Oskrivna regler vid vandring (11 viktiga råd)

Det finns oskrivna reglar att följa när du vandrar och vistas i naturen. Vissa är självklara medan andra är mindre självklara. Det handlar främst om vett och etikett.

Känner du dig osäker ska du fortsätta läsa vårat inlägg där vi tar upp de oskrivna reglerna som finns vid vandring.

De oskrivna reglerna vid vadring är att inte skräpa ner, bajsa inte nära stigar och vattendrag, städa raststugan efter dig, gå inte utanför lederna, va inte högljudd, visa hänsyn till andra och håll din hund kopplad.

1. Släng inte skräp i naturen

håll naturen ren
Här är en trälåda i Åre de fyllt med plastpåsar som alla får ta för att samla ihop skräp.

Lämna endast fotspår i naturen inget annat. För de flesta är det självklart att inte skräpa ner men tyvärr ser vi fortfarande skräp längs lederna. Det hör helt enkelt inte hemma där.

För att så enkelt som möjligt få med sig sitt eget skräp hem ska du planera för skräpet. Ta med dig påsar som enbart är till att lägga skräp i och som du kan försluta bra om du ska ha det i ryggsäcken.

Vid många vandringsleder och naturreservat finns även skräppåsar som är gratis att ta och som är till för att du ska ta med dig dit skräp hem.

Vårat skräp skadar djur och förstör naturen

Förutom att skräp förstör naturupplevelsen när vi är ute och vandrad skadar det även djuren som lever där.

De kan äta något som fastnar i halsen men de kan också kliva på vassa föremål som skadar dom. Naturen blir förstör eftersom den inte klarar av att bryta ner skräpet vi slänger omkring oss.

2. Bajsa inte nära stig & vattendrag

bajsa inte nära stigen

Nöden har ingen lag sägs det men visa ändå respekt för andra när du måste göra nummer två i naturen. Använd utedass eller toaletter i första hand om det finns.

Annars går du bort en bra bit från vandringsleden. Så ingen annan riskerar att trampa i din avföring. Du skulle själv inte vilja kliva i någon annans bajs.

Det är också viktigt att du inte bajsar nära vattendrag. Längre ner vid vattendraget kanske några tältar och använder vattnet för matlagning och för att tvätta sig med.

Inte trevligt för andra

Tänk på andra och vad du själv skulle tycka om du klev i någon annans bajs. Skulle alla bajsa vid vandringsleden eller andra platser där mycket folk rör sig skulle det inte alls vara trevligt att vara ute i naturen.

3. Städa raststugan efter dig

bajsa inte nära stigen
Ulvtjärns vindskydd i Storulvån var riktigt smutsig. Det kände som folk bara slängt in sitt skräp där inte vilket inte alls är ok!

Det finns både raststugor och övernattningsstugor längs många leder där vissa är gratis att vistas i medan andra kostar lite.

Vissa raststugor ses till av kommunen men väldigt sällan därför är det viktigt att du alltid städar och snyggar till efter att du övernattat eller rastat i en stuga. Ha som vana att lämna platsen som det såg ut när du kom.

Tyvärr har vi sett några raststugor där det varit riktigt skräpigt vilket är synd, en av dessa är Ulvåtjärns vindskydd som ni ser på bilden ovan. Städar du efter dig blir det trevligast för alla och de besökare som kommer efter!

4. Gå inte utanför vandringsleden

gå inte utanför leder

Vandringsleder är till för att följas så gå därför inte utanför leden.

Skulle alla börja gå som de vill skulle leden bli bredare och bredare och tillslut skulle naturen runt omkring bli förstörd och grönskan försvinna. Låt därför naturen utanför stigen varar orörd.

Ligger det spänger utplacerade på leden ska du använd dom, möter du andra vandrare som redan går på spången vänta på din tur så du inte går bredvid spången.

5. Va inte högljud

När du är ute i naturen och vandrar skrik och ropa inte på varandra och spela inte högmusik.

Det stör många och de som kommer ut för att vandra eller för att njuta av naturen gör det just för att få lugn och ro. Att kunna höra vinden och fåglarna är rogivande för många.

Vandra du med barn lär dom att ta det lugnt och att inte skrika och gapa för mycket när ni är ute.

6. Visa hänsyn till andra på leden

visa hänsyn till andra på vandring

Det är viktigt att vi visar hänsyn och respekterar andra ute på lederna. Det är alltid trevligt att hälsa på varandra.

Är stigen smal eller är det en smal spång lämna företräda om du märker att de andra har ett snabbare tempo så de lätt kan komma förbi. Är det en smal stig, gå inte i bredd vid möte utan gör det enkelt att passera.

Ibland kan man även möta cyklister på skogsstigarna det är lättare för oss som går att gå lite åt sidan än för dom att gå av och på cykeln för att lämna företräde till oss.

7. Håll hunden kopplad

Det är koppeltvång på hundar i nationalparker och ofta i naturreservaten, koppeltvång gäller även i fjällen. Det är många som inte vet om detta och går därför med hunden löst.

Det spelar alltså ingen roll hur duktig din hund är på att lyda och komma på inkallning, din hund måste ändå vara kopplad.

Anledning till att du måste ha hunden kopplad är för att inte störa djurlivet som oftast finns i nationalparker, naturreservat och i fjällen.

8. Tälta på lämplig plats & sprid inte ut dig

vett och etikett i naturen

Är du ute på en flerdagsvandring och ska tälta. Tänk på att välja en lämplig tältplats där du inte förstör marken eller stör markägare.

Välj en tältplats där marken är tålig och inte riskerar att bli förstörd. Undvik jordbuk och betesmarker som används.

Undvik att sprida ut dig allt för mycket när du tältar och slagit läger. Det ser inte trevligt ut för andra som kommer och vill tälta i närheten. Försök att hålla dina saker samlade på ett ställe. Det gör det också lättare för dig att ha koll på dina grejer.

9. Respektera vilda djur

Det är inte ovanligt att stöta på vilda djur under vandringen. I fjällen kan du ofta möta renar. Ge dom betesro och håll avstånd. De kan lätt bli skrämda annars.

Även andra djur som lever fritt i naturen ska du respektera och inte gå för nära. De kan också känna sig hotade om du är för närgången. Kolla gärna på djuren men på avstånd.

Vi har bland annat mött renar, älg, rådjur, harar och rävar när vi varit ute på våra vandringar.

10. Elda inte med nödveden ta med egen

vett och ettiket på vandring

Det finns vindskydd i vissa naturområden och i fjällen som är preparerade för nödsituationer. Om någon behöver ta skydd från dåligt och hårt väder.

I dessa vindskydd finns oftast ved och andra nödvändiga saker som kan behövas för att klara en natt ute.

Använd därför inte veden som ligger i dessa vindskydd för egen trivsel utan ta isfall med egen ved. Ta heller inte något av den övriga utrustningen som finns i dessa vindskydd.

11. Ta inte med något från naturen

Låt det som växer och finns i naturen växa och vara där. Plocka inte med dig blommor, växter och stenar hem. Men det är okej att blocka bär och svamp.


Sammanfattning – Oskrivna regler vid vandring

 1. Skräpa inte ner
 2. Bajsa inte nära stig och vattendrag
 3. Städa raststugan efter dig
 4. Gå inte utanför vandringslederna
 5. Va inte högljudd
 6. Visa hänsyn till andra på leden
 7. Håll hunden kopplad
 8. Tälta på lämplig plats och sprid inte ut dig
 9. Respektera vilda djur
 10. Elda inte med nödveden ta med egen
 11. Ta inte med något från naturen

Lämna en kommentar