Ludvika bjuder på många varierande leder. Njut av den lugna naturen som finns här och packa med dig lite matsäck. Du kommer hitta många platser att stanna på.
Ett populärt ställe att vandra på i Ludvika är Saxdalen där det finns ett stort utbud på leder. Vi berättar mer om det i inlägget.
De bästa vandringslederna i Ludvika är Saxbergsleden, Saxenleden, Ljungåsleden, Marnästjärn, Olsjö kyrkstig, Kulturvandring (Grängesbergs gruvområde) och Romboleden.
Innehåll
1. Saxbergsleden
Längd: 8km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Saxdalen i Ludvika bjuder på många fina vandringsleder att gå. En av dom är Saxbergsleden som är 8km som också är en av de mer utmanande lederna i Saxdalen.
Vandringen går brant uppför med en höjdskillnad på 200 meter. Uppe på berget har du utsikt över flera sjöar och byar i Ludvika kommun. Uppe på toppen finns även två rastplatser att vila benen på eller äta medtagen matsäck.
Leden har röd färgmarkering och parkering finns vid sjön Saxen där även en informationstavla och karta finns.
2. Saxenleden
Längd: 11,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
En annan vandringsled i Saxdalen är Saxenleden, en vandring på 11,5km. Leden är lång men lättvandrad.
Leden går runt sjön Saxen på grusvägar och stig. Du kan också från leden göra en avstickare så du kommer upp på toppen av berget om du vill njuta av lite utsikt.
Rastplatser finns på 3 platser, Asplövstjärn, Smedtorpet och Ullnäsbron. Parkering finns vid sjön där även vandringen startar. Följ de gröna färgmarkeringarna.
3. Ljungåsleden
Längd: 14km Svårighetsgrad: Svår Ledmarkeringar: Ja
Den längsta och mest utmanade vandringen i Saxdalen är Ljungåsleden som är 14km t/r. Det är ingen rundslinga utan du går samma väg tillbaks. Enkelväg är den 7 km.
Det är mycket höjdskillnader längs leden, det är bra om du vandrat tidigare innan du ger dig ut på den Ljungåsleden. Terrängen är grusväg, stig och ojämn skogsstig.
2 rastplatser finns där en på en av dom även har en grillplats. Den här leden har gul färgmarkering och även den startar vid sjön Saxen där du kan parkera.
4. Marnästjärn
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Marnästjärn är en fågelsjö och här går en rundslinga på cirka 2,5km. Sjön ligger centralt i Ludvika och är en lättvandrad led. Slingan är markerad med både skyltar och färgmarkering.
Längs leden finns grill- och rastplatser men även bänkar, perfekt att vila en stund på eller varför inte lyssna på fåglarna en stund.
Det är en perfekt slinga att gå om du har ont om tid eller om du inte har möjlighet att ta dig längre ut från Ludvika.
5. Olsjö kyrkstig
Längd: 9km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
En perfekt halvdags vandring är att gå Olsjö kyrkstig som ligger lite utanför Ludvika. Det är en vadring på 9km. Vandringen går mellan Olsjön och Broby i Sunnansjö.
Leden går samma väg som folket förr använde när de gick till kyrkan. Längs leden finns flera informationstavlor som berättar historien som finns här och om vägen du går på.
Du kan vandra leden från båda platserna och flera rastplatser finns längs vägen du kan pausa på. Leden har en höjdskillnad på 150 meter.
6. Kulturvandring (Grängesbergs gruvområde)
Längd: 2,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Är du intresserad av kultur kan vi rekommendera den här vandringen för dig. Det är en kulturvandring på 2,5km som tar dig genom Grängesbergs historia.
Vandringen är markerad med skyltar så det är lätt att hitta. Det finns 9 historiska platser längs leden där informationstavlor finns, där kan du läsa om platsen.
Startar gör du från Disponentvillan i Disponentparken.
7. Romboleden
Längd: 25km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Norr om Ludvika i Smedjebacken kan du vandra Romboleden. Det är en pilgrimsled som går via Söderbärke, Smedjebacken, Ludvika, Grangärde och ända upp till Trondheim.
Hela Romboleden är 80 mil lång. Etappen som går genom Smedjebackens kommun är 25km och passar bra som en heldagsvandring.
Startar gör du från Malingsbo kyrka. Leden har tydlig markering.
Varför vi rekommenderar att vandra i Ludvika
Vi gillar att det finns gott om rastplatser och bänkar längs med många av vandringslederna. Som finast är det att vandra under sommaren även om du kan vandra här året runt.
Den bästa vandringen hittar du i Saxdalen i Ludvika, där finns lite olika leder med varierad längd att välja på.
Möjlighet att övernatta finns i vindskydd eller om du vill tälta så går även det bra om inget anges på platsen.
Vanliga frågor
På vår och sommar är det som finast. Men det går såklart att vandra här alla årstider.
Ja, vindskydd finns längs många leder annars kan du tälta om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller med undantag i vissa naturreservat.
I Saxdalen finns den bästa vandringen. Där finns olika leder att välja på.
Ja. Det finns både kortrare och lättvandrade leder. Marnästjärn är en lagomt långa runda på lätt underlag att gå med barn.
Det vet vi tyvärr inte. Det bästa är att alltid ta med sig tillräckligt med vatten.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!