Undvika skavsår vid vandring – 7 tips för att slippa skoskav

Att få skavsår när man vandrar är tyvärr ett vanligt problem Men det finns en del sker du kan göra för att undvika skavsår på vandringen i förebyggande syfte. Vi kommer i den här artikeln ge tips om hur du undviker skoskav, men även vad du kan göra om du redan fått det.

För att undvika skavsår när du vandrar är det viktigt att du använder väl ingångna skor, att du håller fötterna torra och rena, har bra strumpor och tar regelbundna pauser där du luftar fötterna. Men även att smörja fötterna med en fet hudkräm och tejpa de på utsatta ställen kan motverka skoskav.

1. Använd väl ingångna skor eller kängor

vandringkängor haglöfs bekväma utan skav
Vissa kängor sitter perfekt direkt utan skav, så var det i mitt fall med de här kängorna (Haglöfs Skuta). Med det är absolut inte alltid så, därför bör du alltid ”gå in kängorna” innan längre vandringar.

Ett av de absolut vanligaste misstagen och som väldigt ofta leder till skoskav är att dra iväg på en långvandring med helt nya skor eller vandringskängor. Både skor och kängor behöver en viss tid för att forma sig till dina fötter och därför är det bättre att gå in skorna innan en längre vandring.

Oftast går det bra att använda nya skor under kortare vandringsturer utan problem med skavsår men ofta du går flera timmar hinner inte fötternas hud återhämta sig. Därför bör du alltså alltid ta ett par skor du tidigare har använt flera gånger som dina fötter är vana vid.

Om du köper nya kängor eller skor inför en vandring flerdagarstur bör du alltid gå in dom genom flera dagsturer och minst en heldagstur innan du ger dig av. Det är helt enkelt inte värt det att få skoskav redan första dagen och veta att man har ytterligare 3-3 dagar med smärta framför sig.

2. Håll fötterna torra

använd gaiters och få torra fötter undvika skoskav
Här gick vi en längre sträcka i blöt och lerig terräng, då använde vi damasker för att inte bli blöta om fötterna (och för att slippa skräp i kängorna som kan skava).

Att hålla fötterna torra är jätteviktigt för att inte strumporna ska skava mot skorna och leda till sår. Du har säkert varit med om blöta strumpor som gett dig skoskav någon gång, det har i alla fall vi.

Det finns två saker du vill undvika för att fötterna inte ska bli blöta och det är att helt enkelt få in vatten i skorna genom regn, gå i blöt gräs eller kliva genom i en bäck t.ex. Den andra saken du vill undvika är att bli helt genomblöt av fotsvett.

Blöta strumpor kommer att skava mot fötterna men i svett bildas det även saltkristaller som kommer lägga sig mot huden och skava. Försök hålla fötterna torra genom att dra över vandringsbyxorna över kängorna för att undvika att vatten kommer in eller använd damasker (gaiters).

3. Använd bra strumpor (och eventuellt två strumpor)

undvik skavsår på vandringen med bra strumpor
Vi föredrar att använda strumpor i merinoull. De håller våra fötter torra och fräscha en hel dag (t.o.m. flera dagar) utan problem.

Att använda bra strumpor när du vandrar är jätteviktigt för att inte få skavsår. Det hänger ihop lite med punkten innan. Strumpor av framförallt ull, men även syntet eller ull-/syntetblandning Torkar snabbt och blir inte lika blöta som t.ex. bomullsstrumpor.

Ett par ullstrumpor kommer alltså att förebygga skoskav genom att dina fötter hålls torrare även om skorna skulle bli blöta, de är dessutom mjukare mot huden än blöta bomullsstrumpor. Vi tycker att strumpor i syntet-/ullblandning fungerar lika bra som rena ullstrumpor.

Ett tips som en del använder sig av när är att ha två strumpor på sig. Först en tunn och tight nylonstrumpa och en ullstrumpa ovanpå. Det gör att nylonstrumpan fungerar som ett extra ”hudlager” och skyddar huden på foten mot skav.

4. Håll fötterna rena

tvätta fötterna på vandring
Vi passar alltid på att svalka- och tvätta av fötterna när vi får möjlighet, gärna i kombination med lunchpausen.

En annan orsak till skoskav är att det kommer in skräp i skorna eller att fötterna är smutsiga eller sandiga. Det är alltid viktigt att du håller fötterna rena under vandringen och att du inte går med sten, barr eller sand i skorna.

Om dina fötter är sandiga eller jordiga kommer det att bli som sandpapper i strumporna som skaver hål på huden. T.o.m. torkat svett kan bli som ett sandpapper genom de saltkristaller som svetten bildar.

Om du har sten, barr eller sand i skorna säger det sig själv att det inte är bra. Med barr eller sand i skorna är det bara en tidfråga innan du får skavsår. Se därför till att alltid tömma dina skor och borsta av strumporna innan du tar på dig skorna.

5. Ta en paus och lufta fötterna

lufta fötterna för att inte få skavsår på fötterna
Glöm aldrig kaffepausen! 😉

Att ta en paus då och då är inte bara viktigt för att du ska orka gå, det kommer även minimera risken för skavsår. Ta gärna av dig skorna och även strumpor så att fötterna får en chans att luftas och strumpor och skor torka om det behövs.

Förutom att fötterna blir torra så får de en chans att svalka sig om det är varmt ute. Passa även på att massera de och stretcha de, stela fötter kan göra att du går snett eller stelt som i sin tur leder till skav på olika delar av fötterna.

Om det finns möjlighet vid en sjö eller bäck kan du passa på att tvätta av fötterna och tömma skorna samtidigt så har du gjort allt du kan för att undvika skoskav på nästa etapp.

6. Smörj in fötterna med fet hudkräm

smörja in fötterna med fet fotkräm

Torra fötter har en tendens att lättare bilda skavsår. Så om du har väldigt torra fötter kan du smörja in de med en fet hudkräm i förebyggande syfte, börja gärna några dagar innan då att fötterna hinner bli mjuka.

Om du har förhårdnader kan det vara en idé att ta hand om de i tid i kombination med att smörja de. Det kommer hjälpa till att undvika skoskav, framförallt på längre vandringar och om det är blött ute.

7. Tejpa fötterna i förebyggande syfte

skavsårsplåster

Om du vet med dig att du brukar få skavsår kan du tejpa dina fötter i förebyggande syfte på de utsatta ställena. Det blir då som en extra hud som skyddar mot eventuellt skav.

Det är jätteviktigt att du tejpar på torra och rena fötter, annars kan det få motsatt effekt. Se verkligen till att tejpen sitter ordentligt. Se även till att det inte bildats några veck någonstans eftersom vecken i sig kan leda till skavsår och även de ge motsatt effekt.

Vad du kan göra om du får skoskav på vandringen

Ok, vi har gått igenom de viktigaste sakerna för att inte få skavsår på din nästa vandring, men här nedanför tänkte vi gå igenom vad du kan göra om du trots det har oturen att få skavsår under din vandring.

Innan du börjar behandla ett skavsår är det alltid viktigt att tvätta rent både fötterna och såret ordentligt. Speciellt om det är ett öppet sår eftersom smuts i såret kan leda till en infektion.

Skavsårsplåster

Den lättaste behandlingen och den behandling vi själva brukar ta till när vi får skavsår är att helt enkelt sätta på ett skavsårsplåster över blåsan. Compeeds skavsårsplåster är grymt bra och oftast ta det bort smärtan helt så att man kan gå vidare utan att störas av skavsåret.

Skavsårsplåstret fungerar som en extra hud och Compeeds plåster är riktigt tjocka, vilket som sagt gör att du ofta inte känner av skavsåret om plåstret täcker hela blåsan. De fungerar både på hela blåsor och där det gått hål på blåsan.

Deras plåster finns i flera storlekar och sitter på plats bra. Vi rekommenderar alltså att köpa in en förpackning för skoskav och ha i första hjälpen kitet eller ryggsäcken så slipper du få vandringen förstörd.

Tejpa fötterna

Att tejpa fötterna kan du som sagt göra i förebyggande syfte men du kan också tejpa mindre skavsår. Tejpen kommer hjälp till att skydda huden precis som ett skavsårsplåster och fungerar som en extra hud.

Vi själva föredrar helt klart skavsårsplåster framför tejp. Vi tycker plåstret fungerar bättre än tejp, men om du inte har något annat alternativ fungerar det definitivt bra att tejpa fötterna.

Att ha med sig på vandringen för att förebygga- och behandla skavsår

  • Skavsårsplåster
  • Skavsårstejp
  • Fet hudkräm
  • Filtringar
  • Skavsårsplatta
  • Tvål

Läs mer: Undvik skavsår mellan låren på vandring

Vanliga frågor om skavsår på vandring

Ska man göra hål på blåsan om man har skavsår?

Nej, gör aldrig hål på en blåsa om det inte behövs. Risken är att du kan få en infektion eftersom du då skapar ett öppet sår, dessutom skyddar blåsan huden under medan den bygger upp sig igen.

Kan man använda vanligt plåster på skavsår?

Ja du kan använda vanligt plåster på skavsår men det kommer inte fungera så bra. Det skyddar inte lika bra som ett skavsårsplåster och det kommer troligtvis lossna ganska snabbt.

Kan man ha skavsårsplåster på öppet sår?

Ja du kan ha skavsårsplåster (t.ex. Compeed) på ett öppet skavsår men det är viktigt att du rengör såret och händerna ordentligt innan du sätter på plåstret.

Hur ser ett infekterat skavsår ut?

Ett infekterat skavsår blir svullet, rött och huden känns varm. Det kan också bildas var i ett infekterat skavsår.

Hur lång tid tar det för ett skavsår att läka?

Ofta tar det ett par dagar för ett skavsår att läka helt men det kan variera från en till flera dagar beroende på hur stort det är. Ett infekterat skavsår tar längre tid att läka.

Hur blir man av med ett skavsår snabbt?

För att bli av med ett skavsår så snabbt som möjligt ska du försöka att inte peta hål på blåsan, håll skavsåret rent, sätt på ett skavsårsplåster och håll fötter, strumpor och skor rena och torra.

Lämna en kommentar