Hallandsåsen kallads förr för Hallands ås, det är en höjd som bildades för flera miljoner år sedan. Här vandrar du på den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark.
Två stora leder som passerar Hallandsåsen är Hallandsleden och Skåneleden. Läs mer om vilken etapp och led (del-led) som går genom Hallandsåsen i inlägget.
De bästa vandringslederna på Hallandsåsen är Hallandsleden (södra delleden), Skåneleden (del-led 1), Åsljungasjön vandringsled, Vandra i Birgit Nilssons fotspår, Vandra i Osbecks Bokskogar och Sinarpsdalen.
Innehåll
1. Hallandsleden
Längd: 380km Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Hallandsleden är en populär vandring som går genom Hallandsåsen, totalt är leden 380km lång och går ihop med Skåneleden i Koarp.
Det är den södra delleden (Halmstad till Laholm) av Hallandsleden som passerar Hallandsåsen. Leden har tydliga ledmarkeringar av skyltar och färgmarkering som gör det lätt att hitta.
Den södra delleden är indelad i 10 etapper och är 83km lång. Terrängen varierar men är oftast lättvandrad. Välj själv hur många etapper du gå om du vill ha en kort är lång vandring.
Vid nästan varje etappmål finns ett vindskydd med eldplats och ved samt ett dass. Perfekt om du vill övernatta vid leden.
2. Skåneleden
Längd: 1400km totalt Svårighetsgrad: Medelsvår Ledmarkeringar: Ja
Skåneleden är en annan led som passerar Hallandsåsen som totalt är 1400km lång med 133 etapper och 6 deleder.
Den del-led som går genom Hallandsåsen är del-led 1 som heter Kust till Kust. Vandringen som går från Kust till Kust har 31 etapper och är 370km lång totalt.
Vill du bara vandra vid Hallandsåsen ska du välja etapp 13 (Bjärabygget – Koarp). Det är en vandring på 17km i en varierad terräng som mest går på stig.
Två lägerplatser finns, en i Bjärabygget och en i Koarp. Där finns vindskydd, dass, eldplats och vedförråd.
OBS! För att vara säker är det bäst att ta med egen ved om du kan eftersom det varit vedstölder här.
3. Åsljungasjön vandringsled
Längd: 4,5km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Önskar du en mer lättvandrad rundslinga vid Hallandsåsen ska du gå Åsljungasjön runt. Det är en vandring på 4,5km som går på en grusad väg vilket gör att du kan gå här med barnvagn och rullstol.
Leden går längs med sjön genom bokskog och över broar. Grillplatser finns på tre platser vid leden och är perfekt att pausa vid för att grilla eller att äta medtagen fika eller lunch.
Vandrar du här på sommaren ska du packa ner badkläder en badplats finns vid sjön med en liten sandstrand och brygga.
4. Vandra i Birgit Nilssons fotspår
Längd: 9km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Birgit Nilsson var en känd operasångerska mellan 1946-1982 och här på Hallandsåsen kan du vandra i hennes fotspår.
Det är en lättvandradled som är 9km lång och går på stig och asfalt. Leden både startar och slutar vid Birgit Nilsson Museum.
Under vandringen får du uppleva den miljö Birgit växte upp i som ligger i Bjäre. Du kommer också att passera Västra Karup och kyrkan där hon är begravd. Där får du även njuta av en vacker utsikt mot Kullaberg och Kattegatt.
På flera platser längs vandringen finns skyltar som berättar om Birgit Nilssons liv som är intressanta att läsa.
6. Sinarpsdalen
Längd: 8km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
Sinarpsdalen är en spricka i Hallandsåsen som du kan vandra. Det är en 8km lång vandring i lätt terräng. Leden går genom den grönskande dalen genom bokskogar och kohagar.
Vandringen går mellan Grevie och Båstad landskapet här är vackert, här har även flera generationer bott. Det är en lugn plats att vandra på som även används av betande djur.
Leden är markerad med orange färgmarkering och är en rundslinga. Sinarpsdalen är en del av Skåneleden.
5. Vandra i Osbecks Bokskogar
Längd: 1-4km Svårighetsgrad: Lätt Ledmarkeringar: Ja
I Osbecks Bokskogar som är ett naturreservat finns fem olika vandringsslingor att gå. Längden på de olika lederna varierar mellan 1-4km.
Terrängen är lätt och går på fina naturstigar. Önskar du längre vandring går de olika slingorna att kombinera eftersom de går ihop med varandra på vissa ställen.
Leder i Osbecks Bokskogar:
- Vit slinga – 1km
- Röd slinga – 2km
- Gul slinga – 2,5km
- Osbecksrundan – 2,5km
- Blå slinga – 4km
Varför vi rekommenderar att vandra på Hallandsåsen
Här finns det lättvandrade leder som gör det tillgängligt att vandra på många ställen med barnvagn och rullstol. Men det finns också mer kuperade leder som passa dig som vill ha lite mer utmaning är grusstig.
Du kan själv kombinera olika leder och välja hur lång sträcka du vill gå efter dagsform vilket vi tycker är bra. Det finns också möjlighet att övernatt i vindskydd där eldplats och dass finns.
Att vandra på Hallandsåsen bjuder på vackra landskap och fina utsikter.
Vanliga frågor
Sinarpsdalen är en fin vandring du inte ska missa. Det är också en lagomt lång led att gå. Passar bra som en heldags vandring.
Ja, det finns vindskydd. Vandrar du Hallandsleden eller Skåneleden som passerar Hallandsåsen finns oftast ett vindskydd med eldplats vid varje etappmål.
Vår och sommar är fina årstider att vandra på Hallandsåsen. Men det går så klart att vandra här året runt.
Ja, det får du allemansrätten gäller. Men särskilda regler kan finnas i vissa naturreservat där det då är tältförbud eller tälta på anvisad plats. Du kan läsa vad som gäller i olika naturreservat på Länsstyrelsens hemsida.
Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!