Vi vandrar Platåleden i Ottsjö

I mitten av oktober vandrade vi Platåleden som ligger i Ottsjö. Marken hade hunnit frysa på, det var frost på marken och på vissa ställen även snö.

Det är en lättvandrad led som är lagom lång och du kommer snabbt upp på fjället och kan njut av vackra vyer och av fjällnaturen. Det är en bra halvdags vandring och passar alla åldrar att vandra.

3 saker du inte får missa när du vandra Platåleden

  • Platåkåtan
  • Utsiktstornet på Högåsen
  • Kläpphögarna

Vi berättar mer längre ner i inlägget…

Här startar vandringen på Platåleden

Längd: 6-7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 260

Starta från ledcentralen i Ottsjö

Platåleden startar från ledcentralen i Ottsjö. När du åker på vägen in mot Ottsjö kommer det en sväng upp till höger lite innan du byn som du ska åka in på. Fortsätt sen rakt fram tills du ser ledcentralen.

Här kan du parkera och leden startat precis där ledskylten står. Följ lednummer 260 för att gå Platåleden.

3 saker du INTE får missa

platåleden ottsjö
En bild uppe från utsiktstornet på Högåsen.

Det finns mycket du inte får missa när du vandra Platåleden. Förutom fina utsiktsplatser finns det många rastplatser att stanna på för att äta medtagen matsäck eller ta en fikapaus på.

Här tipsar vi om 3 ställen du inte ska missa och som du kan stanna lite extra på om du vill och har tid.

1. Platåkåtan

Platåkåtan är det första du kommer passera när du vandrad Platåleden. Du kommer först att komma fram till en lång trätrappa som leder dig upp till platåkåtan.

Tyvärr är kåtan stängd men runt kåtan är det en stor uteplats, där står bord och bänkar, perfekt att vila en stund och njuta av utsikten över fjällen eller varför inte ta en fikapaus här innan du vandrar vidare.

2. Utsiktstornet på Högåsen

utsiktstornet på högåsen
Utsiktstornet på Högåsen. Passa på att ta en kopp kaffe här uppe på bänken.

Inte alls långt från platåkåtan ligger ett utsiktstornet på Högåsen. Uppe i tornet finns en bänk om du vill sitta här en stund. Annars är det fint att bara gå upp här och njuta av panoramavyn över fjällvärden.

3. Kläpphögarna

På slutet av Platåleden kommer ett vägskäl där leden möter led 263. Här kan du välja att gå höger som tar dig till Kläpphögarna. Vandringen blir då 1km längre.

Orkar du och har tid tycker vi absolut att du ska ta dig till Kläpphögarna. Här uppe står ett vindskydd och utsikten härifrån är magisk!

Terrängen (stigar & spänger)

terrängen på platåleden
Det här är ganska tidigt på leden. Där var det torrt och enkelt att ta sig fram.

Terrängen på Platåleden går på både breda och smalare upptrampade stigar. Här förekommer det stenar och rötter så kolla vart du sätter fötterna. Vissa delar av leden är leriga så ta på dig ett par vattentäta vandringskängor.

Det finns också många spänger på leden som tar dig över de blötaste delarna av leden. När vi gick här i oktober var många av spängerna hala. Går du här på sommaren är det säkert mycket torrare och inte halt på spängerna.

Vad vi tyckte om vandringen

lätt vandring ottfjället
En av alla vackra utsikter du får uppleva när du vandrar på Platåleden.

Platåleden är faktiskt en av våra favoritleder i Ottsjö (Åre) just för att du snabbt kommer ut på fjället och bjuds på fjällvyer utan att behöva vandra alldeles för långt.

Vi tycker det är en lagom vandring utan att vara för jobbig med för mycket höjdmeter. Extra bra att det finns så många ställen att stanna på för en paus om man vill. Det absolut ingen tråkig vandring att göra eftersom vyerna ändras hela tiden.

Att parkeringen ligger där leden startar är också skönt. Det enda negativa är att leden är lite otydlig att följa. Det är många leder och markeringar eller så är det vi som inte är tillräckligt uppmärksamma helt enkelt.

Vi kommer vandra Platåleden igen men då på sommaren för att se hur den ser ut då.

Kan man fylla på med vatten längs leden?

Det finns några små fjällbäckar som rinner i början av leden där det går att fylla på vatten om man vill. Men vi skulle ändå rekommendera att ta med tillräckligt med eget vatten.

Har du glömt ta med dig vatten kan du köpa vatten på Icabutiken som ligger i byn.

Finns det några vindskydd?

Ja, det finns två vindskydd längs leden. Ett vindskydd finns nedanför Platåkåtan med eldplats. Det andra vindskyddet ligger uppe på Kläpphögarna.

Kan man köpa mat eller fika längs leden?

Nej, det finns inget ställe att köpa mat på längs leden. Men i Ica butiken nere i byn kan du handla det du behöver om du vill ha matsäck eller fika med dig om du glömt.

Parkering

Parkering finns vid ledcentralen där vandringen börjar som vi tog upp i början av inlägget. Här kostar det inget att stå, det var gratis när vi var där iallafall. Det är ingen stor parkering och det får endast plats med några bilar.

Platåleden Ottsjö
Utsikt från terrassen vid Platåkåtan.

Saker att tänka på under vandringen

  • Använd vattentäta kängor – När vi gick här i oktober var det många leriga och blöta partier därför rekommenderar vi att du har ett par vattentäta kängor på dig här.
  • Ta med extra kläder – När du vandra i fjällen vet du aldrig vilket väder det kommer vara eftersom vädret slår om snabbt här. Packa därför med regnkläder, buff och vantar.
  • Glöm inte matsäck eller fika – Eftersom det finns så många fina rastplatser att stanna på längs leden tycker vi det är ett måste att packa ner matsäck eller fika och äta någonstans spå vägen.

Läs mer: Våra tips på fina vandringar i Ottsjö

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att vandra Platåleden?

Juli till september är den finaste och bästa perioden att vandra här. Vandrar du här innan juli får du räkna med att det är väldigt blött i marken efter att snön smält. Och efter september blir det frost och kan vara halt på spänger.

Får man tälta längs leden?

Ja, det får du eftersom allemansrätten gäller. Men kan vara svårt att hitta en bra plats eftersom det är blött i marken på många ställen.

Kan alla vandra Platåleden?

Ja, både barn och äldre kan vandra Platåleden. Det är ingen svår vandring och inte speciellt lång. Många platser finns att pausa på om man behöver återhämta sig eller fylla på med energi.

Har vi missat något? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar