Avesta bjuder på fina stadsnära vandringar med mycket kultur och historia men du kan också ta dig en bit utanför stan och vandra i fina naturområden på leder i varierad längd.
En populär vandring som går genom Avesta kommun är Bruksleden som går ända från Västerås och upp till Avesta. Läs mer om leden i inlägget!
Bästa vandringslederna i Avesta är Bruksleden, Älvpromenaden, Konnsjöleden, Valla Mosse, Hälsans stig och Tyttbo till Balforsen.
Innehåll
1. Bruksleden
Längd: 8km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Bruksleden går från Västerås till Avesta och Malingsbo i Smedjebacken. Totalt är hela Bruksleden cirka 25mil och indelad i 27 etapper.
Etapp 27 går genom Avesta och är ungefär 8km lång. Leden går mellan Tråbacken och Krylbo. Den är lättvandrad men lite kuperade på vissa ställen.
Längs leden finns både rast- och grillplatser. I Gamla byn finns även bra med gräsytor att pausa på för att äta medtagen matsäck. Det är en mysig vandring att göra och är extra fin på sommaren.
2. Älvpromenaden
Längd: 8km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En populär och stadsnära vandring är Älvpromenaden som är 8km. Det är en rundslinga som både startar och slutar i Gamla byn som ligger centralt i Avesta. Där finns även parkering om du kommer med bil.
Älvpromenaden är precis som namnet avslöjar och går nära älven hela tiden. Du kommer passera ett industrilandskap av äldre tegelbyggnader men också se spår efter inlandsisen av höga klippor vid Döda fallen.
Bänkar finns längs med leden om du vill pausa även en grillplats finns.
3. Konnsjöleden
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Cirka 2,5mil norr om Avesta ligger Garpenberg och här går en vandringsslinga som heter Konnsjöleden, en vadring på 4km.
Leden går mellan Konnsjön och Bensåsen. När du gått några kilometer in på leden kommer du passera Morfars-ort som är ett populärt besöksmål. Det är en 80 meter lång gruvort som du kan gå in i. Tänk på att ha med dig pannlampa och ett par bra skor på fötterna om du ska gå in här.
Utanför gruvorten finns ett vindskydd och en eldplats. Längs leden kommer du passera ett tiotal andra gruvorter. När du kommer till Bensåsen vänder leden och går tillbaka mot Konnsjön.
4. Valla mosse
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Valla mosse är ett naturreservat som ligger några mil norr om Avesta. Här finns en rundslinga att gå som är cirka 4km.
Rundslingan startar från parkringen. Valla mosse är ett kärr som går mellan två sjöar. Över mossen och de blöta partierna finns spänger att gå på.
5. Hälsans stig
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
I Avesta är Hälsans stig en 7km lång rundslinga och går bland annat förbi Gamla byn, Verket och Visenten.
Det är en lättvandrad slinga och har vägskyltar vid varje kilometer så du enkelt ska hitta. Du kan startar rundan där det passar dig bäst i stan.
Hälsans stig är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få ut fler att röra på sig. Hälsans stig finns i de flesta svenska städer men med varierad längd.
6. Tyttbo – Balforsen
Längd: 6,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Här får du vandra längs med älvens strand mellan Tyttbo och Balforsen. Här kan du även välja längd eftersom det finns flera som går ut från grusvägen. Så du kan välja att gå en kortare tur eller längre om du vill.
Det finns 4 vindskydd längs leden och det är även tillåtet att tälta här. Vid Tyttboentrén finns även ett dass.
Leden har orange färgmarkering som du kan se på träd och stenar.
Varför vi rekommenderar att vandra i Avesta
Vi gillar variationen av leder i Avesta. Du bjuds på historia och stadsnära vandringar samtidigt som du kan ta dig utanför stan och vandra på natursköna leder.
Oavsett ålder och erfarenhet så finns det någon led för alla. Finast är det att vandra här på sommaren tycker vi och du kan lätta hitta bra ställen att pausa på ute i naturen.
Vanliga frågor
På sommaren är det som finast att vandra i Avesta men du kan vandra är året runt.
Älvpromenaden är riktigt fin. Den är även lättillgänglig om du vill ha en stadsnära vandring.
Ja det får du om inget annat anges på platsen, Allemansrätten gäller. Särskilda regler kan gälla i vissa naturområden och i vissa naturreservat, då står det oftast en skylt om det eller att du endast får tälta på anvisad plats.
Ja, det finns vindskydd, rast-och eldplaster längs många av lederna.
Ja det kan du. Lederna är oftast lättvandrade här så barn kan följa med.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!