Lund bjuder på en fin och varierande natur att vandra i. Här går även populära Skåneleden igenom.
Många naturreservat och naturområden finns och många av lederna är lätta vilket gör att alla kan vandra här oavsett ålder och erfarenhet. I inlägget listar vi fina vandringsleder i Lund.
De bästa vandringsleder i Lund är Hälsans stig, Skåneleden, Häje-å-leden, Prästapromenaden, Fäladsrundan, Romelestigen och Unos runda.
Innehåll
1.Hälsans Stig (Lund)
Längd: 11km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Hälsans stig ligger i centrala Lund och är både lättillgängligt och en lätt vandring att göra. Det är en rundslinga på lite mer än 11km och du kan starta vart du vill och vid varje kilometer finns en skylt som visar vägen.
Vandringen på Hälsans stig går bland annat förbi Stadsparken, Källbybadet, Universitetssjukhuset och Klostergårdsfältet.
Hälsans stig finns i flera svenska städer och är ett samarbete med hjärt- och lugnfonden för att få fler svenskar att röra på sig.
2. Skåneleden
Längd: 1400km Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Genom Lund går den populära Skåneleden som totalt är 1400km lång, betsår av 6 delleder och 134 etapper.
Lunds kommun hör till delled 2 av Skåneleden som heter Nord till Syd. Totalt är den delleden 325km och har 34 etapper.
Etapperna är i lund är både lätta och utmanade. Vill du övernatt finns det vindskydd, lägerplats och dass längs med leden.
Etapper av Skåneleden i Lund:
- Etapp 12: Höghult – Krankesjön (11km)
- Etapp 13: Krankesjön – Väderkulla (14km)
- Etapp 13A: Skrylleslingan (15km)
- Etapp 14: Väderkullen – Häckeberga (8km)
3. Häje-å-leden
Längd: 4,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Häje-å-leden är en vandringsled som ligger i utkanten av centrala Lund och är 4,5km. Dit tar du dig enkelt med buss eller cykel.
Häje-å-leden är en lättvandrad rundslinga som går i Höjeådalens naturreservat. Du kan starta vandringen från flera platser där det passar dig bäst.
Vandringen går på en bred stig och du kommer passera ett fågeltorn, badplats och tre eldplatser där du även kan passa på att ta en paus om du vill.
4. Prästapromenaden
Längd: 3,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Lite utanför Lund ligger Hällestad och här finns Prästapromenaden att gå. Det är en kortare vandring på 3,5km. Rundslingan går genom Prästaskogens naturreservat.
Under vandringen kommer du passera betesmarker, bokskog och du bjuds på fina vyer över landskapet här. En perfekt halvdagsutflykt att göra.
Gott om rastplatser finns att ta en paus vid eller varför inte ta med lite fika och ät på någon av platserna. Till Prästaskogens naturreservat är det smidigt att ta sig med buss.
5. Fäladsrundan
Längd: 5,6km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan rundslinga som ligger i Hällestad utanför Lund är Fälandsrundan som är 5,6km. Den här vandringen tar dig genom Prästaskogen och Skrylle naturreservat som även bjuder på lite historia.
Det är en lätt vandring som passar alla och naturen varierar av gamla bokskogar, fina vyer och betesmark.
Rastplatser finns längs leden annars hittar du även fina platser i naturen att pausa på. Hit kan du ta dig med både buss och bil.
6. Romelestigen
Längd: 5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En fin vandring som ligger cirka 2 mil öster om Lund är Romelestigen, en rundslinga på 5km. Delar av leden är lite mer krävande och går på brant och ojämn mark.
Under vandringen kommer du ta dig uppför två toppar, Väderkullen som ligger på 165 m.ö.h. och Romeleklint som ligger på 175 m.ö.h. Uppe på topparna belönas du av fin utsikt över landskapet.
Det finns flera ställen att pausa på vid leden om du vill. Romelestigen är markerad med skyltar och blå färg som du hittar på stenar, stolpar och träd.
7. Unos runda
Längd: 6,5km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Är du sugen både på en fin naturupplevelse och kultur kan Unos runda på 6,5km vara ett alternativ för dig.
Unos runda ligger lite utanför Genarp och är en hyllning till Uno Jönsson som ofta gick här. Delar av vandringen är brant men bjuder också på fin utsikt annars går leden på fina stigar.
Du startar vandringen vid Ekevallens parkeringen och följer ledmarkeringarna runt som är av träskyltar.
Varför vi rekommenderar att vandra i Lund
Vi gillar att det är enkelt att ta sig ut till olika vandringsleder med kollektivtrafiken. Du kan också vandra centralt i Lund men de finaste lederna hittar du lite utanför stan.
När du vandrar i Lunds kommun bjuds du på en varierad natur av lummig skog och fina utsikter men även kulturhistoria finns.
Bra med rastplatser och ställen att övernatta på finns om du vill, speciellt längs med Skåneleden. I Lund kan du vandra året runt.
Läs mer: Vandringsleder i Skåne – En komplett lista
Vanliga frågor
Någon etapp av Skåneleden eller Häje-å-leden som ligger centralt i Lund ska du inte missa.
Sommaren är bästa perioden att vandra på i Lund. Men även hösten är fin att vandra på här.
Ja det får du om inget annat anges på platsen. Särskilda regler kan gälla i naturreservat och då kan det vara tältförbud. Ett tips är att altid kolla upp området du tänker besöka vad som gäller där.
Tyvärr inte vad vi vet. Ha som vana att alltid packa ner lite extra vatten innan du ger dig ut på en vandringstur.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!