Vandring i Linköping – 8 fina vandringsleder

Den mest kända och populäraste leden i Linköping är utan tvekan Östgötaleden, den får du inte missa när du är här.

En bra sak är att många leder är lättillgängliga från centrala Linköping med buss. I Linköping får du gå i öppna landskap, skog, landsbygd, vid sjöar och uppleva fina utsikter.

De bästa vandringslederna i Linköping är Östgötaleden, Bjänleden, Rådslaleden, Viggebyleden, Tinneröstigen, Den långa Askaleden, Hembygdsled och Rosenkällastigen.

1. Östgötaleden

Längd: 3-21km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hela Östgötaleden är en vandring på över 150mil och går genom alla kommuner i Östergötland. Leden delas in i totalt 100 etapp där 12 av dom går i Linköpings kommun.

Östgötaleden i Linköping går längs med Göta Kanal och terrängen är varierande men lättvandrad. Du vandrar genom en omväxlande natur som landskap, skog, stad och sjöar.

Leden är markerad med orange färgmarkering på träd och stenar, även skyltar finns som visar vägen. Vissa etapp är även anpassade för dig som har rullstol eller rullator. Du kan ta dig ut till etappen med bil eller med kollektivtrafiken.

Etapp på Östgötaleden (Linköping):

  • Etapp 1: Borensberg-Ljungsbro (18km)
  • Etapp 2: Ljungsbro-Berg (3km)
  • Etapp 3: Berg-Trädgårdsföreningen (14km)
  • Etapp 4: Trädgårdsföreningen-Gamla Linköping (7km)
  • Etapp 5: Djurgården-Vidingsjö (7km)
  • Etapp 6: Vidingsjö-Bjärka Säby (19km)
  • Etapp 7: Bjärka Säby-Sätravallen (11km)
  • Etapp 8: Sätravallen-Brokind (10km)
  • Etapp 9: Brokind–Viggeby (4km)
  • Etapp 10: Trollegater–Öna (16km)
  • Etapp 11: Öna–Ulrika (8km)
  • Etapp 12: Ulrika–Malexander (21km)

2. Bjänleden

bjänleden linköping
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Strax norr om Linköping på andra sida sjön Roxen ligger Bjänleden som är en fin vandring på 8km. Det är en led som går runt sjön Bjärn. Terrängen är lätt ta sig fram på då den går på fina skogsstigar och skogsvägar.

Träskyltar och blå färgmarkering visar vägen på Bjänleden. Under vandringen kommer du passera gamla torp, stugor och kvarnar. Det finns även informationsskyltar utplacerade längs leden som berättar om historien som finns här.

Missa inte ett besök på hantverks- och lantbruksmuseumet i Bjäsätters by när du är här!

3. Rådslaleden

Rådslaleden
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rådslaleden är mysig, lummig och lite trollskogs liknande led på 4km. Vandringen ligger norr om Roxen och går runt Hallsjön. Terrängen går på skogsstigar och grusvägar, under vissa perioder kan leden bli väldigt blöt och lerig på vissa ställen.

Vandringen är markerad med träskyltar som gör det lätt att hitta. Förutom naturupplevelsen på leden kommer du även se lämningar från järnhanteringen på 1700-talet.

Passa på att ta dig upp på Huaberget när du är här. Där får du en fin utsikt över området!

Hit tar du dig med bil och du kör mot Rådsla, det är bra skyltat hit.

4. Tinneröstigen

Tinneröstigen linköping
Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tinneröstigen är en vandring på 14km som tar dig igenom naturreservats finaste delar. Leden är två sammansatta slingor som du själv kan välja om du vill gå en av dom eller båda, går du båda blir det en vandring på ca 14km.

Lederna går genom Granhagen, Domprostehagen, runt Smestad storäng och runt Rosenkällasjön. De följer även delar av Östgötaleden. Det är en lättvandrad terräng på skogsstigar och grusvägar.

Det är tydliga ledmarkeringar av låga elstolpar med röd- och orange färgmarkering. Längs leden finns vindskydd i Tinnrerö kärr, fågeltorn i Edhaga, rast- och eldplats på Rödberget vid Rosenkällasjön. Hit kan du ta dig med både bil och buss.

5. Landeryds Hembygdsled

Landeryds hembygdsled linköping
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Linköping kan du vandra Landeryds Hembygdsled som är 6km. Du startar vandringen från hembygdsparken. Terrängen är lättvandrad på grusväg och asfalts väg, passar alla typer av vandrare.

Vandringen går genom ett vackert kulturlandskap och är markerad med skyltar från stenåldern. Informationsskyltar finns om du vill läsa mer om historien i området.

Du kan lätt ta dig hit med både bil och buss 10, kliva av vid hållplatsen Harvestad.

6. Viggebyleden

Viggebyleden i linköping
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Viggebyleden ligger på Viggebyhalvön och är en vandring med flera fina utsiktsplatser. Leden är 8km och går över spänger, skogsstig och grusväg. Det är en lättvandrad led med blå färgmarkering.

Vid Jaktstigeudden finns vindskydd, toalett, rast- och eldplatser. Ved finns på platsen för dig som vill grilla. Vill du vara helt säker på att det finns ved ska du ta med dig egen. På sommaren kan du även bada här.

7. Rosenkällastigen

Rosenkällastigen linköping
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Rosenkällastigen är en vandringsslinga som går runt Rosenkällasjön, hela slingan är 4km. Terrängen är varierande och kan vara svår att komma fram på vid vissa ställen där det är stigar annars är det mest grusväg du går på. Det kan också vara lerigt på vissa ställen.

Du kan starta vid tre olika platser, Rödberget, Rosenkälla gård eller Rosenkälladämmet. Alla ställena kommer du att passera oavsett vart du väljer att starta. Runt Rosenkällasjön är det ett rikt fågelliv och det finns två fågeltorn vid leden, även en rastplats finns.

8. Den Långa Askaleden

vandra i linköping
Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den Långa Askaleden är en vandring på 4,2km och ligger 7km sydväst om centrala Linköping. Leden startar vid Asklunden. Terrängen har ett varierande underlag men är ändå lätt att ta sig fram på. Följ de gul/röda markeringarna som är på stolparna.

Naturen är lummig skog och öppna ytor på vissa ställen. Längs leden finns det fyra stora stenar med olika citat på som kan vara värda att tänka på.

Det finns bänkar längs stigen om du vill ta en paus, även en grillplats finns om du vill avsluta vandringen med att grilla korv eller annat gott. Hit kan du ta dig med bil och buss.

landskap linköping

Varför vi rekommenderar att vandra i Linköping

Naturen i Linköping bjuder på öppna landskap, landsbygd, fina utsiktsplatser, lummig skog och sjöar. Utöver det finns mycket kulturhistoria längs lederna.

Det går att göra både dagsvandring och flerdagsvandring härifrån. Det bästa med att vandra i Linköping är att du kan ta dig ut till nästan alla leder med buss från centrala Linköping.

Läsa om fler tips på leder? Missa inte vårat inlägg om de bästa vandringslederna i Östergötland

fin vandring i linköping
landskap i linköping

Vanliga frågor

Finns det vindskydd vid lederna i Linköping?

Ja det finns vindskydd eller en rastplats vid nästa alla vandringsleder i Linköping.

Kan man ta buss till de olika vandringen i Linköping?

Ja det kan du, inte till alla men till många av Linköpings vandringsleder.

Finns det vandringsleder som är anpassade för funktionshindrade?

Ja det gör det. Inte alla vandringsleder men många är anpassade för att de med rullstol eller rullator ska kunna ta sig fram enkelt. Några av etapperna på Östgötaleden är anpassade för funktionshindrade.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar