Söderåsens nationalpark ligger i Skåne cirka 4,5mil från Helsingborg. Söderåsens nationalpark bjuder på fin vandring för alla även barnvagn- och rullstolsvänliga leder finns.
Naturen i nationalparken har en spännande och dramatisk natur av klippor, dalgångar och bokskog. Det finns åtta olika ingångar till nationalpark.
Det bästa vandringslederna i Söderåsens nationalpark är Liakroksrundan, Kopparhattsrundan, Hjortsprångsrundan, Blinkarpsrundan, Nackarpsrundan, Härsnäsrundan, Odensjöutsiken, Skärdammenrunt och Odensjöpromenaden.
Innehåll
1. Liakroksrundan
Längd: 7,2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Liakroksrundan är en vandring på 7,2km som går uppe på åsen. Terrängen är varierande men lättvandrad den går på fina skogsstigar och skogsvägar. Leden startar och slutar med en lång trappa. Naturen du går genom är bokskog, beteshagar och ruiner.
Uppe på berget kan du njuta av fina utsikter och extra fint är det vid klart väder. Leden är tydligt markerad med skyltar och röd färgmarkering.
Du startar i Skäralid vid naturum precis vid trappan upp. Du kan också starta direkt på berget om du kör bil upp, möjligheter för parkering finns. Startar du direkt på berget kan även barnvagnar ta sig fram här.
2. Kopparhattsrundan
Längd: 4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Kopparhattsrundan är en vandring på 4km där målet är att ta sig till kopparhattens utsiktsplats. Terrängen variera och viss höjdskillnad förekommer, alla kan vandra denna led oavsett tidigare erfarenhet men leden är inte barnvagnsvänlig.
På vandring på Kopparhattsrundan går du genom häftiga sprickdalar, skog och lämningar från istiden. Du får även se fin havssand på dalsidorna som inlandsisen har lämnat efter sig. Även om det bara är som små fläckar så är historien häftig.
Du startar vandringen på Kopparhattsrundan vid naturum och där finns parkering. Följ den gula färgmarkeringen och skyltar för att ta dig runt Kopparhattsrundan.
3. Hjortsprångsrundan
Längd: 7,7km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En lite mer utmanade led att vandra i Söderåsens nationalpark är Hjortsprångsrundan som är en vandring på 7,7km.
Leden tar dig genom sagolik bokskog, förbi bäckar, dalar och fina utsikter från höga klippor. Terrängen varierar och bjuder på branta stigningar på vissa ställen annars är det fina skogsstigar du går på.
Namnet Hjortsprånget kommer från att de förr i tiden jagade ut hjortar på klippan.
Starten på leden är vid naturum i Skäralid. Följ blåa färgmarkeringen och skyltar där det står Hjortsprångsrundan på för att enkelt hitta runt. Måste du välja en led i Söderåsens nationalpark är det Hjortsprångsrundan du ska välja tycker vi.
4. Blinkarpsrundan
Längd: 7,2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du vandra på en lite lugnare led där det inte är så många besökare ska du vandra Blinkarpsundan som är en vandring på 7,2km. Leden går både i och utanför nationalparken gränser. Här har du stora chanser att stöta på en flock hjortar.
Det är en lättvandrad terräng men varierande, vandringen går på skogsstigar och grusvägar. Du kommer gå genom hagmarker och skog men också genom en kohage där det betar kor på sommaren.
Följ gul färgmarkering med vit prick i för att ta dig runt på Blinkarpsrundan. Du både startar och slutar vandringen i Röstånga.
5. Nackarpsrundan
Längd: 4,3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Nackarpsrundan är en vandring på 4,3km som tar dig genom ängar, bokskog, hagar och förbi bäckar. Terrängen är lätt att gå på men passar inte för barnvagn eftersom det är lite backigt i början på leden.
Längs med leden får du utsikt över Odensjön som du även kan ta dig ner till om du vill. Här kan du även bada. Det är också ett populärt ställe att fiska på, fiskekort krävs som du kan köpa på Ica i Röstånga.
