandrings perioden i Eskilstuna?

Sommaren och hösten tycker vi är som finast att vandra på. Men du kan så klart vandra här året runt.

Kan man fylla på med vatten?

Ja, längs vissa etapper på Sörmlandsleden kan du fylla på med vatten. Men vi skulle ändå rekommendera att ha tillräckligt med vatten med sig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar