I Järvsö kan du hitta fin vandring som passar alla. Det finns allt från kortare leder till lite längre. Du når de flesta lederna med en kort promenad från centrala Järvsö.
När du vandrar i Järvsö kommer du bjudas på utsikter, bad och djupa skogar. Vandringslederna har bra ledmarkeringar som gör det lätt att hitta. Två leder du inte får missa är Järvsöklacken och Sannaleden.
De bästa vandringslederna i Järvsö är Järvsöklacken, Sannaleden, Hälsingeleden, Kramstaleden, Kyrkön runt, Flottarstigen, Badtjärn runt och Trappstigen.
Innehåll
1. Bestig Järvsöklacken
Längd: 1,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Järvsöklacken är en populär vandring på 1,5km, berget ligger 390 meter över havet. Leden ligger 4km nordost om Järvsö. Hit kan du lätt ta dig med både cykel och bil. Parkering finns precis nedanför berget där leden startar.
Järvsöklacken ger dig den finaste utsikten i Järvsö!
Terrängen upp för Järvsöklacken varierande. Du vandrar på skogsstig där det förekommer både rötter och stenar, ha koll på vart du sätter fötterna. Det går att vandra här med hela familjen men ta några pauser på vägen upp för att orka, utsikten är värd att kämpa för.
Ta en fika på toppen
Packa med dig fika eller lunch och stanna en stund på toppen och njut av de fina vyerna. Vid dåligt väder kan du ta skydd i vindskyddet som finns på toppen. Även rastplats och eldplats finns här. Tips! Ta dig upp här på kvällen och njuta av solnedgången.
2. Sannaleden
Längd: 6,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Sannaleden är en av Järvsös mest populära vandringsleder tillsammans med Järvsöklacken. Det är en vandring på 6,5km. Leden är lättvandrad och går mest på skogsstigar.
Sannaleden visar det bästa av Hälsingland!
Naturen är varierande och du går genom skog, längs med Ljusnan, betesmark, myrmark och bland vackra hus. Leden kan vandras av alla oavsett ålder och erfarenhet.
Startar gör du från Stenegård och dit kan du gå eller cykla, Stenegård ligger på andra sidan Ljusnan mot Järvsö. Följ de blå färgmarkeringarna och träskyltarna där det står Sannaleden på.
3. Hälsingeleden (Bolleberget-Järvsö)
Längd: 49km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Hela Hälsingeleden är 160km och går genom hela Hälsingland. En fin sträcka men som inte är så lång är att vandra mellan Bolleberget och Järvsö, en vandring på 49km. Det går också att vandra den från andra hållet.
Räkna med att det tar cirka tre dagar att vandra denna sträcka. Möjlighet till enklare boenden längs leden finns. Tillgång till mat under vandringen finns inte, se till att du tar med dig tillräckligt med mat.
Naturen är vacker och du går genom skog, ängar och förbi sjöar. Under bärsäsongen kan du hitta mycket blåbär och lingon här. Terrängen är varierar men går mest på skogsstigar.
Etapp mellan Bolleberget och Järvsö:
- Etapp 1: Bolleberget-Acktjärbo (17,5km)
- Etapp 2: Acktjärbo-Byvallen (13km)
- Etapp 3: Byvallen-Järvsö Harsa Vandrarhem (19km)
4. Kramstaleden
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Nedanför Järvsö zoo hittar du Kramstaleden som är en slinga på 7km. Följ den gröna färgmarkeringen för att hitta rätt på leden. Det här är en vandring som du kan göra med hela familjen, den passar alla oavsett ålder.
Packa ryggsäcken med lunch och ge dig ut på en fin vandring i vacker naturmiljö. Terrängen är varierande men fin och lättvandrad.
Naturen är omväxlande och du vandrar genom skog och förbi Kramstatjärn där du kan passa på att vila benen eller varför inte ta ett bad. Extra fint är det att vandra här på sommaren.
5. Kyrkön runt
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Kyrön runt är en lätt vandring på 2,5km och går runt hela Kyrkön som är ett naturreservat. Kyrkön ligger på en rullstensås i Ljusnan och på ön växer det många tallar som är mer än 450 år gamla.
Vandringen startat nedanför kyrkan i Järvsö där finns parkering. Följ den markerade naturstigen för att ta dig runt kyrkön. Det finns vindskydd, rast- och eldplats i området.
Ta med dig lunch eller fika vid fint väder och ät den på Kyrköns södra udde som är en lugn och skön plats att ladda batterierna på.
6. Flottarstigen
Längd: 35km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Nej
Tar du dig cirka 3mil utanför Järvsö kan du vandra på Flottstigen som är en vandring mellan Färila Laforsen. Flottstigen är cirka 35km och du kan antigen starta i Färila eller Laforsen.
Leden går genom Mellanljusnans naturreservat som är en del av Pilgrimsleden och går i flottarnas väg där av namnet på leden. Terrängen är varierande men är för det mesta lätt att ta sig fram på, du vandrar bland annat på skogsstigar, grusvägar och över spänger.
Naturen är vacker längs med leden och du går vid forsar, i skog och får se de speciella utformningarna som älven och inlandsisen har lämnat efter sig.
7. Badtjärn runt
Längd: 1km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Badtjärn runt är en perfekt promenad att ta även med de minsta barnen. Det är en vandring på endast 1km. Parkera vid Järvsö zoo och gå vänster in på trätrottoaren från parkeringen.
Runt tjärnen finns informationsskyltar som berättar om olika djur och växter. Väldigt uppskatta av barnen.
När du kommit fram till Badjärn finns en mysig rastplats att stanna på. Ta med lite fika och ät den här vid vattnet. Finns även en grillplats om ni vill grilla korv.
8. Trappstigen
Längd: 1km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Trappstigen är en kort stig uppför Öjeberget det är en vandring som är 1km men som ger dig en vackra vyer för det lilla du behöver gå. Leden startar vid Bergvägen.
Även om det är en kort led får du se upp med vart du sätter fötterna, det förekommer en hel del stenar och rötter på stigen. På toppen har du utsikt över Järvsö och dalen.
Ett tips om du är på genomresa i Järvsö är att stanna till och ta en bensträckare upp för trappstigen, tar inte lång tid och du får njuta lite av vackra Järvsö.
Varför vi rekommenderar att vandra i Järvsö
Järvsö bjuder på flera fina vandringsleder som är lättillgängliga direkt från centrala delarna av Järvsö. Du kan enkelt promenera eller cykla till lederna.
Vandra i Järvsö kan alla göra oavsett ålder. Här är det många barnfamiljer som vandrar men även yngre- och äldre par. Enligt oss finns några av de finaste vandringslederna i Hälsingland här.
Att vandra i Järvsö bjuder på både vackra vyer och djupa skogar, även chans till svalkande dopp finns. Vindskydd, rast- och eldplatser finns längs många av Järvsös vandringsleder. Extra fint är det att vandra här på sommaren och hösten.
Vanliga frågor
Du får tälta i princip vart du vill. Inte i bostadsområden eller på någons mark. Ute i naturen kan du tälta vart du vill om inget annat anges. Det är allemansrätten som gäller så länge du inte skadar naturen. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.
Kramstaleden är 7km. Sen beror det så klart på vart du startar ifrån så kan leden bli något kortare eller längre.
Järvsököacken är 390 meter över havet.
Leder du inte får missa är att vandra upp för Järvsöklacken som bjuder på fina vyer. En annan led du inte får missa när du är i Järvsö är Sannaleden, det är en vandring med en omväxlande natur från det bästa av Hälsingland.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!