Att bo på en fjällstation är både skönt och bekvämt när du vandrar. Här kan du äta gott, sova skönt och basta så du är utvilad till kommande vandringsäventyr. På en fjällstation kan du bo enkelt eller mer bekvämt.
I det här inlägget kommer vi lista Sveriges alla fjällstationer där vi börjar från den högst upp i norr till den sydligaste fjällstationen.
I Sverige finns 14 fjällstationer som ofta ligger i anslutning till vandringsleder. De mest välkända fjällstationerna ligger i Abisko, Kebnekaise, Ritsem, Hemavan, Sylarna, Storulvån, Helags och Grövelsjön.
Innehåll
1. STF Abisko Turiststation
Parkering: Ja Antal bäddar: 377st Restaurang: Ja Butik: Ja
Den fjällstation som ligger mest norr ut i Sverige är Abisko Turiststation – som också är den största fjällstationen i Sverige. Här finns 377 bäddar och du kan välja att bo bekvämt med eget rum och badrum eller bo enklare med delat rum och badrum. Det finns även rum där hund är tillåtet.
På Abiskos fjällstation har du tillgång till kök, torkrum, bastu, tvättmaskin och sällskapsrum. Lakan går att hyra i receptionen, bor du däremot i huvudbyggnaden ingår lakan.
I Restaurang Kungsleden som ligger i huvudbyggnaden, serveras frukost, lunch och middag. Du kan även göra ett eget lunchpaket på frukosten som du kan ta med dig ut på dagsvandringen.
Kommer du med bil finns en stor parkering vid järnvägsstationen och en öster om Abiskos naturum. I direkt anslutning till fjällstationen når du Abiskos ikoniska vandringsleder, som t.ex. Kungsleden.
2. STF Kebnekaise Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 200st Restaurang: Ja Butik: Ja
Till Kebnekaises Fjällstation kan du bara ta dig till genom att vandra. Börja med att ta dig till Nikkaluokta med tåg, buss eller bil och gå sedan 19km till Kebnekaises Fjällstation därifrån.
Fjällstationen i Kebnekaise är mer än 100 år gammal och hit har många vandrare kommit för att ha fjällstationen som utgångspunkt för att bland annat bestiga Sveriges högsta topp Kebnekaise eller starta vandringen på Kungsleden.
Här kan du övernatta i tvåbäddsrum eller i flerbäddsrum med andra. Du har tillgång till delad dusch och toalett. Oavsett hur du väljer att bo på fjällstationen har du tillgång till relaxavdelningen där bastu finns. Även en butik finns i byggnaden .
I restaurangen Elsas kök kan du äta frukost, lunch och boka middag. På frukosten kan du göra ett eget lunchpaket och ta med dig på dagsutflykten.
3. STF Ritsem
Parkering: Nej Antal bäddar: 50st Restaurang: Nej Butik: Ja
Från Ritsem Fjällstation har du den bästa utgångspunkten för vandring i Nationalparken Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet.
För att ta dig till Fjällstationen behöver du först åka till Gällivare dit tar du dig med tåg, buss eller bil för att sedan ta den lokala bussen 93 ut till Ritsem.
Från anläggningen har du en magisk utsikt över Áhkkámassivet. På Fjällstationen finns ingen restaurang men det finns en kafeteria. Här är det självhushåll med kök där du lagar din egen mat. Vill du ha extra avkoppling kan du hyra den vedeldad bastun, det gör du i receptionen.
4. STF Saltoluokta Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 100st Restaurang: Ja, under högsäsong Butik: Ja
Saltoluokta Fjällstation ligger intill världsarvet Laponia där också Nationalparkerna Sarek och Stora Sjöfallet ligger, anläggningen kan du även nå från Kungsleden. Fjällstationen har funnits ända sen år 1918.
Restaurang finns under högsäsong som serverar frukost, lunch och middag. Men du kan också använda fjällstationens självhushåll om du vill laga egen mat. Butik finns där du kan köpa både mat och utrustning.
För att ta sig till Saltoluokta Fjällstation måste du först ta dig till Gällivare och därifrån ta buss till Kebnats. Vid Kebnats möter någon från fjällstationen upp bussen med båt som tar dig sista biten till Saltoluokta.
5. STF Kvikkjokk Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 75st Restaurang: Ja, under högsäsong Butik: Ja
Längst in i fjällvärlden ligger Kvikkjokk Fjällstation, hit kommer många eftersom det är en bra utgångspunkt för att vandra och besöka Nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet.
Det är inte bara Kungsleden som passerar här utan även Padjelantaleden och Nordkalottleden når du härifrån.
Restaurang finns under högsäsong men även en bar och café finns där du kan ta en hamburgare med en kall öl till om du vill. Efter det kan du passa på att koppla av i bastun.
Det finns 2-5 bäddar per rum där du kan få dela rum med andra. Inget av rummen har eget badrum utan det finns i korridoren. Sängkläder ingår inte i hyran med går att hyra separat. För att komma till Kvikkjokk tar du tåg till Murjek, därifrån går en direktbuss till Kvikkjokk.
6. STF Hemavan Fjällstation
Parkering: Ja Antal bäddar: 100st Restaurang: Ja Butik: Ja
I Centrumbacken ligger Hemavan Fjällstation med kanske Hemavans bästa läge. Här finns det 100st bäddar utspridda i 2-4 bäddars rum.
Frukost serveras året runt och restaurangen är endast öppen under högsäsong. På anläggningen finns självhushåll och en relaxavdelning med bastu. Perfekt att besöka efter en lång dag på fjället.
Från Fjällststionen har du även nära till andra restauranger, barer, badhus och butiker som finns i byn. Och du har mindre än 1km till markerad vandringsled. Från Hemavan kan du göra dagsvandringar i Hemavan eller vandra Kungsleden till Ammarnäs.
Till Hemavans Fjällstation kan du ta dig direkt med bil, buss eller flyg.
7. STF Almdalens Fjällgård
Parkering: Nej Antal bäddar: 50st Restaurang: Nej Butik: Ja
En äldre Fjällstation är Almdalens Fjällgård som har funnits ända sen tidigt 1800-tal. Här finns 50st bäddar där rummen är enkla och du delar badrum med andra, hund är tillåtet i vissa rum.
Vill du bli serverad frukost och middag måste du boka det innan du kommer. En mindre butik finns på Fjällgården där du kan köpa mat att ta med dig på vandringsturen.
Fjällgården ligger i naturreservatet Hotagens 9km från närmaste bilväg. Du får ta dig till vändplanen i Lakavattnet och därifrån följa vandringsleden som skyltar till Almdalen.
8. STF Blåhammaren Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 75st Restaurang: Ja Butik: Ja
Blåhammarens Fjällstation är STF högst belägna fjällstation, där har du utsikt över både de norska och svenska fjällen. Här finns rum med 2-12 bäddar och total 75st bäddar. I några av rummen är även hund tillåtet.
Under högsäsong kan du äta frukost, lunch och middag. Maten här är känd för att vara vällagad och riktigt god. Passa på att koppla av i bastun efter en heldags vandring när du är här. Butik finns där du kan köpa mat och tillaga i självhushållet även hygienartiklar finns.
För att komma till Blåhammarens Fjällstation måste du vandra. Vanligast är att vandra Jämtlandstriangeln och övernatta här. Du kan också vandra till Blåhammarens fjällstation via Ulvåtjärns vindskydd.
Du kan att bilen till Storulvån och parkera där eller ta tåg till Duved där du sedan tar en anslutningsbuss som går till Storulvån.
9. STF Storulvån Fjällstation
Parkering: Ja Antal bäddar: 150st Restaurang: Ja Butik: Ja
Storulvåns Fjällstation ligger vid vägs ände och det är här du börjar vandringen på Jämtlandstriangeln.
Du kan även bo här och göra dagsturer i Storulvån med utgångs punkt från Fjällstationen. Vandringslederna finns direkt utanför dörren.
Restaurang finns under högsäsong som serverar frukost, lunch och middag. Vill du hellre laga maten själv finns självhushåll. En butik finns där du kan köpa både mat, hygienartiklar och friluftsprylar om du glömt något.
Till Storulvån Fjällstation kan du ta bil, parkering finns här och är gratis för bokade gäster. Annars kan du ta tåg till Duved och där ifrån ta en anslutningsbuss ut till Storulvån.
10. STF Sylarna Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 100st Restaurang: Ja Butik: Ja
Fjällstationen i Sylarna ligger precis nedanför foten till Sylmassivet. Här finns 100st bäddar där du kan få dela rum med andra. Hund är också tillåtet i vissa rum.
Restaurang finns som serverar frukost, lunch och middag. Du kan även köpa öl och vin här. Bastu finns i huvudbyggnaden för dig som vill koppla av lite extra efter en heldag ute. I butiken kan du köpa mat som konserver, frystorkat godis och dryck.
Till Sylarnas Fjällstation kan du endast ta dig genom att vandra. Sylarna ligger längs Jämtlandstriangeln som startar från Storulvån. För att ta sig Storulvån tar du tåg till Duved och anslutningsbuss sista biten, du kan också ta bilen till Storulvån.
11. STF Vålådalen Fjällstation
Parkering: Ja Antal bäddar: 230st Restaurang: Ja Butik: Ja
Vålådalens Fjällstation ligger vid vägs ände nedanför Ottfjällets fot. Här ifrån startar flera av Vålådalens vandringsleder som är både dagsvandring och flerdagsvandring.
Du kan vandra Blanktjärnsrundan här ifrån eller varför inte gå till Issjödalen och Pyramiderna. Vi måste också passa på att tipsa om att ta ett bad i vår favorit-sjö Nulltjärn som bara ligger ett par kilometer bort. Magisk långgrund sandbotten utsikt över fjällen.
Fjällstationen i Vålådalen är stor med 230 bäddar och hund är tillåtet i vissa rum. Här finns både badtunnor och en bastukåta för en skön avkoppling. Restaurang finns där det serveras både frukost, lunch och middag. Butik finns också i huvudbyggnaden.
För att ta sig till Vålådalens Fjällstation kan du ta bilen på Vålådalsvägen ända bort tills vägen tar slut, där finns en stor parkering. Annars kan du ta tåg till Undersåker och därifrån ta buss eller taxi sista biten.
12. STF Helags Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 100st Restaurang: Ja Butik: Nej
Precis nedanför Sveriges högsta topp söder om polcirkeln ligger Helags Fjällstation. De flesta som kommer hit och bor på anläggningen är här för att just bestiga Helags toppen. Som också anses vara en av världens finaste toppturer.
Förutom att bestiga toppen finns det annan fin vandring i Helags i direkt anslutning till fjällstationen.
På Helags Fjällstation finns 100st bäddar och i vissa av rummen är hund tillåtet. Det serveras både frukost, lunch och middag men se till att boka frukost och middag innan. Lunchen behöver inte bokas. Bastu finns men ingen butik.
Lättast att ta sig hit är med bil till Kläppen som ligger 6km från Ljundalens by. Från parkeringen i Kläppen får du vandra cirka 12km på en markerad led som tar dg bort till Helags Fjällstation.
13. STF Tänndalen/Skarvruet Fjällstation
Parkering: Nej Antal bäddar: 100st Restaurang: Ja Butik: Nej
I ett av Sveriges äldsta turistområden ligger Tänndalen/Skarvruet Fjällstation. Här har du nära till vandringturer i Tänndalen, de Jämtländska fjällen, fjällvandring i Härjedalen, Norge och Grövelsjön.
Det finns 100st bäddar där du delar rum med andra eller sover i ett eget privat rum. Hund är också tillåtet i vissa rum.
Restaurang finns under högsäsong som servera frukost, lunch och middag. På anläggningen finns även badtunnor och vedeldad timmer bastu, detta måste bokas i förväg.
Hit tar du dig med buss från Sveg eller Östersund. Åker du från Stockholm går Härjedalingen (busslinje) hit.
14. STF Grövelsjön Fjällstation
Parkering: Ja Antal bäddar: Vet ej men 65st rum Restaurang: Ja Butik: Ja
Den Fjällstation som ligger mest söder ut är Grövelsjöns Fjällstation som gränsar till Norge. I Grövelsjön har du milslånga markerade vandringsleder direkt utanför dörren.
Här kan du bo i eget rum med badrum eller så kan du bo i enklare rum med flerbäddar och ett handfat. Toalett och dusch delar du med andra gäster. Hund är tillåtet i vissa rum säg till om det innan.
Restaurang finns under högsäsong och då serveras frukost, lunch och middag. Du kan även använda självhushållet som ligger i annexet och laga egen mat. I huvudbyggnaden finns bastu, övrigt finns det lekrum, sällskapsrum och pingisrum.
Hit kan du ta dig med bil, parkering finns. Annars är buss smidigast att ta från Mora eller åk med Masexpressen direkt från Stockholm.
När är fjällstationerna öppna?
Oftast är de öppna efter midsommar till början på oktober för vandring. Exakt när de öppnar kan variera från olika fjällstationer.
Det är som mest folk på fjällstationerna under sommarmånaderna och på helger. Vill du ha det lugnare är slutet på augusti och september en bra tid.
Under vintern är fjällstationerna oftast öppna från februari till april men det kan också variera från ställe till ställe beroende på vart de ligger.
Behöver man boka rum på en fjällstation?
Ja, det måste du. Det går inte att bara dyka upp och hoppas på att det finns plats. Lättast bokar du på Svenska Turistföreningen. Ska du däremot tälta utanför en fjällstation behöver du inte boka men det kostar lite och då får du tillgång till kök och badrum.
Så, vad kostar det att boka en natt på en fjällstation. Priset varierar beroende på vilken typ av rum du vill ha, ett lyxigt rum där du bor ensam och har eget badrum eller ett enkelt delat rum med andra där du även delar badrum. En natt kan kosta allt mellan 200-2800kr/natt.
Priserna kan också skilja sig åt beroende på vilken fjällstation du ska bo på. Dyrast är det på Abisko Fjällstation och Kebnekaise Fjällstation.
Sammanfattning – Fjällstationer i Sverige
- Abisko Turiststation
- Kebnekaise Fjällststion
- Ritsem
- Saltoluokta Fjällstation
- Kvikkjokk Fjällstation
- Hemavan Fjällstation
- Almdalens Fjällgård
- Blåhammaren Fjällstation
- Storulvån Fjällstation
- Sylarna Fjällstation
- Vålådalen Fjällstation
- Helags Fjällstation
- Tänndalen/Skarvruet Fjällstation
- Grövelsjöns Fjällstation