I Skellefteå hittar du flera naturreservat och naturområden att vandra i. Mycket av vandringen når du från de centrala delarna vilket gör det lättillgängligt för alla. Här kan du vandra i en kustnära miljö men också i en blandskog och över myrmarker.
Det finns leder som är korta och passar bra som dagsvandring men det finns också längre leder att vandra med övernattning. Gott om både vindskydd, eldplatser och rastplatser finns.
De bästa vandringslederna i Skellefteå är Gruvstigen, Mineralleden, Kraftleden, Strandpromenaden, Kyrkstigen, Furugrundsleden, Grytsundsleden, Brännvanttnets naturstig, Öbergsleden och Storbäcksleden.
Innehåll
1. Gruvstigen
Längd: 18km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Gruvstigen är en 18km lång vandring mellan Varuträsk och Norrström och du kan starta från båda håll. Leden ansluter till både Nasaleden och Minneralleden.
Vill du göra en längre vandring kan du fortsätta på någon av Mineralleden eller Nasaleden. Vindskydd och eldplatser finns för att underlätta en eventuell övernattning längs leden.
När du vandrar Gruvstigen går du mest på en skogsväg vilket gör att den är lättvandrad, du passerar genom en omväxlande natur av skog, förbi sjöar och myrmarker.
2. Mineralleden (Vitaberget)
Längd: 16km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Mineralleden är en vandring på 16km och som går genom en varierad terräng mellan Skellefteå och Varuträsk. Leden starta i centrala Skellefteå vid Vitabergets elljusspår vilket gör att du kan nå starten lätt med buss eller cykel.
Mineralleden är en utmärkt heldagsvandring att göra så ta med dig matsäck och stanna vid någon av alla rastplatser som finns längs leden. Även eldplats och vindskydd finns om du vill övernatta.
Det är en omväxlande natur du möter under vandringen av tall- och granskog, jordbukslandskap, myrmark, kallhyggen och stenhällar. Du kommer även passera fina Klintforsån.
3. Kraftleden (Vitaberget)
Längd: 18km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En annan vandringsled som startar från Vitaberget är Kraftleden, det är en vandring på 18km som går till Skeleftehamn. Det är en fin heldagsvandring som går ut till kusten i Skellefteå.
Här får du vandra genom en varierad skog av löv- och granskog, över myrar och på stenhällar. Det finns även gott om vindskydd och rastplatser där du kan pausa och äta medtagen matsäck.
Terrängen varierar på stig, grusväg och spänger. Du hittar lätt på leden tack vare tydliga ledmarkeringar som visar vägen.
4. Strandpromenaden
Längd: 10km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Strandpromenaden är en populär vandringsslinga bland många som är cirka 10km lång promenad som går längs Skellefteälven. Du kan själv bestämma längden på vandringen eftersom du kan välja hur många av broarna du vill passera. Du kan vandra den kortare än 10km men också längre.
Tips! Gå bort till Lejonströmsbron och ta en fikapaus på kyrkön innan du går över bron till andra sidan av älven.
Sträckan går mellan Älvsbacka och Moabacken och går på båda sidorna av Skellefteälven. Terrängen på vandringen är lätt och går på grusvägar och asfalt så alla kan ta sig fram här.
5. Kyrkstigen
Längd: 40km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Mellan Skellefteå och Burträsk går den gamla Kyrkstigen som är en vandring på totalt 40km. Vill du inte gå hela Kyrkstigen kan du ta bilen och starta från någon av byarna leden passerar.
Du vandrar på den gamla vägen som går mellan kyrkorna och vill du kan du övernatta längs leden då vindskydd finns. Även rast-och eldplatser finns på vissa ställen som är perfekta att ta en paus vid.
Du vandrar på en lätt terräng av asfalt, grusvägar och skogsvägar. Missa inte hälsobrunnen i Brunträsk eller den vackra Lejonströmsbron i Skellefteå.
6. Furugrundsleden
Längd: 10km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Furugrundsleden är fin vandring på 10km som går längs med kusten. Leden går mellan Kolviken och Byske Havsbad. I en kustnära natur går du på en varierande terräng med vissa små brantare partier. Det är en vandring alla kan göra.
Längs leden finns flera fina rastplatser och vindskydd där du kan stanna för en paus eller bara njuta av omgivningen.
Leden kan du vandra året runt men som finast är den på sommaren då finns även några sommarcaféer öppna där du kan ta en fika om du vill.
7. Storbäcksleden
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Cirka 2mil norr om Skellefteå ligger Ostvik och det är även här Storbäcksleden går som är en vandring på 6km. Leden följer Storbäcken hela tiden och går mellan Ostvik och Östbäck.
Det är en lätt terräng som går på skogsstig, grusväg och skogsvägar. Det är en fin vandring som tar dig genom en omväxlande natur av skog, äng och öppnare landskap, du har hela tiden den porlande bäcken som sällskap.
Flera rastplatser och grillplatser finns vid leden som är perfekt att stanna till på för att ta en fika. Leden är tydligt markerad av röda färgmarkeringar som följer hela leden.
8. Nasaleden
Längd: 82km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Nasaleden är en vandring på 82km och är indelad i 8 olika etapper och går mellan Forsbacka och Glommerträsk. Du kan så klart välja en enstaka etapp om du inte vill vandra alla 8.
Vindskydd och eldplatser finns längs leden som gör det möjlighet för en enklare övernattning annars kan du tälta vid leden där du känner för. Terrängen varierar av skogsstigar, myrmark och lite backigare partier. Här får du uppleva en fin vildmarksnatur.
Etapp på Nasaleden
- Etapp 1: Forsbacka-Bruträsk (11km)
- Etapp 2: Bruträsk-Bjurvattnet (12km)
- Etapp 3: Bjurvattnet-Kankbergsgruvvägen (8km)
- Etapp 4: Kankbergsgruvvägen-Hornsträskvägen (14km)
- Etapp 5: Hornsträskvägen-Fridhem (12,5km)
- Etapp 6: Fridhem-Grundträskån (15km)
- Etapp 7: Grundträskån-Missenträsk (7km)
- Etapp 8: Missenträsk-Glommerträsk (6,5km)
9. Grytsundsleden
Längd: 9km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Grytsundsleden är en vandringsslinga på 9km som går runt Bovik. Du kan välja att starta leden på lite olika platser som båthamnen, Stolsviken eller vid Bjässkivan.
Här vandrar du både på skogsstigar och skogsvägar men också på asfalt och spänger över de blöta partierna som finns. Du kan även välja att vandra en kortare variant av leden om du vill då struntar du i att vandra ut på Bjässviknäset.
På vandringen Grytsundsleden kommer du få ta del av den lokala historien som finns här med olika informationstavlor.
10. Brännvattnets naturstig
Längd: 8km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Brännvattnets naturstig är en flera hundra år gamla led som många vandrar på än idag. Det är en rundslinga som går mellan Risåkläppen och Brännvattnet. Du kan starta på leden från båda platserna. Brännvattnet ligger cirka 3 mil utanför Skellefteå.
Det är en varierande terräng men ändå lätt att vandra på. Längs med leden finns en grillplats och vindskydd om du vill pausa eller varför inte övernatt här. Möjlighet till fiske finns också vid leden.
På din vandring runt Brännvattnet kan du även se gamla husgrunder som ligger kvar som ett minne av den gamla by som en gång fanns här.
11. Öbergsleden
Längd: 6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Lite utanför centrala Skellefteå ligger Öbergsleden en vandring på 6km som går vid byarna Nyhamn och Stackgrönnan. Öbergsleden är en rundslinga som du kan starta på lite vart du vill, ta det som passar dig bäst.
Leden går på en varierad terräng och upp på Öberget där också ett vindskydd finns, här har du utsikt över Innerviksfjärdens naturreservat. Du passerar även små älvar och ett båtmuseum under vandringen.
Leden kan du vandra som en halvdagstur eller som en heldagsvandring om du vill ta det lugnt och njuta av omgivningen. Passa på att besöka sommarcaféet som finns vid leden under sommaren.
12. Svarttjärns vandringsstig
Längd: 7km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Svarttjärns vandringsstig är en vandringslinga på 7km som startar och slutar vid parkeringen i Svarttjärn. Under vissa perioder kan det vara både blött och lerigt på leden så ett par vattentäta kängor är bra om du har.
Vill du ta en tur ut på Tjuvtjärn finns en roddbåt där du kan låna.
Vid leden finns en kallkälla året runt som du kan dricka vatten från. Uppe på klapperfältet som ligger på Lidberget finns en elplats och ett utkikstorn där du blanda annat kan se Skellefteå, Northvolt och havet. Passa på att stanna här en stud för att vila ben och äta medtagen matsäck.
13. Risåleden
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: -
Risåleden är en vandring på 5km som går längs med Risån. Delar av leden är även rullstol- och barnvagnsvänlig. Startar gör du från Innansjö där du också kan parkera.
Längs leden finns vindskydd och eldplatser att pausa vid, även toaletter finns. Missa inte hängbron som går över Risån.
Varför vi rekommenderar att vandra i Skellefteå
Skellefteå har flera naturområden och naturreservat att vandra i. De ligger både stadsnära men också lite utanför. Så här har verkligen alla möjlighet att hitta vandringsleder i sin smak.
Det är tydligt markerade leder som gör det lätt att hitta och det finns mycket vindskydd, rast- och platser som gör det enkelt att övernatta vid lederna om man vill. Naturen är omväxlande från kustnära vandringsleder till att gå i genom skog och myrmarker.
I Skellefteå kan du vandra året runt men är som finast på sommaren. En av de populära vandringslederna är Strandpromenaden som du enkelt kan vandra på från centrala Skellefteå och variera längden på så det passar dig.
Om du vill läsa om fler bra vandringsleder i närheten av Skellefteå ska du läsa vår artikel vandring i Västerbotten. Där tipsar vi om populära leder i bland annat Umeå, Lycksele, Sorsele, Storuman och Åsele.
Vanliga frågor
Det finns mycket fin vandring i Skellefteå men Strandpromenaden då den är både fin och lättillgänglig. Annars Mineralleden och Kraftleden som går från Vitaberget.
Ja absolut kan du det. De flesta vandringsleder i Skellefteå är lättvandrade och många leder kan du själv variera efter dig. Då det finns kortare alternativ på vissa av lederna.
Ja det får du. Det är tillåtet att tälta enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Viktigt är att du tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.
Vi tycker helt klart att sommaren är som finast att vanadra på i Skellefteå. Men du kan vandra här alla årstider. Vissa leder kan vara lite svåra att ta sig fram på under vintern.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!
Fäbodstigen Risböle saknas i listan