Vandring i Göteborg – 9 fina vandringsleder

I Göteborg och i närområdet av Göteborg finns det fina vandringsleder som går genom skog, stad, naturreservat eller längsmed kusten.

Många av vandringslederna kan du ta dig till med kollektivtrafiken vilket gör det enkelt att vandra i Göteborg. Du kan välja att gå på dagsvandring eller på längre vandringsleder med övernattning.

De bästa vandringsleder i Göteborg är Vättlefjällsleden, Kuststigen, Gotaleden, Bohusleden, Naturstigen (Stora Amundön), Vildmarksleden, Stora Delsjö runt och vandringslederna i Sandsjöbacka naturreservat.

1. Vättlefjällsleden

Längd: 25km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Göteborgs största naturreservatet är Vättlefjäll. Här kan du vandra på Vätterfjällsleden som är 25km med en lättvandrad terräng. Gör en heldagsvandring eller dela upp vandringen på två dagar. Du kan enkelt ta dig hit med kollektivtrafiken eller med egen bil.

Tips! Fina ställen att pausa på är vid sjöarna Surtesjön, Stora Björsjön och Mollsjön.

Kan man tälta i Vättlefjäll?

Ja, det är tillåtet att tälta i Vättlefjäll så länge du är rädd om naturen och inte skadar den. Det är tillåtet att tälta i enstaka dagar på samma plats.

Det finns även flera vindskydd i området som det går att övernatt i om du inte vill släpa på en tung packning.

2. Kuststigen Bohus-Malmön (Etapp 25)

kuststigen göteborg
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja

Kuststigen är totalt 376km lång och delas i 39 etapp. Vi rekommenderar att vandra etapp 25 som är Bohus-Malmön som är en vandring på 10km. Du går i fin västkustmiljö bland klippor och små turkosa laguner.

Vandringsleden är för det mesta lättvandrad med några svåra partier. Du går på grusvägar, stigar och klippor. Tips! Glöm inte badkläderna om du går här på sommaren, det finns många fina badplatser här.

Hur du tar dig till Bohus-Malmön

Ta bussen till Tullboden och sedan tar du färjan över till Bohus-Malmön. Gör vandringen till en dagsvandring eller stanna kvar på ön lite längre. Mitt på ön finns Bohus-Malmöns pensionat som har både stugor och hotellrum.

3. Gotaleden

gotaleden
Längd: 71km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gotaleden är 71km och går mellan Göteborg och Allingsås. Leden är indelad i 9 etapp och du väljer själv hur många du vill gå och vart du startar ifrån.

Oavsett vart du börjar på leden kan du ta dig till alla etapper med pendeltåget. Leden är tydligt markerad med blåa skyltar där det står Gotaleden på.

Övernattning Gotaleden

Vill du inte sova ute eller släpa på en tung packning finns det gott om boende längs leden som vandrarhem, B&B och hotell. Även caféer och restauranger finns. Vill du sova ute i naturen finns det också vindskydd med eldplatser vid vandringsleden.

4. Bohusleden (Etapp 9)

vandringsleder göteborg
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

Den etapp vi rekommenderar på Bohusleden är Bottenstugan-Lysevatten (etapp9) som ligger i stora delar av naturreservatet Svartedalen.

Det är en utmanade och teknisk led med skogsstigar och branta berg. Leden är 12km och bjuder på vacker natur och utsikt. OBS! Vissa områden på vandringsleden saknar mobiltäckning.

Hela Bohusleden är 340km lång och är indelad i 27 etapp. Bohusleden går från Lindome i söder till Strömstad i norr. Svårighetsgraden på Bohusleden är varierande beroende på vilken etapp du går. Leden är färgmarkerad med orange färg.

5. Naturstigen (Stora Amundön)

stora amundön naturstigen
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Göteborg ligger Stora Amundön som är ett populärt ställe för många Göteborgare att besöka.

Här kan du vandra på Naturstigen som är 4,5km och tar ungefär en timme att gå. Leden är lättvandrad och är tydligt markerad.

Du får gå på klippor, spänger, stigar och grusvägar. Naturstigen är fin att gå både på sommaren och vinter. Besöker du Stora Amundön på sommaren ska du ta med dig badkläder, det finns flera ställen att bada på här.

6. Vildmarksleden

vildmarksleden göteborg
Längd: 40km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vi rekommenderar att dela in vandring på två till tre dagar och övernatta längs leden antingen med tält eller i något av vindskydden som finns.

Vinskydd ligger utplacerade i Maderna, Stora Härsjön och ungefär 3km innan Hindås.

Du tar dig lätt ut till vildmarksleden med kollektivtrafiken. Leden ligger lite utanför Göteborg och går mellan Skatås och Hindås. Det är en lättvandrad terräng som mest går på grusvägar och stigar. Hela leden är 40km.

7. Stora Delsjö runt

stora delsjö runt
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Delsjöområdet är det naturområde som ligger närmast Göteborg. Det tar bara några minuter att ta sig hit med kollektivtrafiken. Stora Delsjö runt är en mysig och lättvandrad led på 7,5km som passar alla.

Ett tips är att ta med egen lunch/fika eller avsluta vandringen med en våffla och kaffe på kaffestugan Lyckan.

Vi tycker det är en lugn och avkopplande vandring som går på upptrampade stigar och grusvägar. Passa även på att ta ett dopp i sjön vid fint väder.

8. Sandsjöbacka naturreservat (Röd led)

Sandsjöbacka naturreservat
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lite söder om Göteborg ligger naturreservatet Sandsjöbacka med varierad terräng. Det finns flera leder att välja på men den vi gillar bäst är den röda leden i Långås som är 5,5km. Leden har röd färgmarkering.

Under vandring här i Sandsjöbacka kommer får du uppleva vackra landskap och vyer. Vandringen går på bergshällar och skogsstigar. Går du här på våren är marken täckt med vitsippor på vissa ställen.

Du kan även slå ihop två leder om du vill göra en längre vandring. Ett tips är att gå den röda slingan i Kyrkobyn-Dala med den blåa från Hagryd-Dala. Då får du en vandring på cirka 12km.

9. Pilgrimsleden Göta Älv

pilgrimsleden göta älv
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Pilgrimsleden Göta Älv är en vandringsled från Masthuggskyrkan i Göteborg via Ale, Lilla Edet, Trollhättan och sist till Vänersborg.

Hela leden är 12km och har tydlig ledmarkering av skyltar med pilgrims symbolen. Här får du vandra i skog och bland lokalbebyggelse.

Du får uppleva vacker natur och fina vyer men också mycket historia från brons- och järnåldern, vikinga- och medeltiden. Du väljer själv om du vill gå hela leden eller dela upp den i olika etapp.

Varför gillar vi att vandra i Göteborg?

Det bästa med att vandra i Göteborg är att många vandringsleder kan nås med kollektivtrafiken vilket är bekvämt.

Det finns fina naturreservat med vandringsleder som är både lätta och svåra vilket gör att det finns något för alla. Naturupplevelserna är allt från lummig skog till vandring längsmed kusten.

Det finns gott om vindskydd och eldplatser vid många av lederna som gör det möjligt att övernatta ute. Tänk på att det kan vara tältförbud på vissa platser, ha koll på vad som gäller i det området du tänkt övernatta.

Läs mer: Fina vandringsleder i Västergötland

kuststigen
göteborg

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar