Vandring i Hudiksvall – 9 fina vandringsleder

Hudiksvall bjuder på en hel del fina vandringsleder som både är lättvandrade och lite mer utmanande. Vandra i lummig skog, se spår från inlandsisen och njuta av härliga utsikter.

Många av Hudiksvalls fina vandringsleder ligger en bit utanför stan. Men en mer stadsnära vandring hittar du på Galgberget.

De bästa vandringslederna i Hudiksvall är Galgberget, Delsbovägen, Hornslandet, Borgaleden, Gröntjärnsleden, Norrboleden, Kolarstigen, Njupfatsleden och Sjuvallsleden.

1. Galgberget

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Galgberget ligger mitt i stan och är en fin plats att vandra på om du inte vill ta dig allt för långt utanför stan för att hitta fina natur och vandringsleder.

Vandringsleden är cirka 2km lång och går genom tallskog och hällmarker. Längs leden finns också mycket historia av gamla stenbrott med transportvägar. På toppen står ett vattentorn som byggdes i början på 1900-talet.

Leden är tydligt markerad med orange färgmarkering på träd.

2. Delsbovägen

Längd: 19km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Några mil väster om Hudiksvall kan du vandra Delsbovägen som är en populär rundvandring på cirka 19km. Den är delvis krävande med mycket stigning på vissa ställen men går annars på skogsstigar och skogsvägar.

När du kommit upp på höjderna bjuds du på en vacker utsikt över skogslandskapen. Leden har olika färgmarkeringar, den börjar med blått och går sen över till orange.

Längs leden finns fyra vatten källor där du kan fylla på med vatten. Det finns även övernattningsstugor och vindskydd om du vill övernatta.

3. Vandra på Hornslandet

Längd: 20-30km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hornslandet är en halvö som ligger öster om Hudiksvall, med en speciell och värdefull natur. Det är en ekopark och här finns mycket sevärdheter, grottor och historiska lämningar att upptäcka.

På Hornslandet finns flera vandringsleder att gå, totalt är det 20-30km leder att gå. Terrängen på halvön är lättvandrad.

Tips! Ta dig upp till Rikstensberget som ligger på den norra delen av halvön. Härifrån bjuds du på fina vyer över havet.

4. Borgaleden

Längd: 23km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Borgaleden är en långvandring som passar perfekt för en heldag eller att dela in på två dagar. Leden hittar du några mil utanför Hudiksvall.

Terrängen är varierande med teknisk svåra delar och brant stigning men också av jämna och fina stigar.

Startar gör du från Näsviken där även en parkering finns. Leden är markerad med orange färgmarkering som sitter på stolpar och träd.

5. Gröntjärnsleden

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gröntjärnsleden är en vandring på 12km enkelväg. Vill du inte göra vandringen tur och retur så är det bra om ni har två bilar.

Längs leden kan du se spår från inlandsisen av gropar som bildats, även många tjärnar finns där Gröntjärn är den största.

Vid Gröntjärn finns en fin rastplats att stanna på en stund. Så ta med dig något gott att äta och njut av naturen.

6. Norrboleden

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Norrbo kan du gå Norrboleden som är en rundvandring på 13km. Det är en lättvandrad led men med stigning uppför Josefsberg.

Vandringen går längs både den södra och norra Dellens stränder. Här har du också bra badmöjligheter om du vill.

På Josefsberg har du en fin utsikt och här finns också en bänk. Nedanför berget finns en källa där du kan fylla på med vatten. Du kan starta från Norrbo Hembygdsgård, Norrbo skola eller från Josefsberg, där finns även parkeringsplatser.

7. Kolarstigen

Längd: 27km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kolarstigen är en 27km lång vandring som går mellan Sörgimma och Hallbovallen på skogsvägar och skogsstigar. Leden går förbi flera gamla fäbovallar och har orange färgmarkering.

Vandrar du här på våren kan leden vara blöt på vissa ställen så ta på dig ett par vattentäta kängor.

Vid Bastvallen finns en övernattningsstuga, dass och källa att fylla vatten från. En källa finns även vid Dyrvallen.

8. Njupfatsleden

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Njupfatsleden är en rundvandring på 8km som tar dig upp till Njupfatet med klart vatten. Det här är en riktigt fin vandring och utsikten du bjuds på när du går ner igen är magisk.

Även om leden går uppför så är den lättvandrad, den går på grusväg och breda stigar. Längs leden finns två vindskydd.

Gillar du att fiska finns ädelfisk i Njupfatet men fiskekort krävs.

9. Sjuvallsleden

Längd: 31km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en lång vandring kan Sjuvallsleden vara nått. Det är en vandring på 31km mellan Ofärne och Delsbo. Du kan starta från båda platserna men vanligast är att starta från Ofärne.

Den här vandringen har allt, varierande natur, fina utsikter och flera sjöar. Längs leden finns också övernattningsstugor och vindskydd.

Leden är markerad med orange färgmarkering. Anslutningslederna har blå färgmarkering. OBS! Under vintern är det preparerade skidspår här.

Varför vi rekommenderar att vandra i Hudiksvall?

Vi gillar den varierande naturen som finns i Hudiksvall. Från lättvandrade leder till mer tekniskt krävande leder.

Här bjuds du på fina vyer och lummig skog. Det finns också gott om platser att övernatta på oavsett om du vill göra det i raststuga, vindskydd eller i tält.

Det finns leder för alla oavsett ålder och erfarenhet.

vandringsleder hudiksvall

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Delsbovägen och Hornslandet är fina leder du inte ska missa.

Kan man tälta längs med lederna i Hudiksvall?

Ja, om inget annat anges på platsen. Tänk på att särskilda regler kan gälla i naturreservat och det kan då vara tältförbud. Annars gäller allemansrätten.

När är bästa perioden att vandra på?

Sommaren är den bästa perioden att vandra på i Hudiksvall. Men alla årstider har sin charm och det går att vandra här året runt.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Ja, på vissa ställen kan du göra det. Längs Delsbovägen finns flera källor där du kan fylla på med vatten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar