Västerbotten ligger kustnära vid östkusten medans Västerbottens län gränsar med Jämtland och Lappland och ger tillgång till fjällvärlden. Vi har valt att ta med både Västerbotten som landskap och hela Västerbottens län i detta inlägg.
I Västerbottens län kan du hitta vandring som passar alla då både terräng och natur är varierande. Fina möjligheter finns om du vill tälta längs med lederna.
De bästa vandringslederna i Västerbottens län är Isälvsleden, Tavelsjöleden, Furuögrundsleden, Grivetjärnsrundan, Grippmokkhobben, Björnlandets nationalpark och Gimegolts naturreservat.
Innehåll
1. Umeå
I Umeå får du vandra i djupa skogar och vid fina sjöar som bjuder in till badmöjligheter på sommaren. Det finns många leder som är flerdagsvandring med övernattning men det finns även kortare dagsturer att vandra om du inte vill övernatta.
Det vi gillar mest med vandringen i Umeå är att du direkt från de centrala delarna kan starta på Tavelsjöleden som tar dig genom stan och ut i Umeås natur. Det är en vandring du kan göra på två dagar, perfekt som en helgutflykt.
I Umeå finns det vandring för alla, terrängen varierar då vissa leder är lite mer teknist svåra medans andra är lättvandrade. Vill du övernatta vid någon vandringsled finns det övernattningsstugor, vindskydd och eldplatser som underlätta en eventuell övernattning.
Bästa vandringslederna i Umeå
- Isälvsleden (60km)
- Tavelsjöleden (42km)
- Öreälvsleden (100km)
2. Skellefteå
Naturen i Skellefteå är vacker och varierande med vandring som går kustnära, i skog och längs med sjöar och vattendrag. Det finns även leder som kan nås direkt från de centrala delarna av Skellefteå vilket gör att vandringen är lättillgänglig för alla.
En av dessa leder är Naturstigen som går på Vitaberget här kan du vandra med hela familjen. Längs leden finns både vindskydd och eldplats för den som vill pausa.
Vandringslederna i Skellefteå har tydliga ledmarkeringar och terrängen på de olika lederna varierar. Ofta är det lättframkomliga leder med vissa svåra partier. Den bästa perioden att vandra i Skellefteå på är under sommaren och hösten.
Bästa vandringslederna i Skellefteå
- Furuögrundsleden (10km)
- Naturstigen på Vitaberget (5km)
- Kraftleden (18km)
3. Lycksele
Mer in i landet kan du vandra i den lilla orten Lycksele som är omgiven av vackra naturområden att vandra i. Du kan vandra både nära stan men också ta dig lite utanför där det finns fina vandringsleder.
Förutom att vandra i fin natur finns det även mycket historia längs vissa leder i Lycksele. En av dessa leder är Smörbanan som går mellan Lycksele och Åsele. Leden användes förr för att ta sig till marknaden i Lycksele för att sälja varor, mest såldes det smör därav namnet på leden.
De flesta vandringslederna i Lycksele har en lätt terräng vilket gör att alla kan ta sig fram på lederna oavsett ålder. Bra ledmarkeringar finns och du har tillgång till vindskydd, rast- och eldplatser längs många leder i Lycksele.
Bästa vandringslederna i Lycksele
- Grivetjärnsrundan (6,5km)
- Smörbanan (28km)
- Magdalenastigen (2,5km)
4. Storuman
I Storuman finns vandringsleder som går genom en omväxlande och vacker natur. Du kan även göra toppturer i närheten av Storuman där du bjuds på utsikter över fjälltoppar, skog och sjöar. Tänk på att vädret kan variera snabbt när du toppturar, ta alltid med dig extrakläder i ryggsäcken.
Terrängen på vandringslederna i Storuman varierar och du kan hitta både lättvandrare leder men även lite mer tekniskt svåra leder. Packa ner matsäck, myggmedel och kameran när du ger dig ut för att vandra i Storuman, speciellt om du vandrar upp för bergstopparna.
Se till att ha en ladda mobilkamera/kamera för du kommer kunna ta vackra bilder här!
Det finns gott om fina rastplatser och vindskydd runtom Storumans vandringsleder. Vandrar du här under augusti kommer du hitta mycket hjortron som växer på myrarna. Så ta med dig en hink.
Bästa vandringslederna i Storuman
- Vandra uppför Grippmokkhobben
- Forsviksberget
- Vandra i Ekopark Jovan
5. Åsele
Åsele omges av en häftig och varierande natur. Du kan även ta dig upp på höjder för att njuta av vackra utsticker över Åseles landskap.
Det finns vandringsleder i Åsele som passar bra som dagsvandring med familjen men också längre vandringar för dig som önskar att övernatta i naturen. Du når lederna enklast med bil.
Vandra i Sveriges mest värdefulla urskogar
Några mil utanför Åsele ligger Björnladets nationalpark som har vandringsleder i varierande terräng och längd. Allt från 2-12km, här vandrar du i en av Sveriges mest värdefulla urskogar.
I Björnlandet finns även två övernattningsstugor för dig som vill stanna över natten. Stugorna går inte att boka men kostar inget. Tänk på att stugorna kan vara fulla speciellt under högsäsong.
Bästa vandringslederna i Åsele
- Vandra i Björnlandets Nationalpark (2-12km)
- Vandra till Vitterhuset
- Vandra i Stenbithöjden naturreservat
6. Vilhelmina
Vilhelmina är en stor kommun med nära till fjällvandring, här bjuds du även på fina fjällvyer när du vandrar uppför. Du kan vandra både korta leder och längre heldagsturer eller varför inte göra en långvandring med övernattning.
Vandringslederna i Vilhelmina är tydligt markerade men du kan också vandra på egen hand för att upptäcka naturen som finns här. Men då behöver du kunna läsa både karta och kompass.
Vill du inte ta dig så långt ut från de centrala delarna av Vilhelmina eller är du endast på ett snabb besök i staden? Då ska du ta dig ut till strandpromenad som ligger vid småbåtshamnen. Det är en lätt och fin promenad.
Bästa vandringslederna i Vilhelmina
- Strandpromenaden (3km)
- Klimpfjäll, Durrenbäcken och 7 Forsar (3km)
- Grönfjäll-Fättjaur (24km)
7. Sorsele
Sorsele har fina och varierande vandringsleder som går genom en spännande och intressant natur. Här finns även flera vackra sevärdheter att besöka som ligger längs vissa leder och i naturreservaten i Sorsele.
Det finns även gott om fina utsiktsplatser runt om Sorsele med vyer över fjällvärlden, passa på att ta en paus i något av alla vindskydden som finns vid lederna i Sorsele och njut av både natur och vackra vyer.
Besök Sorsele egna Grand Canyon
I Gimegolts hittar du en 1,5km lång dalgång som har bildats efter inlandsisen. Vandringen hit går genom en spännande och vacker natur av vildmark och urskog.
Ta med dig matsäck när du vandrar i Gimegolts naturreservat och pausa vid vindskyddet eller på valfri plats i naturen.
Bästa vandringslederna i Sorsele
- Vandra i Gimegolts naturreservat
- Skibbikkleden (7km)
- Vandra till vattenfallet Brudslöjan (1km)
Varför vi rekommenderar att vandra i Västerbotten
I Västerbottens län finns en varierande natur att vandra i, både kustnära men även fjällvandring finns. Vill du kombinera din vandring med exempelvis fiske, paddla kanot eller plocka bär och svamp är Västerbotten en perfekt plats för det.
Vissa leder kan du nå direkt från de centrala delarna medan andra behöver du ha en bil för att ta dig till. Västerbotten är som finast att vandra i på sommar och höst.
Att vandra i Västerbottens län passar alla äldre, barnfamiljen, paret och äventyraren som söker utmaning. Vill du läsa om fler leder i närheten kan du kolla in vår guide med vandringsleder i Norrland.
Vanliga frågor
Missa inte att besöka Björnlandets nationalpark som ligger i Västerbottens län här finns olika längda och terräng på lederna. Andra fina vandringsleder som finns i Västerbottens län du inte får missa är bland annat Isälvsleden, Grippmokkhobben i Storuman.
Ja det gör det. Det finns vindskydd och eldplatser längs med många av vandringslederna i Västerbotten. Du kan även tälta vid lederna så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.
Vi tycker att sommaren och hösten är som finast att vandra på i Västerbotten.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!