När du vandrar i fjällen kan du stöta på vattendrag du måste vada över. Speciellt om du vandrar utanför markerade leder.
Att vada över en å eller jokk är inte helt riskfyllt. Det kan vara strömt, kallt och djupt på vissa ställen. Innan du ger dig ut på fjällvandring är det bra om du är förbered på hur du vadar.
För att korsa ett vattendrag säkert ska du kolla vart den är som bredast, packa ner lösa föremål i ryggsäcken, lossa på höftbältet, hitta ett bra fotfäste i botten och gå diagonalt mot strömmen.
Innehåll
Hur man korsar vattendrag i 5 enkla steg
Att korsa ett vattendrag kan vara svårt om du inte har koll på vissa saker. Det är också riktigt kallt. Innan du läser stegen ska du aldrig vada barfota! Ta på dig ett par vadarskor innan.
- Välj en säker plats att vada över
- Packa ner lösa föremål i ryggsäcken
- Knäpp upp höftbältet
- Hitta ett bra fotfäste mot botten
- Gå diagonalt mot strömmen
1. Välj en säker plats att vada över (Där det är som bredast)
Det första du ska göra innan du korsar ett vattendrag är att kolla efter ett ställe på jokken eller ån där vattnet är lugnare.
Oftast är det där vattendraget är som bredast. Där är det både grundare och mindre strömt, det gör därför vadningen både lättare och säkrare.
Många gör misstaget att vada där jokken är som smalast för att det är en kortare vadning. Men saken är den att det är som mest strömt där vilket gör det svårt att hålla balansen.
2. Packa ner lösa saker i ryggsäcken
När du hittat en bra och säker plats på vattendraget att korsa är det dags att se över packningen. Har du lösa saker som sitter utanpå ryggsäcken se till att du packa ner det.
Det minskar risken att tappa något i vattnet som du måste stanna för att plocka upp eller som går förlorat. Du vill inte stå i det iskalla vattnet för länge.
3. Knäpp upp höftbältet
Så, när du packat ner alla lösa saker i ryggsäcken tar du på dig ryggsäcken men knäpp inte höftbältet. Höftbältet ska vara uppknäppt när du korsar ett vattendrag. Det gör det lättare för dig att komma ur den om du skulle ramla i vattnet.
Det är svårare att komma upp ur ett vattendrag med en tung ryggsäck på ryggen. Och att knäppa loss ryggsäcken i ett strömmade och iskallt vatten är svårare än du tror.
4. Hitta ett bra fotfäste på botten
Nu är du redo för att korsa vattendraget. Det är viktigt att du hittar ett bra fotfäste på botten av vattendraget innan du börjar gå över, det ger bättre balans och stöd när det är strömt.
Undvik att balansera över stenar. Du kan snabbt tappa balansen när det är strömt och blöta stenar är som vi alla vet hala.
5. Gå diagonalt mot strömmen
När du hittat ett bra fotfäste i botten av vattendraget är det dags att börja gå över. Gå diagonalt mot strömmen och med bröstet mot den.
Det ger dig bättre balans och gör det lättare att stå emot de starka strömmarna. Skulle vattnet ändå slå undan benen på dig ramlar du framåt i stället för bakåt.
3 Saker du behöver för att vada
- Vadarskor (foppatofflor, badskor eller trailskor)
- Vandringsstavar eller trästav
- Vattentäta drybags
1. Vadarskor – För skydd och bättre grepp
Det absolut viktigaste som du behöver för att vada är ett par vadarskor. Du ska aldrig vada barfota!
Kylan gör att du snabbt domnar om fötterna och du kan skada fötterna på rullande och vassa stenar. Är du barfota är det också lättare att halka.
- Foppatofflor – De är lätt att få av och på och du får ett bra grepp på botten. Det bästa med dom är att de torkar snabbt och är lätta. Nackdelen är att de värmer fötterna mist.
- Badskor (dykarskor) – Är som en vanlig sko med neopren och en räfflad sula. Ger bra grepp på botten och över stenar. Neopren värmer även lite. Bra passform och glider inte av. Nackdelen är att de suger åt sig vatten och blir tunga att bära efter ett vad innan de torkar.
- Trailskor – Trailskor är också ett allternativ att vada i. De ger det bästa greppet på hala stenar och och värmer lite. Men också ett dyrare alternativ.
- Vandringskängor – Det går så klart också bra att vada med ett par vandringskängor. Se till att de är vattentäta och är ofodrade. Fodrade kängor tar längre tid att torka om de blir blöta. Se även till att det är tätt mellan känga och byxa innan du korsar vattnet. För extra skydd ta på ett par damasker över.
