Att vandra krispiga höstdagar eller på vinter gör att du lättare kan börja frysa om du inte tänker på vissa saker. Du kan enkelt undvika detta med små knep. Vi kommer ge dig våra bästa tips på hur du håller dig varm på vandringen i det här inlägget.
För att hålla dig varm på vandringen ska du i första hand se till att du är torr, håll huvudet varmt med mössa, dra inte åt kängorna för hårt, använd strumpor i merinoull, drick och ät varmt, ta på dig extra kläder vid pauser och sitt inte direkt på marken.
Läs hela inlägget för fler användbara tips på hur du håller dig varm…
Innehåll
1. Håll dig torr
Att hålla sig torr när du vandrar är det viktigaste för att du inte ska börja frysa. Blir du blöt kommer det kyla ner dig.
Därför är det viktigt att du har rätt kläder på dig som andas och transporterar bort fukt från kroppen. Vi använder oss ofta av underställ i merinoull närmast kroppen.
Undvik kläder i bomull när du vandrar, det är ett material som suger åt sig fukt istället för att transportera bort det. Blir du varm och svettig kommer en tröja i bomull bli blöt och det i sin tur kommer göra att du börjar frysa.
Underställ i merinoull värmer & håller dig torr
Att ha ett underställ i merinoull närmast kroppen är vårat bästa tips för att slippa frysa av flera anledningar.
Merinoull värmer, andas och transportera bort fukt från kroppen så du hela tiden håller dig torr. Tänk på att ett underställ ska sitta ganska tight för att den ska kunna trycka bort fukten som blir när du blir varm.
2. Håll huvudet varmt med mössa & luva
En annan viktig sak för att du inte ska börja frysa på vandringen är att hålla huvudet varmt. Ta helst på dig en mössa den skyddar bäst från kyla men luva funkar också, tänk på att dra åt luvan ordentligt så den inte blåser av eller så det kommer in kyla på sidorna.
Även här är det bra att välja en funktionell mössa som kan transportera bort fukten från huvudet när du blir varm. Som vi var inne på innan ska du hålla dig torr för att hålla värmen.
Undvik bomullsmössor på vandring. Välj en mössa i fleece och syntet eller en mössa varm merinoull. Det håller dig varm samtidigt som materialet andas.
Huvudet släpper ut mycket värme
Varför det är så viktigt att hålla huvudet varmt är att det går ut mest värme från huvudet. Kan du hålla värmen kvar kommer du också hålla dig varmare.
Är det riktigt kallt och du inte skyddar huvudet kan du förutom att frysa få ont i både huvudet och öronen om det blåser mycket.
3. Dra inte åt kängorna för hårt
Ett vanligt misstag många gör är att snöra åt kängorna alldeles för hårt för att man tror de ska sitta bättre då. Men istället får du kalla fötter och börja frysa.
Men kängorna ska heller inte sitta för löst så du risker få skavsår eller får svårt att gå i dom. Du kan behöva justera snörningen under vandringen för att hitta ett bra läge.
Hårt knutna kängor ger dålig cirkulation
Anledningen till att du inte ska dra åt kängorna för mycket är för att du stryper blodcirkulationen till fötterna. Har du ingen cirkulation dit kommer du tillslut bli kall och börja domna i tårna, det gör dig kall.
Har kängorna suttit för hårt och du lossar lite på snörena kommer du känna att foten blir varm och kan börja sticka lite. Det är ett tecken på att blodcirkulationen kommit igång.
4. Använd strumpor i merinoull
Strumpor i merinoull är det bästa du kan ha på fötterna om det är kallt. Det är mjukt, värmer och andas. Du slipper bli blöt om fötterna och därför slipper du frysa.
Men skulle du av någon anledning bli blöt om fötterna är det viktigt att du stannar och byter strumpor direkt av två anledningar. Du blir kall lättare och det är större risk att få skavsår i fuktiga strumpor.
Vi har ofta med oss ett par extra strumpor i ryggsäcken för att kunna varva mellan två strumpor om de blir fuktiga eller blöta.
Håller fötterna varma
Det är viktigt att hålla fötterna varma när det är kallt. Blir fötterna kalla kommer du snabbat börja frysa om resten av kroppen. Det blir svårare för kroppen att hålla värmen med kalla eller blöta fötter.
Även här ska du undvika strumpor i bomull. Du kan också använda dig av två par strumpor för extra värme om du vandrar på vintern och det är riktigt kallt ut.
5. Ta på dig handskar
De bästa handskarna för att hålla händerna varma är ett par tumvantar. Det är lättare att få upp värmen i händerna när fingrarna inte är separerade som de är i ett par fingerhandskar.
Är du riktigt frusen av dig kan du använda handskar i två lager. Fungerar precis som lager-på-lager principen för kroppen.
Ta på dig ett par tunnare vantar innan du dra över ett par tjockare och mer väderskyddande handskar. Då kommer du garanterat att hålla dig var om händerna.
Slipp frysa om händerna
Har du frusna och kalla händer kan det bli svårt att använda fingrarna om du behöver öppna ryggsäcken, knyta skorna eller göra andra saker där du behöver använda fingrarna.
Du har säker känt att händerna blir stela och lite bortdomnade när de blir kalla. Det gör ont att använda dom. Det undviker du med varma handskar och det hjälper även till att hålla resten av kroppen varm.
6. Drick & ät varmt
Förutom att klä dig varm på kroppen är det också viktigt att äta och dricka varmt för att hålla dig varm på vandringen.
Ta med något varmt att dricka som kaffe, varm choklad, varm frukt dricka eller te. Perfekt att snabbt ta fram när du börjar känna dig frusen och behöver få upp värmen.
Bra mat som håller värmen länge och som gör dig varm är soppor. De håller sig också varmare längre i en mattermosen än andra maträtter.
Tips! Fyll upp mattermosen och termosen helt så det inte är något utrymme kvar för luft. Det hjälper till att hålla soppan/maten och drycken varm längre.
Värmer dig inifrån
Varför du ska äta och dricka varmt är för att det värmer upp kroppen inifrån. Kan du hålla dig varm inifrån är det också lättare att hålla kroppen varm och inte frysa.
Det är också ett bra sätt att värma händerna på om du fryser. Häll upp en kopp kaffe som du kan värma händerna på.
7. Ät extra kalorier
Glöm inte bort att äta mellanmål och snacks mellan måltiderna. För att kroppen ska klara av att hålla värmen behöver den också energi (bränsle) för att göra det.
Kroppen ökar förbränningen vid kyla för att hålla en jämn kroppstemperatur så inte temperaturen sjunker och du riskerar förfrysning. Därför behöver du också ge kroppen extra kalorier för att klara av det.
Tar du ett mellanmål eller snacks kommer du ha lättare att hålla dig varm under vandringen.
Det är svårt att hålla värmen hungrig
Är du hungrig eller äter dåligt kommer du också märka av att du har lättare att frysa eller att du blir kall snabbt.
Det är för att kroppen inte har tillräckligt med energi för att hålla en jämn kroppstemperatur. Vilket är en signal till dig att hålla värmen för att inte förfrysa.
Därför ska du inte gå hungrig om du vill vara varm, var inte rädd för att äta extra kalorier när det är kallt!
8. Ta på dig mer kläder vid pauser
När du vandrar är det viktigt att ta pauser för att vila fötterna och fylla på med vätska och energi. Det är lätt att bli kall vid pauserna om du inte tar på dig extra kläder.
Även om du är varm när du ska pausa är det bra att ta på sig extra kläder. Se därför till att alltid packa ner en tjockare tröja, buff, mössa om du inte har det på dig redan.
Det är lätt att börja frysa när du är stilla
När vi sitter still sjunker temperaturen och vi kan snabbt börja frysa om vi inte klär på oss vid pauser.
Se även till att stänga dina ventilationsöppningar om du har öppnat upp de när du vandrat. Så du inte släpper ut onödig värme.
9. Sitt inte direkt på marken
Undvik att sitta direkt på marken även om det inte är blött eller lerigt. Ta med dig ett sitt- eller liggunderlag som du kan sitta på när du gör pauser.
Vi har ofta med oss ett liggunderlag, eftersom det är större kan vi luta oss mot en sten eller stubbe som ryggstöd eller sitta i en sluttning utan att bli kall om ryggen.
Markkylan gör dig kall
Anledningen till att inte sitta direkt på marken är att markkylan gör dig kall. Ett sitt- eller liggunderlag isolerar och håller kylan från marken borta.
10. Använd skaljacka som blockar vinden
Det bästa ytterplagget som håller kylan borta är ett skalplagg. En skaljacka är vindtät och du slipper få in kylan från vinden mot kroppen. Ett skalplagg kommer hålla dig varmare längre än en jacka i exempelvis softshell.
Stäng muddar och öppningar för extra värme
Se till att dra över och stänga alla muddarna vid vantarna och kängorna om du har skalbyxor. Se även till att alla ventilationsöppningar är stängda. Det gör att ingen kall vind tar sig in och du håller dig varm länge.
Så håller du dig varm i tält
Ska du tälta i kallt väder eller på vintern och behöver få upp värmen i tältet ska du göra detta:
- Se över liggunderlaget – Använd dubbla liggunderlag eller ha ett isolerande liggunderlag. Det håller markylan borta.
- Sovsäck i dun – Ger bättre värme och är lättare att bära med sig än en sovsäck i syntet.
- Gör egen värmekälla – Koka upp hett vatten och häll i en tålig vattenflaska. Vi använder Nalgenes vattenflaskor för det.
- Ha ett vintertält – Ett vintertält håller värmen inne i tält bättre än ett vanligt sommartält. De har ett kraftigare tyg och går ända ner mot marken vilket sommartält inte gör för di vill man ha mer ventilation.
Håll värmen i sovsäcken
Att behöva frysa i sovsäcken är aldrig trevligt och det förstör också sömnen. Här är våra bästa tips på hur du kan hålla dig varm i en sovsäck.
- Sov i underställ – Ta på dig ett rent underställ i merinoull. Vi brukar ha ett som vi sover i och ett annat när vi vandrar.
- Ta på dig mössa – Håller du huvudet varmt kommer du inte frysa lika mycket i sovsäcken.
- Gör egen värmekälla – Koka upp hett vatten och häll i en tålig vattenflaska. Lägg flaskan i sovsäcken. Vi brukar lägga den nere vid fötterna.
- Se till att vara varm innan du kryper ner – Rör på dig innan så du får upp värmen. Är du varm när du kryper ner i sovsäcken är det lättare att hålla värmen.
- Ät innan du lägger dig – Kroppen behöver energi för att hålla kroppen varm. Se till att ha något snacks nära sovplatsen. Du kan också dricka en varm kopp te eller choklad innan du lägger dig.
- Ha en sovsäck i dun – En sovsäck i dun isolerar värmen bättre än vad en sovsäck i syntet. Välj också en sovsäck som är till för kallare temperaturer.
- Lägg dig torr – Lägg dig inte blöt. Är du blöt kommer du bli kall och frysa. Det är svårt att få upp värmen då.
Sammanfattning – Hålla sig varm på vandring
- Håll dig torr
- Håll huvudet varmt
- Dra inte åt kängorna för hårt
- Använd strumpor i merinoull
- Ta på dig handskar
- Drick och ät varmt
- Ät extra kalorier
- Ta på dig extra kläder vid pauser
- Sitt inte direkt på marken