Följ den lila färgmarkeringen som tar dig runt Nackarpsrundan. Du startar vandringen från Röstånga ingången.
6. Härsnäsrundan
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du vandra i de mellersta delarna av nationalparken kan du ta dig till Härsnäs som ligger efter Röstånga ingången. Härifrån startar vandringen på Härsnäsrundan som är en led på 5km.
Terrängen varierar men det är inga problem att ta sig fram här, passar för alla att vandra. Även barnvagnar kan ta sig fram om du har en terränggående barnvagn.
Under vandringen på Härsnäsrundan passerar du lövskog och porlande bäckar. Leden är markerad med grön färgmarkering som visar vägen runt. Även skyltar finns längs leden.
7. Odensjöutsikten
Längd: 2,6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En lite kortare vandring är Odensjöutsikten som är 2,6km och startar vid Röstånga. Målet med vandringen är att se den fina utsikten över Odensjön. Terrängen är lätt att vandra och du kan även ta dig fram med barnvagn här.
Här vandrar du på både stig och skogsvägar, genom bokskog och över Odensjöns rasbranter. Du kan från leden ta dig ner till sjöns rastplats om du vill.
Du vandrar samma väg både till och från Odensjöutsikten. Följ den blåa färgmarkeringen med vit prick i, vill du ta dig ner till sjön och rastplatsen följer du någon av de vita färgmarkeringarna som finns ut med leden.
8. Skärdammen runt
Längd: 900m Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Särdammen runt är den kortaste vandringen i nationalparken. Det är en promenad på 900m som går runt dammen. Här får du en liten introduktion av Södersåsens nationalpark om naturen som finns i området och historien nationalparken har.
Det är en lätt promenad att ta sig runt på och slingan är både rullstol- och barnvagnsvänlig. Rundslingan startar i naturum vid Skäralid. Leden har grå färgmarkering som du följer runt.
9. Odensjöpromenaden
Längd: 1,2km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En till lite kortare led är Odensjöpromenaden som startar vid Röstånga. Promenaden är 1,2km och är tillgänglig för både rullstol och barnvagn. Följ de svarta färgmarkeringarna som visar vägen. Det är samma väga du tar till och från sjön.
Du kommer gå genom Nackarpsdalen, bokskog, ängar och hagar innan du kommer fram till stranden vid Odensjön.
Vid Odsjön kan du passa på att ta ett bad vid fint väder eller ta en paus och äta medtagen fika eller lunch.
Varför vi rekommenderar att vandra i Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark bjuder på vandringsleder som passar alla, även rullstol- och barnvagnsvänliga leder finns. Naturen är både häftig och vacker av klippformer och dalar som formats efter inlandsisen, det är en grönskande natur med olika skogar och porlande bäckar.
Du har även möjlighet att tälta inne i Södersåsens nationalpark om du vill eller övernatt i något av deras vindskydd. Det finns vindskydd, rast- och eldplatser utplacerade i nationalparken. Vid eldplatserna fylls det regelbundet på med ved om du vill grilla eller laga mat över öppen eld.
Packa med dig en god fika eller lunch och pausa vid någon av rastplatserna eller sätt dig vart du vill och njut av den vackra och spännande naturen som finns här. På Söderåsens nationalpark kan du vandra året runt men är som finast på vår, sommar och höst.
Vanliga frågor om vandring i Söderåsens nationalpark
Ja det får du. Vid Liagården kan du antingen tälta eller sova i vindskyddet som finns ut med den blåa leden. Även vid Dahlbergs rastplats kan du tälta som ligger vid den oranga leden. På båda platserna finns det grillplast, ved och toalett.
Ja hundar är tillåtna. Men du måste ha din hund kopplad hela tiden när du vistas i nationalparken.
Ja alla kan vandra här. Oavsett ålder och erfarenhet, det finns även rullstol- och barnvagnsvänliga leder så alla ska kunna uppleva den spännande naturen som finns här.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!