2. Vandringsstavar eller trästav – Ger balans
För att få bra balans när du korsar ett vattendrag är det viktigt att använda vandringsstavar. Det gör att du kan stå emot strömmen mycket bättre än utan. Det går också bra att bara använda en stav.
Har du inga vandringsstavar fungerar det lika bra med en trästav. Det går att hitta nästan överallt i naturen (ta trästavar som ligger på marken, bryt inte av från träd).
Går du med en stav ska du alltid ha två av tre ben i botten, där det tredje benet är din vandringsstav eller trästav. Det ger dig bättre balans i strömmande vatten.
3. Vattentäta drybags – Håller dina saker torra
För att undvika att hela packning blir blöt om du skulle ramla i vattnet är det viktigt att du packar sovsäck och kläder i vattentäta drybags, då är de skyddade från att bli blöta.
Det är inte kul att behöva ta på sig blöta och fuktiga kläder och ännu mindre att behöva sova i en blöt sovsäck. Därför är det viktigt att du packar i vattentäta drybags.
Skydda även elektronisk utrustning vid vadning. Packa även ner din elektronik i vattentäta drybags så de inte förstörs om de blir blöta. Det är viktigt att powerbank och mobil fungerar när du är ute på vandring om något skulle inträffa och du måste ringa efter hjälp.
4 Övriga tips att tänka på
- Undvik korsa knädjupa vattendrag
- Tänk på att strömmen varierar under dagen
- Vada en åt gången
- Vada aldrig i svåra vattendrag själv
1. Undvik korsa knädjupa vattendrag
Ser du att vattnet är knädjupt undvik att vada där. Leta efter ett grundare ställe. Att korsa ett knädjupt vattendrag är riskfyllt.
Dels kyler du ner mer av kroppen men det är också svårt att stå emot strömmen när vattnet når upp till knäna.
Ju mer av kroppen som kommer under vatten desto lättare blir också kroppen. Därför har du mindre styrka i benen när det är knädjupt än vad du har när det är vaddjupt.
2. Tänk på att strömmen varierar
Det många inte vet att kraften i strömmarna varierar under dagen men också beroende på väder och vilken månad på året.
Saker som påverkar kraften i strömmen är:
- Tid på dygnet – Vattnet är som minst strömt på morgonen eftersom det inte är lika mycket smältvatten under natten.
- Vädret – Mest strömt är det i vattendragen varma och soliga dagar eftersom det ökar avsmältningen av snö. Även efter kraftigt regn är det mycket tryck i vattnet.
- Månad – Som mest strömt är det mellan maj-juli eftersom mycket smältvatten kommer. Lugnast är det på hösten.
- Formen på vattendraget – Undvik att vada där vattendraget går i en böj, där ökar hastigheten på vattnet! Även om det blir en längre bit att vada är det betydligt säkrare att gå över den breda delen.
3. Vada en åt gången
Är ni flera eller en hel grupp som ska vada över ett vattendrag? Gör det isåfall en och en. Vadar ni alla samtidigt blir det trångt och ramlar en i är det lätt att den personen drar med sig flera.
Det blir också kö och väntetid i vattnet som ni vill undvika. Att stå i iskallt vatten och vänta gör att du snabbt blir nedkyld och domnar bort och tappa känseln i ben och fötter vilket ökar risken för skador.
4. Vada aldrig i svåra vattendrag själv
Undvik att vada över svåra vattendrag om du vandrar ensam. Skulle du ramla i finns det ingen som kan hjälpa dig och det kan vara svårt att ta sig upp om det är riktigt strömt.
Har du otur kan du åka med vattnet en bra bit innan du kan ta dig upp igen. Därför är det viktigt att du planerar vandringen innan så du slipper korsa stora och svåra vattendrag själv.
Vada när det är kallt eller en lång sträcka
Ibland kan du behöva vada när det är riktigt kallt eller vada över ett långt vattendrag. Risk för nedkylning är stor och därför rekommenderar vi att du vadar i kängor istället för badtofflor.
Ha vattentäta kängor utan foder då foder suger åt sig vatten och torkar långsamt. Se även till att du snörar åt kängorna ordentligt och drar över byxorna. Vi rekommenderar även regnbyxor utanpå det och över kängorna.
För att få det extra tätt mellan känga och regnbyxa kan du använda dig av silvertejp runt benslutet vid kängan, tänk på att silvertejp blir väldigt kladdigt och kan vara svårt att få bort. Du kan också ta på ett par damasker över för att få det tätt.
Sammanfattning
- Leta efter ett säkert ställe att vada över (Där vattendraget är som bredast)
- Packa ner lösa saker i ryggsäcken
- Knäpp upp höftbältet
- Hitta ett bra fotfäste mot botten
- Gå diagonalt mot strömmen