Finns det något härligt än att hoppa på båten i stan och ta sig ut till Stockholms skärgård för att vandra?
Att vandra i skog och nära strandlinjen en fin sommardag är svårslaget. Men även hösten i skärgården är vacker med skiftande färger och krispig luft. I det här inlägget kommer vi tipsa om de bästa vandringarna i Stockholms skärgård.
De bästa vandringslederna i Stockholms skärgård hittar du på öarna Ängsö Nationalpark, Ålö, Lidö, Möja, Utö och Ornö. Eller varför inte ge dig ut och vandra den populära Båtluffarleden som går genom Ingmarsö och Finnhamn. Vi berättar mer i inlägget!
Innehåll
1. Båtluffarleden
Längd: 12km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja (Vit med två blåa vandrare på)
Den klassiska Båtluffarleden går mellan öarna Ingmarsö och Finnhamn med start från Södra Ingmarsö. Men har du tid rekommenderar vi även att besöka och vandra på Svartsö och då starta därifrån.
Totalt är det en vandring på cirka 12km som går på upptrampade stigar utan några höjdskillnader. Leden är markerad med skyltar men vissa delar av leden är dåligt underhållet vilket gör det är lätt att gå fel om du inte har koll.
Tips! För att hinna utforska båtluffarleden på varje ö och självaste ön lite bättre är det bästa att stanna på varje ö en natt. Bonden finns på öarna att boka eller så kan du tälta på anvisad tältplats.
Boenden på Båtluffarleden
På öarna kan du boka boenden om du vill övernatt och inte släpa med så mycket packning. Tänk på att boka i tid på sommaren eftersom det är mycket turister i skärgården då.
Besöker du öarna under höst och vinter säsongen tänk då på att allt inte är öppet.
Tips på boenden längs leden:
- STF Svartsö hotell & vandrarhem
- Ingmarsö Norrgård B&B
- Finnhamns vandrarhem Utsikten & Stugbyn
Vill du tälta kan du göra det om inget annat anges på platsen. På Finnhamn finns tältplatser på Stora Jolpan och det är endast där du får tälta eftersom det är ett naturreservat.
Båtluffarledens roddbåtar
Anledningen till att det heter båtluffarleden är för att du ror mellan Ingmarsö och Finnhamn. Båtarna ligger där leden tar slut.
En av båtarna ligger nordöst på Kålgårdsön som är en del av Ingmarsö och den andra båten ligger på västra Idholmen som hör till Finhamnen.
Ro över till andra sida och hämta den andra båten och bogsera sedan tillbaka den båten du rodde över med. Lättast är om ni är två. Det ska alltid vara en båt på varje sida.
2. Ängsö Nationalpark
Längd: 1,5-8,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Skärgårdsön Ängsö som också är en nationalpark tar du dig enklast till med turbåt. Båt går från Strömkajen som ligger i centrala Stockholm eller från Furusund. Turbåtarna går endast under vår- och sommarperioden.
På Ängsö finns det 6 lättvandrade leder som är mellan 1,5-8,5km. Det är en varierande och spännande natur att ta sig fram i med historiska spår. Rastplatser finns längs alla leder och på de finns även grillplats och torrdass.
Vandrar du här tidig vår kan marken vara blöt på vissa ställen men spänger finns att ta sig fram på. På sommaren när marken är torrare kan även barnvagn ta sig fram här.
Tips! Passa på att bada från klipphällarna som ligger på öns västra sida om du är här på sommaren.
3. Ålö Runt
Längd: 15km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
På den dolda skärgårdsön Ålö kan du vandra Ålö Runt som är en 15km lång rundvandring på ön. Leden har en spännande natur och varierad terräng av grusväg, klippor och höjdskillnader.
Packa ner både badkläder och matsäck på din vandring på ön. Du kommer passera flera platser att pausa på med fina utsikter.
Du kommer även gå förbi flera badplatser. Bland annat Ålö Storstrand som är en av Stockholms finaste badstrand.
Till Ålö tar du skärgårdsbåten som går från Nynäshamn. Till Nynäshamn kan du ta pendeltåget från centrala Stockholm. Om du har tid kan du även passa på att gå någon av vandringlederna i Nynäshamn när du är här.
4. Lidö Runt
Längd: 9km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Lidö är en ö i Stockholms norra skärgård som också är känt för deras hållbarhets tänk, med projektet Zero Island. Det går ut på att hitta lösningar till en fosfatfri framtid.
Här kan du gå en lättvandrad sträcka runt ön som är cirka 9km. En perfekt dagstur för dig som vill komma ut och njuta av skärgårdsmiljön. Naturen varieras av herrgårdsmiljö, höga tallar, stora ängar och lövlundar.
Vill du tälta på ön får du endast göra det på anvisad tältplats som finns vid Båthusviken. Annars är ett tips att övernatta på Nolla Cabin där du också kan äta en närproducerad middag.
Turbåt går från Räfsnäs brygga och du kan direkt starta vandringen på ön när du kliver av båten.
5. Möja
Längd: 12km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
När du besöker Möja kommer du vandra i en klassisk skärgårdsnatur med ett äkta skärgårdsoliv. Hit tar du dig enklast med turbåt från Strandvägen och går av i Berg.
Här har fisket varit en stor del av inkomsterna, så när du vandrar på Möja kommer du passera flera charmiga och gamla fiske byar.
På Möja finns en markerad natur- och kulturstig som tar dig runt hela ön och är 12km. Vandringen går från Berg-Ramsmora-Hamn-Berg. Du kan också välja att gå endast den norra stigen som då är 4km eller den södra stigen som är 3km.
Vill du tälta finns många vackra platser att stanna på, här gäller allemansrätten. Men tänk på att välja en tältplats där du inte skadar naturen och inte stör någon markägare.
6. Utö Runt
Längd: 15km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Utö är en av skärgårdens mest besökta ö och här kan du vandra Utö Runt. Det är en vandring på 15km där du nästan hela tiden har havsutsikt. Här får du uppleva både historia och kultur under vandringen.
Glöm inte att packa ner badkläder för här finns både små och stora stränder att bada ifrån. På ön ligger även Sveriges äldsta järnmalmsgruvor som är värt ett besök.
Vill du stanna kvar på ön finns flera boendealternativ i olika prisklasser. Tälta får du göra på campingen där det finns ungefär 50 tältplatser. Där få du tillgång till dusch och toalett. Gott om restauranger finns också på ön för den som vill lyxa till det.
7. Ornö
Längd: 2,5-6,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Ornö är södra skärgårdens största ö och är cirka 15km lång och 5km bred. Hit tar du dig lättas med turbåt från Strömkajen i centrala Stockholm. Det finns två fina rundslingor att gå en som är 2,5km och 6,5km.
Lervassastigen är en kulturhistorisk vandring som är 2,5km. Stigen går runt Lervassaholmen på Ornö med en varierad terräng av klipphällar och skog. Längs stigen finns informationsskyltar som berättar om historien här.
En annan rundslinga på ön går vid Sundby som är 6,5km. Det är en lättvandrad led som går på fina stigar och grusvägar.
Här tar du dig igenom uråldriga odlingslandskap från 1400-talet. Du får också vandra genom skog, längs vattnet och det gamla eklandskapet i Mane äng.
Det finns mycket sevärdheter att upptäcka längs rundslingan i Sundby som Stenhuset och ruinen efter Sundbys säteri som brändes ner av ryssar på 1700-talet.
Varför vi rekommenderar att vandra i Stockholms Skärgård
Det är något speciellt att komma ut i Stockholms skärgård och ha närheten till vattnet. Det finns många fina smultronställen på öarna att pausa på. Vi rekommenderar att stanna kvar på ön när du tar dig ut för att vandra.
Vi gillar att det är lätt att ta sig ut till de olika skärgårdsöarna från centrala Stockholm. Och att det finns boendealternativ på öarna om du inte vill tälta och möjlighet att äta mat eller köpa med sig på sin vandringsturen.
Vanligast är att vandra i skärgården på sommaren men vi måste ändå säga att hösten i skärgården är mycket lugnare och vacker med höstfärger till det glittrande vattnet.
Läs mer: Fina vandringsleder i Stockholm
Vanliga frågor
Ja, men inte överallt. De öar i skärgården som är naturreservat får du inte tälta på annat än på anvisade tältplatser. På vissa öar är det fritt att tälta vart man vill så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Kolla alltid upp vad som gäller på den ön du tänkt besöka.
Båtluffarleden eller att vandra Möja Runt.
Våren och sommaren är fina perioder att vandra på i skärgården. Vill du besöka skärgården för att vandra när det är lite lugnare är hösten en bra period, det är fortfarande fint då.
Det går turbåtar från Strömkajen och Strandvägen i centrala Stockholm. Tänk på att båttrafiken är lite glesare under lågsäsong än vad den är under sommaren.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!
På Gålö finns flera fina vandringsleder med olika längder. Vi gick en som var 11,7 km. En stor del sv vandringen gick längs havet, både högt upp på berget och inland långt ner vid strandlinjen. Det finns flera ställen man kan bada på. Start och mål, en rundslinga vid Gålö havsbad.
Vilka bra tips Elisabeth! Tack! 🙂
Det är väldigt fint utö på Gålö, vi själva har bara gått en kortare bit ut längs vattnet på högra sidan av parkeringen, längs klipporna när vi bodde i Stockholm. Åker vi dit igen i framtiden får vi definitivt gå hela rundslingan du tipsar om! 🙂