Storulvån är ett populärt ställe att vandra på i Jämtland och härifrån kan du göra flera dagsturer eller göra flerdagsvandringar.
Att vandra i Storulvån passar alla, vana vandrare som nybörjare. Du kan även sätta ihop en egen vandringstur med hjälp av fantasin. Vi har själva vandrat många av lederna som ligger i Storulvån, som också är ett av våra favoritställen i Jämtlandsfjällen.
De bästa vandringslederna och turförslagen i Storulvån är bland annat Jämtlandstriangeln, Blomsterstigen (Getryggen), Storulvåfjällets topp, vandra till Ulvåtjärn vindskydd, Snasahögarna, Storulvån-Vålådalen och Storulvån-Hängbron över Handölan.
Längst ner i inlägget hittar du bilder från våra vandringar i Storulvån!
Innehåll
1. Jämtlandstriangeln
Längd: 47km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Den populära Jämtlandstriangeln är en vandringsled på 47km och som är indelad i tre olika etapper, vandringen går från fjällstation till fjällstation vilket gör att du kan vandra med en lätt packning.
Du kan även tälta i anslutning till fjällstationerna och nyttja kök, badrum, bastu och torkskåp mot en liten avgift.
För att vandra Jämtlandstriangeln behöver du inte vara en van vandrare utan den passar även dig som är nybörjare. Det finns gott om platser att pausa på vid leden eller varför inte passa på att bada i någon av fjällsjöarna som finns.
Etapper på Jämtlandstriangeln:
- Etapp 1: Storulvån-Sylarna (16km)
- Etapp 2: Sylarna-Blåhammaren (19km)
- Etapp 3: Blåhammaren-Storulvån (12km)
2. Getryggen (Blomsterstigen)
Längd: 12km t/r Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Blomsterstigen är en markerad vandringsled som startar precis bredvid fjällstationen i Storulvån. Ett tips är att fortsätta vandra uppför Getryggen där Blomsterstigen slutar för en magisk utsikt på andra sidan berget.
Terrängen är lätt i början men blir snabbt brantare och du behöver ta stora kliv för att ta dig uppför. Blomsterstigen är en markerad led. Vägen upp till Getryggen är inte markerad men är ändå lätt att hitta då det finns upptrampade stigar att följa.
Toppen av Getryggen ligger 1383 meter över havet och är helt klart värt den branta stigningen för utsikten du får härifrån.
3. Vandra upp för Storulvåfjällets topp
Längd: 9km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja delvis
Gör en dagsvandring till Storulvåfjällets topp som ligger 1071 meter över havet. Terrängen är lätt att vandra och du bjuds på fina fjällvyer under vandringen samt spår från istiden finns här.
Följ leden som går mot Sylarna/Blåhammaren, efter några kilometer kommer en mindre stig som viker av från leden. Stigen fortsätter upp mot topplatån där får utsikt över bland annat Sylarna, Norge och Storulvåns dalgång.
Ta samma väg tillbaka till Storulvåns fjällstation. Glöm inte att ta med dig matsäck som du kan äta någonstans på vägen upp eller ner från toppen.
4. Vandra till Ulvåtjärns raststuga
Längd: 12km t/r Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan vandring du kan göra med start från Storulvåns Fjällstation är att vandra till Ulvåtjärns raststuga. Det är en vandring på cirka 12km och den tar dig till Ulvåtjärnen som är populärt för både fiske och ett svalkande dopp på sommaren.
Det är en lätt och fin terräng som går på stigar och mest i dalgångar så inga jobbiga stigningar förutom i början. Följ skyltarna där det står ”Ulvåtjärnstugan” så kommer du rätt. Ett tips när du går tillbaka till fjällstationen är att följa Storulvån, annars tar du samma väg tillbaka.
Vill du kan du övernatta vid Ulvåtjärns vindskydd eller tälta vid tjärnen och ta dig tillbaka till fjällstationen dagen efter. Annars är det ett fint ställe att ta en paus vid eller äta medtagen matsäck innan du vandrar tillbaka.
5. Storulvån-Vålådalen
Längd: 60km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Vill du göra en längre vandring från Storulvån kan du vandra därifrån till Vålådalen. Det är en vandring som totalt är 60km och som är indelad i 4 etapp.
Vandringen går via Sylarna och du kan övernatta i fjällstugor eller på fjällstationerna som du kommer fram till vid varje etapps slut om du inte vill bära med dig ett tält.
Terrängen är varierande och det förekommer både stigningar, våtmark med spänger, stenar och rötter. Du vandrar genom en omväxlande och vacker fjällmiljö som bjuder på vackra utsikter.
Tips! Passa på att ta en lunchpaus vid Storforsen som du passerar vid etapp 2. Det är en vacker plats där du kan få riktigt fina bilder med dig hem.
Etapp på Storulvån-Vålådalen:
- Etapp 1: Storulvåns Fjällstation-Sylarnas Fjällstation (16km)
- Etapp 2: Sylarnas Fjällstation-Gåsen Fjällstuga (17km)
- Etapp 3: Gåsen Fjällstuga-Stendalen Fjällstuga (13km)
- Etapp 4: Stendalen Fjällstuga-Vålådalen Fjällstation (14km)
6. Storulvån-Hängbron över Handölan
Längd: 3km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Vill du ta en kortare vandring som enbart tar någon timme kan du gå från Storulvåns Fjällstation till hängbron som går över Handölan. Det är en vandring som är cirka 3km lång och har tydliga ledmarkeringar. Passar alla att vandra även mindre barn kan vandra leden.
Terrängen är lätt att ta sig fram på och knappt några höjdskillnader alls. Naturen du vandrar genom är fjällbjörkskog och myrmark.
Efter 1,5km är du framme vid hängbron som går över Handölan, på andra sida hängbron ligger det som ett stort fält med stenar som har rundslipats efter många år.
Varför vi rekommenderar att vandra i Storulvån
Vandring i Storulvån gör att alla kan uppleva och vandra i en vacker fjällmiljö utan att behöva vara en erfaren vandrare. Du kan alltid utgå från Storulvåns fjällstation och ta dig ut på egen vandring eller följa markerade leder.
Du kan även bo bekvämt på Storulvåns Fjällstation och har då tillgång till bland annat bastu, kök, restaurang och wifi. Du kan också tälta vid fjällstationen och nyttja deras service som toalett, kök och bastu mot en liten avgift.
Det finns flera vackra platser att stanna vid för en paus eller för att äta lunch/fika på. Under varma sommardagar kan du passa på att bada i någon av alla fjällsjöar som finns i området.
Fjällstationer i Storulvån
Fjällstationerna i Storulvån öppnar för sommarsäsongen i mitten på juni och stänger i början på oktober. Exakta datum kan variera lite från år till år.
Storulvåns fjällstation
Det är vid Storulvåns fjällstation alla vandringsleder startar och hit kan du ta dig med bil. Här finns en stor parkering att stå på mot en avgift på 30kr för en heldag. Bor du på fjällstationen ingår parkering. Det går också bra att ställa sig innan parkeringen längs vägen om det är fullt.
Glömt något till vandringen?
På Storulvåns fjällstation finns en liten butik där du kan köpa de mesta som kan behövas till en vandring om du glömt något hemma, även frystorkat, konserver och souvenirer finns här.
Förutom butiken i Storulvåns fjällbutik kan du övernatta här, äta trerätters i restaurangen och basta om du vill.
Sylarnas fjällstation
Du kommer endast till Sylarnas fjällstation genom att vandra eller cykla. Från Storulvån är det 16km till Sylarna. På Sylarnas fjällstation finns en mindre butik där du bland annat kan köpa frystorkat, konserver och hygienartiklar.
Sylarnas fjällstation är en nyrenoverad fjällstation och här finns rum att hyra, det finns även rum där hundar är tillåtna. Tänk på att du kan få dela rum med andra när det är stor belastning under högsäsongen.
Du kan också tälta i närheten av fjällstationen mot en mindre avgift och får då tillgång till kök, badrum, bastu och torkskåp. Restaurang finns också på Sylarnas fjällstation.
Blåhammarens fjällstation
Ungefär 12km från Storulvån ligger Blåhammarens fjällstation som vi tycker är den mysigaste fjällstationen i Storulvån. Hit tar du dig genom att gå eller cykla. Byggnaden är lite mindre och är inredd med en typisk fjällinredning i trä.
Precis som i Storulvån och Sylarna kan du övernatta här, äta trerätters middag och basta. Tälta får du gör i närheten av fjällstationen och du behöver inte boka någon tältplats i förväg. Vill du däremot äta i restaurangen måste det förbokas.
På Blåhammarens fjällstation finns också en mindre butik att handa mat, hygienartiklar eller andra bra att ha saker för en vandring. Sortimentet i butiken kan variera.
Bada i Storulvån
Det finns ett bra ställe att bada på direkt i ån nedanför Storulvåns fjällstation bredvid bron. Det går även bra att bada längre ner och upp i ån, men här är det ett hyfsat bra djup och lätt att gå i. Tänk på att det är ganska strömt i vattnet.
Bilder från vandringar vi gjort i Storulvån
Här nedanför är lite bilder från olika vandringar vi gjort i Storulvån. Vi har varit här och vandrat flera gånger och kommer att fortsätta komma hit så vi uppdaterar med fler bilder framöver.
Vanliga frågor om vandring i Storulvån
Lättast att ta sig till Storulvån är med bil annars kan du ta tåget till Duved och därifrån boka en transfer som tar dig till Storulvån. Från Duved till Storulvån är det cirka 5mil.
Ja det får du. Men var rädd om naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen. Vill du tälta lite lyxigare och ha tillgång till bland annat kök, toalett och dusch så kan du tälta vid fjällstationen mot en billig avgift.
Storulvån har öppet från februari-april och från juni-oktober exakt vilka datum varierar.
Ja det finns en stor parkering i Storulvån, vid Storulvåns fjällstation. Parkeringen är oftast full så ett tips är att komma tidigt. Parkeringsavgiften ingår om du bor på fjällstationen eller har betalat för tältplats. Det finns inga parkeringar vid Sylarnas- eller Blåhammarens fjällstation.
Ja det kan du göra. Det finns flera fjällbäckar som slingrar sig längs lederna i Storulvån. Vi rekommenderar att du dricker vatten som ligger en bit från vandringsleden där alla inte går. Och gärna där vattnet rör på sig där är det som renast.
Att vandra från Storulvån till Sylarna tar ungefär 6 timmar, det är 16 kilometer mellan Storulvån och Sylarna och rätt bra lutning uppför på slutet.
Jämtlandstriangeln är i jämförelse en ganska lätt vandring även om det bitvis är en del långa backar som ska klaras av.
Enligt oss är den absolut bästa tiden att vandra både Jämtlandstriangeln och i övriga Storulvån i september. Då är det inga mygg och färre människor än under juli-augusti.
Om du har all utrustning som behövs, d.v.s. vandringskläder, stormkök, tält etc. så kostar det inte mer än mat och bensin för att ta dig till Storulvån. Om du ska bo och äta på fjällstationerna när du går Jämtlandstriangeln får du räkna med minst 5-6000kr.
Det vanligaste är att man går Jämtlandstriangeln på 3 dagar. Man brukar dela upp vandringen i dagsetapper där en etapp går från en fjällstation till nästa fjällstation.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!