I och runt Motala finns härliga vandringsleder att utforska. Missa inte att vandra Motala runt där du får se sjöstaden från sin bästa sida. Mer om den kan du läsa om i inlägget.
Eller varför inte vandra i någon av naturreservaten som finns här. Det finns något för alla, dessutom en hel del mysiga caféer att stanna på för en fika.
De bästa vandringslederna i Motala är Motala runt, Östgötaleden, Birgittaleden, Bredsjömossen, Fågelmossen, Birgittas udde och Övralids naturstig.
Innehåll
1. Motala runt
Längd: 18km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En vandring som ligger centralt i Motala är rundslingan Motala runt. Det är en vandring på 18km som tar dig runt det bästa av staden. Ett perfekt tillfälla att utforska Motala på.
Du kommer gå längs med Vättern, passera Göta Kanal och friluftsområden som Råssnäs, Mariebergsudden. Förutom fina platser och områden kommer du även gå förbi historiska platser på vägen.
Enklast startar du från Hamnen i Motala. Längs rundslingan finns toaletter på några platser och vill du inte ta med egen matsäck så kommer du gå förbi flera matställen och fik på vägen att stanna på.
2. Östgötaleden
Längd: 140km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En populär vandringsled som går genom Motala är Östgötaleden. Hela vandringen är 140km och är indelad i över 100 etapper och går genom 13 olika kommuner.
Här får du en varierande vandring av landskap, natur- och kulturupplevelser. I Motala går Östgötaleden i djupa skogar och längs Vättern och Göta Kanal. Vindskydd, rast- och eldplatser finns. Längs vissa delar passerar du även caféer.
Östgötaleden i Motala:
- Motala – Borensberg (28,5km)
- Medevi – Övralide (9km)
- Medevi – Krassbäck/Godegård (18,6km)
- Godegård – Stappegården (4,2km)
- Kärnskogsmossen – Kristinefors (10,6km)
3. Birgittaleden (Motala – Borensberg)
Längd: 27km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Nej
Birgittaleden är en Pilgrimsvandring som också följer Östgötaleden, etappen mellan Motala och Borensberg. Det är en vandring på cirka 27km och du kan dela in vandringen på 2 dagar om du vill.
Det är lätt att ta sig fram och vill du vandra utan packning kommer du passera flera övernattningsmöjligheter på vandrarhem, hotell och pensionat. Du kommer också gå förbi matbutiker och matställen om du behöver fylla på med energi och vila lite.
Just Birgittaleden är inte markerad men eftersom stora delar av leden även följer Östgötaleden kan du följa den markeringen.
4. Bredsjömossen
Längd: 5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Norr om Motala ligger naturreservatet Bredsjömossen och här finns en vandringsled som är cirka 5km. Leden går rakt genom naturreservatet från den ena parkeringen till den andra parkeringen som ligger på varsin ände av leden.
Det är en lättvandrad led som går på stig och spänger. Att vandra i Bredsjömossen naturreservat ger en känsla av att vara ute i vildmarken med en varierad skog och myrar.
Vid rastplatsen som ligger vid sjön finns en grillplats med bänkar. Ett perfekt ställa att vila en stund på och njuta av den fina utsikten över sjön innan du går vidare.
5. Fågelmossen
Längd: 13km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vid Fågelmossen som ligger lite utanför Motala finns flera myrmarker som skyddas av naturreservat. Här går en vandringsled som är 13km lång och binder ihop alla reservat.
Eftersom det är myrmak får du räkna med blöta marker så ett tips är att ha både höga och vattentäta kängor när du går här.
Leden är tydligt markerad med både orange färgmarkeringar och vägvisningspilar. Även ledkartor finns längs leden som hjälp för att hitta.
6. Vandra till Birgittas udde
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du ute efter en lite kortare vandring är det perfekt att vandra ut till Birgittas udde. Det är också en delsträcka av Östgötaleden och en del av Birgittaleden, följ därför den orangea färgmarkeringen.
Här går du på en fin och upptrampad skogsstig som går förbi betesmark, skog och längs med stranden ut till udden i Boren.
Startar gör du från parkeringsplatsen som ligger vid Ulvåsa, du kan också ta cykeln ut hit om du vill och cykla ut till udden.
7. Övralid naturstig
Längd: 3,1km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan kortare vandring du kan göra i Motala är att gå Övralids naturstig som är 3,1km. Det är en lättvandrad led som tar cirka 1 timme att gå om du promenerar lugnt.
Här får du gå i diktaren Heidenstams fotspår, där han gått och njutit av lugnet, fågelsången och växtligheten.
Missa inte att stanna på Farfarstugan café när du är här och vandrar. De serverar god fika och lättare lunch som sallader, smörgåsar och pajer med utsikt över Vättern.
Varför vi rekommenderar att vandra i Motala
I Motala finns flera härliga naturområden och naturreservat att vandra i som bjuder på lugn och varierande miljö. Du kan till och med få en känsla av vildmarken längs vissa leder.
Vi gillar att det finns stadsnära vandringar och att det är enkelt att ta sig ut till andra ställen med bil eller buss. Det gör det lättillgängligt för alla att komma ut och vandra i Motala.
Som finast är det att vandra här under sommaren och vandrar du Motala runt ska du passa på att stanna till på något matställe eller café längs vägen.
Läs mer: Fler fina vandringsleder i Östergötland
Vanliga frågor
Motala runt är en fin vandring att göra och du får se Motala från sin bästa sidan. Perfekt om du inte vill ta dig så långt för att vandra.
Vi tycker sommaren är den bästa perioden att vandra på i Motala. Men det går så klart att vandra här alla årstider året runt.
Inte vad vi vet tyvärr. Men längs viss leder som Motala runt och någon etapp på Östgötaleden passerar du caféer där kan du gå in och köpa något att dricka om det skulle behövas.
Nej, absolut inte. Här finns det leder som passar för alla oavsett erfarenhet.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!