Vandring i Falköping – 7 fina vandringsleder

I Falköping finns många fina vandringsleder att välja på både längre vandring men också kortare som passar att gå med barn.

Det finns gott om fina naturområden och naturreservat att besöka för att vandra. Två av de populära områden i Falköping är Mössberget och Hornborgasjön. Mer om dom berättar vi i inlägget.

De bästa vandringslederna i Falköping är att vandra på Mösseberget, Ålleberg, Hornborgasjöön, Pilgrimsleden, Vilskeleden, Faledreven och Hälsoslingan.

1. Vandra på Mössberget

Längd: 6,6-10,4km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Mösseberg är ett populärt friluftsområde i Falköping och här finns olika vandringsleder i varierad längd och svårighetsgrad.

Från Mösseberg har du utsikt över Falköping och Vråhålans naturreservat bjuder på en varierad natur och häftiga bergsbranter.

Här passerar även Pilgrimsleden (Falköping till Varnhem). Förutom fin natur och bra vandringsleder finns även badplats, café, camping och rast- och eldplatser i området.

2. Ålleberg

Längd: 1,3-4,7km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ålleberg är ett högt platåberg som ligger 335 meter över havet. Här finns tre vandringsleder som är mellan 1,3-4,7km långa där två av dom har en lite mer kuperad terräng med branta stigningar.

Längs lederna finns vackra utsiktsplatser som passar perfekt att pausa på för att vila benen eller äta medtagen matsäck.

Har du ingen matsäck med dig finns en servering uppe på platån där du kan köpa lunch eller fika.

Vandringsleder i Ålleberg:

  • Guldkragesleden – Gul markering (1,3km)
  • Platåleden – Röd markering (1,9km)
  • Ållebergsleden – Grön markering (4,7km)

3. Hornborgasjön

Längd: 0,8-44km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hornborgasjön är ett vackert naturområde i Falköping som bjuder på flera fina vandringsleder som går i en lugn miljö nära sjön. Hornborgasjön är ett fågelrikt område.

I området finns 9 olika leder att välja på som tar dig ut till olika delar av Hornborgasjön. Vissa är lätta att ta sig fram på medan andra är lite svårare. Vissa leder är rundslingor medan andra går från punkt A till B och sen tillbaka samma väg.

Vandringsleder vid Hornborgasjön:

  • Fågeludden (0,8km)
  • Utloppet (1,3km)
  • Ytterbergsleden (1,6km)
  • Hångerleden (3,1km)
  • Bolumsleden (3,4km)
  • Orebackar (3,5km)
  • Almeö (4km)
  • Fågeludden – Ytterberg (4,7km)
  • Pilgrimsleden (44km)

4. Pilgrimsleden

Längd: 44km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du intresserad av kultur och historia ska du vandra Pilgrimsleden som går mellan Falköping och Varnhem. Vandringen är 44km och du kan dela in den i tre dags etapper om du önskar.

Under vandringen på Pilgrimsleden får du uppleva kulturlandskap, passera två medeltida klosterruiner men också Hornborgasjön där det finns ett rik fågelliv.

Vill du inte packa med dig massa packning som mat så finns det flera mysiga caféer och matställe att stanna på längs vägen.

5. Vilskeleden

Längd: 44km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vilskeleden är en annan vandring på 44km som går mellan Östra Tunhem och Jäla. Du kan starta från vilket håll du vill. Vandringen går från kyrka till kyrka och är uppdelad i 6 etapper.

Det är en lättvandrad terräng som går på skogsstigar och vägar genom öppna fält, odlingslandskap, skog och hagmarker.

Under vandringen kommer du bland annat att passera naturreservatet Kleva Klintar som har en speciell växtlighet, stenvalvsbron vid Hålen och Ljusningshögen i Floby.

6. Faledreven

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Faledreven ligger norr om Falköping och här finns länets bäst bevarade fägator. Falederven är en omarkerad led men är enkel att följa. Du går helt enkelt efter vägen som går upp till Brunhemsberget, målet är att komma till Ruskela källa.

En rast- och eldplats finns när du kommer till den övre delen av leden. Ett perfekt ställa att ta en paus på.

Önskar du en längre vandring går det att kombinera Falederven med andra stigar som finns i området men då är det bra om du har en karta eftersom det inte är markerat.

7. Hälsoslingan

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du mer sugen på att upptäcka centrala Falköping är Hälsoslingan en stadsnära vandring på 8km. Det är en lättvandrad led som går på gång- och cykelbanor runt staden.

Det går också att korta ner vandringen till antingen 4km eller 6km om du inte vill gå hela som är 8km.

Varför vi rekommenderar att vandra i Falköping

I Falköping finns många fina naturreservat och naturområden att vandra i som bjuder på en omväxlande och fin natur. Längderna på lederna är varierande och går att vandra av alla oavsett ålder och erfarenhet.

Det finns också bra med rastplatser som gör det enkelt att pausa och vila lite under vandringen. I vissa naturområden eller längs leder finns även mysiga caféer som är värda ett besök.

Det är enkelt att ta sig till vandringen med antingen bil eller kollektivtrafiken vilket vi gillar.

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Falköping?

Du kan vandra här året runt men som finast är det på sommaren.

Får man tälta längs med lederna?

Ja, du får tälta längs med lederna om inget annat anges på platsen. I naturreservat kan särskilda regler gälla och det kan vara tältförbud i dessa områden.

Vilken vandring får man inte missa?

Att vandra vid Ålleberget tycker vi är fint. Bara den mysiga serveringen på platåberget är värt ett besök. Även lederna kring Hornborgasjön får du inte missa.

Finns barnvänlig vandring i Falköping?

Ja, det finns massor av barnvänliga leder för barn att vandra i Falköping. I friluftsområdet Mösseberg finns lite olika variationer på vandring att göra.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar