I juli gjorde vi en dagstur från Storulvåns fjällstation till Ulvåtjärns vindskydd. Vi valde att gå leden som går mot Blåhammaren till Ulvåtjärns vindskydd. Det är en vandring på cirka 12km t/r som går över spänger, bäckar och på upptrampade stigar.
Det är också under den här vandringen du passera det kända vadet som ligger innan vindskyddet. Ett tips är att ta med ett par extra skor/badtofflor!
3 saker du inte får missa när du vandrar till Ulvåtjärns vindskydd:
- Drick gott fjällvatten
- Ta en lunch- eller fikapaus längs leden
- Bada i tjärnen vid vindskyddet
Vi berättar mer om det längre ner och i slutet av inlägget hittar du fler bilder från vandringen…
Innehåll
Så tar du dig till Ulvåtjärns vindskydd i Storulvån
Längd: 12km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja Start: Bakom Storulvåns fjällstation
Det enklaste och vanligaste sättet att ta sig till Ulvåtjärns vindskydd i Storulvån är att gå mot Blåhammaren. Leden startar direkt bakom fjällstationen och du följer skylten mot Blåhammaren och Ulvåtjärns vindskydd.
Ett annat sätt att ta sig till Ulvåtjärns vindskydd är att gå utmed Getryggen för att sedan snedda ner mot Ulvåtjärns vindskydd. OBS! Den här vägen är inte markerad till vindskyddet. Här får du en bättre utsikt ner mot Storulvån och dalen.
3 saker du INTE får missa på vandringen
Några saker du inte ska missa under vandringen till Ulvåtjärns vindskydd är att smaka på det goda fjällvattnet som finns vid leden. Eller varför inte stanna på någon av alla fina platser för att äta medtagen lunch eller fika.
1. Drick gott fjällvatten
Missa inte att smaka på det goda fjällvattnet som rinner vid leden. Du kommer passera några fjällbäckar under vandringen där du kan fylla på din vattenflaska med färskt fjällvatten.
Gå en liten bit uppför bäcken och drick vattnet så du inte tar där alla går förbi. Vattnet är svalkande och smakar riktigt gott!
2. Ta en lunch- eller fikapaus vid leden
Glöm inte att packa ner lite matsäck som lunch eller fika så du kan stanna till längs vägen och pausa. Längs leden till Ulvåtjärns vindskydd finns flera ställen att stanna på för en paus.
Stora stenar finns som du kan sitta på eller har du ett liggunderlag med dig som vi kan du sätta dig i det mjuka riset för en lunch- eller fikapaus.
3. Bada i tjärnen
Några hundra meter söder om vindskyddet i Ulvåtjärn ligger en tjärn du kan passa på att bada i. Extra skönt om du vandrar här en varm sommardag. Eller om du vill svalka ett par trötta och varma fötter.
Terrängen (stening, stig & vad)
Du börjar vandringen med att gå över en bro och sedan över några spänger innan du kommer upp mot en stenig backe. Det här är det jobbigaste biten på hela leden.
När du tagit dig uppför den steniga backen är det inte mycket stigningar kvar på leden. Vandringsleden till Ulvåtjärns vindskydd går på fina upptrampade stigar som är lätta att följa. Ibland smalnar de av och ibland är det breda fina stigar.
Några små bäckar får du korsa under vandringen. Tänk på att det kan vara halt på spänger och stenar när det är blött, ha på dig ett par bra vandringsskor eller vandringskängor när du går här.
Vada över vattnet den sista biten
Innan du kommer fram till vindskyddet i Ulvåtjärn får du vada över vattnet sista biten. Tänk på att ta med dig ett par extra skor du kan vada med som Foppa tofflor eller badskor. Så slipper du gå i ett par blöta skor sen.
Ett annat alternativ är att gå över barfota. Och självklart kan du gå i kängorna, glöm inte att dra över byxorna tight så det inte läcker in vatten. Damasker funkar också bra.
Är det mycket vatten i bäcken är det strömt när du kommer ut i mitten. Under vissa perioder är det inget vatten i bäcken då kan du enkelt gå över på stenblocken som ligger här.
Kan man fylla på med vatten längs leden?
Ja, du kan fylla på med vatten längs leden till vindskyddet. Du passerar flera fjällbäckar på vägen där du kan ta vatten.
Ett tips är att gå upp en bit för bäcken och ta vatten i ett vattendrag. Där är vattnet som renast och där passerar inte alla vandrare.
Parkering vid Storulvån
Det finns en stor parkering vid Storulvåns fjällstation. Den kan vara full om du kommer mitt på dagen. Men det går också att parkera innan själva fjällstationens parkering längs med vägen.
Bästa tiden att få en plats på parkeringen är att komma på morgonen eller på eftermiddagen. Swisha 30kr för att stå där en heldag. Sover du på fjällstationen ingår parkering.
Saker att tänka på under vandringen
- Ta med extra skor att vada i – För att komma till vindskyddet i Ulvåtjärn måste du gå över ett vad. Ta därför med dig ett par badskor eller Foppa tofflor. Damasker fungerar också bara att dra över kängorna.
- Myggmedel och mygghatt – Går du här mitt på sommaren är det extremt mycket mygg speciellt vid vadet. Ta därför med dig myggmedel och mygghatt om du vill slippa bli irriterad på myggen.
Vad vi tycker om vandringen
Att vandra till Ulvåtjärns vindskydd var en mysig vandring. Tyvärr hände det inte så jättemycket med naturen eftersom du inte går så högt upp på fjället. Skulle vi vandra här en gång till väljer vi nog att testa vägen som går utmed Getryggen för lite mer utsikt.
Det vi tyckte bäst om på hela vandringen var när vi närmade oss vindskyddet och kunde se Sylarna på håll och vadet över bäcken till vindskyddet.
Ulvåtjärns vindskydd är en fin stuga men tyvärr var det skräpigt där inne då vissa lämnar sitt skräp där vilket är tråkigt.
Läs mer: Vandra i Storulvån
Bilder från vår vandring till Ulvåtjärn
Vanliga frågor
Juli-september är den bästa tiden att vandra till Ulvåtjärns vindskydd tycker vi.
Ja, du får tälta längs leden till Ulvåtjärns vindskydd. Här gäller allemansrätten, du får tälta vart du vill så länge du inte skadar naturen och tar med dig ditt skräp hem.
Nej. Det finns inga vindskydd förutom Ulvåtjärns vindskydd som är målet med vandringen.
Nej det kan du inte. Vill du köpa något att äta kan du göra det på Storulvåns fjällstation eller ta med dig egen mat och äta någonstans vid leden.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!