Vandra på vintern (10 tips för vandring i kallt väder & snö)

Att vandra på vinter ställer större krav på bra kläder och utrustning. Har du det är det riktigt mysigt att vandra under vintermånaderna.

Det är lättare att vintervandra i de södra delarna av Sverige än att fjällvandra på vintern. Då behöver du även snöskor så du lätt kan ta dig fram över djup snö, det blåser även mer i fjällen än vad det gör längre ner i landet.

Tips på när du vandra på vintern är att klä dig i lag-på-lager med funktionella material, gå i fodrade kängor, använd snöskor vid djup snö, ät och drick varmt, undvik att duscha samma dag och tänk på köldeffekten från vinden på vintern.

1. Klä dig i varma kläder

För att hålla värmen på vintervandringen är det viktigt att du klär dig rätt och varmt. En skaljacka och ett par skalbyxor är perfekta som förstärkningsplagg på vintern.

Skalkläder är tunna i materialet men skyddar bra mot vind och vatten dessutom andas de. Vilket gör att du slipper bli svettig och kall inifrån. Viktigt är att du klär dig i lager-på-lager under för att bli varm.

Kläder att ha på vintervandring:

  • Ull-underställ – Ett underställ i ull eller merinoull är det material som kommer hålla dig varm under kalla vandringsdagar. Förutom att hålla dig varm andas materialet, värmer även om det är blött och torkar snabbt. Ett underställ har du närmast kroppen.
  • Mellanlager – För att bli riktigt varm behöver du även ett mellanlager som du har utanpå understället. Ett bra mellanlager är fleecetröja (och fleecebyxor).
  • Mössa – Det är från huvudet du släpper ut mest värme. Därför är det viktigt att bära en mössa när du vandrar på vintern, då behåller du värmen bättre. Det är också viktigt med mössa för att skydda öronen från köldskador när det är extremt kallt.
  • Vantar – Händerna är en av de kroppsdelar som lätt får köldskador när det är kallt ute, därför är det viktigt att du håller de varma med vantar. Är det riktigt kallt finns det vantar som fungerar precis som kläder med lager-på-lager för extra värme.
  • Buff – Håll nacken och halsen varm med en buff. Det är ofta kylan drar in genom kragen på jackan. En buff värmer skönt och du kan även dra upp den över halva ansiktet om det är kalla vindar.

2. Håll fötterna varma med fodrade kängor

Är fötterna kalla kommer du börja frysa snabbare. Använd ett par kängor som är fodrade och som är till för vintern.

Vinterkängor är oftast vattentäta vilket gör att du slipper bli blöt om fötterna när du går i snö.

Därför ska du ha vinterkängor:

  • Håller fötterna varma – Att de är fodrade gör att du inte måste använda dig av flera par strumpor för att hålla värmen. Du slipper frysa om fötterna med ett par fodrade kängor.
  • Bättre sula och dubbar än vanliga vandringskängor – Ett par vinterkängor har oftast bättre grepp på halt underlag än vad vanliga kängor har.
  • Vind och vattentäta – Kängor för vintern är även vind- och vattentäta, du inte blir blöt när du går i snö och slask. Du håller fötterna torra vilket gör att du slipper bli kall och börjar frysa.

Tips! Se alltid till att dra över byxorna över kängorna (fästa eventuell kängkrok i skosnören) och dra åt de kring skaftet på kängan.

Ett annat bra tips är att komplettera med ett par damasker i djup snö eller slask för att slippa få in snö i skorna ovanifrån.

3. Använd snöskor vid djup snö

Ska du vandra där det är mycket och djup snö är ett par snöskor ett måste för att du ska hålla dig ovanpå snön.

Utan snöskor får du pulsa genom snön vilket kommer ta slut på dina krafter snabbt. Snöskor håller dig ”flytande”.

Fördelar med snöskor på vintervandring:

  • Du slipper sjunka genom djup snö – Den största anledning med snöskor är att du slipper sjunka genom snön och du kan gå på precis som vanligt. Eftersom vikten fördelas på en större yta med snöskor.
  • Bra grepp – Med snöskor får du även ett bra grepp på isigt och halt underlag. Och de går även att ställa om de när du ska gå i uppförs backar.
  • Lätta att använda – De är även lätta att ta av och på. Du spänner fast dig i snöskorna med ett par bindningar. Och de passar med de flesta kängorna.

4. Ta med pannlampa (Kortare dagar & mindre dagsljus)

Under vintern är det inte många ljusa timmar på dagen. Därför är en pannlampa viktig att packa ner i ryggsäcken. Utan en pannlampa blir det svårt att se vart du är och vart du ska.

Vi tycker en pannlampa är nödvändigt på vintervandringen. Se även till att packa ner ett par extra batterier ifall batterierna skulle ta slut.

Varför du ska använda pannlampa på vintervandring:

  • Det blir snabbt mörkt – Det är bara några timmar vi har ljust på vintern och det är sällan man hinner vandra klart innan det börjar skymma och bli mörkt.
  • Lättare att se – Med en pannlampa har du lättare att se terrängen framför dig och det är lättare att se vart du ska.

5. Använd stavar på vintern

Det blir lättare att ta sig fram i snö och på ett halt underlag med ett par stavar. De hjälper till med balansen och du kan använda dig av armar och överkroppen för att skjuta ifrån med.

Är du osäker på hur terrängen kan du alltid använda dig av en vandringsstav för att känna på underlaget först.

OBS! Tänk på att sätta på trugor på stavarna så att de inte sjunker ner i snön. Ett par vandringsstavar utan trugor fungerar inte alls i djupare snö.

Fördelar med att vandra med stavar på vintern:

  • Lättare att ta sig fram – Det är lättare att vandra med stavar när du fått in rätt teknik. Du kan även känna på underlaget med en stav om du är osäker på vad som finns under snön.
  • Ger bra balans när det är halt – Vandringsstavar ger bra balans och hjälper till när det är halt.
  • Avlastar knäna – Du sliter inte lika mycket på knäna när du använder vandringsstavar.

6. Ät och drick varmt

Det bästa sättet att hålla sig varm inifrån är att äta varm mat och dryck. Är du varm i kroppen börjar du inte frysa lika lätt.

Varma soppor och varma drycker är bra att ta med sig när du vandrar på vintern. Du kan ha soppor i en mattermos eller ha en termos med någon varm dryck i som du gillar. Det är lätt att ta med och enkelt att få i sig.

Mat som håller dig varm:

  • Varma soppor – Exempel på bra varma soppor är gulasch, tomatsoppa eller blomkålssoppa. Vilken varm soppa som helst passar bra kalla dagar. Ta det du tycker om.
  • Varma drycker – Drick dig varm med kaffe, te, choklad eller med varma fruktsoppor. Fruktsoppar ger dig även energi på vandringen.

7. Drick mycket vatten när du vandrar på vintern

Det är lika viktigt att dricka vatten under vintern när du vandrar som när du vandrar på sommaren. Du bär tjockare och varmare kläder som gör att du tappar vätska från kroppen, luften är också torrare på vintern vilket gör att vi blir uttorkade.

På vintern är det svårare att känna av en uttorkning. Du känner dig inte lika törstig som på sommaren. Därför är det viktigt att du har koll på att du dricker tillräckligt så du inte blir seg och får ont i huvudet under vandringen.

Smält snö för vatten

Tar vattnet slut kan du alltid smälta snö i stormköket för att få i dig vätska eller för att använda vid tillagning av mat.

8. Packa ner lite ved i ryggsäcken

Det är sällan eldningsförbud på vintern. Och eld gör mycket för att få upp värmen när det är kallt. En brasa ger även ljus i mörkret.

Förutom att eld ger värme och ljus är det även mysigt att sitta vid en brasa. Ved är tungt att bära så dela upp det om ni är två personer.

Ett tips är att kolla om det finns ved på stället du ska till. Många vindskydd och eldplatser har vedförråd som kommunen fyller på!

vintervandring eld

3 Anledningar att packa ner ved i ryggsäcken:

  • Ger värme – En brasa ger bra värme om du fryser.
  • Laga mat över öppen eld – Passa på att laga mat över öppen eld. Då får du både varm mat och och värme från elden.
  • Ger ljus i mörkret – En brasa lyser även upp vilket gör det lättare att se när det är mörkt.

9. Använd goggles vid kalla vindar

Ibland kan det blåsa riktigt kalla vindar när du vandrar på vintern även om det inte är hårda vindar känns vinden kallare på vinter.

Kalla vindar gör det blir svårt att se och ögonen tårar sig oftast du blir också kall i ansiktet. Med ett par goggels skyddar du ögonen från vinden men de värmer också skönt på halva anikstet.

10. Duscha inte samma dag du ska vintervandra

Ska du ut och vandra på vintern ska du undvika att duscha på morgonen, undvika även att tvätt av ansiktet.

På natten producera nämligen huden talg (fett) som skyddar våran hud mot köldskador. Duscha istället på kvällen innan du ska ut och vandra i kylan.

vandring på vintern

Tänk på att det känns kallare när det blåser

På vintern känns även svaga vindar riktigt kalla. Vindens köldeffekt gör att du upplever temperaturen kallare än vad termometern visar.

Det kan kännas som 3-10grader kallare om det blåser än vad temperaturen egentligen är. Här nedan är en tabell som visar köldeffekten när det blåser. Så ha även koll på vinden när du kollar vädret.

Vind:0 -5-10-15-20
2m/s-2-8-14-20-26
5m/s-5-11-17-24-30
10m/s-7-14-20-27-34
15m/s-8-15-22-29-36
20m/s-9-16-23-31-38

Läs mer om vindkylans effekt på Fjällsäkerhetsrådet.

Skydda dig mot köldskador

Det är lätt att få köldskador när du vandrar på vintern och oftast får vi det på de kroppsdelar som sticker ut lite mer från kroppen som fingrar, näsa, kinder, öron och tår.

Enklast är att skydda dessa delar med kläder men ansiktet kan vara svårare att skydda. Som vi nämnde tidigare i inlägget ska du undvika att tvätta dig i ansiktet på morgon så fettet huden har producerat får ligga kvar som ett skyddande lager.

Du kan också använda dig av en balaklava, ansiktsmask i neopren eller dra upp en buff över halva ansiktet.

Ta hand om en köldskada

Så fort du misstänker att du fått en köldskada ska du behandla området med värme. Det bästa sättet att få upp värmen på är genom hud mot hud. Eller se till att du får upp värmen av torra och varma kläder.

Är det fingrar som är drabbade kan du värma dom genom att sätta händerna under armhålorna. Är det näsa, öron eller kinder kan du värma upp händerna och hålla över området.

När du värmer upp den skadade huden kan det göra riktigt ont men sluta inte utan fortsätt tills du har normal känsel och färg på huden igen.

vandring i kyla

Sammanfattning

  • Klä dig i varma kläder
  • Håll fötterna varma med fodrade kängor
  • Använd snöskor vid djupsnö
  • Ta med pannlampa
  • Använd stavar
  • Ät och drick varmt
  • Drick mycket vatten
  • Packa ner lite ved
  • Använd goggels
  • Duscha inte samma dag du ska vintervandra

Lämna en kommentar