Vandring i Orsa – 6 fina vandringsleder

Dalaidyllen Orsa ligger fint vid Orsa sjön med vackra utsikter. Här finns flera vandringsleder att gå som är både korta och längre dagsturer.

En populär led som går förbi Orsa är Siljansleden som även är en svenska signaturled. Har du möjligheten får du inte missa den vandringen. Vill du hellre vandra kortare turer finns det gott om sånna också. Vi berättar mer i inlägget!

Bästa vandringslederna i Orsa är Siljansleden, Rädsjön runt, Björntjärnsturen, Böllingmyren, Enåns dalgång och Helvetesfallet.

1. Siljansleden

Längd: 340km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Siljansleden är en populär vandrigsled som går runt Orsa sjön och Siljan i Dalarna. Totalt är är det en vandring på cirka 340km. Det är också en signaturled som Svenska Turistföreningen utsett.

Vandringen på Siljansleden går förbi sjöar, fäbodar, myrar och upp på några berg som bjuder på vackra utsikter över Siljan. Det gör det till en varierad vandring och du får uppleva mycket.

Totalt är det 21 etapper som är 10-25km. Du kan övernatta på vandrarhem, camping eller tälta längs leden. Vissa etapper går genom samhällen där det finns matbutiker och restauranger, medan vissa etapper kräver att du tar med något eget att äta och dricka.

2. Rädsjön runt

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rädsjön runt går precis som det låter runt Rädsjön. Det är en lätt och fin vandring att göra på 5km, det tar cirka 1 timme att ta sig runt. Perfekt om du vill ha en kortare dagsvandring.

Längs leden finns 6 slagbodar där du kan pausa och njuta av utsikten över sjön. Så ta med något gott att äta.

Leden går på stigar och är lätt att vandra. Rädsjön är annars ett populärt ställe för fågelskådning och fiske.

3. Björntjärnsturen

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Björntjärnsturen är också en rundslinga och är en förlängning på Rädsjön runt. Det är en vandring på 8km som går bort till Fryksås och sen ihop med Rädsjön.

Största delen av vandringen går över myrar så ett par vattentäta vandringskängor är bra om du vill hålla fötterna torra.

Slagbodar finns när du kommer till Rädsjön där du kan pausa med utsikt över sjön.

Tips! Ta med karta eftersom det kan vara långt mellan ledmarkeringarna.

4. Böllingmyren

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en längre och lite mer utmanade vandring är ett tips att vandra Böllingmyren som är en rundslinga på 11km. Även den startar från Orsa Grönklitt.

Underlaget går mycket över myrmark men både slutet och början betsår av grus.

En slagbod finns längs leden där du kan passa på att ta en paus för att fylla på med energi och vila fötterna.

5. Enåns dalgång

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Önskar du en mer stadsnära vandring ska du gå rundslingan som går på varsin sida av Enåns dalgång. Det är en vandring på lite mer än 4km.

Startar gör du enklast från Slättbergsbadet eller från Hembygdsgården.

Tyvärr vet vi inte om den här leden är markerad eller inte. Men det är lätt att följa vägen runt.

6. Helvetesfallet

Längd: 200m
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: -

Är du i Orsa får du inte missa att vandra till Helvetesfallet som ligger 2 mil norr om Orsa.

Även om det bara är 200 meter till kanjonen från parkeringen så är det en utmanade terräng att ta sig fram på. Stigen är både brant, stening och full med rötter. Så ta det lugnt när du går här.

Kanjonen har bildats av Ämån och har cirka 30 meter höga bergsvägar på varje sida med orörd skog.

Varför vi rekommenderar att vandra i Orsa

Vandringslederna i Orsa bjuder på vackra utsikter, myrmark, dala idyll och mysiga skogs leder. Det finns mycket att upptäcka längs Orsas vandringsleder som både natur och kultur.

Många av lederna kan du starta från Orsa Grönklitt. Möjlighet att övernatta längs lederna finns och du kan göra det i slagbodar eller tälta om inget annat anges på platsen.

Vi rekommenderar att vandra här under sommar och höst. På vintern kan det vara mycket snö och längdskidspår på vissa ställen.

vandringsleder i orsa

Vanliga frågor

När är bästa årstiden att vandra i Orsa?

Sommaren och hösten är de bästa perioderna att vandra på i Orsa.

Finns barnvänliga vandringsleder?

Ja, Rädsjön runt skulle vi säga är barnvänlig och där finns även flera slagbodar att pausa vid om ni behöver fulla på med energi eller vila fötterna en stund.

Får man tälta längs lederna?

Ja om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller men i vissa naturreservat kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Siljansleden. Det är en riktgt vacker vandringsled som bjuder på allt och du får även uppleva Dalarna från sin bästa sida. Missa heller inte Helvetesfallet när du är i Orsa.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar