Norrbotten har en härlig och spännande natur att vandra i, naturen är omväxlande av bland annat älvar, forsar, djupa skogar och flera toppar att bestiga med utsikter över olika skogslandskap och älvar.
Längs lederna finns gott om rast-och eldplats för den som vill pausa och njuta av Norrbottens natur. I Norrbotten kan du göra dagsvandringar men också flerdagsvandringar, vandring för alla åldrar.
Den bästa vandringen i Norrbotten är Solanderleden, Eliasleden, Hertsöleden, Bällingeberget, Nationalälvsleden, Nationalparken Sandskär, vandra mellan Nivalehto-Jupukka och vandra uppför berget Jupukka i Pajala.
Innehåll
1. Piteå
Piteå ger dig vandring som är lättillgänglig i de centrala delarna som stadsvandring och kulturvandring, men också vandring i orörd natur lite utanför Piteå för dig som vill uppleva lugnet och friheten.
Längs med de flesta vandringslederna finns det eldplatser som gör det perfekt att stanna vid för att laga mat eller grilla. Du kan göra dagsvandringar men också vandra lägre leder som kan ta två dagar att gå.
Missa inte att vandra Eliasleden om du är i Piteå, det är en vandring som tar cirka två dagar att vandra om du vill gå hela leden. Annars finns kortare alternativ på Eliasleden. En populär runda är att vandra till Eliasgrottan och tillbaka till parkeringen.
Bästa vandringslederna i Piteå
- Eliasleden (26km)
- Arkeologstigen (7,5km)
- Vandra på Fårö Friluftsområde
2. Luleå
Luleå bjuder på mycket natur i olika slag både centralt men också en bit utanför. De flesta av Luleås vandringsleder är lätta att vandra vilket gör att alla kan uppleva Luleås natur.
Något du inte får missa när du är i Luleå är att vandra uppför Bälingeberget som bara ligger cirka 1,5mil utanför Luleå vilket gör det lättillgängligt för alla.
Bällingeberget var det första som kom upp till ytan när inlandsisen smälte bort.
Uppe på Blälingeberget finns det rast- och en eldplats. Tips! Ta med middagen upp en fin sommarkväll och njuta av utsikten över Luleälven och solnedgången vid fint väder.
Bästa vandringslederna i Luleå
- Hertsöleden (8km)
- Vandra upp för Bälingeberget
- Solanderleden (220km)
3. Haparanda
Haparanda gränsar till Finland och det är Torneälven som delar de båda länderna. För att vandra i Haparanda ska du ta dig ut till deras nationalpark Sandskär som är en skärgårdsö.
Hit tar du dig med båt från Nikkala hamn som går ut till ön främst under juli och augusti. Vanligast sover man kvar på ön och hyr en stuga, eller så kan du tälta på deras tältplatser som finns.
Självklart kan du också besöka ön över dagen. På Sandskär kan du vandra en naturstig som är 5km lång, naturen varierar från urskog till långa sandstränder, här finns också mycket historia att uppleva.
Bästa vandringslederna i Haparanda
- Vandra i Nationalparken Sandskär
4. Kalix
I Kalix finns vandringsleder som är både korta och lite längre. Det finns även många toppar att bestiga med olika höjdmeter. Uppe på bergen finns det oftast en eld- och en rastplats där kan du pausa och njuta av utsikten.
Två populär leder som går genom Kalix är Nationalälvsleden och Skridfinnarleden. Båda lederna är långa och tar 2-6 dagar att vandra beroende på hur långt du går varje dag.
Fina tältplatser kan du hitta men även vindskydd finns längs med dessa leder. Bra möjligheter att fiska finns när du vandrar Nationalälvsleden. Det är en varierande terräng men är lätta att ta sig fram på.
Bästa vandringslederna i Kalix
- Nationalälvsleden (20km)
- Skridfinnarleden (82km)
5. Pajala
Pajala kommun har en häftig och livlig natur av djupa skogar, forsar och älvar men även höga berg. Det finns flera naturområden och naturreservat att besöka där du kan vandra både långa och kortare leder.
Lederna i Pajala är bra markerade med färgmarkeringar och skyltar. Du kan så klart även vandra på egen hand och hitta egna leder att vandra på men använd kartar och kompass, ledmarkeringar kan saknas.
Besök platsen där jordklotets form skulle bestämmas
Ta dig uppför berget Jupukka, som användes som mätpunkt när jordens form skulle bestämmas på 1800-talet, Jupukka är också ett av Sveriges världsarv.
Berget ligger 277 meter över havet där du vandrar genom en omväxlande skog, uppe på toppen finns en grillstuga där du kan pausa och njuta av utsikten över Torneälven och skogslandskapen.
Bästa vandringslederna i Pajala
- Vandra mellan Nivalehto-Jupukka (11km)
- Vandra uppför berget Jupukka (277 m.ö.h)
- Nakkajärvi sjön runt (6km)
Varför vi rekommenderar att vandra i Norrbotten
Att komma ut i Norrbottens natur och vandra ger ett lugn. Det är stora skogar med älvar som rinner genom landskapet. På vissa ställen i Norrbotten kan du nå vandring och natur lätt från de centrala delarna.
Det är bra skyltning och ledmarkeringarna på lederna och du kommer hitta fina rastplatser att pausa på. Finast är det att vandra här på sommaren och hösten. Glöm inte att smörja in dig med myggmedel när du vandrar i Norrbotten.
Under hösten kommer du ha stora chanser att plocka både bär och svamp i de Norrländska skogarna. Även fina sjöar och älvar för fiske och bad finns här.
Läs mer: Bra vandring i Norra delarna av Sverige
Vanliga frågor
Det finns många fina vandringsleder i Norrbotten men Bälingeberget tycker vi du ska ta dig uppför om du besöker Luleå. En annan fin plats att besöka är Sandskärs nationalpark som ligger i Haparandas skärgård. Även Sorlanderleden är en fin vandring att göra i Norrbotten.
Sorlanderleden är en totalt 220km långa vandringsled som går genom Norrbottens kustlandskap. Det är en vandring som bjuder på en omväxlande natur av bland annat kulturlandskap, jordbrukslandskap, skog, berg och myrmarker. Leden går mellan Jävre kustby upp till Luleå i norr.
Ja det får du om inget anges på platsen. Du får tälta i enstaka dagar enligt allemansrätten så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Kom ihåg att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnar tältplatsen.
Vi tycker att den bästa årstiden för vandring i Norrbotten är under sommaren och hösten. Vill du slippa myggen skulle vi rekommendera att vandra här på hösten. Men du kan så klart vandra här även under vår och vinter.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!
Hej!
Har ni gått hela Solanderleden o Skridfinnarleden?
Är lite intresserad av aktuell info om ledens framkomlighet och skick.
Mvh Camilla