Vi vandrar Middagsvalens topp (Vålådalen)

Vill du snabbt komma upp på höjd och njuta av vackra fjällvyer men inte har hela dagen på dig? Då är en vandring uppför Middagsvalen ett perfekt val.

När vi vandrade Middagsvalen förra sensommaren vart vi positivt överraskade. Utsikten från toppen var magisk och du ser fjäll åt alla väderstreck. Vid klart väder ser du ända bort till Sylarna som ligger 4 mil bort.

3 saker du inte får missa när du vandrar Middagsvalen

  • Njuta av utsikten från toppen
  • Stanna till på första platån
  • Plocka blåbär

Mer om det berättar vi längre ner i inlägget…

Här startar vandringen

Längd: 5,3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 286

Starta från Vallbo

här startar du vandringen middagsvalen
Så här ser det ut från parkeringen. Du ska hålla höger här.

För att komma till vandringsleden som tar dig upp till Middagsvalen måste du ta dig till Vallbo som ligger på vägen ut till Vålådalen.

När du svängt av mot Vallbo fortsätter du en bit in innan du svänger höger in mot kyrkan. Åk förbi kyrkan och fortsätt rakt fram tills du kommer till en parkering. Här startar led 286 som är Middagsvalen.

Du kommer att se en skylt på lednummret direkt vid parkeringen om du kollar ut mot åkern och fjället. Sen är det bara att följa stigen över åkern och upp mot Middagsvalen.

3 Saker du INTE får missa

utsikt från middagsvalen
Utsikten från toppen av Middagsvalen. Otroligt vackra fjällvyer härifrån.

Eftersom det inte är en lång vandring och går mest uppåt så finns det inte så mycket som händer längsvägen, då målet är att komma upp till toppen. Men det vi tycker du kan njuta lite extra av på vandringen listar vi här under.

1. Njut av utsikten från toppen

Målet är som sagt att ta sig upp till toppen av Middagsvalen och det är också här du får din belöning efter att ha kämpat dig upp.

Är det fint väder är ett tips att packa ner lunch, fika eller middag och äta den här uppe, det gjorde vi. Men det finns inget vindskydd eller bänkar så ta med ligg- eller sittunderlag.

Från toppen ser du hela fjällvälden bland annat Ottfjället, Lunndörrspasset och är det klart väder ser du ända bort till Sylarna. På ena sidan av toppen är det riktigt brant men så häftigt.

2. Stanna till på första platån

Innan du kommer upp till toppen kommer du att komma upp på en platå där trädgränsen slutar. Passa på att pausa här en stund och kika på utsikten. Den är fin härifrån också.

3. Plocka blåbär

Eftersom vi vandrade här under sensommaren fanns det gott om blåbär på fjället.

Glöm inte att packa ner en fryspåse eller bruk så du kan ta med dig blåbär hem. Eller varför inte äta dom på toppen. Vi plockade så mycket blåbär så det vart pannkakor och blåbärssylt när vi kom hem.

Terrängen (Stigar, spänger & branta partier)

terrängen middagsvalen

Terrängen på leden är bra tycker vi. Det är en skogsstig som är väl upptrampad och spänger på vissa ställen. Det var inte svårt att ta sig fram och det är lätt att se vart du ska gå.

Men regnar det kommer det såklart att vara blött och halt på vissa ställen. Men det slapp vi som tur var.

Branta partier

Eftersom du ska gå uppåt kommer det att vara branta partier. På vissa ställen får du ta stora kliv och det kan vara stenigt på vissa håll. Ha bra skor med bra grepp när du vandrar här.

Vad vi tyckte om vandringen

vandring vallbo åre
Riktigt brant på ena sidan av Middagsvalen.

Till en början vart vi lite besvikna på vandringen. Det börjar platt och du går i en tät och hög skog, så det är inte mycket till utsikt eller något att se på under en lång tid av vandringen.

Även när det börjar gå uppför har du inte mycket till utsikt tills du kommer över trädgränsen. Det är då det blir vackert.

Vi gillar den här vandringen extra mycket för att det inte tar hela dagen för att komma upp på ett fjäll med fina vyer. Och att det är enkelt att ta sig till. Perfekt om man vill komma ut men inte har mycket tid för att göra en heldagsvandring.

vandra i vallbo vålådalen

Kan man fylla på med vatten längs leden?

Nej det kan du inte. Vi såg inte någon fjällbäck eller liknande man kunde ta vatten ifrån. Ta därför med dig tillräckligt med vatten så du klarar dig.

Finns det några vindskydd?

Inga vindskydd finns på vägen. Se till att ha med dig kläder för alla väder eftersom vädret kan slå om snabbt i fjällen.

Parkering

Parkering finns i Vallbo som vi berättade lite om i början av inlägget. Det bästa är att stå på parkeringen som ligger efter kyrkan. Där finns mest plats och det kostade inget när vi var där.

Vi vet också att många parkerar på kyrkans parkering men vad som gäller där vet vi inte riktigt då vi aldrig stått där. Men vi skulle rekommendera att undvika att parkera där om det går eftersom platserna är till för kyrkans gäster.

Saker att tänka på under vandringen

  • Använd vandringskängor eller skor med bra grepp – Det är bra om du har ett par vandringskängor när du går här eller ett par skor med bra grepp. Eftersom det går uppför och det är stenigt på vissa ställen.
  • Räkna med att det tar längre tid – Även om det inte är en lång vandring så får du räkna med att det tar längre tid än vad det tar vanligtvis gör när du går på plan mark.
  • Ta med extra kläder – Vädret kan slå om snabbt från sol till regn och blåst när du är i fjällen. Packa ner lite extra kläder i ryggsäcken som buff, vantar, mössa och regnkläder.
  • Ta med sitt- eller liggunderlag – Eftersom det inte finns något vindskydd eller rastplats på toppen eller på vägen upp är det bra att ta med något att sitta på om du vill ta en paus.

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att vandra på?

Sommar och höst är den bästa tiden att vandra uppför Middagsvalen.

Får man tälta längs leden?

Ja det får du. Allemansrätten gäller men det är brant och tät skog viket gör det svårt att hitta en lämplig tältplats. Isåfall skulle det vara uppe på den första plattån om det inte blåser för hårt.

Kan barn vandra uppför Middagsvalen?

Ja de kan de. För lite större barn är det inga problem.

Har vi missat något? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar