Appar för vandring (8 Bästa vandringsapparna)

Idag finns många bra och smarta appar anpassat för vandring. Med appar får du allt samlat på ett och samma ställe. Du kan även ladda ner kartor offline och använda när täckning saknas. Men det är alltid bra med riktig karta och kompass speciellt på flerdagsvandring!

De bästa vandringsapparna att ladda ner är Min karta, Naturkartan, AllTrails, Första Hjälpen, SOS Alarm, SMHI, Viltappen och PackKing.

Läs vidare för att ta reda på mer om apparna vi gillar och använder vid vandring…

1. Min Karta (Sveriges mest aktuella karta)

vandringsapp min karta

En app vi alltid använder på vandringar som också är vårat bästa tips på vandringsappar är Min Karta från Lantmäteriet. Det är Sveriges mest aktuella karta som uppdateras dagligen.

I den här appen är allt detaljerat och du kan se bland annat vandringsleder, vindskydd, raststugor, parkering, broar, höjdmeter och vattendrag. Appen har även en GPS-mottagare som visar din position.

Kartan är lätt att läsa av och du kan spara ner kartor på områden du ska vandra i offline. Använd appen och planera inför kommande vandring. Har du svårt att läsa av betäckningar på kartan finns en teckenförklaring i appen.

Det bästa med Min Karta

Appen är gratis att ladda ner och det vi gillar extra mycket med just Min Karta är att du kan zooma in kartan i minsta detalj, den är lätt att använda och du slipper reklam som kommer upp och stör. Och du behöver inte vara orolig att du använder en gammal karta.

2. Naturkartan (Läs om olika leder)

naturkartans vandringsapp

Naturkartan är också en app vi använder oss av, speciellt när vi vill läsa mer om en vandringsled, vindskydd eller övernattningsstuga. Förutom det kan du även hitta naturreservat att läsa om till skillnad från Min Karta.

Du kan enkelt söka i appen på olika områden och få tips på leder. Du får också upp en karta som visar vart det finns exempelvis vindskydd, rasstugor och utkikstorn.

Appen är gratis och användarvänlig för dig som vill ha en app med kartor och information om de flesta platser i Sverige. Du kan också läsa vad andra tycker om vissa leder och deras upplevelser i appen.

Det bästa med Naturkartan

Det vi gillar med Naturkartan är att du får upp en ungefärlig längd på vandringslederna vilket är bekvämt om du inte orkar sitta och räka ut det själv. Du kan även spara dina favoriter-leder i din profil och lägga till platser du vill besök.

3. AllTrails (Vandringstips från hela världen)

app med vandringsleder i världen

AllTrails påminner lite om Naturkartan men här har du tillgång till hela världens vandringsleder.

Det här är ingen app vi använder ofta men vi vet att många gör det och uppskattar den därför vill vi tipsa om den. När vi använt oss av appen är när vi vill hitta vandring utomlands som när vi är i exempelvis Norge.

Du kan också lägga in dina egna vandringar och dela med dig. Appen är lätta att använd och finns i en gratis funktion men även en PRO version finns som du betalar för, i PRO versionen kan du bland annat ladda ner kartor offline och få exakt GPS position.

Det bästa med AllTrails

I appen kan du både läsa och se bilder från andra användare som varit eller vandrat på en speciell plats och få tips och terrängstatus.

Du kan också se hur vädret i det området är. Vi tycker appen är som mest användbar om du ska utomlands och vandra för att få tips på bra leder.

4. Första Hjälpen (Hjälper dig hantera skador)

första hjälpen i mobilen

Att kunna första hjälpen är viktig, det gör också att du inte blir lika stressad när det sker en olycka. Första Hjälpen är en app Röda Korset utvecklat och i appen kan du snabbt navigera dig till olika akuta tillstånd som bland annat blödningar, frakturer, stukningar, värmeslag och bett.

I appen kan du även göra tester för att lära dig mer om hur du ska hantera skador och olyckor. Du kan även läsa hur du kan förebygga olika situationer.

Det finns tydliga steg för steg guider men även filmklipp som visar hur du ska göra. Appen är gratis att ladda ner och ett måste i mobilen!

Det bästa med Första Hjälpen

Det vi gillar med just Första Hjälpen appen är att den är enkelt att använda och navigera i. Det är enkelt att förstå de olika stegen som beskrivs i ett nödläge. Helt enkelt en lärorik app alla borde ha.

5. SOS Alarm (När olyckan är framme)

sos alarm appen

En annan nödvändig app att ha i mobilen när du vandrar är SOS Alarm. Du vet aldrig när olyckan är framme och då måste du snabbt kunna agera och få hjälp.

Med appen SOS Alarm finns din position registrerad (måste godkännas i appen). Vilket gör att när du ringer 112 skickas ett automatiskt meddelande till SOS Alarm med din position, så hjälpen snabbt kan se vart du befinner dig och på så viss komma till rätt plats.

SOS Alarm skickar även ut viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) om bränder, olyckor eller annan viktig information vi ska ta del av.

Det bästa med SOS Alarm

Appen är gratis att ladda ner och ingen onödig reklam poppar upp i appen när den används. Det vi gillar med SOS Alarm är att de kan se din position vart du befinner dig. Det kan vara svårt och stressigt i akuta situationer förklara exakt vart man är.

6. SMHI (Ha koll på vädret)

väderapp i mobilen

Att ha koll på vädret när du vandrar är bra, det gör att du kan förbereda dig på hur du ska klä dig och vilka extra kläder som behöver packas ner.

Vi använder oss av SMHI:s app, vi tycker den gett oss mest korrekt väder information. Förutom vädret kan du även få notiser när det är hårda vindar, mycket nederbörd och risk för bränder.

I appen kan du även se en väderkarta hur vädret förändras från timme till timme och läsa om meteorologernas kommentarer om vädret. Du ser temperatur, vind och hur mycket nederbörd det förväntas komma. Appen är gratis att ladda ner.

Det bästa med SMHI

Som vi nämnde innan är SMHI den app som gett oss mest korrekt väder timme för timme. Det gör att vi lättare kan planera våra vandringar efter vädret och att vara förbereda på om vädret skulle slå om under dagen. Appen är också enkel att använda.

7. Viltappen (Lär dig om spår och spillning)

väderapp i mobilen

Är du intresserad av djuren som finns runt omkring oss i skogen eller på fjället? Då ska du ladda ner Viltappen som är en gratis app där du kan se bilder på hur spår och spillning ser ut från olika djur som lever i den svenska naturen.

Vi ser ofta både olika spår och spillning när vi vandrar, därför är det intressant att lära sig vad det är för djur som varit på samma plats innan oss. Det kan vi enkelt ta reda på med Viltappen.

Det är ingen nödvändig app att ha med sig på vandringen men den är kul att ha om du är intresserad av djur. Appen är lätt att använda och du kan läsa om de svenska djuren i appen för att lära dig mer.

Det bästa med Viltappen

Vi gillar Viltappen för att vi snabbt kan kika i den om vi ser spillning eller fotspår. Vi gillar också att man kan lära sig mer om djuren som vad de äter, hur de låter och vad de har för relation till människan om de är farliga eller inte.

8. PackKing (Gör din egen packlista)

packlista i mobilen

I PackKing appen kan du göra dina egna packlistor. Du kan enkelt lägga till saker eller ta hjälpa av de olika förslagen som finns i appen.

I Appen PackKing kan du enkelt bocka av saker från din packlista. Du kan ladda ner appen gratis men kan då endast använda dig av en packnings-lista vilket vi tycker är okej. Vi ändrar bara den utifrån vad vi behöver och vart vi ska.

Det bästa med PackKing

Du slipper skriva packlistan på papper eller på anteckningar i mobilen, du kan enkelt gå in i PackKing och bocka av och lägga till saker.

Vi tycker den är smidig men använder du gratis versionen som vi gör har du inte tillgång till alla funktioner som finns. Det poppar även upp reklam i gratis versionen.


Fördelar med appar på vandring

Fördelen med att använda appar på vandringen är att du alltid har mobilen med dig, du slipper onödig packning i form av olika böcker och tidningar. Med appar har du allt samlat på ett och samma ställe.

Många appar med kartor går att ladda ner offline vilket gör att du även kan använda kartorna när du är i områden med dålig täckning. Se bara till att ha en powerbank om du vandrar långt.

Sammanfattning – Appar för vandring

  1. Min Karta
  2. Naturkartan
  3. AllTrails
  4. Första Hjälpen
  5. SOS Alarm
  6. SMHI
  7. Viltappen
  8. PackKing

2 svar på ”Appar för vandring (8 Bästa vandringsapparna)”

Lämna en kommentar