Vandring i Söderhamn – 6 fina vandringsleder

Både i och i områden runt om Söderhamn finns bra leder att vandra och mycket att upptäcka. Här kan alla vandra oavsett ålder och erfarenhet. Korta men också längre vandringar finns.

En av populär led är Mostigen som du kan läsa mer om i inlägget. Lederna i Söderhamn bjuder på historia, utsikter och fin natur.

Bästa vandringslederna i Söderhamn är Mostigen, Hamnäsleden, Helgonleden, Pipsjöleden, Ålsjön och Kvarnudden till Sagberg.

1. Mostigen

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mostigen är en populär vandringsled som startar i Söderhamn och slutar i Bocksjön. Det är en vandring på 14km, en perfekt heldagsvandring. Leden går på en fin naturstig som är lättvandrad.

Till Mostigen finns flera anslutningsleder, leden är markerad med orange färgmarkering och skyltar så du enkelt ska hitta. Vid Bocksjö finns en fin sandstrand och möjlighet till bad.

Enklast är att starta från Norrberget där även parkering finns och börja gå på Vågbroleden som sen ansluter till Mostigen efter någon kilometer.

2. Hamnäsleden

Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Söderhamn ligger Hamnäs och här kan du vandra Hamnäsleden som är en rundslinga på 7,5km. Hamnäs ligger intill Norrlandsporten och här bjuds du på fina utsikter, berg och djupa skogar.

Leden är indelad i två olika leder, Digerbergsleden som går runt hela berget och Klätterleden som tar dig till utsiktsplatsen som är helt magisk.

Båda lederna startar vid riksväg 83 men tar dig snabbt in i den vackra skogen. Lederna är skyltade så det är lätt att hitta.

3. Helgonleden

Längd: 32km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Helgonleden är en Pilgrimsvandring och går från Uppsala till Trondheim. Etapp 7 (8km), 8 (8km) och 9 (20km) går genom Söderhamn.

Leden är lättvandrad och är skyltad för att enkelt hitta.

På de tre etapperna som går genom Söderhamn kommer du passera Skogs kyrkoruin, Staffanstenen och fäbodvallar. Bäst är det att vandra leden mellan april till september.

4. Pipsjöleden

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Söderhamn vid kusten ligger Pipsjöleden som är 4km. Du kan nå den från havsbadet på Stenö.

Pipsjöleden är en rundslinga som går runt Pipsjön. Det kan vara lite svårframkomligt på vissa ställen eftersom det är en naturstig.

Det finns gott om platser att ta en paus på för att äta medtagen fika eller mat på eller varför inte bara ta det lugnt några minuter. Det finns även två vindskydd med grillplats intill sjön.

5. Ålsjön

Längd: 0,1 - 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Ålsjöns naturreservat finns flera kortare stigar att följa allt från några hundra meter till 4 km. Leden som nästa är 4km går längs med ena halvan av sjön.

Bra med rastplatser finns även eldplatser om du gör en kort avstickare från stigen. Det finns också fågeltorn för den som är intresserad eller bara vill ta sig upp för att se på utsikten.

Det är en perfekt utflykt att ta sig till Ålsjön och vandra med hela familjen över dagen.

6. Kvarnudden – Sagberg

Längd: 1,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Önskar du komma upp lite på höjden men inte vill vandra allt för lång sträcka kan Kvarnudden till Sagberg vara något för dig.

Det är en vandring på 1,3km som är en del av Sagbergsleden. Längs vandringen finns mycket att upptäcka som Klapperstensfält, Kaffekokaren, Tjuv-Jonas grotta och Träkåtan.

Leden uppskattas även av barn, det blir ett riktigt äventyr för dom med allt som finns att se på vägen.

Varför vi rekommenderar att vandra i Söderhamn

Några av lederna är lättillgängliga från Söderhamn och de flesta är lättvandrade vilket är toppen. Så du behöver inte vara en van vandrare för att ta dig fram här. Även bra leder för barn finns.

Rastplatser finns utplacerade men du kan också hitta många platser att pausa på mitt i naturen om du vill. Som finast är det att vandra här på sommaren och fina platser att bada på finns.

vandringsleder söderhamn

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Mostigen ska du inte missa. Det är en lätt heldagsvandring med fin omgivning.

När är bästa perioden att vandra på i Söderhamn?

Sommaren. Men det är även fint att vandra här på våren och hösten.

Kan man tälta längs med lederna?

Ja det kan du om inget annat anges på platsen. Följ Allemansrätten. Tänk på att det kan vara förbjudet att tälta i vissa naturreservat.

Går det att fylla på med vatten?

Inte vad vi vet om tyvärr. Ta alltid med dig extra vatten innan du ger dig ut och vandrar.

Finns det barnvänliga vandringsleder i Söderhamn?

Ja, i naturreservatet Ålsjön kan du vandra med barn eller varför inte gå uppför Sagberget som bjuder på mycket spännande och fin utsikt.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar